بر خلاف اینکه نامزد انتخاباتی مدعیان اصلاحات و مشاور او مدعی هستند که دلیل افزایش صادرات نفت ایران روی کارآمدن دولت بایدن است، شواهد حاکی از بیاثر شدن تحریمها با ابتکار دولت سیزدهم است.
به گزارش کیهان، روزگذشته مسعود پزشکیان، نامزد انتخاباتی مدعیان اصلاحات و محمدجواد ظریف مشاور او که وزیر خارجه حسن روحانی بوده است در میزگردی سیاسی عنوان کردند که دلیل افزایش صادرات نفت ایران، روی کارآمدن دولت بایدن در آمریکا بوده است.
اما بر خلاف این ادعاها و طبق آمار مؤسسه معتبر کپلر، روند صعودی فروش نفت ایران از سال پایانی ترامپ و قبل از دولت دموکراتها آغاز شد و از کمینه روزانه ۱۷۳ هزار بشکه به رقم ۷۰۶ هزار بشکه در ماه پایانی حضور ترامپ رسید و چهار برابر شد.
طبق آمار این موسسه، رقم صادرات نفت در یکسال پایانی دولت روحانی کمتر از ۶۰۰ هزار بشکه در روز بوده و حال طبق گزارش رسمی دولت این رقم در سال ۱۴۰۲ به بیش از یک و نیم میلیون بشکه جهش یافته؛ آن هم با وجود افزایش بیش از ۲۰۰ تحریم نفتی جدید.
جریان تحریف اینگونه تلاشها برای بیاثر کردن تحریم نفتی را به حساب لطف بایدن فاکتور میکند، درحالیکه رئیسجمهور فعلی آمریکا نه تنها تحریمی را برنداشته بلکه تمامی فشار خود را بر چین به عنوان مقصد اصلی صادرات نفت ایران آورده است.
یکی از نشانههای شکست دادن تحریمهای نفتی آمریکا این بود که همین چند هفته قبل، وزیر خارجه ایالات متحده در جلسه استماع کمیته روابط خارجی مجلس سنای این کشور، در پاسخ به پرسش تد کروز سناتور تندرو جمهوریخواه که مدعی شد ایران در ابتدای دولت بایدن تنها روزی ۳۰۰ هزار بشکه نفت میفروخت و الان چگونه روزی دو میلیون بشکه نفت میفروشد، پاسخ داد: ایرانیها به سختی برای دور زدن تحریمها تلاش میکنند و ما هر کاری برای جلوگیری از این کار انجام میدهیم اما در جلوگیری از فروش نفت ایران ناتوانیم.
در ادامه این جلسه استماع، بلینکن با اعتراف به دور زدن تحریم از سوی ایرانیها، در پاسخ به این ادعای کروز که در نوامبر ۲۰۲۱ تعداد کشتیهای ناشناسی که نفت ایران را را انتقال میدادند ۷۰ فروند بود اما در حال حاضر این تعداد به بیش از ۴۰۰ فروند کشتی افزایش یافته است، گفت: ما با اعمال بیش از ۶۰۰ تحریم، در تلاش هستیم تا به طور مستمر با این اقدامات ایران مقابله کنیم.
به گزارش شانا، وزارت امور خارجه آمریکا از قول یک مقام ارشد که اسم نبرده اما خودشان منتشر کردهاند، صراحتاً گفته که ما از ابتدای شروع مذاکرات با دولت آقای رئیسی تا الان حتی یک تحریم را هم برنداشتهایم و حتی سختگیریهایی را هم که در اعمال تحریمها میکردیم، کاهش ندادهایم.
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران در این ارتباط گفت: «دولت بایدن تمایل دارد اجرای تحریمها علیه ایران را تشدید کند، اما به دلیل محدودیتهای سیاسی و ژئوپلیتیکی لزوماً ابزار لازم را ندارد.»
بهمنماه سال گذشته هم وبگاه آمریکایی بلومبرگ در گزارشی اعلام کرد که اگرچه دولت بایدن بهدنبال تنگتر کردن حلقه تحریم نفت ایران است، اما ایجاد محدودیت بیشتر بر نفت ایران با دو چالش اصلی روبهروست: افزایش قیمت جهانی نفت و تأثیر منفی بر اقتصاد جهانی در آستانه رقابت انتخاباتی با دونالد ترامپ.
در این گزارش گفته شده است که کاخ سفید با بدتر شدن تنشهای منطقهای قصد دارد اجرای تحریمهای موجود علیه نفت ایران را تقویت کند، اما چنین اقداماتی ممکن است بازارهای جهانی نفت را مختل کند.
به نظر میرسد جریان اصلاحات و اعتدال که رؤیای تشکیل دولت سوم حسن روحانی و بازگشت کشور به سال 92 را در سر میپرورانند، حاضرند برای دستیابی به منافع سیاسی، منافع ملی را قربانی کرده و وقایع را وارونه جلوه دهند، اما این واقعیت که دولت شهید رئیسی توانست با اتکا به جوانان ایرانی کشور را در شرایط سخت اداره کند، قابل کتمان نیست.
در پی اظهارنظر یکی از نامزدهای ریاست جمهوری درخصوص میزان اشتغال ایجادی و ساخت مسکن ملی در دولت سیزدهم، وزارتخانههای کار و راه بر ایجاد یک میلیون شغل و آغاز ساخت دو میلیون و 600 هزار مسکن ملی در این دولت تاکید کردند.
