رئیسجمهور با اشاره به اینکه اگر روسیه و آمریکا و یا هر کشور دیگری بخواهد کاری بکند، وقتی امید ما به خدا و اتکای ما به باورهای خودمان باشد، راه پیدا خواهیم کرد، گفت: توجه ما باید به توانمندیها و مهارتهای خودمان باشد و اگر هر کدام از ما در هر جایگاهی که هستیم، به این مسئله توجه داشته باشیم، برای رسیدن به اهداف خودمان راه پیدا خواهیم کرد.
مسعود پزشکیان در جریان سفر دولت وفاق ملی به استان تهران که به مقصد سه شهرستان شمال شرقی تهران برگزار شده است، در نشست با مدیران شهرستانهای پردیس، دماوند و فیروزکوه، با بیان اینکه اگر از بنده تعریف کنید کار اشتباهی میکنید، اظهار داشت: هر کدام از شما بهتر از من هستید، در نتیجه، کاری نکنید که آدمها را زیاد بزرگ کنید، بعد نتوانند بیایند پایین، افراد را در همان حدی که هستند، بپذیرید.
رئیسجمهور با بیان اینکه من تا چندی قبل با این برادرها در مجلس بودیم، افزود: حالا هم اتفاقی نیفتاده، فقط مسئولیت سنگینتری به دوش ماست. آمدیم اینجا خدمت شماییم و راهکارهایی را که فکر میکنیم میتواند مشکلی را حل کند مطرح میکنیم.
پزشکیان با اشاره به اینکه حالا روسیه و آمریکا و یا هر کشور دیگری بخواهد کاری بکند، اگر امید ما به خدا و اتکای ما به باورهای خودمان باشد، راه پیدا خواهیم کرد، تشریح کرد: توجه ما باید به توانمندیها و مهارتهای خودمان باشد و اگر هر کدام از ما در هر جایگاهی که هستیم، به این مسئله توجه داشته باشیم، برای رسیدن به اهداف خودمان راه پیدا خواهیم کرد.
رئیسجمهور با بیان اینکه اول باید در خودمان تغییر ایجاد کنیم، افزود: اگر تغییر ایجاد کردیم، برای همه این مشکلاتی که در این جلسه هم مطرح شد، راه پیدا خواهیم کرد. شما مدیران کشور هستید، اگر به «من» امید ببندید، به جایی نخواهید رسید، اما اگر به «ما» امید ببندید، میتوانیم به اهداف خود برسیم. اگر به یک فرد دل ببندیم، آن فرد به عنوان یک انسان ممکن است اشتباه کند، خطا کند، آن وقت همه امیدهای ما تبدیل به ناامیدی میشود، اما وقتی به ما امید بستیم و با هم حرکت کردیم، تفاوت میکند.
وی با تاکید بر اینکه به هیچ کس جز خدا نباید دل ببندیم، تصریح کرد: ممکن است امروز کسی به ما تشر بزند، کسی با ما همراهی نکند، یا با هم به مشکل بربخوریم، اگر به کسی غیر از خدا دل بسته باشیم، اینجا به مشکل برمیخوریم. این همان توصیه مدام بنده است برای اعتصام به حبل وحدت الهی و دوری از تفرقه؛ دشمنی و اختلاف با یکدیگر لبه آتش است. باید با هم منسجم باشیم و دل به خدا ببندیم، اگر یکدل و متحد بودیم، آن وقت خیلی بیشتر از این کارهایی که اینجا در پردیس انجام شده، میتوانیم انجام دهیم.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه اول باید از این قالب دربیاییم و فقط خدا را ببینیم و در برابر خدا سرخم کنیم، گفت: عبادت خدا رفتن به طرف خداست، یعنی به طرف علم، رحمت، زیبایی، عزت و همه چیزهای خوب رفتن. راهحل مشکلات و مسائل وجود دارد و آن را پیدا میکنیم. باید اختلافات را کنار بگذاریم، اگر میخواهیم بترسیم، باید از آن لبه آتش بترسیم که خدایی نکرده به جان هم بیفتیم و با هم دعوا کنیم و به همدیگر طعنه بزنیم. اینجاست که با مشکل مواجه میشویم.
