6427 - بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه: مذاکرات همچنان غیرمستقیم خواهد بود ۱۴۰۴/۰۱/۲۴
بقایی:
مذاکرات همچنان غیرمستقیم خواهد بود
۱۴۰۴/۰۱/۲۴
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که فرمت مذاکرات با آمریکا همچنان غیرمستقیم و عمان هم کماکان نقش واسطه را انجام خواهد داد و افزود: ما با آمریکا فقط درباره موضوع هستهای و رفع تحریمها گفتوگو میکنیم.
اسماعیل بقایی هامانه سخنگوی وزارت امور خارجه روز یکشنبه ۲۴ فروردینماه درباره مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه ۲۳ فروردینماه در مسقط و همچنین مذاکراتی که قرار است شنبه آینده ۳۰ فروردینماه برگزار شود، بیان کرد: چارچوب مذاکرات همانطور که بوده به صورت غیرمستقیم ادامه خواهد یافت و عمان همچنان نقش میانجیگر را انجام خواهد داد.
چیزی غیر از موضوع هستهای نداشتیم
به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره مطالب منتشر شده درخصوص پیشنویس طرف آمریکایی که به طرف ایرانی در مذاکرات مسقط ارائه شده، گفت: مکاتبهای که صورت گرفت و شروع روندی بود که منجر به گفتوگوهای غیرمستقیم مسقط منجر شد را به عنوان مبنای کار در نظر بگیریم، ما در آن مکاتبه چیزی غیر از موضوع هستهای نداشتیم.
بقایی ادامه داد: فکر میکنم این روشن است که قاعدتاً طرف آمریکایی هم براساس دستورالعملهایی که داشته وارد این تعامل شده است.
موضوع هستهای و رفع تحریمها
وی اضافه کرد: موضع ایران روشن بوده که موضوع بحث فقط موضوع هستهای و رفع تحریمها بوده و درباره هیچ موضوع دیگری با طرف آمریکایی گفتوگویی نخواهیم داشت. این مبنای کار ما بوده و در مسقط هم همین موضوع مبنا بوده است.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به این سؤال که اینکه ما راضی شدیم با طرف آمریکایی به صورت غیرمستقیم گفتوگو کنیم به خاطر عدول آنها از ادعاهایشان درباره مسائل منطقه و موشکی بوده؟ گفت: اصلا چنین بحثی مطرح نبوده است. مباحث رسانهای و سخنرانیهای مختلفی که توسط مقامهای مختلف در طرف مقابل اعم از آمریکایی و اروپایی مطرح میشود و متناقض است، را کنار بگذاریم. آن چیزی که مبنای ما بوده و ما ملتزم بودیم هم طبق دستورالعملهای واصله از مراجع نظام و هم براساس باور دستگاه دیپلماسی، این بوده که ما با طرف آمریکایی فقط درباره موضوع هستهای و رفع تحریمها گفتوگو میکنیم.
اینکه محل عمان باشد یا جای دیگر در حال بحث هستیم ولی عمان میانجیگر است
وی درباره اظهارات عراقچی درباره مذاکرات هفته آینده بیان کرد: نکتهای که وزیر گفت اینکه کماکان مذاکرات به صورت غیرمستقیم و با میزبانی عمان خواهد بود عمان به عنوان طرف واسط و میانجیگر کماکان این نقش را انجام خواهد داد. چارچوب مذاکرات همانطور که بوده ادامه خواهد یافت. اینکه محلش عمان باشد یا جای دیگر داریم، روی آن بحث میکنیم، ولی مهم این است که عمان کماکان این نقش میانجیگر را انجام خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: هر جایی که باشد عمان مسئولیت تنظیم تمهیدات و ترتیبات مربوط به جای هیئتها و اینکه هیئتها چگونه پیامها را مبادله کنند را برعهده دارد. مهم نیست جا کجا باشد، مهم این است شکل و فرمت مذاکرات کما فیالسابق به صورت غیرمستقیم و با وساطت عمان ادامه خواهد یافت.
