۳۰۹ - در آیین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری: تأکید رئیس قوه قضائیه بر ضرورت وجود خودنظارتی ۱۴۰۳/۱۲/۰۸
در آیین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری:
تأکید رئیس قوه قضائیه بر ضرورت وجود خودنظارتی
در دو نهاد قضاوت و وکالت
۱۴۰۳/۱۲/۰۸
رئیس قوه قضائیه گفت: طبیعتاً با وجود چند ده هزار قاضی و وکیل، افرادی پیدا میشوند که لغزش داشته باشند؛ خود ما قضات و شما وکلا شایستهترین افراد برای پیشگیری از لغزشهای همکارانمان هستیم.
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، آیین هفتاد و دومین سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری، سهشنبه شب در شرایطی در تهران برگزار شد که برای نخستین بار طی ۴۶ سال اخیر، عالیترین مقام دستگاه قضائی در این مراسم شرکت کرد.
رئیس قوه قضائیه طی سخنانی در این آیین، ضمن تبریک روز وکیل به کلیه وکلا، به تبیین و تشریح وجوه تحقق و توسعه عدالت پرداخت و اظهار داشت: یکی از اهداف اصلی نظام جمهوری اسلامی تحقق و گسترش عدالت است. ما قضات و شما وکلا که من مایل هستم شما را همکار خطاب کنم، نقش بیبدیلی در تحقق و گسترش عدالت داریم.
حجتالاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژهای با بیان اینکه یکی از الزامات تحقق و توسعه عدالت، التزام به قانون است، افزود: همه ما در هر صنف و قشری باید ملتزم به قانون باشیم؛ چنانچه هر کس بخواهد مبتنی بر سلیقه خود عمل کند، آنگاه عدالتِ مطلوب و غایی محقق نمیشود. وقتی صحبت از التزام به قانون میکنیم منظور و مقصود ما التزام به همه قانون است نه بخشی از آن. ما قضات و شما وکلا دو بال فرشته عدالت هستیم؛ اگر میخواهیم عدالت در مرتبه اعلی تحقق یابد باید به صورت تمام و کمال قانونمدار باشیم. محسنی اژهای ادامه داد: البته قانونی که وضع میشود باید جامع و مانع باشد؛ اگر قانون، تامینکننده منافع بخشی از جامعه باشد و منافع بخشهای دیگر را نادیده بگیرد، عدالت تحقق نمییابد. وضعکننده قانون و مجری قانون نیز باید خودشان عادل باشند. وی با اشاره به الزامات اشتغال به شغل وکالت گفت: تعهد یک اصل اساسی در شغل وکالت است. چنانچه خیانتی در قرارداد منعقده میان وکیل و موکل صورت گیرد، یک خیانت معمولی به حساب نمیآید، بلکه این امر، خیانت به عدالت و جامعه است.
رئیس دستگاه قضا با تاکید بر همکاری و همافزایی قوه قضائیه و متولیان نهاد وکالت برای رفع خلأها و مشکلات موجود در امر قضاوت و وکالت اظهارداشت: هیچ تقابلی میان قوه قضائیه و نهاد وکالت وجود ندارد؛ برای رفع خلأها و نواقص و اصلاح برخی از قوانین باید میان ما و شما متولیان نهاد وکالت و همچنین مسئولان و دستاندرکاران تقنینی، ارتباط گسترده برقرار باشد. اکنون فرصت مغتنمی دست داده که با عنایت به اعتماد متقابلی که وجود دارد، خلأها و مشکلات مرتبط با دو نهاد قضاوت و وکالت را مرتفع سازیم. محسنی اژهای خودنظارتی را یک اصل اساسی در دو نهاد قضاوت و وکالت دانست و بیان داشت: ما قضات و شما وکلا باید بسیار مراقب شأن و جایگاه خود در اجتماع باشیم. مردم در جامعه نگاه دیگری به یک قاضی و یک وکیل دارند و توقع دارند قضات و وکلا بیش از سایر اقشار جامعه ملتزم به اجرای قانون و رعایت هنجارهای اجتماعی باشند. یک قاضی و یک وکیل در اجتماع باید بسیار مراقب ادبیات خود و نوع رفتار خود باشد.
باید بیش از دیگران نسبت به خودمان و مجموعهمان حساس باشیم
وی افزود: ما قضات و وکلا باید خودمان مراقبت کنیم که شیطانصفتان به مجموعههای ما نفوذ نکنند. طبیعتاً با وجود چند ده هزار قاضی و وکیل، افرادی پیدا میشوند که لغزش داشته باشند؛ این امر هم محتمل است و هم موجود است. خود ما قضات و شما وکلا شایستهترین افراد برای اتخاذ تدابیر و تمهیدات جهت پیشگیری از لغزشهای همکارانمان هستیم. ما شایستهترین افراد هستیم تا چنانچه لغزشی از جانب همکارانمان رخ داد، دست او را بگیریم و به او برای اصلاح و جبران کمک نماییم. پیش از آنکه دستگاههای نظارتی بیرونی به سراغ ما و مجموعه ما بیایند باید خودنظارتی و خودکنترلی داشته باشیم و چنانچه لغزشی از جانب ما و همکارانمان رخ داد به سرعت درصدد اصلاح و جبران برآییم.
در لغزشها تا میشود اصلاح کرد، سراغ مجازات نرویم
رئیس دستگاه قضا گفت: در هر صنف و قشری، لغزش و لغزشکار پیدا میشود؛ باید تلاش کنیم تا حد ممکن، لغزشها را اصلاح و جبران کنیم؛ گاهی لازم نیست به سرعت به سراغ مجازات فردِ لغزشکرده برویم؛ چنانچه طبق موازین قانونی، مجازات هم میکنیم، باید به فرد لغزشکرده کمک کنیم که به سرعت در جهت اصلاح و جبران برآید. محسنی اژهای ادامه داد: اگر عیوب و نواقصی به نهاد قضاوت و وکالت عارض میشود و اگر اشکالاتی در شئون مختلف از جمله نحوه رسیدگی به تخلفات اداری، نحوه گزینشها و... وارد است، ما قضات و شما وکلا شایستهترین افراد برای رفع این اشکالات هستیم.
نسخهپیچی بدون نشستن با مردم و نهادها نمیشود
وی بیان داشت: من و امثال من، بیش از گفتن، به شنیدن نیاز داریم؛ من طی بیش از سه سالی که مسئولیت ریاست دستگاه قضا را بر عهده دارم تلاش کردهام تا حد توان با تمامی اقشار و اصناف جامعه نشستهای هماندیشی برگزار کنم؛ ما کارگزاران نظام باید مشکلات و چالشهای اقشار و اصناف مختلف کشور را بشناسیم و در راستای رفع آنها تمامی مساعی خود را به کار بندیم.
رئیس قوه قضائیه تمام مدارج قضائی را پله پله طی کرده است
پیش از سخنان رئیس قوه قضائیه، رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز طی سخنانی اظهارداشت: حضور حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در مراسم سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری مرکز، موجب افتخار جامعه وکالت است؛ رئیس قوه قضائیه تمام مدارج قضائی را پله پله طی کرده و از دغدغههای جامعه وکلا آگاه هستند. «حبیبزاده مؤمن» در ادامه به طرح مطالبی در رابطه با جایگاه و نقش نهاد وکالت در نظام قضائی کشور و تاثیر استقلال وکلا در حکمرانی هرچه مطلوبتر و شایستهتر حوزه قضا پرداخت.