به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 2,464
بازدید دیروز: 4,654
بازدید هفته: 7,118
بازدید ماه: 7,118
بازدید کل: 24,994,453
افراد آنلاین: 101
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
یکشنبه ، ۰۲ دی ۱٤۰۳
Sunday , 22 December 2024
الأحد ، ۲۰ جمادى الآخر ۱٤٤۶
دی 1403
جپچسدیش
7654321
141312111098
21201918171615
28272625242322
3029
آخرین اخبار
28 - روزگاری که ملت ایران را تحقیر می‌کردند ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
روزگاری که ملت ایران را تحقیر می‌کردند
  ۱۴۰۳/۰۹/۰۶
‫زمانی که ایران حیاط‌خلوت غرب بود/پای آمریکا چگونه به ایران باز شد -  خبرگزاری مهر | اخبار ایران و جهان | Mehr News Agency‬‎
‫عکس شاه پهلوی با چرچیل/ تا سیگار می‌کشم حرف بزن!‬‎
«... بعد از جنگ جهانی اول یک کنفرانسی در پاریس تشکیل شد‌، کشورهای متعددی در آن کنفرانس شرکت کردند برای تصمیم‌گیری درباره‌ وضع دنیا، شرکت‌‌کنندگان کسانی بودند که در جنگ شرکت داشتند یا آسیب دیده بودند. ایران هم جزو آسیب‌دیدگان جنگ اول جهانی بود، هیئتی را فرستاد، هیئت ایرانی را در کنفرانس پاریس راه ندادند! این‌جور تحقیر می‌کردند، ملت ایران این‌جور در یک دوره‌ای تحقیر شده است...»
این بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار اقشار مختلف بسیج با ایشان صبح سه‌شنبه 5 آذرماه به مناسبت سالگرد صدور فرمان امام برای تشکیل بسیج بود. مقام معظم رهبری در این بخش به تحقیر مداوم ایران و ملت ایران در دوران قاجاریه و به‌خصوص پهلوی اشاره داشتند.
ماجرای کنفرانس صلح پاریس
پس از جنگ جهانی اول و در ژانویه ۱۹۱۹میلادی، کنفرانس صلح پاریس در کاخ ورسای تشکیل شد و دولت ایران که در طول جنگ اول علی‌رغم اعلام بی‌طرفی مورد حمله و اشغال دولت‌های انگلیس و روس قرار گرفته و خسارات بسیاری از جمله قحطی بزرگ و از دست دادن نیمی از جمعیت خود در اثر این قحطی را متحمل گشته بود، برای شکایت از آن همه ظلمی که در حق این سرزمین و مردمش روا داشتند، تصمیم گرفت نمایندگانی از طرف ایران اعزام دارد و خواسته‌های خود را به اطلاع کنفرانس صلح و کشورهای حاضر در آن که درواقع دنیای پس از جنگ را می‌ساختند، برساند. 
ابتدا وثوق‌الدوله (رئیس دولت) قصد داشت خود در راس هیئتی عازم این سفر مهم گردد. ولی ترجیح داد، وزیر امور خارجه را به این ماموریت بفرستد. در نتیجه هیئت ایرانی برای شرکت در کنفرانس صلح پاریس به ریاست مشاورالممالک، وزیر خارجه و شرکت میرزا حسن‌خان علاء، وزیر سابق فلاحت (کشاورزی) و محمدعلی فروغی ذکاءالملک، وزیر سابق عدلیه به فرانسه رفتند. اما بریتانیا مانع از آن شد که هیئت ایرانی در کنفرانس صلح شرکت کند و یا دادخواستی طرح نماید. ایالات متحده آمریکا هم که در آن زمان هنوز موقعیت برتری پیدا نکرده بود، هیچ تلاشی برای حضور ایران در این کنفرانس نکرد. چرا که انگلیسی‌ها رئیس‌جمهور وودرو ویلسون را قانع کردند هیئت ایرانی را نپذیرد!
یکی از دلایل نپذیرفتن هیئت ایرانی علی‌رغم حضور فراماسون‌های ارشدی مانند محمدعلی فروغی، ترس از طرح دعاوی علیه انگلیس درباره ایجاد قحطی بزرگ (که پس از آن نیز به طور تکان دهنده‌ای از تمامی اسناد و کتاب‌ها و تواریخ سانسور گردید) و تقسیم ایران در قراردادهای 1907 و 1915 و همچنین قصد اشغال تمام‌عیار آن بر اساس قرارداد 1919 بود.
