عراقچی:
به تعهدمان به عراق برای دفع اقدامات غیرقانونی آمریکا پایبندیم
۱۴۰۳/۱۲/۲۱
عراقچی: بر تعهد خود به دولت عراق به منظور دفع اقدامات غیرقانونی آمریکا پایبندیم
وزیر امور خارجه در پی لغو معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران گفت: بر تعهد خود به دولت عراق به منظور دفع اقدامات غیرقانونی آمریکا، پایبندیم.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه به اقدام دولت دونالد ترامپ در عدم تمدید معافیت تحریمی عراق برای خرید برق از ایران در راستای «فشار حداکثری» به ایران واکنش نشان داد.
رئیس دستگاه دیپلماسی در این باره گفت: بسیار تأسف آور است که دولت ایالات متحده تصمیم گرفته تا مردم بیگناه عراق را با محروم کردن از دسترسی به خدمات اولیه مانند برق، به ویژه در آستانه ماههای گرم سال آینده، هدف قرار دهد.
وی افزود: ما در کنار مردم عراق هستیم و بر تعهد خود به دولت عراق برای تعامل به منظور دفع اقدامات غیرقانونی ایالات متحده، پایبندیم.
اقدامی در راستای فشار حداکثری
آمریکا در سالهای گذشته با اعطای معافیت، عراق را از تحریمهای ضدایرانی خود مستثنی کرده بود ولی با یادداشت اجرائی جدید دونالد ترامپ و در راستای سیاست فشار حداکثری علیه ایران این معافیت لغو شد.
به گزارش فارس، مایک والتز مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم روز یکشنبه ۱۹ اسفند در تماس تلفنی با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق اذعان کرد که این عدم تمدید در راستای اعمال فشار حداکثری بر ایران است.
غریبآبادی خطاب به دولتهای غربی و آمریکا: اگر دلتان برای حقوق بشر سوخته چرا مردم ایران را تحریم میکنید
معاون وزیر امور خارجه خطاب به دولتهای غربی و آمریکا با بیان اینکه اگر دلتان برای حقوقبشر مردم ایران سوخته، چرا تحریمهای یکجانبه وضع کرده و جان میلیونها انسان بیگناه را به خطر میاندازید، گفت: مگر میشود با ایران با زبان زور، تهدید و تحریم صحبت کرد و انتظار داشت مردمش تسلیم شوند.
کاظم غریبآبادی، معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه، در مراسم آغاز به کار نمایشگاه دستاوردها و توانمندیهای زنان ایران در محل نمایشگاه دائمی تهران که با حضور معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده و جمعی از سفرا و دیپلماتهای خارجی مقیم تهران برگزار شد، اظهار داشت: اصولا بعد از جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، دیگر نیازی به صحبت نداریم که بخواهیم یکدیگر را قانع کنیم که حقوق بشر پدیده سیاسی است. بیش از ۵۰ هزار انسان بیگناه، عمدتا زن و کودک، سلاخی شدند و نهادهای حقوق بشری هیچ اقدامی نکردند. کشورهای مدعی حقوق بشر هم هیچ اقدامی نکردند، بلکه حتی از رژیم صهیونیستی حمایت کردند، حمایت سیاسی، مالی و نظامی. ببینید بیشترین تسلیحات را چه کسی به رژیم صهیونیستی داده؟ برخی غربیها و آمریکا که مدعی حقوق بشر هستند.
غریبآبادی خاطرنشان کرد: همین کسانی که مدعی حقوق بشر هستند، بزرگترین ناقضان حقوق بشر مردم ایران هستند. تحریمهای یکجانبه را علیه مردم ایران همان کشورهایی که در شورای حقوق بشر و مجمع عمومی علیه ما قطعنامه میدهند، وضع کرده و اعمال میکنند.
وی پرسید: اگر دلشان برای حقوق بشر مردم ایران سوخته، چرا تحریمهای یکجانبه وضع میکنند و جان میلیونها انسان بیگناه را به خطر میاندازند؟!
تحت فشار به هیچ خواستهای تن نمیدهیم
غریبآبادی خاطرنشان کرد: شما کافی است رابطه سیاسی خوب با کشورهای مدعی حقوق بشر داشته باشید، هرچه آنها میگویند گوش کنید و مصون از هرگونه انتقاد بمانید، مصون از گزارشگر ویژه و مصون از قطعنامه حقوق بشر باشید.
وی با طرح این سؤال که اما چرا جمهوری اسلامی ایران با این پدیده روبهرو است؟ پاسخ داد: چون میخواهد کشوری مستقل بماند. ما کشور مستقلی هستیم و تحت فشار به هیچ خواستهای تن نمیدهیم و این جزئی از تاریخ ایران است. ایران کشوری است با هفت هزار سال سابقه تمدنی و معتقد به اصول و ارزشهای دینی. مگر میشود با این کشور با زبان زور و تهدید و تحریم صحبت کرد و انتظار داشته باشید مردم آن کشور تسلیم بشوند؟ هرگز!
