جبهه اصلاحات اخیرا با صدور بیانیهای، مانند قبل بهانه نظارت استصوابی را آورد و اعلام کرد که امکان ارائه فهرست در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در تهران را ندارد.
وکیلی: من هیچگاه با آذر منصوری در یک جبهه تعریف نمیشوم
آذر منصوری، رئیس غیرقانونی جبهه اصلاحات دیروز گفته است؛ با قانون جدید انتخابات، جبهه اصلاحات در موقعیتی قرار گرفت که توصیهای برای انتخابات ندارد اما این به معنای قهر با صندوق و فاصلهگیری از انتخابات نیست.
اما محمد علی وکیلی، فعال سیاسی اصلاحطلب و مدیرمسئول روزنامه ابتکار در مصاحبهای که دیروز روزنامه فرهیختگان با وی منتشر کرده، گفته است: من هیچگاه با آذر منصوری در یک جبهه تعریف نمیشوم؛ با اینکه خودم را در گفتمان اصلاحخواهی و اصلاحطلبی، پیشتر، مقدمتر، مصممتر و چهارچوبدارتر از او و امثال وی میدانم. آذر منصوری یک نفر است و به نظر من شبههناک انتخابش کردند. جبهه اصلاحات هم با این انتخاب بیش از پیش مشروعیتش را از دست داده، اما او یک نفر است.
گرانکردن بنزین تیر خلاص دولت روحانی به قلب مشارکت مردم بود
وکیلی علاوهبر این، نظر خود درباره دلیل کاهش مشارکت در انتخابات قبلی را اینطور اعلام کرد: در سال ۱۳۹۸ بدون رعایت تابآوری مردم، گران کردن بنزین تیر خلاص دولت روحانی به قلب مشارکت مردم بود.
این پاسخی دقیق به مدعیان اصلاحات ـ اعتدال است که با ناکارآمدی و بیکفایتی خود و در نتیجه تحمیل فجایع اقتصادی به مردم، کاهش مشارکت در انتخابات را رقم زدند اما با فرار از پاسخگویی، خود را پشت نظارت استصوابی پنهان میکنند.
سعید حجاریان: سخن گفتن از تحریم انتخابات جرم نیست!
به همان قرار تحریم انتخابات از سوی طیفی از مدعیان اصلاحات که وکیلی پاسخ آنها را داد و بهانهجویی آنها را افشا کرد، سعید حجاریان در مصاحبهای که روزنامه اعتماد دیروز با وی منتشر کرد، در مقام اپوزیسیون مفلوک و پیوند خورده با دشمن میگوید: من در دو انتخابات ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ شرکت نکردم و در این دوره هم مشخص است که شرکت نمیکنم. اما این عدم شرکت بدین معنا نیست که از این به بعد در هیچ انتخاباتی شرکت نخواهم کرد. شاید روزی نظام سیاسی سر عقل آمد و ماشین استصواب و حذف آرام گرفت و مجددا روزنهای برای اصلاح باز شد.
وی همچنین گفته؛ انتخابات در دستور کار ماست، اما به وقتش. اگر زورمان رسید و توانستیم با اصول و برنامه وارد انتخابات شویم، سیاستورزی انتخاباتی میکنیم، در غیر این صورت از صدر تا ذیل، یعنی از بانیان از حذف اراده مردم تا خروجیهای استصواب را نقد فنی و کارشناسی میکنیم.
حجاریان میگوید: با من قبلتر گفتهام میان انتخابات و خیابان منازل زیادی است از جمله نافرمانی مدنی. شکلهای خفیف نافرمانی مدنی میتواند حکومت را سر عقل بیاورد، چون لزوما تصمیمهای سیاستی فعلی برآمده از عقل نیستند.
