اخبار ویژه ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
اخبار ویژه
۱۴۰۲/۰۳/۲۴
محمد هاشمی: جمهوری اسلامی امروز قطب قدرت در جهان است
عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: جمهوری اسلامی امروز از نعمت اسلام و انقلاب، یک قطب قدرت در جهان است.
محمد هاشمی در جلسه مجمع وزرای ادوار، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام خمینی گفت: ایران و جهان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی را به یاد داریم و میدانیم ملتها در چه فضایی تنفس میکردند و دولتها چگونه عمل میکردند. امام خمینی در مدتی که در فرانسه تشریف داشتند در آن 117 روزی که در نوفللوشاتو بودند هم انقلاب و اسلام را به جهان معرفی کردند و نامشروع بودن و ظالمانه رفتار کردن حکام مثل دولت غاصب اسرائیل و آمریکا که زورگو بود را به جهان به خوبی معرفی کردند. در سایه این آگاهی بود که ملت ایران یک پارچه با هم انقلاب کردند و ایستادند
و رژیم منحوس شاهنشاهی را سرنگون کردند.
عضو مستعفی حزب کارگزاران افزود: وقتی به جمهوری اسلامی نگاه میکنیم میبینیم جمهوری اسلامی صرفا یک کشور نیست، بلکه به عنوان یک قطب قدرت در جهان مطرح است و مخالفین جمهوری اسلامی را که ببینید ابرقدرت آمریکا و دولت مکار انگلیس و دولتهای فرانسه و مهمتر از همه لابی صهیونیستی است که در آمریکا یکی از قدرتمندترین لابیهای جهان است و رئیسجمهور را تعیین میکند. لابی صهیونیستی با تسلطی که بر رسانههای گروهی جهان دارد به گونهای عمل میکند که یک دولت را ساقط میکند و بر ملت استیلا یابد، اما به لطف خدا نتوانسته نسبت به جمهوری اسلامی ایران به این مقصد و هدف خود برسد.
معاون اجرایی رئیسجمهور در دولت هاشمی گفت: به عنوان کسی که 117 روز در پاریس پیش امام بودم، خاطره امام را گرامی میدارم و عزیزان میدانند که جهان امروز با جهان قبل از پیروزی انقلاب اسلامی متفاوت است. در آن روز دو قطب شرق و غرب بر جهان حکومت میکردند و هر کدام منافعی داشتند، ولی امروز جمهوری اسلامی به خود متکی است و بزرگترین دستاوردهای علمی را در جهان کسب کرده است و به عنوان یک قدرت و یک قطب در جهان مطرح است و الان دوستان رسانه شاهد هستند وقتی مقام معظم رهبری صحبت میکنند، چگونه در جهان اثر میگذارد و چند ساعت رسانههای خارج از کشور به این میپردازند و آن را تجزیه و تحلیل میکنند. اینها از نعمت اسلام و انقلاب است و قدر این نعمت را باید بدانیم.
دلارزدایی از اقتصاد جهانی با سرعت خیرهکننده
رسانههای غربی میگویند دلارزدایی از اقتصاد جهانی و مبادلات کشورها با سرعتی خیرهکننده در حال وقوع است.
در این باره وبسایت شبکه سیانبیسی گزارش داد: درخواستها مبنی بر بریدن از اتکا به دلار آمریکا برای تجارت در حال افزایش است و کشورهای بیشتری -از برزیل گرفته تا کشورهای جنوب شرق آسیا- خواستار انجام تجارت با ارزهای دیگر بهجز دلار آمریکا هستند. «سدریک شهاب»، از «فیچ سولوشنز» گفت: «کشورها با تنوع بخشیدن به ذخایر دارایی خود و تبدیل آن به یکنوع سبد چندارزی، شاید بتوانند این فشار را بر بخشهای خارجی خود کاهش دهند.» دادههای صندوق بینالمللی پول نشان میدهد سهم دلار در ذخایر ارزی بانکهای مرکزی از بیش از ۷۰درصد در سال ۱۹۹۹ به ۵۸ درصد در سال گذشته کاهش یافته است.