در پی اظهارنظر یکی از نامزدهای ریاست جمهوری درخصوص میزان اشتغال ایجادی دولت سیزدهم در مناظره دوشنبه شب، محمود کریمی بیرانوند؛ معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت کار در صفحه شخصی خود، با استناد به گزارش مراکز رسمی آماری، ثبت کمترین میزان نرخ بیکاری در دهههای گذشته، ایجاد خالص اشتغال ۷۷۵ هزار نفر در سال ۱۴۰۲، ثبت بیش از ۹۰۰ هزار کد بیمه جدید در سال گذشته و ایجاد یک میلیون شغل جدید و صحتسنجی شده در سامانه رصد اشتغال وزارت کار بر اساس کد ملی را از جمله دستاوردهای حوزه اشتغال در دولت مردمی سیزدهم را عنوان کرده است.
وی به گزارش بانک جهانی اشاره و اعلام کرده است طی سالهای اخیر نرخ بیکاری ترکیه همواره از ایران کمتر بوده ولی در دولت شهید رئیسی نرخ بیکاری ایران از ترکیه کمتر شده و روند کاهشی داشته است.
اقدامات دولت سیزدهم برای کاهش بیکاری
گفتنی است، یکی از اقدامات مهم دولت سیزدهم در راستای کاهش نرخ بیکاری، اعطای تسهیلات اشتغال بوده که در این راستا از محل تبصره ۱۸ طی سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تسهیلات اشتغالزا به ۸۳۰۰ واحد تولیدی پرداخت شده است. همچنین افزایش تولید و فروش نفت و وصول درآمدهای آن، افزایش تولید و صادرات غیرنفتی، آغاز ساخت دو میلیون و 600 هزار مسکن ملی، احیای نزدیک به 9 هزار واحد اقتصادی، افزایش کشت گندم و...، موجب ایجاد رشد و رونق اقتصادی شده و در نتیجه بیکاری را کاهش داده است.
اگر صنایع دانشبنیان همچون هستهای، فضائی، نانو و امثالهم که همه عرصههای صنعتی، کشاورزی، پزشکی، مخابراتی، مسکنسازی و... را دچار تحول بنیادین میکند به پیشران تبدیل شود؛ نه تنها مشکل بیکاری رفع میشود بلکه کیفیت اشتغال، بخصوص برای فارغالتحصیلان دانشگاهها، افزایش خواهد یافت و ثروت کشور و مردم، جهش خواهد کرد.
بر اساس آمارها نرخ بیکاری از 9 و شش دهم درصد در ابتدای دولت سیزدهم به هفت و شش دهم درصد در پاییز ۱۴۰۲ رسیده که کمترین میزان نرخ بیکاری در سالهای اخیر بوده و وعده تولید
یک میلیون شغل در سال به تحقق بسیار نزدیک شد و نرخ بیکاری در هفت استان کشور به زیر هفت درصد رسیده است.
نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی هم از 12 و نیم درصد در پاییز ١٤٠١ به ۱۱ و چهار دهم درصد در پاییز ١٤٠٢ کاهش یافته است. آمار اشتغال ایجادی کشور بر مبنای اطلاعات سامانه ملی رصد اشتغال از ابتدای سال ١٤٠٢ تا اسفندماه معادل ۹۰۵ هزار و ۷۸۳ نفر بوده است.
از آغاز فعالیت دولت سیزدهم تا پایان اسفند ۱۴۰۲ بیش از ۴۲۶ هزار و ۹۶۶ فرصت شغلی در بخش مشاغل خانگی ایجاد شده که نسبت به دو سال پایانی دولت دوازدهم رشد ۵۶۰ درصدی را نشان میدهد.
آغاز ساخت 6/2 میلیون مسکن ملی
همچنین وزارت راه و شهرسازی در پاسخ به ابهام مطرح شده از سوی یک نامزد انتخابات ریاست جمهوری درباره وعده ساخت مسکن در مناظره دوشنبه شب اعلام کرد: فرآیند ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن از دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد فراتر رفته است که تاکنون بیش از ۵۵۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تکمیل و تحویل متقاضیان شده است.
طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، شهیدجمهور با عزم و اراده جدی خود ۱۷ جلسه شورای عالی مسکن را در دولت سیزدهم برگزار کرد که برگزاری این تعداد شورای مسکن در دولتهای گذشته بیسابقه است. از دیگر اقدامات انجام شده توسط وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم تامین زمین به مساحت بالغ بر ۴۸ هزار هکتار و به ظرفیت احداث یک میلیون و 900 هزار واحد مسکونی در مناطق شهری کشور است.
گفتنی است، نهضت ملی مسکن، حدود یکسال پس از روی کار آمدن آیتالله رئیسی به عنوان رئیسجمهور، آغاز شد. در آن یکسال انواع سنگاندازیها بخصوص در تحویل زمینهای دولتی و تسهیلات بانکی، شروع ساخت مسکنها را به تعویق انداخت اما دولت سیزدهم ناامید نشد و با تلاش خستگیناپذیر در طول دو سال، دو میلیون و 600 هزار واحد را آغاز کرده و این نشان میدهد ساخت یک میلیون مسکن یا حتی بیشتر در سال، شدنی است.