معلوم نیست حجاریان که خود و طیف افراطیون مدعی اصلاحات را عاقل در نظر گرفته و میخواهد نظام را سر عقل آورد! مدعی کدام عقلانیت است؟ خیانت تاریخی گرای تحریم هموطنان خود از سوی افراطیون مدعی اصلاحات به دشمن یا اعتماد غیرعقلانی و ننگ «امضای کری تضمین است»؟
تذبذب و تلوّن روزنامه اعتماد و الیاس حضرتی
اینک، تذبذب و تلوّن روزنامه اعتماد و الیاس حضرتی را ببینید که مصاحبه با حجاریان و تصریح بر تحریم انتخابات، دیروز تیتر یک روزنامه اعتماد بود اما روز قبل آن همین روزنامه بیانیه 110 فعال اصلاحطلب علیه تحریم انتخابات و تأکید آنها برای حضور در انتخابات را تیتر یک خود قرار داده بود!
بیانیه ۱۱۰ فعال سیاسی اصلاحطلب علیه تحریم انتخابات
در سوی مقابل همانطور که اشارهای شد، از میان طیفی از اصلاحطلبان که معتقد به حضور در انتخابات است، 110 فعال سیاسی اصلاحطلب با صدور بیانیهای بر مشارکت در انتخابات تأکید کردند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «نیروهای سیاسی و مدنیِ مردمسالار باید از سطح توصیف مسایل و بحرانها، صدور بیانیه و آرزواندیشیِ سیاسی، فهرستکردن آرمانهای جذاب و سودای ناممکنِ تحققِ دفعیشان فراتر بروند. این نیروها باید با ایجاد ائتلافهای گسترده ملی، مانع عقبرویهای کنونی شوند و برای تحقق عملی و تدریجی اهدافشان زمینهسازی کنند و در انتخاب راهبردها علاوهبر هدفاندیشی، مسیراندیش هم باشند. انحصارشکنی، هم در نامزدها و هم در رایدهندگان و هم در منتخبانِ انتخابات، هدفی است که مستلزم مداخله فعالانه و روزنهگشای مصلحان است و با صدور بیانیه و کنارهگیری از میدان انتخابات حاصل نمیشود. دهها سال تجربه انتخاباتی در ایران و جوامع دیگر شاهد است که تحریم و عدم شرکت در انتخابات ابزار کارآمدی برای نیل به انتخابات آزاد نیست و در اغلب موارد به بستهتر شدن قوانین و رویههای انتخاباتی میانجامد.»
فعالیت انتخاباتی اصلاحطلبان و همزمان ادعای دروغ «نامزد نداریم»
علاوهبر وجود اختلاف اساسی میان اصلاحطلبان نسبت به حضور در انتخابات، همزمان ادعای دروغ «نامزد نداریم» در اردوگاه مدعیان اصلاحات و اعتدال مطرح میشود در حالیکه بر اساس شواهد، اصلاحطلبان برای تمام کرسیهای مجلس نامزد دارند و در حال فعالیت انتخاباتیاند.
از میان اصلاحطلبان و اعتدالیهایی که از طیف تحریمی جدا شدهاند، غلامعلی جعفرزاده، نماینده سابق مجلس در گفتوگو با روزنامه آرمان، از مشی برخی اصلاحطلبان در تحریم انتخابات انتقاد کرده و میگوید: دوستان اصلاحطلبان باید بنده را ببخشند اما من معتقدم منفعل بودن در شأن اصلاحطلبی نیست.
عضو شورای مرکزی حزب «اعتدال و توسعه» همچنین در پاسخ به این سؤال که «آیا جریان اعتدالی از این ظرفیت برخوردار است که برای همه مناطق کشور لیست انتخاباتی بدهد؟»، گفت: روی این موضوع کار شده و جریان اعتدالی از این ظرفیت برخوردار است.
اظهارات جعفرزاده تنها واکنش به ادعای «نامزد نداریم» نبود. افراد دیگری از این طیف خلاف این ادعا را گفتهاند و البته تدارک و فعالیت انتخاباتی طیف اصلاحات ـ اعتدال هم بیانگر کذب بودن نداشتن نامزد است که به این مسئله هم میپردازیم.
علی باقری، عضو جبهه اصلاحات نیز گفته است: بیش از ۱۰۰ نامزد توسعهگرا و دموکراسیخواه تایید صلاحیت شدهاند. خبرها حاکی است، بخشی از اصلاحطلبان از جمله کارگزاران، اعتدال و توسعه، ندای ایرانیان، خانه کارگر، اعتماد ملی و... در تکاپوی انتخابات هستند و روی بستن لیستهای انتخاباتی کار میکنند.