نمیتوانند خودشان را در زمینه حقوق بشر جلودار معرفی کنند
معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه ادامه داد: این مدعیان حقوق بشر حتی در زمینه غذا و دارو نیز در عمل به معافیتها پایبند نیستند. اما ما کشور بزرگی هستیم و ظرفیتهای بالایی داریم، مردمی داریم که به آنها افتخار میکنیم. بر اساس غرور ملی و تلاش ملی و ظرفیتهای بالاست که این فشارها و تهدیدات و تحریمها اثری بر جمهوری اسلامی ایران نمیگذارد.
به گفته وی اگر هر کشور دیگری به جای جمهوری اسلامی ایران بود و فقط ۱۰ درصد تحریمهای ایران را دریافت میکرد، تا الان فروپاشیده بود.
نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه:حکومت موقت سوریه خشونتها را متوقف کند
نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه ضمن محکوم کردن هرگونه اقدام خشونتآمیز و کشتار مردم بیگناه از اقلیتهای مختلف جامعه سوری، خواستار اقدام مؤثر و جدی حکومت موقت سوریه برای توقف خشونتها و محاکمه و مجازات عاملان و بانیان این اقدامات شد.
ادامه خشونتها و کشتار غیرنظامیان در استانهای ساحلی سوریه توسط شورشیان حاکم بر دمشق با واکنش نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه محمدرضا رئوفشیبانی همراه بود.
رئوفشیبانی روز سهشنبه ۲۱ اسفندماه در این باره گفت: شدت خشونت و حجم کشتار انسانهای بیگناه در استانهای ساحلی سوریه تکاندهنده است. با قربانیان بیگناه و خانوادههای آنها ابراز همدردی میکنیم و از خداوند بزرگ برای آنها طلب صبر بر این مصیبت داریم.
از روز پنجشنبه شهرهای ساحلی سوریه شاهد گسترش خشونت و ناامنی و کشتار گسترده غیرنظامیان توسط شورشیان حاکم بر این کشور و آوارگی ساکنان این مناطق است. مدیر مرکز دیدهبان حقوق بشر سوریه دیروز از کشته شدن هزار غیرنظامی در غرب این کشور خبر داد. پیش از این فاکسنیوز تعداد کشتهها را چهار هزار نفر اعلام کرده بود.
نماینده ویژه وزیر امور خارجه در امور سوریه در این رابطه افزود: هرگونه اقدام خشونتآمیز و کشتار مردم بیگناه از اقلیتهای مختلف جامعه سوری به شدت محکوم است و مرتکبان این جنایات باید پاسخگو باشند.
به گفته این دیپلمات ارشد ایرانی، اقدام مؤثر و جدی حکومت موقت سوریه برای توقف خشونتها و محاکمه و مجازات عاملان و بانیان این اقدامات مورد انتظار مردم منطقه و افکار عمومی جهانی است.
ناامنی و بیثباتی در سوریه به نفع رژیم صهیونیستی است
نماینده ویژه وزیر امور خارجه همچنین یادآور شد: جمهوری اسلامی ايران همواره حامی ثبات و آرامش و تمامیت سرزمینی سوریه و صیانت از امنیت و جان مردم سوریه از همه اقشار و طیفهای متنوع تشکیل دهنده جامعه این کشور است.
رئوفشیبانی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران معتقد است که ناامنی و بیثباتی در سوریه، به نفع رژیم صهیونیستی و موجب سوءاستفاده گروهها و عناصر تروریستی و افراطی و تهدید صلح و ثبات منطقهای خواهد بود.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه نیز که از ابتدای این خشونتها نسبت به اوضاع جاری در سوریه ابراز نگرانی کرده بود، دیروز (دوشنبه) ۲۰ اسفندماه در نشست هفتگی با خبرنگاران هرگونه اقدام خشونتآمیز، کشتار و اقدام علیه غیرنظامیان در سوریه را محکوم کرد و ضمن یادآوری مسئولیت حاکمان سوریه گفت: امیدواریم کشتارها و خشونتها علیه طیفهای مختلف مردم سوریه متوقف شود.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین ادعاهای مطرح شده درباره دخالت ایران در این حوادث را به صراحت رد کرد و گفت: این اتهام کاملا مضحک و مردود است. انگشت اتهام دراز کردن به سمت ایران و دوستان ایران آدرس اشتباه دادن است و یک جریان انحرافی و گمراهکننده است و چنین چیزی مطلقا نیست و نوعی برخورد کلیشهای و سادهسازی تحولات سوریه است و هیچ کمکی به بهبود اوضاع نخواهد کرد.
