ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به کیهان:
تبدیل شدن مسئله فلسطین به محور اساسی در مجامع بینالمللی
محصول استفاده از عنصر دیپلماسی عمومی است
۱۴۰۳/۰۵/۰۱
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اینکه امروز مسئله فلسطین خوشبختانه تبدیل به مهمترین و اساسیترین مسئله سیاسی، حقوقی و انسانی و حقوق بشری در افکار عمومی و دولتها و مجامع بینالمللی در دنیا شده است، محصول استفاده از عنصر و ظرفیت دیپلماسی عمومی در کنار رویکردهای اصولی سیاست خارجی برای تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی است.
نشست خبری ناصر کنعانی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه صبح دوشنبه با حضور رسانههای مختلف داخلی و خارجی برگزار شد.
این نشست در محل نمایشگاه «یک هزار و بیست روز تلاش جهادی: فرازهایی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم در ۱۰۲۰ روز» برگزار شد.
در این نشست معاونان وزارت امور خارجه از جمله «علیرضا بیگدلی» معاون کنسولی، مجلس و امور ایرانیان وزارت خارجه، «مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی و «رضا نجفی» معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه برای ارائه گزارش عملکرد خود حضور داشتند.
کنعانی در ابتدای سخنان خود در پاسخ به سؤال خبرنگار کیهان درباره تشریح عملکرد دولت سیزدهم در حوزه دیپلماسی عمومی و تسهیلگری وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی خط دو(غیردولتی) عنوان داشت: در زمینه دیپلماسی عمومی اقدامات متنوعی را مدنظر قرار دادهایم و گامهای قابل توجهی برداشته شده است. نفس توجه به حوزه دیپلماسی عمومی که یک اولویت بسیار مهم در کارکرد سیاست خارجی است اکنون به عنوان یک فصل انکارناپذیر در مجموعه دستگاه دیپلماسی هم در مرکز و هم در نمایندگیهای محل اهتمام و توجه ویژهای است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: رؤسای نمایندگیهای ما به عنوان مسئول سیاست خارجی جمهوری اسلامی در خارج از کشور دیپلماسی عمومی را نه به عنوان یک امر تزیینی و تشریفاتی بلکه به عنوان یک امر کارکردی و مکمل و جزو جدایناپذیر فعالیتهای دیپلماتیک در خارج از کشور لحاظ میکنند و به طور جدی این موضوع مورد توجه و اهتمام تمام نمایندگیها است
کنعانی تصریح کرد: تمام نمایندگیهای ما اکنون برنامههای سالانه دیپلماسی عمومی را در قبل از سال جدید تبیین میکنند و با مشورت و همکاری مرکز این برنامه نهائی میشود و به عنوان دستور کار یک سال در اختیار نمایندگیها قرار گرفته میشود و به همین ترتیب پایش فعالیتهای یکساله همه نمایندگیها نیز مدنظر مرکز است.
وی افزود: در حوزه رسانهای پایش تحولات و اخبار به صورت روزانه و مستمر و به شکل ۲۴ ساعته بین مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای و حوزه ادارات کل سیاسی با نمایندگیها انجام میشود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: توجه به مناسبتهای مهم ملی و بینالمللی و استفاده از آن به عنوان یک ظرفیت در حوزه دیپلماسی عمومی بهطور ویژه مورد نظر است. وی افزود: استفاده از ظرفیتهای ایرانیان در نقاط مختلف جهان بهویژه کشورهای مهمی که در نقطه کانونی و هدف ما در دیپلماسی عمومی قرار میگیرند از دیگر برنامههای دستگاه دیپلماسی است.
