221 - پزشکیان در اختتامیه جشنواره خوارزمی: حل مشکلات جامعه در گرو دغدغهمندی افراد و مسئلهمحور بودن دانشگاههاست ۱۴۰۳/۱۲/۰۵
پزشکیان در اختتامیه جشنواره خوارزمی:
حل مشکلات جامعه در گرو دغدغهمندی افراد
و مسئلهمحور بودن دانشگاههاست
۱۴۰۳/۱۲/۰۵
رئیسجمهور با بیان اینکه بشر امروز به دنبال ممکن کردن بسیاری از امور است که در گذشته ناممکن تصور میشد، گفت: همه مشکلات جامعه را میتوان حل کرد به شرط آنکه افراد جامعه دغدغهمند و دانشگاههای ما مسئلهمحور باشند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور در آیین اختتامیه سی و هشتمین جشنواره بینالمللی خوارزمی و بیست و ششمین جشنواره جوان خوارزمی با گرامیداشت یاد شهید سید حسن نصرالله و همراهانشان که توسط رژیم نسلکش صهیونیستی به شهادت رسیدند، از حضور در جمع نخبگان و برگزیدگان دانشگاهی کشور ابراز خرسندی کرد و اظهار داشت: خوشحالم که هر قدر هم کم، اما توانستهایم از شما تجلیل و تقدیر کنیم. وی با بیان اینکه اگر قرار است مشکلات کشور حل شود، کسانی قادر به این کار هستند که درد دارند و میدانند، میفهمند و اراده حل مسئله دارند، افزود: انسانها بسته به میزان درد و دغدغهمندی که دارند به دنبال یافتن راهحل مشکلات میروند. امروز بشر به دنبال یافتن راههای رفتن به خارج از منظومه شمسی است، لذا مشکلاتی که ما با آنها مواجه هستیم که مشکل حاد و دشواری نیست که نتوان برای آنها راهحل یافت. رئیسجمهور تصریح کرد: کافی است باور کنیم که میتوانیم که مقدمه آن دغدغهمندی و درد مشکل را داشتن است، اگر دغدغه داشته باشیم مینشینیم و برای حل مشکل چارهاندیشی میکنیم و این شما هستید که توانمندی یافتن راهکارها را دارید. ما باید به دنبال رسیدن به دانشگاهی باشیم که دانشجویان را دغدغهمند نسبت به مشکلات جامعه پرورش دهد. امروز دانشگاههای جهان عمدتا دانشگاههای نسل 3 و 4 هستند که جامعهمحور بوده و دانشجویان را به گونهای تربیت میکنند که توانایی حل مسئله داشته باشند. پزشکیان اضافه کرد: امروز دیگر دانشگاهها صرفا یک محیط علمی و تحقیقاتی نیستند و حتی در حال نیل کردن به دانشگاههای نسل پنجم هستند که در آنها دیگر چیزی به اسم یک رشته و موضوع خاص وجود ندارد و موضوع محور است که هر موضوع مجموعهای از رشتهها را دربر میگیرد که کنار هم برای حل مسئله همفکری و همافزایی میکنند. به عنوان مثال امروز در پزشکی نوین، علم پزشکی در کنار دانش رشتههای فیزیک، شیمی، مکانیک، الکترونیک و دیگر رشتهها است که انسانها را درمان میکند.
وی گفت: بشر امروز به دنبال ممکن کردن بسیاری از اموری است که تا همین چند سال قبل غیرممکن تصور میشدند، به عنوان مثال دانش پزشکی امروز به دنبال درمان نابینایی، ناشنوایی و انسانهای ناتوان از حرکت است و در خیلی از عرصهها دستاوردهای خوبی هم دارد. این جایگاهی است که بشر میتواند به آن دست یابد و ما نیز با تکیه بر جوانان نخبه، اساتید و دانشگاهیانمان میتوانیم به آن رسیده و مشکلات کشور را حل کنیم؛ تنها شرط آن این است که دانشگاه ما جامعهمحور و مشکلمحور باشد. رئیسجمهور با طرح این سؤال که اگر دانشگاه ما مشکلمحور باشد، چگونه ممکن است با انبوه نخبگان دانشگاهی نتوانیم راهحل مشکلات خود را پیدا کنیم، خاطرنشان کرد: اصلا تصور اینکه با تکیه بر دانشگاه مسئلهمحور نتوانیم مشکلات را رفع کنیم، غیرممکن است. من زمانی که در این جایگاه نبودم، خیلی وقتها به این فکر میکردم که اگر قدرت داشتم، به دانشگاهها اختیار میدادم تا بیایند و مشکلات اقتصادی، کشاورزی و صنعتی را حل کنند.