دستورالعمل تیم مذاکراتی مذاکره غیرمستقیم است
وی در پاسخ به این سؤال که گفته میشود اگر روند مذاکرات غیرمستقیم مثبت باشد، ایران راضی به مذاکرات مستقیم میشود آیا تأیید میکنید؟ گفت: خیر. اولا وزارت خارجه تابع تصمیمات نظام و سلسله مراتب تصمیمگیری کشور است. دستورالعمل تیم مذاکراتی، مذاکره غیرمستقیم است که به نظر کارشناسی ما در شرایط فعلی موثرترین شیوه تعامل برای حل و فصل موضوع رفع تحریمها و بحثهای مربوط به هستهای است.
بقایی اضافه کرد: برای ما مؤثر بودن مهم است. قبلا هم اعلام کردیم در شرایطی که بحث تهدید، فشار و ارعاب است، مذاکره مستقیم منجر به نتیجه نخواهد شد، اصلا بحث نگاه ایدئولوژیک مطرح نیست. بحث این است که چنین مذاکرهای مفید فایده نخواهد بود. سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در وضعیت فعلی و تا جایی که فعلا به وزارت خارجه مربوط میشود، چیزی جز ادامه مذاکره غیرمستقیم در دستورکار قرار ندارد.
برای اطمینانسازی از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود هیچ نگرانی نداریم
بقایی در گفتوگویی درباره مذاکرات روز گذشته در مسقط پایتخت عمان که به صورت غیرمستقیم بین هیئتهای ایران و آمریکا و به ریاست سیدعباس عراقچی و استیو ویتکاف نماینده ویژه آمریکا در امور غرب آسیا برگزار شد، گفت: مذاکرات اولین دور از گفتوگوهای غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در رابطه با موضوع رفع تحریمهای غیرقانونی و بحث هستهای بود.
نشستی برای آزمون جدیت و نیت طرف مقابل بود
این دیپلمات ارشد ایرانی افزود: ما به کرات گفتهایم و در عمل هم نشان دادهایم که برای اطمینانسازی از ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای خود هیچ نگرانی و مانعی نداریم و در عمل این موضوع را طی ۲ دهه گذشته ثابت کردهایم.
بقایی با اشاره به حصول برجام و خروج یکجانبه آمریکا از برجام اظهار داشت: آنچه اتفاق افتاد نشستی برای آزمون جدیت و نیت طرف مقابل بود آن هم با توجه به اینکه ما سابقه بدعهدی متعدد و طولانی را شاهد بودهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه که با برنامه «صبحانه ایرانی» شبکه ۲ گفتوگو میکرد، خاطرنشان کرد: مذاکرات با وساطت و میانجیگری وزیر امور خارجه عمان آقای البوسعیدی انجام شد و چهار دور رفت و برگشت بین دو طرف انجام و پیامها، مواضع و چارچوبهای کلی مدنظر هر یک از دو طرف تبادل شد و در نهایت دو طرف قبول داشتند که این گفتوگوها سازنده و در فضای محترمانهای انجام شد.
اخبار منتشر شده به عنوان موضع ایران یا نظر طرف آمریکایی گمانهزنی است
بقایی در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره مباحث مطرح شده بین ایران و آمریکا در جریان مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه در عمان، گفت: وزارت امور خارجه خود را متعهد به اطلاعرسانی دقیق و بههنگام درخصوص تحولات مرتبط با مذاکرات میداند و در این رابطه هرآنچه را که لازم بود، بهصورت شفاف در اختیار رسانهها قرار داده و کماکان به همین شیوه عمل خواهد کرد.
گمانهزنیهایی که قابل تأیید نیست
بقایی با اشاره به انتشار خبرها و گزارشهای ضد و نقیض در مورد محتوای پیامها و مواضع مبادله شده بین هیئتهای نمایندگی ایران و آمریکا در مسقط، تأکید کرد: همه مواردی که بهعنوان موضع ایران یا نظر طرف آمریکایی در رسانههای داخلی یا خارجی منتشر شده است، گمانهزنی و تحلیل شخصی یا رسانهای بوده و قابل تأیید نیست.
وی تصریح کرد: موضع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تمرکز بر موضوع رفع تحریمها، بحث هستهای و پرهیز از ورود به مباحث و مسائل دیگری که ممکن است مدنظر هریک از طرفین باشد، یک موضع ثابت است که در مذاکرات مسقط نیز کاملا رعایت شد.