کنعانی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از جنبههای دیپلماسی عمومی و رسانهای، توجه به ظرفیت رسانهها، خبرنگاران و حتی استفاده از ظرفیت رسانههای بینالمللی همسو به عنوان ظرفیت شبکهای و مکمل در تبیین سیاست خارجی و رویکردهای اساسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور
است. سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه عنوان داشت: بهطور کلی توجه ویژه به ظرفیت دیپلماسی عمومی در تبیین و اقناعکنندگی رویکردهای اساسی سیاست خارجی کشور که مورد تاکید و توجه ویژه رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفته است بهطور ویژه اکنون در دستور کار دستگاه دیپلماسی است
فلسطین و دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران
کنعانی تصریح کرد: یکی دیگر از جنبههای دیپلماسی عمومی دولت سیزدهم بحث حمایت از فلسطین بود، استفاده از ظرفیت دیپلماسی عمومی برای حمایت از محور مقاومت در منطقه و برای توجه روزافزون به مسئله رژیم صهیونیستی و فلسطین به عنوان فاحشترین نقض سیستماتیک و نظاممند حقوق بشر در جهان بهطور ویژه مدنظر است. اینکه امروز مسئله فلسطین خوشبختانه تبدیل به مهمترین و اساسیترین مسئله سیاسی، حقوقی و انسانی و حقوق بشری در افکار عمومی و دولتها و مجامع بینالمللی در دنیا شده است، محصول استفاده از عنصر و ظرفیت دیپلماسی عمومی در کنار رویکردهای اصولی سیاست خارجی برای تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی است.
وی در این زمینه بیان داشت: ما از ظرفیت سازمان ملل متحد، شورای امنیت، شورای حقوق بشر، سازمان همکاری اسلامی، مجموعه عدم تعهد و دیگر تشکلها از جمله دی ۸ به عنوان یک فرصت برای تبیین رویکردهای اساسی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مسئله فلسطین استفاده میکنیم.
پیگیری مسئله اهانت به مقدسات در مجامع بینالمللی محصول توجه به دیپلماسی عمومی است
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه در ادامه در تشریح کلیت فعالیت وزارت امور خارجه در حوزه دیپلماسی عمومی اظهار داشت: تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران و رساندن صدای ملتهای اسلامی در مقابله با اهانت به مقدسات اسلامی از جمله قرآن کریم، بهطور ویژه با استفاده از ظرفیت سازمان ملل متحد، با استفاده از دیپلماسی دووجهی و دوجانبه و همچنین در چارچوب سازمان همکاری اسلامی مورد توجه قرار گرفت، این موضوع، محصول توجه به دیپلماسی عمومی در کنار دیپلماسی رسمی در سیاست خارجی برای پیشبرد سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.
اینکه ما بتوانیم اکنون در حوزه جهان اسلام همگرایی، همکاری و همافزایی و انسجام اسلامی بیشتری را در حمایت از موضوعات مهم جهان اسلام در سازمانها و نهادهای بینالمللی همچون شورای حقوق بشر و سازمان ملل متحد داشته باشیم، همه محصول توجه روزافزون به حوزه دیپلماسی عمومی است.
کنعانی افزود: اینکه شورای حقوق بشر بهرغم مخالفت جدی و سؤالبرانگیز کشورهای غربی و بهطور مشخص اروپایی، جلسهای را بهطور ویژه در مبحث توجه به اهانت مقدسات اسلامی و قرآن کریم برگزار کرده و بیانیهای را از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مذمت این رفتارهای غیرسازنده، غیراخلاقی، غیردینی و غیرفرهنگی داشته باشیم محصول توجه به موضوع دیپلماسی عمومی هست
معرفی روزافزون ظرفیتهای ایران به جهان بیش از هر زمان دیگری بوده است
سخنگوی دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: معرفی روزافزون ایران به جهان و معرفی ظرفیتهای فرهنگی، تمدنی و تاریخی کشور و همچنین استفاده از ظرفیت هنر و هنرمندان، ادبیات غنی ایران زمین، تئاتر و سینمای ایران به جهانیان بیش از هر زمان دیگری بوده است.
وی در ادامه بیان داشت: استفاده از عنصر مهم ورزش به عنوان یک نقطه مهم در اقتدار برای جمهوری اسلامی ایران اکنون تبدیل به ظرفیت قوی جمهوری اسلامی ایران در حوزه دیپلماسی عمومی برای معرفی ایران در سطح بینالملل شده است.
کنعانی در پایان پاسخ خود به سؤال کیهان عنوان داشت: ظرفیتهای دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران و ایران عزیز به مراتب بیش از این موارد است، دیپلماسی عمومی اساساً محصور در ظرفیتها و کارکردهای دستگاه دیپلماسی نیست اگرچه جزو اولویتهای مهم دستگاه دیپلماسی است و انشاءالله بیش از گذشته این ظرفیت را در خدمت بگیریم تا ایران عزیز را بیش از پیش به دنیا معرفی کنیم و بهویژه رویکردهای اساسی و اصولی جمهوری اسلامی ایران را در موضوعات اساسی به صورت اقناعکننده برای جهانیان تبیین و معرفی کنیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه این نشست بیان کرد: بازخوردی که از انتخابات ریاست جمهوری از فضای بینالمللی گرفتیم نشاندهنده اهتمام و توجه ویژهای است که کشورهای مختلف به آن داشتند. طبیعی است ایران اروپا را یکی از حوزههای مورد توجه خودش برای تأمین منافع ملی قرار داده است.
