حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که در نیویورک به سر میبرد در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا (انپیآر) درباره نقش آشوبگرایانه رسانههای خارجی در اتفاقات اخیر در ایران گفت: گرچه معترضانی هم هستند و خواستههای خود را به شیوهای مسالمتآمیز بیان میکنند، اما اکثر افراد در خیابانها توسط کانالهایی سازماندهی شده و هدایت میشدند. بعضی از این شبکهها که از لندن هدایت میشوند علنا مردم را به شورش، آتش زدن و کشتن ترغیب میکنند. بگذارید دستگاه قضایی نظرش را بدهد.
وی اضافه کرد: گروهک تروریستی منافقین که 17 هزار ایرانی را به شهادت رسانده است، از آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی در حال تحریک هستند و عواملشان را به داخل ایران میفرستند. وزیر خارجه ایران تاکید کرد: ایران جایی نیست که کسی بتواند کودتا یا انقلاب رنگین کند. مردم ایران فهیم هستند. بین اعتراض، اخلال و آشوب تفاوت وجود دارد.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سؤال خبرنگار مبنی بر استفاده زور برای سرکوب معترضان گفت: هر جا که مطالبه و درخواست به شکل مسالمتآمیز مطرح شود، در چارچوب مقررات کشور آزادانه میتوانند اقدام کنند، اما پلیس با کسی که بخواهد آمبولانس آتش بزند و بانک سرقت کند، با قدرت برخورد میکند. در کشور شما وقتی مردم ریختند کنگره را اشغال کردند، چه کردید؟ آیا دسترسی رئیسجمهور خود را به توئیتر مسدود نکردید؟ آیا این یک اقدام دموکراتیک بود یا به دلایل امنیت ملی شما؟ تشخیص دادید برای حفظ امنیت، توئیتر مقام اول مملکتتان را هم مسدود کنید چون نماد دموکراسیتان توسط مردم اشغال شده بود. امیرعبداللهیان نسبت به تلاشهای ادعایی آمریکا برای کمک به مردم ایران و شرایط فراهم کردن اینترنت آزاد برای معترضان گفت: ایالات متحده اگر نگران مردم ایران است، هزاران کودک ایرانی به خاطر تحریم دارو فوت کردهاند. آمریکا برای داروی کودکان پروانهای در ایران حاضر نشد همکاری کند. آمریکا در زمان کرونا حاضر نشد یک واکسن به ایران ارسال کند. به جاهای دیگری که به ایران واکسن میدادند، فشار آورد که ایران تحریم است و واکسن ندهید... به جای نگرانی در مورد دسترسی مردم به اینترنت رایگان، نگران باشند که آن مردم هر روز به خاطر تحریمهایشان جان خود را از دست میدهند.
وی ادامه داد: توصیهام به مقامهای آمریکایی این است ما در حال مذاکره و تبادل پیام برای بازگشت به برجام هستیم، هیچ خبر مهمی در ایران نیست. تغییر رژیمی در ایران صورت نخواهد گرفت. با احساسات مردم ایران هم نمیتوانند بازی کنند. زمانی اوباما هم دچار این اشتباه شد، نامه نوشت و صحبت از حل مشکلات کرد. چندی بعد که تحولاتی سیاسی- اجتماعی در ایران رخ داد و البته گستردهتر از وضعیت فعلی، بلافاصله از کسانی که کف خیابانها بودند، اعلام حمایت کرد و شبکههای ماهوارهای هم ترغیب کردند که مردم کف خیابانها بریزند و بانکها را آتش بزنند و همه چیز را تغییر دهند.
وزیر امور خارجه کشورمان نسبت به سؤال خبرنگار مبنی بر مذاکرات هستهای پاسخ داد: در کل ما مذاکرات نسبتاً موفق و خوبی داشتهایم. تاکنون پیامهای زیادی را با طرف آمریکایی تبادل کردهایم. مسیری طولانی را پشت سر گذاشته و اکنون در گامهایی قرار داریم که موضوعاتی مهم روی میز قرار دارد. پیشنهادهایمان را به طرف مقابل از جمله آمریکا ارائه کردیم و متن را شفافتر بیان کردیم. ما برای توافق جدی هستیم اما نمیدانیم آیا طرف آمریکایی واقعبینی و شجاعت لازم را برای اتخاذ تصمیم دارد؟ البته آنها گاهی اوقات از مشکلاتشان در درون آمریکا و کنگره میگویند. اینها مشکلات طرف آمریکایی است.