پزشکیان بر ضرورت همدلی و همیاری با یکدیگر برای حل مشکلات تاکید کرد و اظهار داشت: هر کسی فکر میکند بهتر است، میتواند به میدان بیاید و به جامعه کمک کند. نباید اینطور فکر کنیم که مثلا شخصی آدم عجیب و غریبی است، هرکدام از ما میتوانیم کاری کنیم که دیگری نمیتواند آن را انجام دهد. اینطوری نیست که من هر جا میروم از من بخواهند که رهنمود بدهم، آنجا که صدها کارشناس از من بهتر بلد هستند، من چرا رهنمود بدهم؟ جهالت انسان آنجاست که نداند قد و اندازهاش در چه حد است و تا کجا میتواند حرف بزند. جهالت از آنجا شروع میشود که من تصور کنم همه فن حریفم و بعد نقشه برای شهر و کشورم بکشم.
رئیسجمهور بر کنار گذاشتن اختلافات برای حل مشکلات کشور تاکید و خاطرنشان کرد: با همدیگر ایران و جامعه خود را خواهیم ساخت و جز به خدا به کسی دل نمیبندیم. البته همزمان به دنبال تعامل و معامله هستیم، بالاخره بر اساس قواعد داد و ستد عمل میکنیم، اما باورها و اعتقادات ما در آن اندیشهها و فکرهایی است که میخواهیم بر اساس آن کشور را بسازیم.
پزشکیان با بیان اینکه ما میتوانیم با باورهایمان، آینده را خیلی زیباتر و قشنگتر بسازیم، توضیح داد: با کمک هم چشماندازی که مقام معظم رهبری فرمودند، یعنی اول شدن در علم و فناوری و اقتصاد در منطقه را به دست میآوریم، هر چند باید بدانیم که این هدف به آسانی به دست نخواهد آمد و باید شب و روز زحمت کشید و برخی رفتارها را تغییر داد. امیدوارم که ما با همدیگر دست به دست هم بدیم و بتوانیم تمام آن نقشههای شومی را که دشمنان برای کشور ما میکشند با وحدت و انسجام ناکام بگذاریم.
روشهای دامداری و کشاورزی کشور باید اصلاح شوند
رئیس قوه مجریه همچنین در نشست با فعالان کشاورزی و دامپروری شهرستانهای پردیس، دماوند و فیروزکوه، با بیان اینکه بنده خودم تجربه کشاورزی و دامداری دارم، اظهار داشت: در اوایل شروع به کار بنده به عنوان پزشک برخی دوستان پیشنهاد میکردند که برویم بیمارستان خصوصی تاسیس کنیم یا سهام بیمارستان بخریم، اما بنده گفتم که من فقط در دولت کار میکنم و بلد نیستم از مردم پول بگیرم.
وی افزود: دوستان گفتند که پس برای بازنشستگی چه میخواهی کنی و من پاسخ میدادم که علاقه بنده این است که بروم زمینی بخرم و در بازنشستگی باغبانی کنم، زمین هم خریدم و باغ هم دارم، اما مسئولیتهای کاری مجال نداده که به این کار بپردازم. لذا مشکلات شما را به خوبی به عنوان کسی که خود باغ و زمین دارم، درک میکنم.
پزشکیان با تاکید بر اینکه باید روشهای دامداری و کشاورزی کشور و شیوه کاشت، داشت و برداشت را اصلاح کنیم، تصریح کرد: با ادامه این مسیر به جایی نخواهیم رسید.