وی افزود: این درد و دغدغه داشتن است که به انسان قدرت و اراده میبخشد؛ درد که باشد حرکت ایجاد میکند و دیگر خوابیدن، بازیگوشی کردن و بیهوده گشتن بیمعنی خواهد شد و فقط رسیدن به هدف در نظر انسان ارزش خواهد داشت. آن وقت است که همه اعضای بدن در استخدام مسیر رسیدن به هدف خواهند بود و با انسان برای محقق کردن اهداف همراهی خواهند کرد. لذا باید روند کلی جامعه و دانشگاهها را دگرگون کنیم تا افراد دغدغهمند باشد.
رئیسجمهور با انتقاد از عدم بهرهگیری از تحقیقات دانشگاهی تصریح کرد: زمانی من به عنوان وزیر به نشستی در مکزیک دعوت شده بودم، آنجا اعلام شد که بر اساس آمارهای جهانی 90 درصد تحقیقات در مراکز دانشگاهی خاک میخورد و مورد استفاده مجریان قرار نمیگیرد. به نظر من این آمار در ایران بدتر هم هست. وقتی تحقیقی انجام میشود باید از آن استفاده کرد، در این صورت هم آن محقق انگیزه بیشتری مییابد و هم میتوان مشکلات را با آن تحقیقات حل کرد. پزشکیان با بیان اینکه «امیدوارم با برنامهریزی درست و با نگاه به مشکلات جامعه، بر وضعیتی که در حال حاضر در کشور با آن مواجهیم، غلبه کنیم»، تصریح کرد: من مطمئنم آینده را فکر ما و شما خواهد ساخت. ما میتوانیم دست به دست هم دهیم و با برنامهریزی آیندهای زیبا رقم بزنیم. اگر مدیری یا فردی امید به حل مشکلات ندارد، نمیتوان با او به جایی رسید. مدیران ما علاوهبر اینکه باید به حل مشکلات باور داشته باشند، باید به فکر رسیدن به برتری در همه زمینهها نسبت به رقبا باشند. دولت برای رسیدن به این هدف حاضر است دانشجویان و دانشگاهیان را به دورههای لازم تخصصی اعزام کند. وی همچنین در این مراسم از 9 برگزیده سی و هشتمین جشنواره بینالمللی خوارزمی و 9 برگزیده بیست و ششمین جشنواره جوان خوارزمی با اهدای لوح تقدیر کرد.
برگزیدگان در 4 بخش پژوهشهای بنیادی و طرحهای توسعهای، نوآوری و کاربردی از میان 500 طرح ارائه شده، برگزیده شده بودند.
پیام پزشکیان در آستانه تشییع پیکر شهید نصرالله: هستیم بر آن عهد که بستیم
رئیسجمهور همچنین در آستانه تشییع و خاکسپاری پیکر «سیدحسن نصرالله» دبیرکل شهید حزبالله لبنان و شهید «سیدهاشم صفیالدین» در بیروت با انتشار پیامی به دو زبان عربی و فارسی در فضای مجازی، نوشت: ملت بزرگ لبنان سزاوار است که به همه فرزندان دلاور خود (به ویژه این دو سید بزرگوار) افتخار کند؛ قهرمانانی که به پیمان خود وفادار ماندند و از شرافت امت دفاع کردند تا شهادت در راه خدا نصیب آنان شد.
رئیسجمهور در ادامه این پیام آورده است: هستیم بر آن عهد که بستیم.