کنعانی افزود: جای تاسف است که رژیم صهیونیستی در سایه حمایت آمریکا و برخی دولتهای غربی به جنایات خود در غزه و کرانه باختری ادامه میدهد. این رژیم منشأ بیثباتی و ناامنی در منطقه است و آنچه در ۱۰ ماه گذشته در منطقه شاهد هستیم نتیجه حملات نامشروع و غیرقانونی رژیم صهیونیستی است. وی بیان کرد: آرامش زمانیکه جامعه جهانی ماشین کشتار رژیم صهیونیستی را خاموش کند اتفاق میافتاد. هر زمان که رژیم صهیونیستی تجاوزاتش را متوقف کند، دولت نجات ملی یمن هم حملاتش را علیه این رژیم متوقف میکند. آمریکا در قبال اقدامات جنایتآمیز رژیم صهیونیستی مسئولیت جدی دارد و باید مانع تشدید بحران در منطقه شود.
آمد و رفت اشخاص و دولتها در آمریکا فینفسه اهمیتی ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان کرد: آمد و رفت اشخاص و دولتها در آمریکا فینفسه اهمیتی ندارد و آنچه اهمیت دارد این است که آنها چندین دهه است که سیاست خصمانه را علیه ایران دارند و آنچه میتواند فضای مناسبات را تعییر دهد تغییر در سیاست و رویکرد آمریکا نسبت به ایران است. وی گفت: آنچه برای ایران اهمیت دارد بازگشت مسئولانه آمریکا به برجام است. آن طرفی که به همه تعهداتش پایبند بود ایران است و دیگر طرفها باید به انجام تعهدات خود بازگردند.
ما با تبدیل حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی علیه کشورهای مستقل مخالف هستیم
کنعانی در خصوص تعیین گزارشگر ویژه برای ایران ادامه داد: ما با تبدیل حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی علیه کشورهای مستقل مخالف هستیم و نباید این موضوع تحتالشعاع اهداف سیاسی برخی باشد. آنچه متأسفانه در سالهای متمادی شاهد بودیم استفاده ابزاری از حقوق بشر علیه کشورهای مستقل است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پایان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به مقوله حقوق بشر توجه ویژه دارد و به دنبال ارتقای جایگاه آن در سطح بینالمللی است و خود را هم ملزم به رعایت قوانین حقوقی و بینالمللی میداند. ارتقای حقوق بشر در جهان مبتنی بر همکاریهای همهجانبه و دوری از رویکرد سیاسی است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه:
شرکتهای دانشبنیان افزایش ۸ برابری در درآمد ارزی داشتند
مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه صبح دوشنبه در حاشیه «نمایشگاه ۱۰۲۰ روز تلاش جهادی فرازهایی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم» درخصوص عملکرد معاونت مزبور در دولت سیزدهم، اظهارداشت: معتقدم مباحث اقتصادی مستقیما روی مسائل امنیتی تاثیرگذار است، برای مثال وقتی ما با یک کشور همسایه مشکل پیدا کردیم با تداوم کار اقتصادی توانستیم فضا را آرام کنیم و روابط را عادی کردیم.
وی گفت: خلق دلار و ارز و ایجاد شغل از جمله اهداف ما بود که در راستای آنها اقدامات زیادی انجام دادیم. اولین چیزی که ارز ایجاد میکند صادرات است و اولویت هم کشورهای همسایه است و بعد دیگر کشورها. تمرکز ما بر افزایش صادرات بود و فاکتورهایی هم لازم داشت.
معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه بیان کرد: اگر ما تعرفههای ترجیحی و برخی دیگر موضوعات را با کشورهایی داشته باشیم میتوانیم راحتتر صادرات داشته باشیم بنابراین شروع کردیم به تثبیت و افزایش صادرات به کشورهایی که پیشتر هم داشتیم.