متعهد به استفاده از همه ظرفیتها برای حفظ حقوق مشروع ملت ایران هستیم
بقایی همچنین در رابطه با گمانهزنیهای صورت گرفته در مورد چارچوبهای مذاکراتی ایران درباره موضوع هستهای، گفت: صیانت از دانش، فناوری، صنعت، زیرساختها و دستاوردهای هستهای کشور یک فرض بدیهی است و جمهوری اسلامی ایران در عین آمادگی برای گفتوگو و تعامل برای اطمیناندهی نسبت به ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای کشورمان، خود را متعهد به استفاده از همه ظرفیتها برای حفظ حقوق مشروع و قانونی ملت ایران بهعنوان عضو معاهده عدم اشاعه و توافقنامههای پادمانی میداند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن قدردانی از جامعه رسانهای کشور به خاطر نقشآفرینی حرفهای در اطلاعرسانی در مورد تحولات مرتبط با مذاکرات، از همه رسانهها درخواست کرد از انتشار اخبار غیردقیق یا گمانهزنیهای بیمبنا که میتواند بهانهای برای التهابزایی بیمورد یا انحراف افکار عمومی داخلی و خارجی از واقعیت مذاکرات و پیامهای متبادله شود، خودداری کنند.
ترامپ: گفتوگوها با ایران خوب پیش میرود
دونالد ترامپ در اولین واکنش به مذاکرات روز گذشته میان ایران و آمریکا در عمان، به خبرنگاران گفت: «گفتوگوها با ایران درباره برنامه هستهای در مسیر خوبی پیش میرود».
او در حالیکه عازم فلوریدا بود، در هواپیمای ریاستجمهوری آمریکا گفت: «فکر میکنم اوضاع خوب پیش میرود. تا زمانی که [مذاکرات] به پایان نرسیده، هیچ چیز اهمیت ندارد، بنابراین ترجیح میدهم دربارهاش صحبت نکنم. اما اوضاع خوب پیش میرود؛ فکر میکنم کارها با ایران بسیار خوب پیش میرود.»
شامگاه شنبه نیز «کاخ سفید» در بیانیهای گفت: «این مذاکرات بسیار مثبت و سازنده بود و ایالات متحده از سلطاننشین عمان به خاطر حمایتش از این ابتکار عمیقاً تشکر میکند».
کاخ سفید اضافه کرد: «ویتکاف به دکتر عراقچی تأکید کرد که دستورالعملهایی از ترامپ برای حل اختلافات دو ملت از طریق گفتوگو و دیپلماسی، در صورت امکان، داشته است. این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط مستقیم گامی به جلو در جهت دستیابی به نتیجهای سودمند متقابل بود. طرفین توافق کردند که بار دیگر در شنبه آینده ملاقات کنند».
خواستههای ایران به روایت والاستریت ژورنال
اما ساعتی پیش نیز روزنامه والاستریت ژورنال در خبری مدعی شد که هیئت ایرانی روز شنبه در مذاکره با طرف آمریکایی چند خواسته اصلی را مطرح و همزمان بر سر ماندگاری برنامه هستهای خود پافشاری کرده است.
به گفته والاستریت ژورنال، ایران در گفتوگوهای روز گذشته خواستار دسترسی به میلیاردها دلار پولهای بلوکه شده خود در خارج کشور شد.
همچنین ایران از آمریکا خواسته است تا تمامی محدودیتها بر سر راه صادرات نفت را از میان بردارد و در آخر ایران خواستار رفع سریع تحریمهای مرتبط با برنامه هستهای خود شده است.
به ادعای این روزنامه آمریکایی، ایران آمادگی خود را برای کاهش سطح غنیسازی اورانیوم اعلام کرده اما هرگونه درخواستی برای پایان دادن به برنامه هستهای خود را رد کرده است.
عطوان: ایران اولین گل را در مذاکرات غیرمستقیم به آمریکا زد
در ادامه تحلیلهای رسانههای منطقهای و جهانی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر شناختهشده جهان عرب و سردبیر روزنامه فرامنطقهای رأیالیوم، سرمقاله جدید این روزنامه الکترونیکی را به همین موضوع اختصاص داده نوشت: ایران موفق شد در بازی نبرد ارادهها که روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان آغاز شد، گل بزرگی به دروازه آمریکا بزند.