چین -که مدتها جزو دو دارنده بزرگ خارجی خزانهداری ایالاتمتحده بود- بهطور پیوسته در حال کاهش داراییهای خود در آخرین دادههای وزارت خزانهداری ایالاتمتحده نشان میدهد که چین تا فوریه سالجاری نزدیک به ۸۴۹میلیارد دلار از خزانهداری ایالاتمتحده را در اختیار دارد. براساس دادههای تاریخی، این کمترین میزان در ۱۲سال گذشته است.
چین تنها کشوری نیست که خواستار دور شدن از دلار آمریکاست. لولا، رئیسجمهور برزیل، در ماه آوریل به پکن سفر کرد و بنا بر گزارشها خواستار کاهش اتکا به دلار آمریکا در تجارت جهانی شد. تجارت بین برزیل و چین در سال ۲۰۲۲ به ۱۵۰میلیارد دلار رسید که ۱۰درصد نسبت به سال گذشته جهش داشت. گفته میشود که انور ابراهیم، نخستوزیر مالزی در سفر اخیر خود به چین، پیشنهاد ایجاد «صندوق پولی آسیایی» را برای کاهش اتکا به دلار آمریکا داده است. در اوایل آوریل، رسانههای هندی بهطور گسترده گزارش دادند وزارت امور خارجه اعلام کرده است که هند و مالزی شروع به تسویه مبادلات تجاری خود با روپیه هند کردهاند.
تحلیلگران میگویند تغییر پویاییهای اقتصاد جهانی باعث به وجود آمدن روندی به نام «دلارزدایی» شده که میتواند به طرق مختلف به نفع اقتصادهای محلی باشد. «مارک تینکر» از ToscaFund هنگکنگ در اوایل آوریل به CNBC گفت: یکی دیگر از مزیتها برای کشورهایی که استفاده از دلار را بهعنوان ارز میانجی در تجارت دوجانبه کنار میگذارند، «کمک به آنها برای ارتقای زنجیره ارزش» است. تینکر گفت: آنچه باعث تسریع درخواستها برای دلارزدایی شده، تصمیم ایالاتمتحده برای مسدود کردن ذخایر ارز خارجی روسیه پس از حمله مسکو به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بود. براساس گزارش بلومبرگ، یوآن بهعنوان پرمعاملهترین ارز در روسیه، جایگزین دلار آمریکا شده است. این امر روسیه را مجبور کرد تجارت خود را با ارزهای دیگر انجام داده و طلا را در ذخایر خود افزایش دهد. تینکر گفت: «اکنون متوجه میشوید که اگر با سیاست خارجی ایالاتمتحده مخالف باشید، با خطر مصادره یا توقیف آن پولها مواجه میشوید. باید جایگزینی برای این داراییها داشته باشید.» در خاورمیانه، عربستانسعودی بهعنوان صادرکننده بزرگ نفت نشان داده است که برای تجارت با ارزهای دیگر غیر از دلار آمریکا آمادگی دارد.
از سوی دیگر گزارشگر دویچهوله آلمان در گزارشی تأکید کرده است: عراق بهتازگی معاملات با دلار آمریکا را ممنوع کرده است؛ سعودیها و اماراتیها قصد دارند بدون دلار نفت بفروشند و برنامههایی برای ایجاد ارز کاملا جدید بهمنظور دور زدن دلار وجود دارد. اگر بخواهید دلیل آن را بدانید، نگاهی به جنگ در اوکراین بیندازید. تا همین چند روز پیش هر کس در عراق میخواست یک ماشین یا خانه بخرد دچار شوک بدی میشد. دولت عراق از ممنوعیت انجام معاملات شخصی یا تجاری به دلار آمریکا خبر داد. شهروندان عادی عراق معمولا با دلار خریدهای کلان انجام میدهند. به دلیل کاهش مداوم ارزش دینارشان، آنها برای خرید یک ماشین یا خانه به چند کیسه زباله بزرگ پر از اسکناسهای کاغذی دینار نیاز دارند.