صفری بیان کرد: در کنار تثبیت این بازارها نیز به دنبال گسترش بازارهای جدید بودیم. موضوع دیگر واردات بود که صرفهجویی ارزی را از طریق ایجاد چند منبع انجام دادیم. منابع مختلف ما با یکدیگر رقابت میکنند و نتیجه آن صرفهجویی ارزی برای ما هست. وی گفت: برای خلق ارز مسائلی که وابستگی به خارج داشتیم را داخلی کردیم. در بخش دارو، مواد اولیه شیمیایی وارد میکنیم. در بحث کود شیمیایی ما تولیداتی را در بندرعباس داریم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ۱۴ نوع دارو در عراق تولید میکنیم و برای آنکه بتوانیم بازار دارو را در این کشور حفظ کنیم باید به تولید ادامه دهیم و این شرایط را برای دیگر کشورها هم داریم و این یعنی انتقال تکنولوژی دو طرفه است.
صفری با بیان اینکه بر حذب سرمایهگذاری خارجی تاکید داشتیم، گفت: در مسئله ترانزیت صادرات و واردات را داریم. همچنین، ما پنج آلترناتیو داریم برای کریدور شمال و جنوب که این هم موضوعات خودش را دارد.
وی ادامه داد: امسال ما ۱۷ و نیم میلیون تن ترانزیت داشتیم و ۱.۷ میلیارد دلار درآمد ارزی بهدست آوردیم. هرچه این ابزارها بیشتر شوند درآمد ارزی ما هم بالاتر میرود. در حوزه دانشبنیانها روزی که شروع کردیم ۳۰۰ میلیون دلار بود و امروز ۲.۵ میلیارد دلار رسیده است. برای اینکه تثبیت بازار داشته باشیم خانههای فناوری را در ۱۲ کشور را ایجاد کردیم که نمایشگاهی از تولیدات دانش بنیان ما در کشورهای مختلف است که قرار است تا پایان سال به ۳۰ خانه فناوری برسد.
معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تصریح کرد: عضویت ایران در بریکس و شانگهای تماما در این دولت شکل گرفت. در سفر اول رئیسجمهور شهید به تاجیکستان فرآیند وارد شدن ما به شانگهای شکل گرفت. در جلسات این سازمانها مقامات کشورهای عضو دیدارهای دو و چندجانبه دارند و این برای همه مهم و مفید است. صفری بیان داشت: سفری را اخیرا به عربستان داشتیم که مفید بود و به زودی ظرف دو الی سه ماه آینده کمیسیون مشترک اقتصادی میان دو طرف را خواهیم داشت و دعوت کردیم برخی مقامات مرتبط این کشور به ایران آمده و بازدیدی از توانمندیهای ما داشته باشند.
وی گفت: تلاش ما این است که بخش خصوصی دوطرف میان ایران و عربستان فعال شود که اولین قدم آن کمیسیون مشترک اقتصادی خواهد بود. بنابراین، عربستان مشتاق همکاری تجاری با ایران هست.
معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه تصریح کرد: دولت چهاردهم حتما جلسات آتی بریکس و سازمان همکاری شانگهای را شرکت خواهد کرد.
به گزارش ایرنا، صفری درخصوص سفرش به روسیه به همراه رئیس مجلس هم گفت: این دومین جلسه آقای قالیباف بود که در بریکس شرکت میکردند. وی۱۲ ملاقات دوجانبه داشت. موارد دوجانبه با روسیه مرور شد. روابط تجاری هم مطرح شد که سیاستها ادامه پیدا خواهد کرد. آقای قالیباف در مورد واگذاری زمینها برای ترانزیت گفت ما قوانینی داریم و از این طریق باید امور انجام شود.
معاون کنسولی و پارلمانی وزارت امورخارجه:
آثار لغو روادید با برخی کشورها
در دیپلماسی اقتصادی و همسایگی دیده میشود
علیرضا بیگدلی معاون کنسولی پارلمانی و امور ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه صبح دوشنبه در حاشیه «نمایشگاه ۱۰۲۰ روز تلاش جهادی فرازهایی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم» درخصوص عملکرد معاونت مزبور در دولت سیزدهم، اظهار داشت: فعالیتهای ما مرتبط با اتباع داخل و خارج از کشور است؛ بخش مرتبط با امور مجلس هم در ارتباط با نمایندگان مردم کشورمان بوده و عمده ارتباط ما با نمایندگان مجلس در حوزه سیاست خارجی است.