عبدالباری عطوان تأکید کرد: ایران با اصرار بر اینکه مذاکرات باید غیرمستقیم باشد، این گل بزرگ را به آمریکا زد؛ زیرا طرف آمریکایی مذاکرات مستقیم را ترجیح میداد و این نکتهای بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در کنفرانس خبری مشترک خود با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آن اشاره کرد و موجب شوک نتانیاهو شد.
وی افزود: هیئت آمریکایی بهریاست «استیو ویتکاف» مشاور ترامپ، از موضع ضعف در این مذاکرات شرکت کرد؛ بهویژه بعد از شکست سیاستهای آمریکا در تحمیل تعرفههای گمرکی به بیش از 200 کشور و نهاد در جهان که نتیجه آن انزوای ایالات متحده و حتی تبدیل شدن متحدان قبلی آن به دشمنان جدیدش از جمله در اروپا و جنوب شرقی آسیا بود.
در ادامه این مقاله آمده است: اعضای هیئت جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات بهریاست عباس عراقچی، وزیر خارجه و دیپلمات باسابقهای که مذاکرات توافق هستهای سال 2015 را با گروه 1+5 نیز هدایت کرده بود، با استفاده از تجربه و مهارتی که در فنون مذاکره دارند، زیر بار سیاستهای تهدید و ارعاب ترامپ نرفتند و توانستند همه شروط خود را به واشنگتن تحمیل کنند، از جمله محدود شدن مذاکرات به مسئله هستهای و نپرداختن به موضوعاتی همچون سامانههای موشکی، پهپادی یا روابط ایران با گروههای محور مقاومت در غزه، لبنان، یمن و عراق، در نهایت ایرانیها توانستند خواسته خود را به آمریکا تحمیل کنند.
ترامپ فهمید تهدیداتش علیه ایران نتیجه عکس داده است
عبدالباری عطوان خاطرنشان کرد: بازگشت به راهکار دیپلماتیک برای حل بحران ایران و آمریکا و عقبنشینی از تهدید برای حمله نظامی، اقدامی بود که ترامپ انجام داد نه ایران. این اقدام ترامپ بعد از آن انجام شد که فهمید تهدید برای انجام حملات نظامی علیه ایران همراه با اعزام سه ناو هواپیمابر و اسکادرانهایی از بمبافکنهای غولپیکر نتیجه عکس داده است و این تهدیدات نهتنها موجب ترس ایران نشد، بلکه واکنشی قاطع و قوی از سوی آیتالله سید علی خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران را بهدنبال داشت.
این تحلیلگر فلسطینی ادامه داد: در پی تهدیدات آمریکا، ارتش ایران، سامانههای موشکی دوربرد و زیردریاییهای پیشرفته نیروهای زمینی و دریایی در حالت آمادگی کامل قرار داشتند و تهدید کردند که همه پایگاههای نظامی آمریکا در کشورهای اطراف ایران یعنی 10 پایگاهی که حدود 50 هزار نیروی آمریکایی در آن مستقر هستند هدف قرار خواهند گرفت، تنگه هرمز بسته خواهد شد و در نتیجه آن صادرات نفت کشورهای حوزه خلیجفارس به سراسر جهان متوقف میگردد.
در این مقاله تأکید شده است: مشخصاً ایرانیها به ترامپ که در سال 2018 توافق هستهای را یکطرفه پاره کرد، هیچ اعتمادی ندارند و بهخوبی میدانند که ترامپ عروسک خیمهشببازی اسرائیل است. ایرانیها همچنین از شکست آمریکا در جنگ اوکراین هم بهخوبی آگاهند و میدانند که آمریکا برای نجات خودش از شکست، با پرچم سفید بهسمت روسیه رفت و حاضر شد 5 استان اوکراین را به روسیه واگذار کند؛ بدون اینکه با همپیمانان اروپایی خود که با هم در این جنگ بودند، مشورتی کرده باشد.