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل:افغانستان به پناهگاهی امن برای تروریسم تبدیل نشود
سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به تهدید ناشی از داعش خراسان و سایر گروههای تروریستی فعال در افغانستان، بر مسئولیت حکومت سرپرست برای مبارزه با تروریسم تأکید کرد و گفت: جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد که افغانستان به پناهگاهی امن برای تروریسم تبدیل شود.
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد دوشنبهشب ۲۰ اسفندماه در نشست شورای امنیت با موضوع: «وضعیت در افغانستان» گفت: آخرین گزارش دبیرکل (S/2025/109) بحران انسانی فزاینده، استمرار تضعیف حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران و تهدیدهای امنیتی مداوم را که نیازمند توجه لازم است، برجسته میسازد.
نیاز بیش از 22/9 میلیون نفر به کمکهای فوری در افغانستان
وی با بیان اینکه افغانستان با یکی از وخیمترین بحرانهای انسانی در جهان مواجه است، اظهار داشت: بیش از ۲۲.۹ میلیون نفر به کمکهای فوری نیاز دارند. برنامه نیازها و پاسخ بشردوستانه برای سال ۲۰۲۵ مستلزم تأمین مالی ۲.۴۲ میلیارد دلار است، بااینحال، سطح تأمین مالی بهشدت پایین باقی مانده است.
ایروانی با ذکر این نکته که کمکهای بشردوستانه باید بیطرفانه و بدون قید و شرط باشد تا اطمینان حاصل شود که این کمکها بدون هیچگونه مانعی به دست نیازمندان میرسد، گفت: این کمکها نباید متوقف شود. ما از اهداکنندگان میخواهیم که متعهدانهتر عمل کنند.
وی همچنین از مقامات حکومت سرپرست افغانستان خواست که از مداخله در عملیات نجاتبخش خودداری کنند و دسترسی بدون مانعی برای مردم فراهم آورند. افزون بر این، کسانی که مسئول بحران کنونی افغانستان هستند و با خروج بیمحابای خود وضعیت را وخیمتر ساختند، باید به تعهدات خود پایبند باشند.
به گفته نماینده ایران در سازمان ملل، سیاستها و اظهاراتی نظیر بازگرداندن تجهیزات نظامی یا کاهش کمکهای بشردوستانه، نهتنها غیرواقعبینانه است، بلکه صرفاً به تشدید تنشها و افزایش رنج مردم میانجامد.
حکومت سرپرست افغانستان مبارزه با تروریسم را در اولویت قرار دهد
این دیپلمات ارشد ایرانی با ذکر این نکته که داراییهای مسدود شده افغانستان همچنان یک معضل اساسی محسوب میشود، خاطرنشان کرد: احیای اقتصادی مستلزم سازوکارهای مالی مسئولانهای است که از مردم افغانستان حمایت کند.
وی گفت: تحریمها نباید مانعی بر سر راه تلاشها برای تثبیت اقتصاد باشد و داراییهای مسدود شده باید بدون هیچگونه پیششرطی آزاد شود.
ایروانی ادامه داد: وضعیت امنیتی در افغانستان همچنان متزلزل است. تهدید ناشی از داعش خراسان و سایر گروههای تروریستی فعال در این کشور، نهتنها برای افغانستان، بلکه برای امنیت منطقهای و جهانی نگرانکننده است. با توجه به گزارشهای مبنی بر حضور بیش از دو دهه سازمان تروریستی در افغانستان، مقامات حکومت سرپرست افغانستان موظفند به تعهدات بینالمللی خود پایبند باشند، مبارزه با تروریسم را در اولویت قرار دهند و اقدامات قاطعانهای برای از بین بردن مؤثر این شبکهها اتخاذ کنند.
نماینده ایران در سازمان ملل تصریح کرد: جامعه بینالمللی نباید اجازه دهد که افغانستان به پناهگاهی امن برای تروریسم تبدیل شود.
وضعیت وخیم زنان و دختران افغان
ایروانی در ادامه سخنان خود با به وضعیت زنان و دختران در افغانستان اشاره کرد و با بیان اینکه وضعیت زنان و دختران افغان همچنان وخیم است، اظهار داشت: سیاستها و فرامین، از جمله ممنوعیت حضور زنان و دختران در مؤسسات پزشکی، آنان را بیش از پیش از حقوق اساسیشان محروم ساخته و بحران بهداشت و درمان در افغانستان را تشدید کرده است. این محدودیتها هیچ مبنای شرعی در اسلام ندارند و در تعارض با سنتهای فرهنگی افغانستان هستند.