رئیسجمهور ادامه داد: امروز شما که در این منطقه شرایط نسبتا خوبی از لحاظ نیازهای کشاورزی دارید، 40 تن محصول در [هر] هکتار برداشت میکنید، در حالی که امروز در دنیا با همین آب و خاک، از هر هکتار 200 تن محصول برداشت میشود؛ ما در وضعیتی قرار داریم که باید بین منابع و مصارف تعادل ایجاد کنیم.
پزشکیان با اشاره به تأثیر تصمیمات دولتی بر مدیریت منابع، به تجربه شخصی خود در زابل اشاره کرد و گفت: زمانی که در دوره قبل از انقلاب در زابل خدمت میکردم، هر سال کشاورزان خودشان نهرها را لایروبی میکردند. سهم خودشان را مشخص میکردند و یا خودشان کار میکردند، یا پول میدادند تا کسی به جای آنها لایروبی کند. هیچ مشکلی وجود نداشت، مردم کار خودشان را انجام میدادند، اما بعد از انقلاب که دولت این کار را به دست گرفت، مشکلات شروع شد. از یکسو، دولت برای لایروبی پول نداشت، از سوی دیگر، کشاورزان آب نداشتند. درحالیکه اگر این مسئولیت را همچنان به خود مردم واگذار میکردند، هر سال این کار انجام میشد و مشکلی پیش نمیآمد، اما ورود دولت بدون برنامهریزی و بدون پیشبینی منابع لازم، باعث شد هم مردم گرفتار شوند و هم وضعیت کشاورزی بدتر شود.
رئیسجمهور با تأکید بر اهمیت استفاده درست از منابع طبیعی و مسئولیتپذیری در این زمینه خاطرنشان کرد: شما صاحبان اصلی این زمینها هستید؛ صاحب این آب و منابع زیرزمینی، اما اگر درست از آنها استفاده نکنیم، در نهایت آسیب آن به خود ما خواهد رسید. باید برای این موضوع تسهیلاتی در نظر گرفته شود، همکاریها تقویت و جلسات تخصصی با وزیر محترم نیرو و وزرای مرتبط در استانهای مختلف برگزار شود تا مشکلات بررسی و تصمیمات لازم گرفته شود.
نشست با فناوران و نخبگان دانشبنیان در محل پارک علم و فناوری پردیس
خبر دیگر اینکه، در جریان سومین بخش از سفر دولت وفاق ملی به استان تهران در نشست با فناوران و نخبگان دانشبنیان در محل پارک علم و فناوری پردیس، اظهار داشت: بارها تکرار کردهام که مشکل در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته، نبود راهحل نیست، چرا که برای هر مشکلی صدها راهحل تجربه شده در دنیا وجود دارد که میتوان آنها را انتخاب و اجرا کرد؛ هیچ مشکلی نیست که راهحلی برای آن وجود نداشته باشد، چرا که برای مشکلات مشابه راهحلهای مؤثری در جاهای دیگر دنیا طراحی شده است.
رئیسجمهور با بیان اینکه مشکل وجود کسانی است که مهارت و علم مورد نیاز را در کنار انگیزه بهره گرفتن از این علم و مهارت برای حل مشکلات داشته باشند، افزود: مشکل ما کمبود یا عدم حضور انسانهایی است که مهارت و علم لازم را در کنار انگیزه بهره گرفتن از آن برای حل مشکلات داشته باشند. آنچه شما اینجا انجام دادهاید نمونهای از اثر حضور افراد توانمند و برخوردار از انگیزه است، اما چرا نتوانستهایم در کل کشور از این ظرفیتها برای حل مشکلات بهره بگیریم؛ این تجربه نشان میدهد که مشکل این نیست که راه چاره وجود ندارد، هر مشکلی صدها راهحل دارد، همانگونه که شما بخشی از مشکلات را حل کردهاید.
