وزیر خارجه با اشاره به دیدار روز چهارشنبه خود با انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی نوشت: همیشه از تعامل با کشور دوست و همسایه خود، امارات متحده عربی خوشوقتیم.
سیدعباس عراقچی، وزیرخارجه یک روز پس از دیدار با انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات متحده عربی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس نوشت: همیشه از تعامل با دوست و همسایه خود امارات متحده عربی خوشوقتیم.
وزیر خارجه در ادامه افزود: خوشحالم که میزبان جناب آقای انور قرقاش مشاور دیپلماتیک (رئیس کشور امارات) برای گفتوگو در مورد مسائل دوجانبه و بینالمللی بودم. همسایگان ما اولویت ما هستند.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد، با اشاره به نشست شورای امنیت درخصوص برنامه هستهای ایران، این اقدام را تحریکآمیز و غیرقابل قبول دانست و گفت: ایران تحت فشار مذاکره نخواهد کرد، تسلیم تهدیدها نمیشود و هیچگونه دیکتهای را نمیپذیرد.
امیر سعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد اعلام کرد: تهران بهشدت به نشست «تحریکآمیز و غیرموجه» شورای امنیت درباره برنامه هستهای معترض است.
وی در ادامه با بیان اینکه نشست شورا «مانور سیاسی آشکار» و عامل «سوءاستفاده از شورای امنیت برای پیشبرد اهداف محدود برخی کشورها» است، هشدار داد: چنین اقداماتی سابقهای خطرناک ایجاد کرده و اعتبار شورای امنیت را تضعیف میکند.
نماینده ایران تأکید کرد: موضوعات مطرحشده در این نشست جنبهای فنی دارند و در حوزه اختیارات آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار میگیرند.
ایروانی اشاره کرد: مسئولیت وضعیت کنونی به طور کامل برعهده کسانی است که توافق هستهای را نقض کردهاند. ایران تحت فشار مذاکره نخواهد کرد، تسلیم تهدیدها نمیشود و هیچگونه دیکتهای را نمیپذیرد.
نماینده ایران در سازمان ملل متحد افزود: تعهد ما به استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای ثابت و غیرقابل تغییر است و هیچ کشوری نمیتواند ما را از حق بهرهمندی صلحآمیز از انرژی هستهای محروم کند. ایروانی همچنین هشدار داد که هرگونه تلاش برای تحمیل یک توافق ناعادلانه به ایران، محکوم به شکست خواهد بود.
ایروانی در پایان اذعان داشت: برنامه هستهای ما صلحآمیز بوده و خواهد ماند و هیچ قصدی برای تغییر دکترین دفاعی خود نداریم.
احضار سفرای ۳ کشور اروپایی به وزارت خارجه
در اعتراض به همدستی سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان با آمریکا در سوءاستفاده از سازوکار شورای امنیت و برگزاری یک نشست بسته درباره برنامه صلحآمیز هستهای ایران در روز ۲۲ اسفند، سفرای این کشورها از سوی «محمد حسننژاد پیرکوهی» مدیرکل صلح و امنیت بینالملل به وزارت امور خارجه احضار شدند.
در این جلسه احضار که سفیر فرانسه، سفیر آلمان و کاردار انگلیس، در غیاب سفیر، حضور یافتند، مدیرکل صلح و امنیت بینالملل وزارت خارجه ضمن اعلام مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران نسبت به رویکرد غیرمسئولانه و تحریکآمیز این سه کشور نکات زیر را به آنها گوشزد کرد:
- برنامه صلحآمیز هستهای ایران کاملاً منطبق با حقوق و تکالیف ایران طبق معاهده منع اشاعه هستهای و موافقتنامه پادمانهاست. فعالیتهای هستهای ایران هیچ تعارضی با برجام، به عنوان سندی مشتمل بر اقدامات داوطلبانه اعتمادساز ایران در ازای رفع تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی ضدایران نیز ندارد، چراکه طبق برجام ایران مجاز است در صورت نقضعهد طرفهای مقابل، متقابلاً اجرای تعهدات خود را به صورت جزئی یا کلی متوقف کند.
- برگزاری جلسه بسته شورای امنیت راجع به برنامه هستهای ایران، فاقد هرگونه توجیه فنی و حقوقی است و اقدامی تحریکآمیز و سیاسی در راستای رویکردهای یکجانبه و تنشزای آمریکا محسوب میشود.
- تبعیت سه کشور اروپایی از درخواست ناموجه آمریکا برای برگزاری نشست شورای امنیت به منزله همراهی با طرفی است که با خروج یکجانبه و غیرقانونی از برجام و نقض فاحش قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در سال ۲۰۱۸ مسبب و عامل تحولات نامطلوب بعدی در رابطه با این سند بوده است.
