رهبر انقلاب، زیبایی های ماه مبارک رمضان
۱۴۰۰/۰۱/۲۵
رمضان؛ ماه تمرين تسلّط بر نفس
اسلام به ما ياد مىدهد كه براى پيشرفت در دستيابى به هدفهاى دنيا و آخرت، بايد تحوّلى در درون انسان به وجود آيد. تا آن تحوّل در درون يك جامعه و در جوامع اسلامى بهطور خاص ايجاد نشود و تا وقتى كه دلها با خدا آشنا نگردد و راه خدا به عنوان برترين راه و صراط مستقيم مورد توجّه و تبعيّت قرار نگيرد، مشكلات جوامع اسلامى حل نخواهد شد. ماه رمضان، كه يك ذخيره و عطيّه و هديه الهى است و در اختيار مردم مسلمان است، در درون خود ارمغانهاى ارزشمندى را در همين جهت براى ما دارد. از طرفى، روزه ماه رمضان كه يك تمرين و رياضت است، وسيلهاى است براى تسلّطِ بر نفس؛ كه بدون تسلّط بر نفس و در دست گرفتن زمام هوسها و هواها و شهوات، هيچ كاربزرگى را نمىشود با موفقيّت انجام داد. ماه رمضان با سرمايه روزهاى كه دارد يك تمرين علمىِ ارزشمند در اين جهت است. به فضل الهى، پيروان مكتب اهلبيت (عليهمالسّلام) از ادعيّهاى كه در ماه رمضان از آن بزرگواران مأثور است، با آن دلهاى روشن و آگاه از مناجاتها و دعاها و راز و نياز با خداى متعال در شبها و روزها و سحرهاى اين ماه مبارك، برخوردار بودهاند. كسى كه با زمزمه امام سجّاد(ع) آشنا باشد، خوب مىفهمد كه علّت انقطاع ما از راه خدا، علّت دورى ما از معنويّات، علّت محروميت ما و امثال ما از دست يافتن به آن مقامات معنوى و ملكوتى، گرفتاريهايى است كه در اثر پيروى از شهوات و اطاعت از نفس امّاره، دچار آن مىشويم.
در دعاى ابىحمزه، امام سجّاد(ع) عرض مىكند: فرّق بينى و بين ذنبىالمانع عن لزوم طاعتك(1) يعنى اى پروردگار من! بين من و گناهى كه نمىگذارد ملازم با اطاعت تو باشم، جدايى بينداز. پس معلوم مىشود كه گناهان كه اساس در معناى گناه، همين چيزهايى است كه انسان به تبع شهوات و نفسانيّات خود، به آنها دست مىزند و مرتكب مىشود نمىگذارند كه انسان پرواز كند و اوج بگيرد.
ما در اين ماه رمضان، بارها و بارها عرض كرديم كه اللّهمّ غيّرسوء حالنا بحسن حالك(2)از خداى متعال خواستيم كه بدحالىِ ما را به بركت و لطف خودش، به حالى نيكو تغيير دهد. اگر اين بشود، به فضل الهى، همه مشكلات حل خواهد شد. بهخصوص هر يك از ما كه بار مسئوليتى را در سطح كشور بر دوش گرفتهايم، چه مسئوليتهاى كوچك و چه مسئوليتهاى بزرگ به همان اندازه، بيشتر به اين تغيير حالت احتياج داريم و بيشتر بايد از سوءحالِ خودمان بناليم. بنده خودم را عرض مىكنم كه بيش از شما به اين معنا ابتلا و به اين تغيير احتياج دارم. اين، در يك كشور و در يك ملّت، كليد حركت و تحوّل است. انّالله لايغيّر ما بقوم حتّى يغيّروا ما بانفسهم(3) آنچه كه در انفس آنهاست، در خودهاى آنهاست، در جانهاى آنهاست، بايد تحوّل پيدا كند تا امور زندگى متحوّل شود.
در خطبههاي نماز عيد فطر - 1372/1/4
____________
1. اقبال الاعمال (ط ـ القديمه).
2. بحارالانوار، ج 95، ص 120.
3. رعد، آيه 11.