کدام ویژگی «موشک خیبرشکن»
آمریکا و اسرائیل را مجبور به آتشبس کرد؟
۱۴۰۴/۰۴/۲۴
از جمله موضوعات مهمی که علیرغم تحلیلها و شگفتی کارشناسان نظامی جهان، با سکوت و بایکوت رسانههای مشهور و فرماندهان آمریکایی و اسرائیلی همراه شد، استفاده برخی موشکهای ایرانی از کلاهکهای خاص بود.
در این روزها، از کارشناسان داخلی تا تحلیلگران خارجی، همگی متفقالقول از نقش یکی از ابزارهای دفاعی کشورمان یعنی «موشک خیبرشکن» در افزایش وحشت دولتمردان آمریکایی و سران رژیم اسرائیل از قدرت نظامی ایران و تلاش آنها برای پایان جنگ سخن گفتهاند. به عنوان مثال ماشاء ا... شمس الواعظین فعال اصلاحطلب طی سخنانی گفته است: ایران شب قبل از آتشبس موشک خیبرشکن یک را فرستاد که یک خیابان ۴۰۰ متری را منهدم کرد... ایران همچنین موشکهای خیبرشکن ۲ را به سمت اراضی اشغالی فرستاد که اسرائیل را به این جمعبندی رساند که باید به سمت آتشبس برود».
شبیه به این تحلیل نیز توسط رسانههای منطقهای و برخی تحلیلگران عرب و حتی تعدادی از ژنرالها و نظامیان سابق آمریکا و اسرائیل مطرح شد و آنها، نوع خسارتها و مدل موشکهای شلیک شده در روزهای آخر را از جمله دلایل مهم در تلاش و تاکید آمریکا و اسرائیل برای پایان بخشیدن هرچه سریعتر به حملات ایران میدانند.
آغاز استفاده عملیاتی از خیبرشکن علیه رژیم صهیونیستی
اوایل سال گذشته و در پاسخ به جنایتهای متعدد رژیم صهیونیستی از جمله حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و شهادت جمعی از فرماندهان و مستشاران نظامی کشورمان در سوریه، نیروی هوافضای سپاه اهداف مهمی را در داخل سرزمینهای اشغالی با شلیک دهها فروند موشک و پهپاد مورد اصابت قرار داد که با شگفتی و تحسین کارشناسان بینالمللی و ملتهای مسلمان منطقه همراه بود.
از جمله موضوعات مهمی که علی رغم تحلیلها و شگفتی کارشناسان نظامی جهان، با سکوت و بایکوت رسانههای مشهور آمریکایی و اسرائیلی و صدالبته فرماندهان آنها همراه شد، استفاده برخی موشکهای ایرانی از کلاهکهایی بود که به راحتی، سامانههای گرانقیمت و پرادعای پدافندی حاضر در فلسطین اشغالی را دور و به قول برخی صاحبنظران «دریبل» میکرد.
حیرت اکانت مشهور نظامی از کنترل آیرودینامیکی پیشرفته و فناوری هدایت موشکهای ایرانی
یکی از اکانتهای مشهور نظامی در ایکس (توئیتر سابق) با انتشار تصاویر اصابت موشکهای ایرانی به سرزمینهای اشغالی در سال گذشته، نوشته بود: این ویدئو شاهکار مهندسی قابل توجه کلاهک موشک بالستیک مافوق صوت ایرانی را به نمایش میگذارد که چند ثانیه قبل از برخورد یک مانور دقیق انجام میدهد. این قابلیت پیشرفته، کنترل آیرودینامیکی پیشرفته و فناوری هدایت پیشرفته را نشان میدهد و به کلاهک اجازه میدهد مسیر خود را با دقت و سرعت خیرهکننده تنظیم کند. مشاهده چنین ایروباتیک با سرعت بالا در زمان واقعی نه تنها پیچیدگی فناوری موشکی ایران را برجسته میکند، بلکه نشاندهنده جهش قابل توجهی در مهندسی هوافضای نظامی مدرن است.
با گذشت چند روز از آغاز حملات سنگین و پرتعداد موشکهای ایرانی علیه اهداف مختلف در سرزمینهای اشغالی، نام موشکهایی همچون خیبرشکن مطرح و بالاخره در موج بیستم عملیات وعده صادق ۳، تعدادی از این موشکهای نسل سوم در کنار ۴۰ فروند موشک سوخت جامد و مایع روانه اسرائیل شدند. بر اساس اطلاعیه روابط عمومی سپاه، در این عملیات، برای نخستین بار از موشک بالستیک چند کلاهکهیِ خیبرشکن از نسل سوم موشکهای هوافضای سپاه پاسداران، با بهرهگیری از تاکتیکهای جدید و غافلگیرکننده جهت اصابت دقیقتر، مخربتر و مؤثرتر استفاده شد.
طبیعتا اگر فیلمهای اصابت به مراکز امنیتی و نظامی اسرائیل منتشر نشده بود، رژیم صهیونیستی همچنان در حال مانور روی عبور تنها چند درصد محدود موشکها از سامانههای پدافندی خود بود اما تصاویر منتشره بهویژه فیلمهایی که نشان میداد کلاهکهای نسل جدید موشکهای ایرانی به آسانی از کمند پرتابههای پدافندی میگریزند، نشان داد اطلاعرسانیهای صورت گرفته توسط دشمنان، با واقعیت همخوانی ندارد و در صورتی که نیروهای مسلح جمهوری اسلامی تصمیم به شلیک نسل جدید موشکهای خود بگیرند، سامانهای جلودار این حملات نخواهد بود.