محمدعلی فروغی در یادداشت‌های خود به تاریخ دوشنبه ۵ بهمن ۱۲۹۸ از کنفرانس صلح پاریس ابراز ناامیدی کرده و نوشته است:
«... نصرت‌الدوله هم آمد اطاق من، قدری صحبت کردیم. گفتم به او: «من می‌ترسم کنفرانس برای ما کاری نکند» و «خوب است خودمان به قوه خودمان کار بکنیم.» گفت: «خودمان قوه نداریم و هیچ کار نمی‌توانیم بکنیم.»...»!
حضور ایران در مجامع بین‌المللی در آن ایام آنچنان حقارت‌بار بود که حتی پس از پذیرفته شدن نیم بند در جامعه ملل در همان اولین جلسه این جامعه در 1920، جیمز ای. رید، که از مخالفان عضویت آمریکا در جامعه ملل بود، در نطقی گفت: «... عضویت ایرانِ بیچاره در جامعه ملل ... به این دلیل است که بریتانیا را صاحبِ رأی دیگری بکند.»!!
ایران رها شده در زیر چکمه‌های اشغالگران
21 سال بعد که رضاخان میرپنج به عنوان شاه ایران، علی‌رغم تمامی خوش‌خدمتی‌ها و بردگی برای انگلیس، در زمانی که تاریخ مصرفش گذشت، مانند دستمال مصرف شده به دور انداخته شد و کشور ایران مورد هجوم ارتش‌های بیگانه قرار گرفت، رضا میرپنج نیروهای مسلحش که آنقدر به آنها می‌نازید را خلع سلاح و مرخص نمود تا سرزمین ایران را در زیر چکمه بیگانگان، بی‌دفاع و بی‌پناه رها سازد. خودش نیز در کنار مردم نماند و علی‌رغم پیشنهاد برخی همپالگی‌هایش مبنی بر ماندن و دفاع از ایران، با فضاحت، فرار را برقرار ترجیح داد و ذلیلانه و زبونانه در تبعید انگلیسی‌ها مرد. 
ایران رها شده و بی‌دفاع که حتی معدود مدافعین مسلحش یعنی عشایر و ایلات توسط رضاخان سرکوب شده بودند (و این تنها هنر و عملکرد ارتش رضاخانی محسوب گردید) مورد تجاوز و اشغال ارتش‌های متفقین قرار گرفت و خاکش لگدکوب سربازان بیگانه شد. آنها در خیابان‌ها و کوچه‌های شهرهای ما رژه می‌رفتند و به هر عمل زشت و شنیع دست می‌زدند و کسی نمی‌توانست در مقابلشان بایستد و یا حتی از آنها شکایت نماید. 
مجموعه‌ای از اسناد موجود، اختصاص دارد به خساراتی که ارتش و نیروهای متفقین به مردم عادی، کسبه و اهالی کوچه و بازار وارد آوردند، با اتومبیل‌های خود، آنان را زیر گرفته یا به طرفشان شلیک کرده و یا به انحای مختلف این افراد را به قتل رساندند و حکومت و دولتی نبود تا از آنها دفاع نماید. بسیاری از این اسناد که به صورت عریضه و شکایت تنظیم شده و هیچ‌گاه در هیچ محکمه و دادگاه و عدلیه‌ای مورد رسیدگی قرار نگرفت، بیش از 80 سال است در آرشیو مجلس، وزارت کشور و یا نهادها و ارگان‌های دیگر باقی مانده و خاک می‌خورد.
اسناد متعددی اشاره دارد به اینکه سربازان ارتش‌های اشغالگر متفقین در کوچه و خیابان‌های شهرهای ایران جولان داده و برای مردم مزاحمت ایجاد می‌کردند، مغازه‌هایشان را غارت نموده و خود را محق می‌دانستند که بدون کسب اجازه به خانه‌های مردم داخل شده و مزاحم نوامیس مردم شوند و... ولی کسی توان ممانعت از آن اعمال را نداشت و از شاه و دولتش، نیز هیچ اقدامی در جهت دفاع از مردم و جلوگیری از آن فجایع یا حتی اعتراض به آنها، به‌عمل نیامد.
چرچیل به اندازه کشیدن یک سیگار به شاه فرصت داد
در همین حال و هوا بود که سران متفقین یعنی ژوزف استالین (شوروی)، فرانکلین روزولت (آمریکا) و وینستون چرچیل (انگلیس) از 6 تا 9 آذرماه 1322 بدون اطلاع شاه و دولت ایران در تهران کنفرانسی تحت عنوان کنفرانس تهران برگزار کردند. روز ششم آذرماه 1322، وقتی مطبوعات ایران خبر کنفرانس سران آمریکا، انگلیس در قاهره را مخابره می‌کردند، هیچ کس در تهران خبر نداشت که روزولت، چرچیل و استالین در همین تهران و بیخ گوششان در زرگنده، در حال برگزاری کنفرانسی دیگر بودند!!