اهداف ترامپ با تاکتیک هوشمندانه ایرانیها شکست خورد
عطوان ادامه داد: زمانی که ترامپ میخواهد مذاکرات مسقط خیلی زود و ظرف دو ماه به توافقی سریع منجر شود، بهخاطر تجربه تلخ او در مذاکرات وین است که یک سال و نیم طول کشید، اما در نهایت بهدلیل هوشمندی ایرانیها در استفاده از تاکتیک «بله، اما» و بدون دادن هیچ امتیازی به واشنگتن، با شکست مواجه شد، بنابراین بعید است که ایران بخواهد در مذاکرات مسقط این تاکتیک مؤثر خود را کنار بگذارد؛ بهویژه در شرایطی که آمریکا در سطح بینالمللی کاملاً منفور شده و همه همپیمانانش را در غرب و شرق از دست داده و ضعیف شده و بهدلیل کسری بودجه سنگین سالانه (1.4 تریلیون دلار) و بدهی عمومی بیش از 42 تریلیون دلار در معرض خطر ورشکستگی قرار دارد.
نویسنده این یادداشت تصریح کرد: یکی دیگر از عواملی که موضع ایران را در مذاکرات مسقط تقویت میکند، ایستادگی چین در برابر آمریکا در جنگ تجاری است؛ جایی که شی جین پینگ، رئیسجمهور چین تأکید کرده است که با همه قدرت و تا آخر در این جنگ تجاری میماند و مهم نیست که هزینههای آن چقدر سنگین باشد. او تصمیم گرفته است تعرفهها بر کالاهای آمریکایی را بهشکل تاریخی به بیش از 125 افزایش دهد و به متحدان خود در ائتلاف بریکس هم چراغ سبز داده است که علیه دلار آمریکا و سیستم مالی سوئیفت که واشنگتن از طریق آن بر اقتصاد جهانی سیطره پیدا کرده است، اعلام جنگ کنند.
ترامپ مجبور به دادن امتیازات بزرگ به ایران خواهد شد
بر اساس این مقاله، ترامپ که در قمار جنگ تجاری شکست خورده است و اکنون با شورش داخلی در آمریکا و تشدید فشارهای جهانی دست و پنجه نرم میکند، در مواجهه با کاهش ارزش دلار و آغاز رکود اقتصادی بهعنوان اولین نشانههای این شکست، مجبور شد طی سه روز بعد از آغاز جنگ تجاری در جهان، از این جنگ عقبنشینی و اعمال تعرفهها را موقتاً متوقف کند، بنابراین میتوانیم بگوییم که تهدیدات ترامپ درباره لزوم رسیدن به توافق هستهای با ایران در سریعترین زمان تأثیری نخواهد داشت و تنها موجب میشود ترامپ خودش را در شرایطی قرار دهد که مجبور است امتیازاتی بیسابقه و بزرگ به طرف ایرانی بدهد تا توافقی سریع برای حفظ آبرویش به دست بیاید.
عطوان تأکید کرد: ایران در مرحله اخیر دست به یک سری بازنگریهای داخلی و منطقهای زد و نتایج آن، این بود که از مرحله صبر و انتظار به مرحله تقابل مستقیم، هم در سطح سیاسی و هم نظامی با دشمنان وارد شد، همچنین متحدان ایران در محور مقاومت هنوز قدرتمند هستند و میتوانیم به یمنیها اشاره کنیم که نبرد شجاعانهای نهتنها با ناوها و شناورهای آمریکایی در دریاها دارند، بلکه عمق اراضی اشغالی فلسطین در یافا، حیفا و ایلات را هم هدف حملات موشکی و پهپادی خود قرار میدهند.
در پایان این یادداشت آمده است: آمریکا در ماههای ابتدائی ریاستجمهوری ترامپ تبدیل به مضحکه بزرگ در عرصه جهانی شده است و جای تعجب ندارد که ایران و متحدانش از این شرایط بهرهبرداری کنند و یک ضربالمثل معروف در این زمینه وجود دارد که میگوید؛ «کسی که آخر میخندد بهتر میخندد»، و تحولات آینده روشن خواهد کرد که چهکسی برنده واقعی این نبرد است.