اوایل سالجاری، وزیر دارایی عربستان گفت که کشورش نیز برای فروش نفت با ارزهای مختلف از جمله یورو و یوآن رویکرد «باز»ی دارد. امارات گفت که با استفاده از روپیه هند با این کشور همکاری خواهد کرد. علاوه بر این، چند کشور خاورمیانه -مصر، عربستان، امارات، الجزایر و بحرین- گفتهاند که میخواهند به بلوک ژئوپلیتیکی بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) بپیوندند.
روسیه هم گفته که در نشست آتی ژوئن، این ائتلاف درباره ایجاد نوع جدیدی از ارز برای تجارت فرامرزی بین اعضا بحث خواهد کرد.
جایگزینها برای دلار آمریکا بهتازگی به سرفصلهای نگرانکنندهای منجر شدهاند. نیویورکتایمز در ماه فوریه پرسید: «آیا سلطه دلار در معرض تهدید است؟» فایننشالتایمز در ماه مارس هشدار داد: «برای دنیای ارزی چندقطبی آماده شوید.» بلومبرگ اواخر ماه گذشته نوشت: «دلارزدایی با سرعتی خیرهکننده در حال وقوع است.» بلومبرگ گزارش داد که دلار آمریکا اکنون حدود ۵۸درصد از ذخایر خارجی رسمی جهان را تشکیل میدهد. این در حالی است که در سال ۲۰۰۱ این رقم ۷۳درصد بود و در اواخر دهه ۷۰ به ۸۵درصد رسیده بود.
هرچه بیشتر ایالاتمتحده از دلار بهعنوان سلاح در سیاست خارجی استفاده کند، دشمنانش فعالیتهای اقتصادی بینالمللی خود را بیشتر بهسوی سایر ارزها به حرکت درخواهند آورد.
واشنگتن پست: آمریکا نباید در تله ایران برای توافق بیفتد
روزنامه واشنگتن پست در مورد مذاکرات با ایران مدعی شد: آمریکا نباید در تله ایران بیفتد.
روزنامه واشنگتن پست، تمایل ایران برای رسیدن به توافق هستهای با آمریکا را یک «تله» توصیف کرد و افزود: دولت ایالات متحده نباید در دام جمهوری اسلامی بیفتد.
واشنگتن پست بااشاره به اظهارات اخیر آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران نوشت: تهران در پی توافقی است که آمریکا باید از آن امتناع کند. رهبر ایران دو روز پیش گفته که توافق با غرب در صورت دست نخوردن زیرساخت هستهای اشکالی ندارد.
روزنامه آمریکایی به دولت جو بایدن، توصیه کرد برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ایران را از طریق تشدید تحریمهای اقتصادی و همراه کردن متحدان اروپاییاش مهار کند.
این توصیه در حالی است که وبسایت بیبیسی اخیرا مانند بسیاری از رسانههای غربی تاکید کرد آمریکا تحریمی نمانده که علیه ایران اعمال نکرده باشد و قادر به تحریم جدید نیست.
بیبیسی با بیان اینکه «آمریکا روی میز، هیچ گزینهای مقابل ایران ندارد»، خاطرنشان کرد: به نظر نمیرسد دیگر چیزی برای تحریم باقیمانده باشد. در دوران اوباما، آمریکا توانست اغلب کشورها، از جمله چین و روسیه را در اعمال فشار با خود همراه کند. این روزها نه آمریکا، نه هیچ کشور دیگری توان ایجاد اجماع علیه کشور دیگری را ندارد. حمله سایبری؛ سالهاست در پس پرده بین ایران و آمریکا در جریان است و گاهی هم فروکش میکند؛ اما کاری از پیش نبرده. تنها چند ماه پس از استاکسنت، ایران توانست قابلیتهای غنیسازیاش را بازسازی کند. حملات پهپادی هم شبیه حملات سایبری است. به عقب راندن چند هفتهای یا چند ماهه قابلیتهای هستهای ایران. حمله نظامی، آخرین گزینه همیشه روی میز است، اما هزینه آن، بیشتر از فوایدش است».