آنها نه‌تنها شاه ایران را تحویل نگرفتند بلکه حتی حاضر به ملاقات رسمی با وی هم نشدند. تصویری مستند وجود دارد که شاه در مقابل درب محل برگزاری کنفرانس برای دیداری سرپایی با سران ایستاده و دو سرباز آمریکایی بدون اعتنا رعایت قوانین بین‌المللی و بی‌اعتنا به وی، دست در جیب در حال سیگار کشیدن هستند!! معروف است که چرچیل هنگام دیدار چند دقیقه‌ای خود با شاه در مقابل محل برگزاری کنفرانس سران، به او گفت «تا سیگارم را می‌کشم، حرفت را بزن»!
شاه بعدا خودش در یک سخنرانی اعتراف کرد که متفقین صلاح دیدند که او همچنان شاه ایران باقی بماند! او گفت:
«... شاید (انگلیس و آمریکا) فکر کردند که برچیدن اساس سلطنت سلسله ما، نتایج بدتری برای نظم و آرامش این مملکت داشته باشد. این است که گفتند خوب، پادشاه باقی بماند.»
شاه قبلا برای به پادشاهی رسیدن از میان 4 گزینه او و برادرش علیرضا و ولیعهد قاجار و یک فرد دیگر برای جمهوریت، هر پشتک وارویی که مستر ترات انگلیسی از او خواست، زد تا باعث جلب نظر انگلیس برای جانشینی رضاخان گردید.
نمی‌دانست ژنرال آمریکایی برای کودتا در ایران است
35 سال بعد همچنان اربابان شاه همان رفتار تحقیرگرانه را با وی انجام دادند و این بار نه سران خود بلکه یک ژنرالشان به نام رابرت ‌هایزر را بدون خبر به ایران مامور نمودند تا با فرماندهان ارتش شاه دیدار کرده و پس از خروج او از کشور برای یک کودتا برنامه‌ریزی نماید.
شاه در خاطرات خود نوشته است:
«... در اوایل‌ ژانویه‌ با تعجب‌ خبر شدم‌ که‌ چند روز است‌ ژنرال‌ هایزر در تهران‌ به‌سر می‌برد... ژنرال‌‌ هایزر شخصیت‌ کوچکی‌ نبود، در مقام‌ معاون ‌فرماندهی‌ ناتو چند نوبت‌ به‌ تهران‌ سفر کرده‌ بود و همیشه‌ هم‌ قبلاً تقاضای‌ شرفیابی‌ می‌کرد...»
و فرح دیبا در خاطراتش، این حقارت شاه را تکمیل کرده است:
«... ژنرال رابرت ‌هایزر مدت‌ها بود به ایران آمده و فعالیت می‌كرد در حالی كه ما اصلا اطلاع نداشتیم. وقتی محمدرضا فهمید ژنرال ‌هایزر در تهران است بیشتر مشكوك شد و به من گفت: به محض اخذ رای اعتماد توسط بختیار كشور را ترك خواهیم كرد...»
و تحقیر بزرگ‌تر زمانی بود که پس از تصمیم کشورهای غربی مبنی بر خروج شاه از ایران، قرار شد ویلیام سولیوان، آخرین سفیر ایالات متحده در ایران، دستور آمریکا را به شاه ابلاغ نماید و سولیوان در خاطرات خود، آن روزی که بایستی به کاخ نیاوران رفته و به شاه می‌گفت باید از ایران خارج شود را تلخ‌ترین روز دوران فعالیت دیپلماتیک خود دانسته است. 
از آن بدتر توصیفی است که سولیوان از حالت شاه بعد از ابلاغ دستور آمریکا دارد. سولیوان در همان خاطراتش نقل کرده است که در این زمان شاه با حالت ملتمسانه و حقارت‌باری پرسید: «حالا کجا باید برم؟»
و بعد از اینکه سولیوان به او پیشنهاد داد دعوتنامه‌ای از آمریکا برایش بفرستند، حالت شاه مضحک‌تر و زبون‌تر گردید. سولیوان نوشته است:
«... در این هنگام شاه به جلو خم شد و با هیجانی شبیه به حرکات یک کودک خردسال که به موضوعی علاقه‌مند شده باشد، گفت: وای، این کار را برای من می‌کنید؟ واقعاً این کار را می‌کنید؟...»
یعنی بازهم شاه ذلیل و زبون، ملت و کشور خود را در برابر یک کودتای خونبار آمریکایی رها ساخت. اما این بار حضرت امام خمینی و نهضت مردمی‌اش‌، از این سرزمین و ملت در برابر هجوم بیگانه جلوگیری نموده و پای بیگانه و بیگانه‌پرست را از حکومت بر ایران بریدند.