وی گفت: در بخشی از ارتباطات با نمایندگان نیازهای مردم در شهرهای مختلف که بخش دیپلماسی مردمی معنا پیدا میکند وجود دارد و بخش دیگر هم ایرانیان خارج از کشور است.
معاون امور کنسولی پارلمانی و ایرانیان خارج از کشور وزارت امور خارجه تصریح کرد: هرجا سفارتی داریم یک کنسولگری هم داریم در واقع ۱۴۰ نمایندگی در ۱۰۳ کشور داریم. ما به عنوان یک بخشی از دیپلماسی کشور هستیم که با استفاده از ابزار کنسولی در روابط کشورها تاثیرگذار هستیم. تصمیمگیری در ارتباط با موضوعات حقوق کنسولی و دیپلماسی مجلس بخشی از توان کشور در حوزه دیپلماسی محسوب میشود.
بیگدلی افزود: معاونت کنسولی وزارت خارجه تلاش میکند گشایشهای بیشتری را در حوزه همسایگی فراهم کند که از جمله آن امتیاز لغو یکجانبه روادید با برخی کشورها است که آثار این اقدامات در دیپلماسی اقتصادی و همسایگی به خوبی دیده میشود.
وی بیان کرد: در بخش کنسولی مجموعهای از خدمات و وظایف را برعهده داریم، هرآنچه یک ایرانی برای تسهیل امور خودش در داخل و خارج از کشور به دولت نیاز دارد را وزارت امور خارجه در بخش کنسولی فراهم میکند.
آمارهایی از اقدامات معاونت کنسولی
معاون کنسولی وزارت امور خارجه افزود: در سال ۱۴۰۲ در حوزه صدور یا تجدید گذرنامهها به آمار ۲۰۰ هزار گذرنامه رسیدیم. بهدلیل کرونا در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ کمی افت داشتیم که آن مسئله دیگری است.
وی تصریح کرد: در سال گذشته یک میلیون و ششصد و شصت هزار روادید برای اتباع خارجی صادر کردیم و تایید ۵۰ هزار مدرک دانشجویی و تحصیلی ایرانیان خارج از کشور را داشتیم.
بیگدلی گفت: بخش دیگری هم داریم تحت عنوان حمایتهای کنسولی و کسب خبر که ما نیز برای ایرانیانی که از اعضای خانواده خود در خارج از کشور اطلاعی ندارند از دولتهای مختلف خبری تهیه میکنیم و در این خصوص ۲۸۰ هزار مورد کار صورت گرفته است.
معاون کنسولی وزارت امور خارجه بیان کرد: درآمدهای کسب شده ما از این راه که قابل توجه هم هست به خزانه کشور تحویل داده میشود. ما در دوره دولت سیزدهم در بخش کنسولی اقدامات قابل توجهی انجام دادیم و از جمله آن توجه به دیپلماسیهای متنوع به مردم بوده است.
وی افزود: در دیپلماسی زیارت اقدامات خوبی انجام دادیم و بنا به گزارشهای رسیده، تسهیلاتی که به زائران خارجی داشتیم دستاوردهای جدیدی را داشتیم.
بیگدلی با بیان اینکه در حوزه بیمه زائران هم اقدامات خوبی انجام شده است، گفت: تلاش کردیم توجه بیشتری به زائران خارجی در این دوره داشته باشیم. همچنین در حوزه دیپلماسی فرهنگی هنری تلاش کردیم به هنرمندان بگوییم که مایلیم تسهیلات خوبی را برای امور آنها در خارج از کشور فراهم کنیم.
معاون کنسولی وزارت امور خارجه بیان کرد: نشستهای متعددی را شخص آقای وزیر و دیگران برای تقویت و توسعه دیپلماسی ورزشی برای مسابقات جهانی داشتند و اقدامات زیادی هم در این حوزه انجام شد.
وی گفت: در حوزه گردشگری تعاملات نزدیکی را با وزارت میراث فرهنگی و گردشگری داشتیم. برگزاری نمایشگاههای متعدد مرتبط با آثار فرهنگی و گردشگری کشورمان در برخی کشورهای خارجی از جمله اقدامات ما بود که در کنار توسعه گردشگری سلامت انجام دادیم.