واشنگتن پست مدعی شد: گنجاندن نام سپاه پاسداران در سیاهه گروههای تروریستی میتواند سرآغاز تشدید تحریمهای آمریکا و متحدان این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران باشد. بهرغم تحریمهای اقتصادی آمریکا و غرب علیه جمهوری اسلامی ایران، این کشور از زمان روی کار آمدن جو بایدن در سال ۲۰۲۱، غنیسازی اورانیوم را از سر گرفته و برنامه موشکی و پهپادی خود را نیز بیش از پیش تسریع کرده است.
واشنگتن پست میافزاید: مقامات ایران بودجه آموزش و بهویژه شبکه شبهنظامیان نیابتی خود در سراسر خاورمیانه را نیز با دور زدن تحریمهای نفتی، در دو سال گذشته تقویت کردهاند.
این روزنامه با مورد انتقاد قرار دادن دولت جو بایدن تصریح کرد: مقامات دولت وی بارها اعلام کردهاند که برای بازداشتن ایران از ساخت سلاح هستهای مصمماند، اما تاکنون کاری در این زمینه انجام ندادهاند و ایران به هستهای شدن نزدیکتر شده است.
روحانی: برجام فقط یک امضا میخواست(!)
رئیسدولت یازدهم و دوازدهم گفت: برجام فقط یک امضا میخواست که در یک یا دو هفته قابل انجام بود اما از فرصت استفاده خوبی نشد.
حسن روحانی در دیدار جمعی از استانداران سابق، با ابراز خوشنودی از اینکه برای همه روشن شده که با دنیا باید تعامل کرد افزود: خوب است همه فهمیدند راه اصلاح کشور از تعامل با جهان و روابط با همسایگان میگذرد نه با دعوا و نزاع و شعار نوشتن روی موشک. امیدوارم این رویکرد ادامه پیدا کند و فقط به دو سه مورد ختم نشود و تبدیل شود به حرکتی برای توسعه کشور و تعامل سازنده با جهان. خوب است همه فهمیدند نمیشود سفارت آتش زد و دردسر ایجاد کرد از اینکه با عربستان توافق کردند ما خوشحالیم. به ما میگفتند دولت واداده و به همین دلیل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری میکند خوشحالم امروز با آژانس توافق میکنند من در طول دوره ریاست جمهوری بارها گفتم ما هیچ خط قرمزی در روابط با دنیا نداریم جز منافع ملی.
روحانی اهمیت اجرایی کردن برجام در تحولات اقتصادی را یادآور شد و اظهار داشت: برجام فقط یک امضا میخواست که در یک یا دو هفته قابل انجام بود اما از فرصت استفاده خوبی نشد امیدوارم بتوانند از درخت تنومند برجام که وقت ثمر دادن آن است استفاده کنند. ثمره برجام یکی در سال ۲۰۲۰ بود با پایان تحریم تسلیحاتی، دیگری در نوامبر امسال است با پایان تحریم موشکی و برخی تحریمها و دیگری در اکتبر ۲۰۲۵ با پایان محدودیتهای هستهای.
او با با بیان اینکه اشتباهی که در ارزیابیها دیده میشود آن است که دو دوره ۹۲ تا ۹۶ و دوره جنگ اقتصادی ۹۷ تا ۱۴۰۰ را با هم یکسان میبینند اظهار داشت: دوره سالهای ۹۲ تا ۹۶ هدف ما توسعه کشور و احقاق حقوق ملت و نجات کشور از خطرات اقتصادی و امنیتی و فرهنگی بود در سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ بزرگترین جنگ اقتصادی علیه ملت ایران طراحی شد و توانستیم با مقاومت کشور را نگه داریم و نگذاریم فروپاشی اقتصادی اتفاق بیفتد.