لانچرهای دو فروندی موشک خیبرشکن
رونمایی از پرتابگر دوفروندی موشکهای تاکتیکی اسرائیلزن هم از دیگر مواردی بود که با رونمایی موشک خیبرشکن، رسانهای شد. پیش از این موشکهای بالستیک سوخت جامد مانند فاتح، ذوالفقار و دزفول روی پرتابگرهای دو فروندی مشاهده شده بود، اما این اولینبار است که ایران پرتابگرهای دو فروندی را برای موشکهایی با برد بالای ۱۰۰۰ کیلومتر رونمایی میکند که به دلیل اینکه سرزمینهای اشغالی در برد این موشکها قرار میگیرند، از آنها تحت عنوان موشکهای اسرائیلزن یاد میشود.
موضوع دیگر در بررسی موشک خیبرشکن، نوع انفجار سرجنگی آن است که بر اساس تصاویر منتشر شده، کلاهک از نوع شدیدالانفجار است اما به گفته فرمانده شهید نیروی هوافضای سپاه، موادی در سرجنگی خیبرشکن به کار گرفته شده که قدرت انفجار آن را به چندین برابر TNT افزایش داده است. البته با توجه به نحوه نامگذاری این موشک، میتوان امکان توسعه سرجنگیهای سنگرشکن را هم برای این موشک کاملا محتمل دانست.
هنگامی که چند ویژگی مهم موشکهای خیبرشکن یعنی حجم بالای آن، فقط در شهرهای موشکی کشورمان معرفی شده و همچنین وفور لانچرهای دوفروندی عملیاتی در نیروی هوافضای سپاه -که در جنگ 12 روزه مورد استفاده قرار نگرفتند- را بررسی میکنیم، به وضوح مشخص است که نیروهای مسلح کشورمان هنوز داشتههای فراوانی برای انهدام مراکز مختلف رژیم صهیونیستی و حتی آمریکا در اختیار دارند که فرصت و نیاز به عملیاتی شدن آنها احساس نشد و اگر دشمنان تصمیم بگیرند بار دیگر، اراده و توان نظامی ایران را محک بزنند، گزینههای بسیاری همچون انبوه موشکهای خیبرشکن برای برهم زدن توهمات و امکاناتشان در اختیار کشورمان خواهد بود؛ انشاءالله.
ضربه کاری ایران به پالایشگاههای اشدود و حیفا در رژیم صهیونیستی
پالایشگاه اشدود، دومین پالایشگاه بزرگ اسرائیل، همچنان دچار خرابی فنی است و فعالیت آن دستکم برای یک هفته دیگر هم متوقف خواهد ماند. برنامه تعمیرات این پالایشگاه از ۱۵ ژوئن آغاز شده و تا ۴ جولای باید به پایان میرسید اما یک هفته است که همچنان خارج از سرویس است.
این اختلال خسارتی بین ۱۳ تا ۱۸ میلیون دلار بهبار آورده و شرکت اعلام کرده که برای جبران این وقفه، به واردات سوخت روی آورده است.
پالایشگاه حیفا نیز که دوسوم از سوخت رژیم را تأمین میکند، بهدلیل آسیب بویلرها ناشی از حمله موشکی ایران، همچنان غیرفعال باقی مانده است.
در همین حال، مدیرکل وزارت انرژی اسرائیل گفته است: تولید بنزین در اسرائیل بعد از حمله ایران به پالایشگاه حیفا به صفر رسید است.
کانال مطالعات فلسطین هم با طرح این سؤال که چرا موشکهای بالستیک ایران بزرگترین پالایشگاه اسرائیل را هدف قرار دادند؟، نوشت: پالایشگاه بازان (Bazan Group)، که به نام پالایشگاه حیفا نیز شناخته میشود، یکی از مهمترین تأسیسات نفتی و زیرساختی رژیم صهیونیستی است که در شهر ساحلی حیفا در شمال اسرائیل واقع شده است.
این پالایشگاه به دلیل نقش حیاتیاش در تأمین انرژی، اقتصاد و امنیت نظامی اسرائیل، هدفی استراتژیک محسوب میشود که در حملات ایران، مورد اصابت موشک قرار گرفت.
پالایشگاه متعلق به گروه بازان است که زیرمجموعه شرکت «اسرائیل کورپوریشن» بوده و توسط گروه برادران عوفر کنترل میشود. این شرکت یکی از بزرگترین هلدینگهای صنعتی اسرائیل است. لازم به ذکر است که در طول دو سال گذشته، چندین کشتی تجاری متعلق به برادران عوفر در منطقه توسط نیروهای مقاومت هدف حمله قرار گرفته است.
پالایشگاه بازان شامل واحدهای پالایش، مخازن ذخیرهسازی سوخت و تأسیسات پتروشیمی پیشرفته است. همچنین، این مجموعه به خطوط لوله و سیستمهای انتقال سوخت متصل است.
پالایشگاه بازان به دلیل اهمیت استراتژیک و اقتصادیاش، هدفی کلیدی در حملات موشکی ایران (بهویژه در جریان درگیریهای اخیر در ژوئن ۲۰۲۵) بوده است. دلایل اصلی هدف قرار گرفتن این پالایشگاه عبارتند از: فلج کردن اقتصاد رژیم صهیونیستی: با توجه به وابستگی اسرائیل به پالایشگاه بازان برای تأمین سوخت، حمله به این تأسیسات میتواند اقتصاد اسرائیل را با اختلالات جدی مواجه کند، از جمله افزایش قیمت سوخت، کمبود انرژی و مشکلات در حملونقل و صنایع.
تضعیف توان نظامی: از آنجا که پالایشگاه بازان سوخت جت نیروی هوائی اسرائیل را تأمین میکند، هدف قرار دادن آن میتواند توان عملیاتی نظامی اسرائیل را در کوتاهمدت کاهش دهد