وی با تأکید بر لزوم اصلاح نظام اداری و مدیریتی کشور گفت: یکی از مسایلی که امید به تحول را در من زنده نگه میدارد، گفتوگوهایی است که با دانشگاهها داریم. اما واقعیت این است که ساختار اداری ما از نظر مدیریتی منجمد شده است. سیستم ما دچار یک نوع فریز مدیریتی شده، یعنی در یک قالب ثابت گیر کردهایم. کارمندان صبح میآیند، ظهر میروند و تغییری در رفتار اداری برایشان دیگر قابل تصور نیست. یاد گرفتهاند که به همه چیز از یک زاویه نگاه کنند و اصلاً امکان تغییر و بهبود مسیر را در ذهن خود نمیبینند.
رئیسجمهور در ادامه با انتقاد از تمرکز بیش از حد اختیارات در سطوح بالای مدیریتی خاطرنشان کرد: مشکل فقط در سطح مدیران میانی یا کارمندان نیست، مقصر از بالا هم هست. ساختار مدیریتی به گونهای طراحی شده که تمام اختیارات را در مرکز متمرکز کرده است. یک مدیر، یک کارشناس یا یک مسئول در منطقهای که باید تصمیمگیری کند، هیچ اختیاری برای تغییر ندارد. حل مسئله در این سیستم سخت شده، چون قانون و مقررات اجازه انعطاف را نمیدهند.
پزشکیان با اشاره به لزوم تغییر رویکرد در مدیریت کشور ادامه داد: برای اصلاح این روند، ابتدا باید مشکلات را به شکل شفاف شناسایی کنیم. بهجای اینکه در پیچوخم بروکراسیگیر کنیم، باید یک طوفان ایدهها راه بیندازیم، مشکلات را جمعبندی و راهحل را مشخص کنیم و سپس به مدیران اجرائی در سطوح مختلف اختیار بدهیم. بدون اختیار دادن، بدون تمرکززدایی، بدون فراهم کردن زمینه تصمیمگیری در سطوح مختلف، هیچ تغییری اتفاق نخواهد افتاد.
رئیسجمهور تأکید کرد: تحول در ساختار اداری، کلید توسعه کشور است. تا زمانی که مدیران و کارشناسان احساس نکنند که قدرت تصمیمگیری و اجرای ایدههای نو را دارند، سیستم در همین حالت باقی میماند. باید از این انجماد مدیریتی عبور کنیم و اجازه دهیم که ساختارها بر اساس نیازهای واقعی کشور تغییر کنند.
پزشکیان با اشاره به چالشهای تمرکززدایی و تفویض اختیار در مدیریت کشور تشریح کرد: مشکل بعدی این است که اگر اختیار داده شود، اما توانمندی وجود نداشته باشد، شرایط بدتر خواهد شد. نمیتوان بدون آموزش و توانمندسازی، صرفاً اختیار را به مدیران و مسئولان واگذار کرد، چون در این صورت بهجای اصلاح، ممکن است، اوضاع را بدتر کنند.
رئیسجمهور با ذکر نمونهای از تصمیمات اشتباه در مدیریت شهری خاطرنشان کرد: در جلسات استانداری بارها به عزیزان گفتهام که اختیار دادن به این معنا نیست که هر کس هر تصمیمی که خواست بگیرد و نتیجه را خراب کند. کمیسیون ماده 5 شهرداریها و شوراها نمونهای از این مسئله است. در این کمیسیون تصمیماتی گرفته میشود که گاهی بدون در نظر گرفتن نیازهای شهری است. درمانگاهها را جابهجا میکنند، محل مراکز آموزشی را بدون مطالعه تغییر میدهند، فضاهای شهری را طوری طراحی میکنند که نه فضای سبز مناسبی دارد، نه دسترسی درمانی آن درست است و نه شرایط آموزشی آن استاندارد دارد. نتیجه این شده که شهری ساختهایم که معلوم نیست سر و ته آن کجاست.