نماینده ایران خاطرنشان کرد: ما از مقامات حکومت سرپرست افغانستان میخواهیم که این اقدامات را مورد بازنگری قرار دهند و گامهای فوری برای احیای حقوق زنان بردارند.
مهاجران افغان
وی در ادامه با ذکر این نکته که سیاست جمهوری اسلامی ایران در قبال پناهجویان و مهاجران افغان تغییر نکرده و بر اصول انساندوستانه استوار است، گفت: ایران بیش از چهار دهه میزبان میلیونها افغان بوده و بار سنگینی را بر دوش کشیده است، باری که پس از خروج بیمحابای ایالات متحده در سال ۲۰۲۱ سنگینتر شد.
ایروانی بیان کرد: مهاجران قانونی افغان در ایران با هیچگونه محدودیتی مواجه نیستند و سرکنسولگریهای ایران روزانه ۵۰۰۰ ویزا صادر میکنند. با این حال، افرادی که بازگردانده شدهاند، بهصورت غیرقانونی وارد کشور شده بودند. با توجه به نگرانیهای امنیتی، از جمله تهدیدهای تروریستی، جمهوری اسلامی ایران اتباعی را که بهصورت غیرقانونی وارد کشور شوند، رد مرز خواهد کرد. نماینده ایران تصریح کرد: کشورهای همسایه نباید بدون حمایت جامعه بینالمللی این مسئولیت را به تنهایی بر دوش بکشند. ایران و پاکستان نیازمند کمکهای مستمر و معنادار هستند. جامعه بینالمللی باید از شعار فراتر رفته و اقدامات عملی و مؤثر انجام دهد.
سفر عراقچی به کابل
وی در ادامه سخنان خود در نشست شورای امنیت با ذکر این نکته که جمهوری اسلامی ایران همچنان از طریق تلاشهای دوجانبه و منطقهای با مقامات حکومت سرپرست افغانستان در تعامل فعال است، اظهار داشت: در چارچوب این تعامل مستمر، وزیر امور خارجه ایران در تاریخ ۲۶ ژانویه ۲۰۲۵ به کابل سفر کرد که نخستین سفر در این سطح از زمان به قدرت رسیدن طالبان محسوب میشود. مذاکرات انجام شده طی این دیدار موضوعاتی همچون تجارت، توسعه راهآهن، سرمایهگذاری، امنیت مرزی و دیگر مسائل کلیدی دوجانبه را دربر گرفت.
تعهد ایران به صلح، ثبات و بازسازی افغانستان
نماینده ایران در سازمان ملل اضافه کرد: ایران قاطعانه به صلح، ثبات و بازسازی افغانستان متعهد است. ما همواره تأکید داشتهایم که ثبات در افغانستان مستلزم تشکیل دولتی فراگیر و نماینده تمامی اقشار است. چنین دولتی برای مقابله با چالشهای اساسی، جلوگیری از منازعات، و مهار موج پناهجویان ضروری است.
وی افزود: همچنین، این امر نقشی کلیدی در تأمین امنیت، تقویت بهبود اقتصادی و تضمین رعایت حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان و دختران، ایفا میکند.
مشارکت فعال ایران در روند دوحه
ایروانی ادامه داد: علیرغم چالشهای موجود در افغانستان، آیندهای باثبات از طریق حمایت مستمر بینالمللی و پذیرش مسئولیت مشترک قابل تحقق است. اتخاذ رویکردی گامبهگام در چارچوب یک نقشه راه روشن میتواند به بازسازی اعتماد و تأمین امنیت کمک کند.
وی گفت: ایران بهطور فعال در روند دوحه مشارکت داشته و از نتایج آن، ازجمله تشکیل گروههای کاری در حوزه مبارزه با مواد مخدر و ابتکارات بخش خصوصی، حمایت میکند. ایران به اجرای این سازوکارها پایبند است، اما تأکید دارد که اولویت اصلی باید ارائه نتایج ملموسی باشد که مستقیماً به نفع مردم افغانستان باشد.
نماینده ایران در سازمان ملل با اشاره به نزدیک شدن به زمان تمدید مأموریت یوناما، گفت: بار دیگر حمایت خود را از این هیئت و همچنین از نماینده ویژه دبیرکل در انجام مسئولیتهایش مورد تأکید قرار میدهیم. یوناما همچنان یک حضور حیاتی در افغانستان است و نقشی کلیدی در رسیدگی به چالشهای این کشور ایفا میکند.
به گزارش فارس، وی افزود: از شورای امنیت میخواهیم که منابع لازم را برای این هیئت تأمین کند و از نماینده ویژه دبیرکل در اجرای مؤثر مأموریت خود حمایت بهعمل آورد.