دولت انگلیس روز گذشته طی بیانیهای در حمایت از اغتشاشگران اعلام کرد تحریمهای جدیدی را علیه «پلیس امنیت اخلاقی و مقامات ارشد امنیتی و سیاسی ایران» اعمال کرده است.
در این بیانیه ضمن طرح اتهامات علیه پلیس امنیت اخلاقی ایران، آمده «بریتانیا امروز پلیس امنیت اخلاقی ایران را به طور کامل و همچنین رئیسآن محمد رستمی چشمهگچی و حاج احمد میرزایی رئیسبخش تهران (رئیسپلیس امنیت اخلاقی تهران) را تحریم کرد.»
در ادامه این بیانیه ادعایی ذکر شده «بریتانیا همچنین امروز تحریمهایی را علیه پنج مقام سیاسی و امنیتی مهم در ایران به دلیل ارتکاب نقض جدی حقوق بشر اعمال میکند» که شامل این افراد است «غلامرضا سلیمانی، رئیسنیروی بسیج (مستضعفین) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مسئول امنیت داخلی ایران؛ حسن کرمی، فرمانده واحد یگان ویژه نیروی انتظامی ناجا؛ حسین اشتری، فرمانده کل نیروی انتظامی ایران.»
طبق بیانیه دولت انگلیس، این فهرست همچنین شامل «لیلا واثقی، فرماندار سابق شهر قدس و حسن شاهوارپور، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی استان خوزستان و جانشین قرارگاه کربلا» میشود.
لندن در این بیانیه مداخلهجویانه درباره اغتشاشات اخیر، به نام مردم ایران و در حمایت از اغتشاشگران ادعا کرده «نیروی بسیج، یگان ویژه ناجا و پلیس ایران در سطح وسیعتر نقش محوری در سرکوب اعتراضات در سراسر ایران در هفتههای اخیر و همچنین اعتراضات مربوط به سوخت در سال ۲۰۱۹ ایفا کردهاند.» در این بیانیه ادعایی، جیمز کلورلی وزیر خارجه انگلیس با گرفتن ژست دلسوزانه مدعی شد: بریتانیا در کنار مردم ایران که شجاعانه خواستار پاسخگویی از سوی دولتشان و رعایت حقوق انسانی خود هستند، میایستد». وی در ادامه طرح اتهامات بیاساس خود، ادعا کرده «تحریمها حاوی این پیام به مقامات ایران است که لندن آنها را مسئول سرکوب و خشونت علیه مردم میداند.»
به نوشته این بیانیه، این تحریمها به این معناست که افراد مذکور نمیتوانند به بریتانیا سفر کنند و هر دارایی که در بریتانیا دارند یا توسط افراد بریتانیایی در هر کجای این کشور نگهداری میشود، مسدود خواهد شد.
پیشتر همچنین وزارت خارجه انگلیس کاردار سفارت ایران را به دلیل آنچه «سرکوب خشونتآمیز اعتراضات» خواند، فراخواند.
در واکنش به مداخلهجویی مقامات انگلیس، «سایمون شرکلیف» سفیر این کشور در جمهوری اسلامی ایران سهشنبه ۱۲ مهرماه به وزارت امور خارجه احضار شد. این دومین بار ظرف دو هفته بود که شرکلیف به وزارت خارجه احضار میشد.
او دوم مهر و در پی فضاسازیهای خصمانه رسانههای فارسیزبان به وزارت امور خارجه احضار و در این دیدار مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به دولت انگلیس به خاطر میزبانی این کشور از رسانههایی که در روزهای اخیر تحریک و دعوت به اغتشاش و گسترش آشوبها در جمهوری اسلامی ایران را در صدر برنامههای خود قرار دادهاند، به وی ابلاغ شد.
گفتنی است، جیمز کلورلی وزیر خارجه انگلیس اخیرا در اظهاراتی مداخلهجویانه درباره اوضاع داخلی ایران گفته بود: ما به همکاری با شرکایمان جهت پاسخگو کردن مقامات ایران به خاطر نقض فاحش حقوق بشر ادامه خواهیم داد.
حمله شبانه به سفارت ایران در لندن
کاردار سفارت ایران شب دوشنبه از حمله برخی افراد به سفارت کشورمان در این کشور خبر داد.