۱۱۰ فعال اصلاحطلب از جمله کرباسچی، حضرتی، جلاییپور، گرامیمقدم، فراهانی، کولایی، طباطبایی، شیرزاد، خانجانی، احمد مازنی و... به تازگی خواستار حمایت احزاب و نیروهای سیاسی و مدنی، از ائتلاف نامزدهای میانهرو، توسعه گرا و اصلاحگر شدند.
اعتدال و توسعه، کارگزاران سازندگی ندای ایرانیان، اعتماد ملی، خانه کارگر و لاریجانی لیست مشترک خواهند داد
جواد هروی، سخنگوی حزب اعتدال و توسعه هم میگوید: حزب اعتدال و توسعه براساس رایزنی با سایر احزاب اعم از کارگزاران سازندگی، ندای ایرانیان، اعتماد ملی، خانه کارگر و ستاد عقلانیت که هواداران لاریجانی هستند، لیست مشترک خواهد داد.
وی علاوهبر این گفته است: در حال حاضر با توجه به شرایط پیش آمده حزب اعتدال و توسعه اصرار دارد که نوبخت از حوزه انتخابیه رشت در انتخابات شرکت کند یا اصرار بر این است که بتوانیم سرلیستهای جدیدی اعم از اعضای حزب یا گروههای ائتلافی در تهران داشته باشیم که این اقدام طی ۲، ۳ روز آینده مشخص خواهد شد.
طیف اصلاحات ـ اعتدال نهتنها نامزد کافی در انتخابات دارد بلکه سودای ریاست مجلس را هم در سر میپروراند.
روزنامه آرمان در این زمینه نوشت: «هرچند وقتی به صورت کلی به تعداد تایید صلاحیت شدههای اصلاحطلب و اعتدالی و حتی شانس آنها برای پیروزی در انتخابات نگاه میاندازیم هیچ شانسی برای نوبخت در مجلس آینده مطرح نیست اما نگاهی به نتیجه انتخاباتهای گذشته و عدم رایآوری تعدادی از نمایندگان مجلس قبلی در انتخاباتهای مجالس آینده همچنین رایآوری بخشی از مستقلین که خط و مشی اعتدالی دارند؛ نشان میدهد که احتمالا نوبخت هم میتواند شانسی داشته باشد. چرا که در جریان اعتدالگرایان شامل بخشی از اصلاحطلبان و اصولگرایان میانهرو، محمدباقر نوبخت به واسطه ۴ دوره نمایندگی در ادوار مهم و پروزن مجالس شورای اسلامی سوم تا ششم و همچنین حضور ۸ ساله به عنوان ریاست مهمترین نهاد اقتصادی کشور یعنی معاونت رئیسجمهور یازدهم و دوازدهم و سایر سوابق علمی و اجرائی حائز اهمیت، برای این جریان در صورت افزایش احتمال تعداد کرسیها نوبخت اصلیترین گزینه برای «ریاست مجلس شورای اسلامی دوازدهم» است.»
نامهنیوز: حرف سخنگوی جبهه اصلاحات ایران با واقعیت سیاسی منطبق نیست
نامهنیوز هم درباره اعلام عدم مشارکت جبهه اصلاحات در انتخابات و در مقابل فعالیت انتخاباتی اصلاحطلبان نوشت: اکنون احزاب کارگزاران، مردمسالاری، اعتماد ملی و ندای ایرانیان مشغول آمادهکردن لیست خود هستند و زمزمههایی شنیده میشود که احتمالاً آنها بخواهند در ائتلاف با حزب اعتدال و توسعه که حزب نزدیک به حسن روحانی است لیست بدهند و باز هم گفته میشود که نزدیکان لاریجانی هم در آن لیست حضور خواهند داشت. با این اوصاف حرف سخنگوی جبهه اصلاحات ایران با واقعیت سیاسی منطبق نیست و اگر جبهه اصلاحات لیست ندهد باید بگوییم صرفاً بخش کوچکی از اصلاحطلبان لیست نداده است.