تکذیب خبر تخلیه لانه جاسوسی(سفارت سابق) آمریکا در تهران
روز گذشته یک کاربر در فضای مجازی مدعی تخلیه لانه جاسوسی (سفارت سابق) آمریکا در تهران شده بود این خبر به سرعت تکذیب شد.
سیانان: دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا احتمالا در اروپا برگزار شود
شبکه آمریکایی در گمانهزنیهای خود درباره مذاکرات ایران و آمریکا به نقل از منبع آگاه گزارش داد دور بعدی این رایزنیها ممکن است در اروپا برگزار شود.
به گزارش ایسنا، یک منبع آگاه نزدیک به گفتوگوهای غیرمستقیم روز شنبه ایران و آمریکا میگوید که دور اول این رایزنیها در منزل «بدر البوسعیدی» وزیر امور خارجه عمان در مسقط، پایتخت این کشور برگزار شد.
سرپرستی هیئت ایرانی در این مذاکرات را «عباس عراقچی» وزیر امور خارجه و هیئت آمریکایی را نیز «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیسجمهور ایالات متحده در امور غرب آسیا برعهده داشت و ۲ طرف توافق کردند که به رایزنیها ادامه دهند.
بنابر گزارش شبکه سیانان، منزل وزیر امور خارجه در فاصله ۱۰ کیلومتری از فرودگاه مسقط قرار دارد و به عنوان یک محل جذاب برای مقامات ارشد دولتی از غرب و خاورمیانه دیده میشود.
این منبع آگاه در ادامه توضیح داد که ورودی بزرگ خانه دارای اتاقهای پذیرایی در هر طرف است. سمت راست یک اتاق پذیرایی به سبک غربی قرار دارد که ویتکاف و تیمش در طول مذاکرات غیرمستقیم در آنجا مستقر بودند. همچنین در سمت چپ اتاق پذیرایی به سبک شرقی است که عراقچی و تیم ایرانی در آن حضور داشتند.
به گفته این منبع، در مجموع ۱۳ نفر در این مذاکرات شرکت کردند: ۵ آمریکایی، ۵ ایرانی و ۳ عمانی. عمانیها پیامهایی را به زبان انگلیسی بین ۲ طرف رد و بدل کردند.
طرفین این گفتوگوها را «مثبت و سازنده» ارزیابی کردند و قرار است هفته آینده نیز ادامه داشته باشد.
وزیر امور خارجه ایران پس از پایان گفتوگوها در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس درباره مذاکرات عمان نوشت: دور اول مذاکرات غیرمستقیم، سازنده و امیدوارکننده بود. گفتوگوها در فضای احترام متقابل انجام شد. من دیدگاههای ایران را قاطعانه و در عین حال با نگاه رو به جلو تشریح کردم. هر دو طرف تصمیم گرفتند که این روند را ظرف چند روز ادامه دهند. همچنین کاخ سفید در بیانیهای اعلام کرد: گفتوگوها بسیار مثبت و سازنده بود. فرستاده ویژه ویتکاف در گفتوگو با دکتر عراقچی تاکید کرد که دستوراتی از رئیسجمهور ترامپ دارد تا در صورت امکان، اختلافات ۲ کشور را از طریق گفتوگو و دیپلماسی حل کند.
در ادامه این بیانیه آمده است: این موضوعات بسیار پیچیده هستند و ارتباط مستقیم فرستاده ویژه ویتکاف امروز گامی رو به جلو برای دستیابی به یک نتیجه سودمند برای هر ۲ کشور بود. طرفین توافق کردند که شنبه آینده دوباره دیدار کنند.
منبع آگاه علاهبر این به سیانان گفت: بر اساس بازخوانی منابع کاخ سفید درگیر در مذاکرات، این باور وجود دارد که دولت ترامپ میخواهد به سرعت پیش برود و ویتکاف میخواهد تصمیمی سیاسی برای روشن کردن یک توافق بدون فرو رفتن در جزئیات بسیار فنی بگیرد که میتواند سرعت را کاهش دهد.
به گفته این منبع، نشست آمریکا و ایران که قرار است هفته آینده برگزار شود، احتمالا در اروپا خواهد بود.