پزشکیان با تأکید بر ضرورت برنامهریزی علمی در مدیریت شهری بیان داشت: مشکل اینجاست که برخی بهجای پایبندی به یک نقشه علمی، بدون بررسی و مطالعه میگویند این فضا را تغییر یا این کار را انجام دهیم، در حالیکه همان نقشه اولیه یک مبنای علمی، جامعهشناسی، اجتماعی، فرهنگی و توسعهای داشته است. نمیتوان صرفاً بر اساس سلیقههای فردی یا تصمیمات مقطعی، ساختارهای شهری را تغییر داد.
رئیس دستگاه اجرائی با اشاره به اهمیت تدوین یک نقشه جامع برای توسعه شهرستانها تأکید کرد: وقتی به شهرستانها میرویم، نمیتوانیم فقط بر اساس شرایط لحظهای تصمیم بگیریم. باید یک برنامه جامع داشته باشیم. همانطور که دکتر قائمپناه میگفت، الان نیاز داریم که بهصورت اصولی و دقیق بنشینیم و بررسی کنیم که آینده این شهرها چگونه باید باشد و چه مسیری را برای توسعه آنها باید در نظر بگیریم.
پزشکیان با اشاره به تحولات جهانی در نظام آموزشی و مدیریتی توضیح داد: شما بهتر از من میدانید که دانشگاهها دیگر در نسل چهارم و پنجم خود قرار دارند. دیگر دانشگاههای تکرشتهای و تکبعدی وجود ندارند. امروز گروههای تخصصی کنار هم مینشینند، فکر میکنند و آینده را طراحی میکنند، اما ما هنوز در همان چرخههای قدیمی گرفتار ماندهایم.
رئیسجمهور با انتقاد از نبود بسترهای مناسب برای بهرهگیری از استعدادها در کشور تصریح کرد: نیروها و استعدادهای ما، ظرفیتهای بزرگی دارند، اما به دلیل اینکه بستر مناسب برای رشد آنها وجود ندارد، نمیتوانند شکوفا شوند. خود من زمانی رئیس دانشگاه و رئیس بیمارستان بودم و در ابتدا فکر میکردم اختیار داشتن یعنی اینکه هر کاری که دلم بخواهد انجام دهم. اما به مرور فهمیدم که اختیار، یعنی روش کار مشخص باشد، یعنی مسئولیت و عملکرد باید هماهنگ باشند. اختیار یعنی بدانم چه کاری باید انجام دهم، چگونه باید آن را انجام دهم و در نهایت، پاسخگوی نتایج آن باشم.
وی با تأکید بر لزوم پاسخگویی مدیران و ایجاد ساختاری منسجم در سیاستگذاری افزود: مشکل اینجاست که ساختار مشخصی برای این موضوع نداریم. در نتیجه، هر استانداری که میآید، یک مدل تصمیم میگیرد، فرماندار یک روش دیگر را پیش میگیرد، رئیس یک مجموعه بهگونهای دیگر عمل میکند و وزیر که تغییر میکند، همه چیز دوباره از اول ساخته و خراب میشود. این چرخه معیوب باعث شده که ما بهجای پیشرفت، درجا بزنیم.
پزشکیان با اشاره بر ضرورت ایجاد یک چارچوب مدیریتی پایدار خاطرنشان کرد: اگر میخواهیم از این وضعیت خارج شویم، باید یک سیستم تصمیمگیری شفاف و پایدار داشته باشیم، مسئولیت و پاسخگویی نباید سلیقهای باشد. باید مشخص باشد که چه کسی اختیار دارد، چگونه باید عمل کند و در برابر چه کسی پاسخگو است. تنها در این صورت میتوانیم به مدیریت کارآمد و توسعه پایدار برسیم.
رئیس دولت چهاردهم با انتقاد از روند مدیریتی کشور در دهههای اخیر گفت: الان 46، 47 سال است که در این کشور مدام مدیران را تغییر میدهیم؛ بهجای اینکه مشکل را ریشهای شناسایی و حل کنیم، تصور میکنیم که اگر افراد را کنار بگذاریم و افراد جدیدی بیاوریم، مشکل خودبهخود حل خواهد شد. در حالی که مسئله اصلی، تغییر روشها و ساختارهاست، نه صرفاً تغییر افراد.