- در حالیکه تنها چند روز قبل نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برگزار شد و کشورها دیدگاهها و مواضع خود را راجع به موضوع هستهای ایران نیز اعلام کردند، برگزاری نشست شورای امنیت راجع به برنامه هستهای صلحآمیز ایران نوعی مداخله مخرب و اعتبارزدا در مأموریت فنی آژانس بوده و روند معمول همکاریهای ایران-آژانس را در معرض آسیب قرار میدهد.
سفرای سه کشور اروپایی اظهار داشتند که مراتب را به پایتختهای خود منعکس خواهند کرد.
سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به ادعای مقامات آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره، اقدام واشنگتن در اعمال تحریم را گواه روشن دیگری بر ناراستی ادعاها و نشانه دیگری از دشمنی آنها با توسعه و پیشرفت و رفاه مردم ایران دانست.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، اقدام آمریکا در تحریم تعدادی از اشخاص حقیقی از جمله وزیر نفت ایران و چند نفتکش و شرکت تجاری را به شدت محکوم کرد.
وی با اشاره به ادعای تکراری مقامات آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکره، اقدام آمریکا در اعمال تحریم علیه ایران را گواه روشن دیگری بر ناراستی این ادعاها و نشانه دیگری از دشمنی آنها با توسعه و پیشرفت و رفاه مردم ایران دانست.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعتیاد آمریکا به سیاست تحریم و فشار علیه کشورهای مستقل را ناقض حاکمیت قانون در سطح بینالمللی و تهدیدی علیه صلح و امنیت بینالمللی توصیف و تاکید کرد: اقدامات شرورانه آمریکا برای اخلال در تبادلات اقتصادی و تجاری ایران با سایر کشورها نقض آشکار اصول و قواعد بنیادین حقوق بینالملل و تجارت آزاد است و جمهوری اسلامی ایران دولت آمریکا را مسبب و مسئول تبعات و آثار مترتب بر اینگونه اقدامات یکجانبه و نامشروع میداند.
بقائی با تمجید از تلاشهای خستگیناپذیر فرزندان خدوم ملت ایران در وزارت نفت و شرکتهای تابعه در تولید و توزیع و تجارت محصولات نفتی، اقدام خزانهداری آمریکا در تحریم وزیر محترم نفت را سخیف و مغایر با همه معیارها و موازین حقوق بینالملل دانست و تصریح کرد: چنین اقدامات ناشایستی نمیتواند کوچکترین تاثیری در عزم ملی ایرانیان برای دفاع از استقلال و عزت ایران و تلاش در مسیر توسعه و آبادانی کشورمان داشته باشد.
آمریکا وزیر نفت ایران راتحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا از تصمیم این کشور برای اعمال تحریمهای تازه علیه صنعت نفت ایران خبر داد.
طبق بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، واشنگتن در تازهترین اقدامات ضدایرانی خود، «محسن پاکنژاد» وزیر نفت ایران و چندین شناور با پرچم هنگ کنگ را تحت تحریمهای تازه خود قرار داده است.
از زمان بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید، او با وجود ادعای خود پیرامون خواست واشنگتن برای رسیدن به توافقی تازه با ایران، مجددا به استفاده از «کارزار فشار حداکثری» شکست خورده روی آورده است.
بر اساس بیانیه منتشر شده در وبگاه وزارت خزانهداری آمریکا، چندین نهاد در چین و هند به اتهام «کنترل شناورهای مسئول انتقال نفت ایران به چین یا انتقال ذخایر نفتی ایران» نیز تحریم شدهاند.
به ادعای وزارت خزانهداری آمریکا، هدف از تحریمهای تازه، «اعمال فشار بیشتر بر «ناوگان سایه»» و «رساندن صادرات نفتی ایران به صفر» است.
«اسکات بسنت» وزیر خزانهداری آمریکا نیز مدعی شد: «دولت ایران همچنان از درآمدهای حاصل از منابع عظیم نفتی خود برای پیشبرد منافع شخصی نگرانکننده و محدود خود به قیمت مردم ایران استفاده میکند. خزانهداری با هرگونه تلاش دولت ایران برای تأمین مالی فعالیتهای بیثباتکننده و پیشبرد برنامه خطرناک خود مبارزه خواهد کرد.»
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، چندین شناور دارای پرچم هنگ کنگ، سن مارینو و پاناما و چندین شرکت در هنگکنگ تحریم شدهاند.
این وزارتخانه همچنین از اعمال تحریمهای تازه علیه کشتی «پولاریس» دارای پرچم ایران، یک کشتی دارای پرچم کامرون، یک شناور دیگر دارای پرچم کومور، یک شناور دارای پرچم پالائو و یک کشتی با پرچم باربادوس خبر داد.
در مجموع، ۱۸ شرکت و ۱۳ کشتی توسط وزارت خزانهداری آمریکا تحریم شدهاند.