بیگدلی گفت: بخش دیگر فعالیتهای ما در حوزه مجلس بود، مناسبات ما با مجلس دو طرفه است. مسائل متعددی در این حوزه وجود دارد که در راستای احقاق حقوق شهروندی و کنسولی مردم است.
معاون کنسولی وزارت امور خارجه بیان کرد: در حوزه نظارت مجلس ۷۶ مورد تذکر شفاهی و ۱۱۱ مورد تذکر کتبی بوده است. همچنین از سوی ۲۲۰ نفر از نمایندگان مجلس، وزارت امور خارجه به عنوان یکی از دستگاههای دولتی تقدیر شد. رأی بالای اعتمادی که آقای امیرعبداللهیان داشتند در نوع خودش بسیار ممتاز بود.
بیگدلی تصریح کرد: در بحث ایرانیان خارج از کشور که مورد توجه جدی رئیسجمهور شهید نیز بود، دو نشست شورای عالی ایرانیان خارج از کشور را با حضور رئیسجمهور شهید داشتیم. اقداماتی را بر اساس هدفگذاریهای خود انجام دادیم. در این دولت موضوع ایرانیان خارج از کشور به وزارت امور خارجه آمد.
دفتر واشنگتن در خدمت مردم
وی گفت: تحول اساسی ما در استفاده از فناوریها بود، در ساختمان شماره ۳ دفتری به نام واشنگتن داریم که مسائل مردمی که در آمریکا زندگی میکنند را پیگیری میکند.
معاون کنسولی وزارت امور خارجه بیان کرد: ما برای خدمت به ایرانیان حاضر در کانادا فعالیتهای مرتبط با آنها را به صورت برخط در سامانههایی انجام میدهیم تا انجام امور آنها تسهیل شود. بیش از ۶۰۰ گذرنامه و وکالتنامه را از طریق برخط ارائه کردیم.
بیگدلی افزود: ما برای بررسی وضعیت زندانیان ایرانی خارج از کشور ادارهای در وزارت امور خارجه داریم که ۲۳ کارمند داریم و امور مرتبط با آنها را پیگیری میکنیم. تلاشهای گستردهای را برای آزادی آقای نوری از طریق سفارت ایران در بغداد داشتیم و دیدارها و گفتوگوهایی صورت گرفته و دولت عراق هم اقداماتی را انجام و وعدههایی را داده که امیدواریم محقق شود.
تلاش برای آزادی حاجیان زندانی
وی گفت: دو نفر حاجی زندان در عربستان داریم یک نفر جرائم عمومی و یک نفر هم به دلیل فعالیتهای رسانهای است که برای آقای خزائی اقداماتی هم انجام شده و امیدواریم به زودی به کشور بازگردد.
معاون کنسولی وزارت امور خارجه بیان کرد: در انتخابات از همه دولتها خواستیم که از زندانیان ایرانی اخذ رای داشته باشیم و تلویحا این پیام را به این دولتها دادیم که این زندانیان شهروندان ایرانی هستند و از حقوق خود برخوردارند.
بیگدلی عنوان کرد: حدود ۷۰۰ نفر زندانی و بازداشت شده ایرانی غیر از کشور ترکیه را داریم، در ترکیه تعداد زندانیان ما حدود ۳ هزار نفر هست و به دلیل لغو روادید سفرهای بسیار زیادی که انجام میشود که بخشی از مشکلات ناشی ناآگاهی از قوانین آن کشورها است.
نجفی:
مذاکرات رفع تحریم پس از اغتشاشات۱۴۰۱
از سوی طرف مقابل رها شد
نیمه کاره رها شد. باید دید دولت جدید آمریکا چه سیاستی را پیش خواهد گرفت. ما میز مذاکره را ترک نکردیم.
رضا نجفی معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه ظهر دوشنبه در حاشیه «نمایشگاه ۱۰۲۰ روز تلاش جهادی؛ فرازهایی از دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم» درخصوص عملکرد معاونت مزبور در دولت سیزدهم، اظهار داشت: یک بخش سیاست خارجی دولت سیزدهم تحت عنوان افزایش همکاریهای بینالمللی بود که بخش مهم آن حضور فعال در مجامع بینالمللی و به خصوص سازمان ملل متحد بود.
وی گفت: انتقاد همیشگی ما به سازمانهای بینالمللی این است که دستورکارهای آن به نفع کشورهای مستقل نیست ولی سیاست ما از ابتدا بر این استوار بوده که صندلی خالی در هیچ سازمان بینالمللی نداشته باشیم تا به بیان دیدگاه و مواضع جمهوری اسلامی ایران بپردازیم.