روحانی افزود: با وجود جنگ اقتصادی، اگر کرونا نبود ما میتوانستیم شرایط را تغییر دهیم با این حال در سال ۹۹ توانستیم تورم را در کانال ۳۰ درصد نگه داریم. در سه ماهه آخر دولت در بهار ۱۴۰۰ رشد اقتصادی به ۷.۶ درصد رسید. در دوران جنگ اقتصادی در اواخر ۹۸ و سال ۹۹ و اوایل ۱۴۰۰ حدود ۱۷ طرح پتروشیمی افتتاح کردیم بسیاری از طرحهای بزرگ در پنجشنبههای افتتاح و در اواخر دوشنبههای افتتاح هم اضافه شد و افتتاح برخی طرحها را به دولت سیزدهم سپردیم.
اشاره روحانی به تعامل با جهان در حالی است که دولت وی، عملا روابط یکطرفه و دیپلماسی التماسی با آمریکا و تروئیکای اروپایی را در پیش گرفته و کلا دیپلماسی با بسیاری از کشورهای فرا غرب را تعطیل کرده بود.
بر خلاف این رویه غلط، دولت سیزدهم ظرف بیست ماه توانسته روابط با بسیاری از کشورها از همسایگان گرفته تا شرق آسیا و آمریکای لاتین و آفریقا و همچنین قدرتهایی مهمی مانند چین و روسیه واندونزی را احیا کند و به تجارت خارجی تنوع بخشد افزایش سطح تجارت خارجی در دو بخش نفتی و غیر نفتی در حالی در همین دوره رخ داده که روحانی و برخی اطرافیانش، امکان کمترین تحرک در دیپلماسی سیاسی و اقتصادی را مشروط به تسلیم در ماجرای برجام و FATF کرده بودند. از سوی دیگر گویا آقای روحانی نمیداند که برجام قبلا امضا شده بود و با یک امضا مشکلش حل نمیشد بلکه مسئله کلاهی بود که دولت اوبامای مؤدب بر سر ایشان گذاشته و با وجود توافق اقدام به گسترش تحریمها در قالب، آیسا، سیسادا، ویزا و... کرده بود. دولت بایدن با وجود انتقاد از دولت ترامپ به خاطر خروج از برجام حاضر نشد تضمین معتبری برای لغو موثر تحریمها ارائه کند و صرفا میخواست به مکانیسم ماشه برجام دسترسی پیدا کند و بدون لغو تحریمهای دو برابر شده در روند برجام، ایران را برای تعطیلی مجدد برنامه هستهای مجاب کند. توافقی که روحانی میگوید آماده امضا بود، در واقع آمادگی وی برای مجال بخشیدن به آمریکا برای کلاهبرداری دوباره بود.
در موضوع کرونا او مدعی بود که واکسن سوهان قم نیست که بشود به راحتی وارد کرد و با همین ادعا که شرط واردات واکسن، برجام و FATF است، رکورد مرگ روزانه 709 نفر را به ثبت رساند و موجب تشدید رکود اقتصادی شد. در مقابل آقای رئیسی همان ابتدای آغاز ریاست جمهوری از طریق برخی پیگیریهای جدی و تعاملات دیپلماتیک توانست ظرف چند ماه واکسیناسیون عمومی را به سر انجام برساند.
در موضوع آمارهای اقتصادی گل و بلبلی هم که روحانی ادعا میکند کافی است گزارش اعضای دولت روحانی در حضور آقای رئیسی منتشر شود که از خالی بودن خزانه، صفر شدن بودجه ارزی سالانه، کسری بودجه شدید و ناتوانی دولت در امکان پرداخت حقوق کارمندان دولت حکایت میکرد. بیاعتنایی به تمهید افزایش تولید مسکن و میراث تورم 59 درصدی از شاهکارهای پایان دوره آقای روحانی است که کاملا بر عکس روایت میشود. او در حالی میگوید نگذاشتیم فروپاشی اتفاق بیفتد که در آغاز دولتش ادعا میشد مجموعا 350 میلیارد دلار سرمایهگذاری و پول بلوکه شده به ایران خواهد آمد و دگرگونی اساس در معیشت مردم رخ خواهد داد. وعدهای که کاملا بر عکس رخ داد و رکورد بالاترین تورم مربوط به دولت هاشمی را هم
شکست.
