۳۳۱ - استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی: وزن تخمینی طلای نگیندار ۱۴۰۴/۰۱/۱۸
استفتاء از رهبر معظم انقلاب اسلامی:
وزن تخمینی طلای نگیندار
۱۴۰۴/۰۱/۱۸
وزن تخمینی طلای نگیندار
س) در هنگام خرید و فروشِ طلای نگیندار، آیا میتوان با وزن کردن یکی دو تا از نگینها که اندازه ثابتی دارند، وزن بقیه را به صورت تخمینی به دست آورد؟ و معامله به این صورت چه حکمی دارد؟
ج) اگر تخمینی بودن وزن نگینها، باعث جهل به وزن طلای مورد نظر باشد، معامله باطل خواهد بود.
تبصره: اگر فروشنده طوری وزن کند که مطمئن شود وزنی را که به مشتری اعلام میکند کمتر از وزن واقعی نبوده و کم فروشی صورت نگرفته است، در این صورت معامله صحیح است.
قیمت نگین طلا
س) ارزش برخی از نگینهای جدیدِ به کار رفته در طلا، بیشتر از قیمت طلا است. زرگر موقع فروش، قیمت نگین را جداگانه حساب میکند، ولی موقع خرید از مشتری با طلا وزن میکند آیا این کار شرعاً صحیح است؟
ج) با اطلاع و رضایت مشتری اشکال ندارد.
اشتباه درمحاسبه وزن طلا یا نگین
س) اگر طلافروش، هنگام خرید طلای دست دوّم، در محاسبه وزن طلا یا نگینها دچار اشتباه شود، ولی زمانی متوجه شود که مشتری مغازه را ترک کرده است؛ در این صورت چه وظیفهای دارد؟ آیا میتواند مبلغ اشتباه شده را صدقه بدهد؟
ج) باید مشتری را پیدا کرده و حق واقعی او را پرداخت نماید و اگر هیچ نشانهای از او ندارد، حکم مجهولالمالک را دارد و باید از طرف صاحبش صدقه بدهد و احتیاط مستحب در این است که برای صدقه دادن از حاکم شرع اجازه بگیرد.
اقدامات درمانی برای استفادهکننده از بیمه دیگری
س) با توجه به اینکه از لحاظ قانونی فقط صاحبِ بیمه درمانی، میتواند از مزایای آن استفاده کند؛ اقدامات درمانی(توسط پزشک یا کادر درمان) برای بیمارانی که از خدمات بیمهای شخص دیگری استفاده میکنند، چه حکمی دارد؟
ج) جایز نیست و موجب ضمان است.
پس ندادن بیعانه
س) مدیر شرکت باربری هستم و گاهی کامیوندار پس از رزرو بار، برای حمل آن مراجعه نمیکند؛ آیا برای اینکه مجبور باشد که بار را تحویل بگیرد، میتوانم با توافق، بیعانه بگیرم و در صورت عدم مراجعه، بیعانه قابل برگشت نباشد؟
ج) میتوانید هنگام رزرو، قرارداد حمل بار را با کامیوندار قطعی کنید و مبلغی را از کامیوندار دریافت کنید و شرط کنید در صورتی که از حمل بار انصراف دهد، مبلغ دریافتی به عنوان جریمۀ تخلف از شرط، عودت داده نمیشود.
خرید طلا به کمتر از قیمت نرخ بازار
س) اگر طلا فروش هنگام خرید طلا از مشتری، آن را کمتر از نرخ قانونی دولت و اتحادیه صنف طلا و جواهر خریداری کند، معامله مذکور چه حکمی دارد؟
ج) معامله صحیح است، اما اگر مشتری از نرخ طلا اطلاع نداشته و مغبون شده باشد، میتواند معامله را فسخ کند و در صورتی که تخلّف از قانون نظام جمهوری اسلامی محسوب شود، جایز نیست.
اعتماد به گفته سازنده طلا
س) تشخیص برخی خصوصیات خاص طلاجات و جواهرات کار بسیار مشکلی است و نیاز به متخصص و کارشناس دارد. آیا میتوان با اعتماد به گفته سازنده اینگونه طلاجات، آنها را با همان خصوصیات به مشتری فروخت؟
ج) میتواند؛ ولی به خریدار بگوید که به گفته سازنده، این خصوصیات و ویژگی را دارد.
معلوم نبودن عیار طلا
س) خرید و فروش طلایی که عیارش معلوم نیست چه حکمی دارد؟
ج) خرید و فروش صحیح نیست، اما اگر مصالحه کنند اشکال ندارد.