وزیر دفاع آمریکا: مذاکرات با ایران ثمربخش بود
«پیت هگست» وزیر دفاع آمریکا روز یکشنبه و در مصاحبهای با شبکه نزدیک به جمهوریخواهان، با اشاره به گفتوگوهای غیرمستقیم اخیر بین تهران و واشنگتن، اظهار داشت: «مذاکرات با ایران ثمربخش و گام خوبی بود.»
هگست در گفتوگو با شبکه آمریکایی «فاکسنیوز» اظهار داشت: «ترامپ درباره ایران جدی است. او درباره خواسته خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای جدی است.»
اظهارات ادعایی هگست درحالی است که مقامات ایران ضمن تأکید روی صلحآمیز بودن ماهیت برنامه هستهای این کشور، آمادگی خود برای اثبات این مسئله و راستیآزمایی ماهیت برنامه هستهای خود را ابراز کردهاند.
او در ادامه تأکید کرد: «ترامپ درباره خواسته خود برای رسیدن به توافق از طریق میز مذاکرات نیز جدی است. همین مسئله، علت اصلی مذاکرات ثمربخش دیروز بود.»
وزیر دفاع آمریکا در ادامه مدعی مستقیم بودن گفتوگوهای ویتکاف و عراقچی شد و گفت: «این مذاکرات قدمی رو به جلو و سازنده بود و شنبه آینده ادامه خواهد یافت.»
هگست در ادامه اظهارات خود، ایران را تهدید کرد و مدعی شد: «اگر مذاکرات شکست بخورد. وزارتخانه من راههایی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای دارد، البته امیدوارم هرگز مجبور به اتخاذ چنین تصمیمی نشویم.»
معاون وزیر خارجه از معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد مسجدی:
دشمن به دلیل قدرت بازدارندگی ما به مذاکره آمد
معاون هماهنگکننده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: رویکردی که امروز دشمن در پیش گرفته است که به پای میز مذاکره آمده به دلیل قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی است و بهترین راه این است که بتوانند در یک تعامل بینابین و احترام متقابل مسائل خودشان را پیش ببرند.
سردار ایرج مسجدی، معاون هماهنگکننده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حاشیه مراسم اولین سالگرد بزرگداشت سردار زاهدی و شهدای حمله رژیم صهیونیستی به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق طی سخنانی اظهار داشت: جمهوری اسلامی امروز از یک قدرت بازدارندگی برخوردار است که دشمنان میدانند اگر بخواهند تهدیدی کنند با پاسخ دندانشکن و کوبنده جمهوری اسلامی روبهرو خواهند شد.
وی افزود: رویکردی که امروز دشمن در پیش گرفته است که به پای میز مذاکره آمده به دلیل قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی است و بهترین راه این است که بتوانند در یک تعامل بینابین و احترام متقابل مسائل خودشان را به پیش ببرند.
سردار مسجدی ادامه داد: آقای ترامپ و صهیونیستها متوجه شدهاند که با جمهوری اسلامی نمیتوانند با زبان زور سخن بگویند و باید بیایند بنشینند مثل یک آدم حسابی صحبت کنند و حرفها را بشنوند و ما هم امیدواریم به نتایج مطلوبی دست پیدا کنیم.
وی عنوان کرد: مذاکره یک موضوع دوطرفه است و همه میدانند که این آقای ترامپ ابتدا درخواست مذاکره داد و جمهوری اسلامی هم به این درخواست پاسخ مثبت داد و مذاکرات شروع شد و ما هم امیدواریم این مذاکرات به نتایج مطلوبی برسد و دو طرف احساس کنند در یک همکاری مشترک میتوانند به تفاهم برسند.
صفری، معاون اقتصادی سابق وزارت خارجه:
سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود
معاون سابق وزارت خارجه در نشست خبری «یک سال بعد از وعده صادق» ضمن تاکید بر اینکه مسیر مذاکرات در دولت شهید رئیسی هیچگاه متوقف نشد گفت: اتخاذ سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود.
نشست خبری «یک سال بعد از وعده صادق یک، از تدابیر اقتصادی تا تمهیدات میدان در دولت شهید رئیسی» با حضور داوود منظور، رئیس سابق سازمان برنامهوبودجه و مهدی صفری، معاون سابق وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه 24 فروردین در بنیاد بینالمللی شهید رئیسی برگزار شد.