اذعان روزنامه اصلاحطلب به فتح قلههاي ديپلماسي از سوي دولت
روزنامه اعتماد روز گذشته در مطلبی با عنوان «خبرهاي خوش از تلاش دولت براي تحقق شعار سال رهبري» نوشت: «واكنش بازارهاي مالي و ارزي و كنترل تورم طي هفته گذشته گوياي تلاش مضاعف مسئولان كشور در سال جديد است. همت مضاعف براي فتح قلههاي ديپلماسي از سوي دولت در حوزههاي مختلف، تاكنون نتايج خوبي به همراه داشته است. افت تلاطم بازارهاي ارزي، مالي، معيشتي و... ملموس است. تاكيدات رهبري در ابتداي سال جديد انرژي مضاعفي به مسئولان براي درك وضعيت معيشتي مردم وارد كرد كه در همين راستا تنها بخشي از تلاش مسئولان در حوزه سياست خارجي كه قابل رصد و پايش است، مرور ميشود. 1- تلاش براي خروج امارات از ائتلاف دريايي ضدايراني است و اعلام رسمي آن توسط اين كشور 2- تلاش براي انتخاب ايران به عنوان يكي از نواب رييس مجمع عمومي سازمان ملل متحد كه اين امر خود نتيجه تعاملات جديد ميان ايران و عربستان است. 3- تلاش براي انتخاب ايران به عنوان گزارشگر كميته خلع سلاح سازمان ملل كه با واكنش منفي و ناراحتي شديد رژيم صهيونيستي مواجه شده است. 4- تلاش براي رياست ايران بر كميته اجتماعي شوراي حقوق بشر سازمان ملل 5- تلاش براي حل و فصل اختلافات چندساله ايران و تركمنستان در حوزه انرژي، پرداخت بدهي ايران به اين كشور و قرارداد جديد واردات گاز 6- تلاش براي حضور رسمي ايران در نشست بريكس كه به زودي زمينه آغاز مراحل عضويت را در اين اتحاديه فراهم خواهد ساخت. 7- تلاش براي انعقاد قراردادهاي بسيار مهم اقتصادي با كشور اندونزي 8- تلاش براي انعقاد قراردادهاي مهم اقتصادي و... با كشور سوريه 9- تلاش براي فرآيند دلارزدايي از ارتباطات تجاري ايران با چندين كشور طي دو ماه گذشته 10- تلاش براي تكميل شدن فرآيند عضويت ايران در شانگهاي و فرصتهاي بزرگ اقتصادي. خبرهاي خوش از دولت تلاشگر كه در حوزههاي مختلف كشور به زودي رونمايي ميشود در راستاي رفع دغدغه رهبر معظم انقلاب اسلامي با اعلام شعار سال جديد براي آحاد مردم است. »
گفتنی است طی روزهای گذشته و در جریان سفر رئیسجمهور و دولت مردمی به استان آذربایجان شرقی و دستاوردهای بسیار خوب و مثبت این سفر در رفع معضلات و مشکلات مردم این استان و افتتاح چندین پروژه زیربنایی و زیرساختی متاسفانه روزنامههای اصلاحطلبی به صورت دستهجمعی این سفر رویداد را سانسور کردند. موضوعی که با واکنش گسترده افکار عمومی و فعالان شبکههای اجتماعی مواجه شد. گرچه موارد ذکر شده در این وجیزه در این روزنامه تنها بخشی از اقدامات و دستاوردهای دولت در طی دو سال گذشته است، اما اشاره به آن نیز از سوی روزنامهای که به سانسور اخبار خوب و امیدبخش و برجسته سازی اخبار منفی و تحریفگونه مشهور است خالی از لطف نیست.
تاریخ خبر: ۱٤۰۲/۰۳/۲۵، ۱۷:۲۲:۰۷ بازدیدها: 102