سید مهدی حسینی متین در تشریح اقدامات اغتشاشگران گفت: برخی افراد شب دوشنبه در ادامه اقدامات چند هفته اخیر، از ساختمان سفارت ایران بالا رفته و به پرچم کشورمان اهانت کردند.
کاردار سفارت ایران با بیان اینکه این افراد، خسارتهایی را به تابلو و شیشههای سفارت وارد کردند، گفت: این افراد در این تجمع که از طبق برنامه اعلام شده بود، در غیاب پلیس، دست به کار شده و به ساختمان سفارت کشورمان تعرض کردند.
پلیس لندن هم شب دوشنبه اعلام کرد: «ساعاتی پیش، گروهی به سفارت ایران نزدیک شدند. دو مرد به بالکن بالای درب ورودی رفتند، پرچم را برداشتند و یک پرچم جایگزین نصب کردند. این درحالیاست که دیگران تلاش میکردند به جلوی ساختمان آسیب بزنند.»
بر اساس اعلام پلیس، پنج مرد به دلیل وارد کردن خسارت به ساختمان سفارت دستگیر شده و سه مرد و یک زن دیگر نیز به دلیل ایجاد بینظمی و حمله به پلیس بازداشت شدهاند.
در ادامه بیانیه پلیس لندن آمده است: پس از این حادثه پرچم اصلی به بالکن بازگردانده شد.
گفتنی است، مقامات سفارت کشورمان با توجه به حمله دو هفته پیش به ساختمان سفارت که منجر به دستگیری تعدادی شد در چندین نوبت درباره ضرورت افزایش تدابیر امنیتی و وظایف دولت میزبان در چارچوب کنوانسیون وین تذکر دادهاند اما مقامات انگلیسی همچنان در این زمینه اهمال میکنند.
اگر انگلیس نمیتواند امنیت را تامین کند به ایران اعلام کند
بر همین اساس، ناصر کنعانی سخنگوی دستگاه دیپلماسی دیروز دوشنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره حمله اغتشاشگران به سفارت ایران در لندن گفت: اقداماتی همانند آنچه در لندن اتفاق افتاد به لحاظ ارزش اقدام بیارزشی است، اینکه تعدادی به یک نمایندگی دیپلماتیک حمله کرده و پرچم کشوری را پایین بکشند، این اقدام فینفسه بیارزش است. ولی نکته حائز اهمیت مسئولیت دولت پذیرنده یک نمایندگی دیپلماتیک است. دولتها موظف به رعایت مقررات بینالمللی و مشخصا کنوانسیون وین در حفاظت از امنیت اماکن دیپلماتیک هستند. دولت انگلیس از جمله کشورهایی است که در این زمینه مدعی است و جای تاسف دارد در چنین کشوری نه فقط در این بازه زمانی، بلکه در مقاطع طولانی سالهای گذشته سفارت ایران بارها مورد تعرض قرار گرفته است.
وی ادامه داد: جای بسیار تاسف است که کشورهای مدعی حتی درخصوص تامین امنیت یک مکان دیپلماتیک به وظیفه خود عمل نمیکنند و آن وقت در این زمینه مدعی ایران هستند. بر وظیفه قانونی دولت انگلیس در این زمینه تأکید میکنیم. در این روزها چند بار سفیر انگلیس در تهران احضار و مسئولیت دولت انگلیس در تامین امنیت اماکن دیپلماتیک مورد تأکید قرار گرفته است. اگر انگلیس نمیتواند امنیت را تامین کند، به دولت ایران اعلام کند. اگر پذیرنده نماینده دیپلماتیک است به مسئولیتش عمل کند و اگر مقابله با خشونت برایشان یک اصل است آن را در سرزمین خود اعمال کرده و با خشونتطلبان برخورد کرده و اجازه فعالیت به خشونتطلبان ندهند.
وی افزود: واقعیت امر این است که عدهای تلاش کنند از موضوعی، برای گرفتن امتیاز در میز مذاکره در حوزه دیگری ابزار سیاسی بسازند، اینها رفتارهای دوگانهای است. خشونت اگر بد است همان کشورهایی که توصیههای اخلاقی را به دیگران میکنند ابتدا لازم است خودشان ملتزم به عدم خشونت باشند.