رئیسجمهور با تأکید بر نقش نخبگان و دانشگاهها در اصلاح مسیر توسعه کشور خاطرنشان کرد: ما امیدمان به نخبگانمان است. بارها گفتهام که توسعه شهری، توسعه اجتماعی و هر نوع توسعهای، باید با مشارکت دانشگاهها باشد. باید قرارداد ببندیم، پروژه تعریف کنیم، به دانشگاهها بگوییم که شما وارد میدان شوید؛ دانشجوها هنوز ذهنشان فریز نشده، هنوز در قالبهای کهنه گرفتار نشدهاند. آنها قدرت تفکر، خلاقیت و چارهجویی دارند و میتوانند راههای جدیدی پیشنهاد کنند.
وی با انتقاد از عملکرد واحدهای تخصصی که بر اساس روشهای قدیمی عمل میکنند، افزود: وقتی کار را به یک واحد تخصصی واگذار میکنیم، انتظار داریم که یک نگاه نو و یک راهکار جدید ارائه کنند، اما در عمل، همان روشهای قدیمی را بازتولید میکنند و همان مسیرهای قبلی را پیشنهاد میدهند. اگر این روشها جواب میدادند، تا حالا نتیجه داده بودند. چرا هنوز مشکل حل نشده است؟ چون راهکارهایی که ارائه میشوند، مسیر ما را از وضعیت فعلی خارج نمیکنند.
رئیسجمهور با تأکید بر لزوم بازنگری در فرآیند تصمیمگیری تصریح کرد: نباید در چرخه تکرار گرفتار شویم. باید به ایدههای جدید، به تفکر خارج از چارچوب، به نگاه نخبگان و به خلاقیت دانشجویان میدان بدهیم. تنها در این صورت است که میتوانیم از این وضعیت عبور و کشور را به مسیر توسعه واقعی هدایت کنیم.
پزشکیان با تأکید بر اهمیت آیندهنگری در تصمیمگیریهای کلان گفت: در جلسهای که با آقای دکتر قاسمی و عزیزان داشتیم، گفتم که یک تلاش بزرگ در حال انجام است، اما اگر تبعات آن را نبینیم و مدیریت نکنیم، ممکن است یکباره تمام سرمایهمان را از دست بدهیم. آیندهنگری یکی از مسایل کلیدی است که نباید از آن غافل شویم.
بازدید دکتر پزشکیان از نمایشگاه دارو و تجهیزات پزشکی
رئیسجمهور در ادامه برنامههای سومین بخش از سفر دولت وفاق ملی به شهرستانهای استان تهران، همچنین از نمایشگاه دارو و تجهیزات پزشکی در پارک علم وفناوری پردیس بازدید کرد.
در این نمایشگاه بیش از 30 شرکت عضو پارک علم و فناوری پردیس، دستاوردهای خود از جمله انواع دارو، تجهیزات اتاق عمل،آی سی یو و دیالیز و سایر محصولات خود را به رئیسجمهور معرفی کردند.
این محصولات دانشبنیان تولید داخل، کشور را از واردات بخش قابل توجهی از دارو و تجهیزات پزشکی بینیاز کرده است. تجهیزات پزشکی به نمایش گذاشته شده در این نمایشگاه به تولید انبوه رسیده و در بیمارستانها و مراکز درمانی کشورمان مورد استفاده قرار میگیرند.
حضور سرزده دکتر پزشکیان در میان مردم رودهن
رئیسجمهور در پایان سفر به شهرستانهای پردیس، دماوند و فیروزکوه، به شکل سرزده در خیابان امام خمینی رودهن حضور یافت و با مردم دیدار و گفتوگو کرد.