امیرعبداللهیان درخصوص گفتوگو درباره تضمینها در طول مذاکرات هستهای گفت: موضوع تضمین برای ما خیلی مهم است. اهمیتش اول از همه این است که آمریکای ترامپ این وضعیت را ایجاد کرد. دلیل دوم این است بایدن مخالف فشارهای حداکثری و رفتار ترامپ بود ولی مثل او، در این مدت ضمن مذاکره به طور متوسط هر ماه یک یا دو تحریم علیه ایران اعمال کرد.
وی افزود: فکر میکنم درباره تضمین به درک مشترک نزدیک شدهایم. طرف آمریکایی در موضوع تضمین گامهایی را برداشته که اگر آن گامها کاملتر شود، میتوانیم به نقطه توافق برسیم.
قدردانی گوترش از نقش مهم ایران در کمک به صلح و امنیت منطقه
امیرعبداللهیان همچنین با آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد در مقر سازمان ملل و در حاشیه هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل دیدار کرد.
در این دیدار آخرین تحولات مربوط به مذاکره برای رفع تحریمها مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
امیرعبداللهیان در این دیدار با بیان اینکه پیشرفتهای زیادی در مذاکرات رفع تحریمها حاصل شده، یادآور شد: معتقدیم توافق دستیافتنی است، اگر طرف آمریکایی واقعبینانه برخورد کند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل هم در این دیدار اعلام کرد: ما همواره از بازگشت همه طرفها به توافق حمایت کردهایم و امیدوارم بزودی شاهد تحقق آن باشیم.
امیرعبداللهیان در این دیدار با اشاره به دموکراتیک خواندن نظام جمهوری اسلامی ایران گفت: ما اعتراض مسالمتآمیز را حق مردم میدانیم، اما اعتراض مسالمتآمیز متفاوت از آشوب و بر هم زدن نظم عمومی کشور است. دبیرکل سازمان ملل هم از نقش مهم ایران در کمک به صلح و امنیت منطقه قدردانی کرد.
به تلاشهای خود برای بیاثر کردن تحریمها و لغو آنها ادامه میدهیم
وزیر امور خارجه کشورمان که به منظور شرکت در هفتاد و هفتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد به نیویورک سفر کرده بود همچنین، در گزارشی در صفحه اینستاگرامش به تشریح این سفر و دیدارهای انجام شده پرداخت.
وی در این باره نوشت: همزمان با آغاز به کار نشست ۷۷ مجمع عمومی سازمان ملل متحد به همراه رئیسجمهور محترم و همکارانم در وزارت امور خارجه به نیویورک سفر کردم. در این سفر چند روزه که در بخش اول آن جناب آقای دکتر رئیسی حضوری فعال، موثر و پرکار داشتند، اینجانب در ادامه علاوهبر حضور در نشستها و جلسات رسمی با ۴۲ همتا و مقام عالیرتبه از کشورهای مختلف و از جمله دبیرکل و سایر مقامات ارشد سازمان ملل دیدار و گفتوگو داشتم که مشروح آن در رسانهها منتشر شده است.
رئیسدستگاه دیپلماسی اضافه کرد: در تمام این دیدارها و جلسات ضمن پیگیری توافقات جمهوری اسلامی ایران با سایر کشورها و مجامع بینالمللی، سعی بر این داشتم که با تشریح واقعبینانه وضعیت فعلی منطقه و جهان، تحلیل درستی خارج از جو رسانهای مرسوم به طرفهای گفتوگو منتقل کنم.
امیرعبداللهیان عنوان کرد: در اکثر این دیدارها درخصوص روند مذاکره رفع تحریمها رایزنی کردم و موضع منطقی جمهوری اسلامی ایران را که خواهان توافق خوب، قوی و پایدار هستیم، اما به شرط انتقاع اقتصادی از توافق، تبیین کردم.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در صفحه اینستاگرامش نوشت: در دیدار با مقامات کشورهای مختلف از نقش جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم و جایگاه مهم ایران به عنوان جزیره ثبات در منطقهای متلاطم یاد میکنند. البته همین ثبات و قدرت است که باعث میشود دشمنان به هر بهانهای بخواهند مانع پیشرفت و توسعه ایران شوند را که قطعا نمیتوانند... به مردم بزرگ ایران که پشتوانه اقتدار کشور و دیپلماسی پویا هستند صمیمانه درود میفرستم. ما به تلاشهای قوی خود هم برای بیاثر کردن تحریمها و هم برای لغو تحریمهای ظالمانه علیه کشور ادامه میدهیم.