صفری در ابتدای این نشست، گفت: اتخاذ سیاست خارجی شهید رئیسی با دیپلماسی اقتصادی در یک راستا بود.
اولویت شهید رئیسی همسایگان و کشورهای مشترکالمنافع بودند
وی افزود: ایشان اولویت را به کشورهای همسایه و مشترکالمنافع داده بودند. وزارت خارجه بر این مبنا حرکت کرد که بتواند خلق ارز خارجی انجام دهد، در دولت سیزدهم صادرات غیر نفتی ما به ۵۴ میلیون دلار رسید.
معاون سابق وزارت خارجه تاکید کرد: همچنین برای اولین بار از کشورهای آفریقایی گوشت وارد کردیم، شهیدرئیسی حداقل هفتهای دوبار با ما تماس میگرفت و پیگیر پیشبرد کارها میشدند.
وی افزود: ارتباطات مستقیم شهیدرئیسی با اعضای بریکس باعث پذیرش ما در این پیمان جهانی شد.
تصمیم انجام عملیات وعده صادق شجاعانه بود
داوود منظور، رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه نیز گفت: در زمان شهید رئیسی اولین بار دو بانک مرکزی ایران و روسیه توافقاتی کردند که تجار ما بتوانند توافقات ریالی داشته باشند.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه در ادامه این جلسه بیان داشت: تصمیم انجام عملیات وعده صادق، تصمیمی بزرگ و شجاعانه بود، در شرایطی این تصمیم را گرفتیم که تحلیلگران توصیه میکردند دولت خویشتنداری کند و آرامش کشور را حفظ کنیم.
وی افزود: این عملیات حتماً میتوانست تبعات زیادی را به همراه داشته باشد، مهمترین نگرانی به هم خوردن ثبات در بازار ارز و تجارت خارجی بود.
منظور تأکید کرد: دولت شهید رئیسی تصمیم گرفت مسئله ارز ۴۲۰۰ را تغییر دهد که میتوانست تبعات زیادی را در اقتصاد کشور داشته باشد، ولی شهید رئیسی برای حل این مسائل به دنبال مصالح کشور و انقلاب اسلامی بودند.
وی افزود: در سال ۱۴۰۲ دولت شهیدرئیسی توانست ثبات نسبی را در بازار ایجاد کند، این نگرانی وجود داشت که این زحمت زیاد مجددا وارد شوک جدید شود.
رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: عملیات وعده صادق صرفا عملیات نظامی نبود بلکه مجموعه عملیاتی بود که دارای ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و دیپلماسی بود. این عملیات توانست سرمایه اجتماعی را
افزایش دهد.
مخالفان دولت بعد از وعده صادق از دولت تقدیر کردند
وی افزود: موافقان و مخالفان از ابتکار عمل دولت تقدیر کردند و باعث انسجام ملی شدند، علاوهبر این نشان دادیم نیروهای مسلح ما با تکیه بر توان داخلی به توانمندی فوقالعادهای رسیدند.
منظور عنوان کرد: دستاورد بعدی دیپلماتیک بود، بر اساس وعده صادق توانستیم پیمانهای دیپلماسی خود با چین و روسیه را تقویت کردیم و بعد از عملیات وعده صادق هم این موضوع تقویت شد.
وی ادامه داد: بعد از اینکه محدوده عملیات و پاسخ ما به رژیم صهیونیستی مشخص شد به فاصله کوتاهی قیمت طلا و دلار ریزش کرد. شب انجام عملیات وعده صادق، معاملات تتر به حدود ۷۰ هزار تومان رسید، ولی بانک مرکزی در همان شب عملیات مداخله را انجام داد و نرخ ارز به دامنه ۶۰ هزار تومان برگشت.
وعده صادق همزمان با مذاکرات پیش رفت
وی افزود: ما ضمن اینکه برای مذاکره آماده بودیم، وعده صادق را هم انجام میدادیم. انشاءالله که مذاکرات بتواند راهی را باز کند که تحریمهای ظالمانه را برداریم.