تأکید پزشکیان و مطهری بر تشکیل ائتلاف میانهروها و اثرگذاری فراکسیون اقلیت
خبر دیگر در این زمینه اینکه، علی مطهری و مسعود پزشکیان در گفتوگویی مشترک که در دفتر انصاف نیوز انجام شد، بر شکلگیری ائتلافی از چهرههای میانهرو و عقلگرا و واقعیتگرا برای انتخابات یازدهم اسفند تاکید کردند و شکلگیری اقلیتی از چنین افرادی در مجلس آینده را اثرگذار دانستند.
مأموریت علی مطهری برای تهیه لیست انتخاباتی اصلاحطلبان در تهران
همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری برنا، علی مطهری که از حوزه انتخابیه تهران برای ورود به عرصه انتخابات ثبتنام کرده، با ارائه لیستی با سرلیستی خودش، قصد دارد جمعی از کاندیداهای عضو احزاب اصلاحطلب و اعتدال را وارد رقابت انتخاباتی کند.
با تغییر حوزه انتخابیه محمدباقر نوبخت از تهران به رشت، مسئولیت بستن لیست انتخاباتی اصلاحطلبان به علی مطهری موکول شده است.
جلسات احزاب اصلاحطلب و اعتدال توسعه با علی مطهری ادامه دارد و به زودی چینش این لیست مشخص خواهد شد.
برخی از چهرهها و اعضای شاخص احزاب اصلاحطلب همچون حزب اعتماد ملی، حزب ندای ایرانیان، حزب اسلامی کار، خانه کارگر، حزب کارگزاران سازندگی، حزب اعتدال و توسعه تایید صلاحیت شدهاند و در لیست علی مطهری حضور خواهند داشت.
اخباری در فضای مجازی منتشر شده بود که علی مطهری میخواهد حوزه انتخابیه خود را به شهر دیگر منتقل کند ولی در گفت وگو با برنا گفت که «علیرغم برخی اخبار مبنی بر انصراف بنده از کاندیداتوری در دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، بنده قصد انصراف ندارم. بنده قصد تغییر حوزه انتخابیهام را نیز ندارم و از حوزه انتخابیه تهران کاندیدا میشوم.»
محسن علیجانی، نماینده اصلاحطلب مجلس دهم نیز در گفت وگو با برنا این اخبار را تایید کرد. او گفت که «با توجه به اینکه جوانانی از احزاب اصلاحطلب و اعتدال تایید صلاحیت شدند و تعدادی از نمایندگان ادوار در احزاب و جریانهای اصلاحطلب و اعتدال نیز در عرصه حضور دارند لذا دست ما برای ارائه لیست در تهران باز است.»
وی اظهار کرد: احتمال میدهیم لیستی از جوانان جریان اعتدال،اصلاحطلب و همچنین نمایندگان ادوار اصلاحطلب و نزدیک به آقایان لاریجانی و روحانی به سرلیستی آقای مطهری در تهران برای انتخابات مجلس داده شود. با این اوصاف، مشخص میشود که مدعیان اصلاحات ـ اعتدال با ادعای نامزد نداریم و با توجه به رویگردانی مردم از آنها در دو انتخابات 1398 و 1400 درصدد مظلومنمایی و فرار از پاسخگویی نسبت به سوءمدیریت و بیکفایتی خود در دولت روحانی هستند.
اصلاحطلبان میخواهند زیر چتر نظام و قانون اساسی فعالیت کنند یا پادوی آمریکا و اسرائیل باشند؟
این نکته هم گفتنی است که یکی از دلایل وجود دودستگی مطلق ـ مشارکت یا تحریم ـ در اصلاحطلبان انهدام تشکیلاتی آنان در سالهای اخیر است که عارف و موسویلاری، سران دو تشکیلات ارشد این طیف یعنی «شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان- شعسا» و «نهاد اجماعساز اصلاحطلبان- ناسا» که از سوی برخی عناصر رادیکال مورد هجمه قرار گرفتند، به نشانه اعتراض استعفا کرده و هر دو تشکل منحل شدند. از این رو، سؤال اینجاست که اصلاحطلبان میخواهند زیر چتر نظام و قانون اساسی فعالیت کنند یا پادوی آمریکا و اسرائیل باشند؟