۷۰۹ - رهبر انقلاب: معارف فراوان موجود در ادعيه مأثوره ۱۴۰۳/۱۲/۲۰
رهبر انقلاب: معارف فراوان موجود در ادعيه مأثوره
۱۴۰۳/۱۲/۲۰
در دعاهاى معتبر خيلى معارف وجود دارد كه انسان اينها را در هيچجا پيدا نمىكند؛ جز در خود همين دعاها. از جمله اين دعاها، دعاهاى صحيفه سجّاديه است. در منابع معرفتى ما چيزهايى وجود دارد كه جز در صحيفه سجّاديه يا در دعاهاى مأثور از ائمّه(ع) انسان اصلاً نمىتواند اينها را پيدا كند. اين معارف با زبان دعا بيان شده. نه اينکه خواستند كتمان كنند؛ طبيعت آن معرفت، طبيعتى است كه با اين زبان مىتواند بيان شود؛ با زبان ديگرى نمىتواند بيان شود؛ بعضى از مفاهيم جز با زبان دعا و تضرّع و گفتوگو و نجواى با پروردگار عالم اصلاً قابل بيان نيست. لذا ما در روايات و حتّى در نهجالبلاغه از اين گونه معارف كمتر مىبينيم؛ امّا در صحيفه سجّاديه و در دعاى كميل و در مناجات شعبانيه و در دعاى عرفه امام حسين و در دعاى عرفه حضرت سجّاد و در دعاى ابوحمزه ثمالى از اينگونه معارف، فراوان مىبينيم.
از دعاها غفلت نكنيد؛ به دعاها بپردازيد. دعا هم بكنيد. شما بارهاى سنگينى بر دوش داريد؛ دشمنهاى زيادى هم داريد؛ مخالفان زيادى هم داريد؛ دولت اسلامى هميشه همينطور بوده. از اول انقلاب دولتهاى ما، بهخصوص وقتى كه تازهنفسند مخالفانى دارند؛ هم مخالفان بيرونى، هم مخالفان داخلى. جوّسازى مىكنند، شايعهپراكنى مىكنند، منفىبافى مىكنند، دروغ پخش مىكنند، احياناً در صحنه عمل و در كارهاى ميدانى كارشكنى مىكنند. مقابله با اين مخالفتها يك مقدار عزم و تصميم قاطع و جدّ در عمل و خسته نشدن و دنبال كار را گرفتن مىخواهد؛ يك مقدار هم توسّل و توجّه و تضرّع و از خدا كمك خواستن لازم دارد. اگر از خداى متعال استمداد و استعانت كنيم، روح خستگىناپذيرى را در ما بهوجود خواهد آورد.
دعا، علاج خستگی روحی
يكى از نعمتهاى بزرگ خدا اين است كه آدم خسته نشود و حوصلهاش سر نرود. در راههاى طولانى گاهى انسان قوّه هم دارد؛ زانو و پاها اصلاً خسته نشده؛ امّا آدم از حركت، خسته روحى مىشود. اين خستگى روحى، انسان را از رسيدن به اهداف باز مىدارد. براى اينکه اين خستگى روحى پيش نيايدـ كه از خستگى جسمى گاهى خطرش هم بيشتر استـ استمداد از پروردگار، توكّل به خدا و اميدوارى به كمك الهى لازم است؛ اين را از دست ندهيد و اين را داشته باشيد. من و شما پيش خداى متعال عزيزتر نيستيم از كسانى كه قبل از ما بودند و از كسانى كه بعد از ما خواهند آمد؛ مگر اينکه عملمان خوب باشد و تقوايمان بيشتر از آنها باشد؛ اين را توجّه داشته باشيد. اگر تقواى بيشترى به خرج داديم، از خودمان بيشتر مراقبت كرديم، بهتر كار كرديم، بهتر به وظايفمان عمل كرديم، به قانون بيشتر احترام گذاشتيم و در جهت اين اهداف، بيشتر پيش رفتيم، پيش خداى متعال عزيزتر خواهيم بود؛ امّا بدون آن، نخير. بايد تلاشمان را در اين جهت متمركز كنيم. مواظب باشيم در دامهايى كه ديگران افتادند، ما نيفتيم. هر كس در آن دامها بيفتد، همان بلاها و همان عواقب برايش متصوّر است؛ لذا فرقى بين ما و آنها نيست.
* بیانات در ديدار اعضاي هيئت دولت - 17/7/1384