نجفی افزود: در مجمع عمومی سازمان ملل شهید رئیسی و تیم همراه ایشان فعال بود و سخنرانیهای ماندگاری را انجام دادند و به ویژه آنجا که تصویر شهید سلیمانی یا قرآن را دست گرفتند؛ ملاقاتهای متعدد وزیر امور خارجه شهید در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد که درخصوص فلسطین هم بسیار تلاش کردند و اقدامات گسترده و مفیدی در مجموع از سوی هر دو عزیز در مجامع بینالمللی در این مدت صورت گرفت.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: شهریور سال گذشته کنفرانسی مرتبط با گرد و غبار با سازمان ملل در کشورمان برگزار کردیم و موارد دیگری که نشان میدهد در حوزههای مختلف با سازمان ملل متحد همکاریهای زیادی را انجام دادیم.
وی ادامه داد: همکاریهای زیادی را با سازمان همکاریهای اسلامی داشتیم و درخصوص احقاق حقوق فلسطین در این مدت از این ظرفیت هم استفاده کردیم. در راستای مقابله با یکجانبهگرایی در نظام بینالملل نیز اقدامات گستردهای را انجام دادیم.
نجفی بیان کرد: رأی اخیر دیوان بینالمللی دادگستری علیه رژیم صهیونیستی از دیگر مواردی است که نشان میدهد ما از ظرفیتهای حقوقی بینالمللی استفاده کردیم. همچنین ما یک اقامه دعوا علیه کانادا انجام دادیم که البته زمانبر است.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه تصریح کرد: استفاده از ظرفیت سازمانهای منطقهای چون کنفرانس و اعتمادسازی در آسیا (سیکا) که شهید رئیسی در آن کنفرانس شرکت کردند مدنظر دولت سیزدهم بود. رژیم صهیونیستی عضو این سازوکار هست ولی دیدیم که نمیتواند در آن کنفرانس شرکت کند چرا که ما با حضور فعالانه خود آنها را در این سازوکار منزوی کردیم و همه این اقدامات در قالب چندجانبه گرایی دنبال میشود.
وی گفت: در بحث حقوق بشری نیز تلاشهای زیادی انجام دادیم و وزیر شهید ما با حضور در نشست شورای حقوق بشر هم نشان دادند که اتهامات وارده به ایران صرفا سیاسی است.
نجفی تصریح کرد: پانزده گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی تایید کرده بود که ایران تعهدات خودش را انجام داده و مشکل از زمانی شروع شد که دولت ترامپ غیر قانونی از برجام خارج شد، ولی ما بر اساس مفاد برجام عمل کردیم.
معاون حقوقی وزارت امور خارجه بیان کرد: دولت سیزدهم هم گفتوگوهای رفع تحریمها را انجام داد ولی پس از اغتشاشات سال ۱۴۰۱ طرف مقابل دچار یک سوءبرداشت شد و مذاکرات نیمه کاره رها شد. باید دید دولت جدید آمریکا چه سیاستی را پیش خواهد گرفت. ما میز مذاکره را ترک نکردیم.
وی ادامه داد: درخصوص پیگیری ترور شهید سلیمانی ما کمیته ویژهای را تحت مسئولیت آقای کدخدایی داریم و اقداماتی را در حوزههای مختلف حقوقی و بینالمللی انجام دادهاند ولی به نتیجه رسیدن آن زمانبر است و دستگاه دیپلماسی نیز همچنان با تمام توان این موضوع را دنبال خواهدکرد.
نجفی تصریح کرد: در این دولت مقدار زیادی از اموال و داراییهای بلوکه شده ایران که به دلیل تحریمهای یکجانبه آمریکا بوده مورد استفاده قرار گرفته است.
معاون حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه ادامه داد: درخصوص مراسم تحلیف که ۹ مرداد در مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد دعوتنامهها به امضای آقای قالیباف انجام شده و وزارت امور خارجه نیز در این مسیر تلاشها و اقدامات زیادی را برای دعوت و رایزنیهای مختلف انجام داده است و باید بگویم که سطح مشارکت نیز بسیار خوب است.
به گزارش ایرنا، وی در پایان خاطرنشان کرد: به لحاظ بینالمللی پیشبینی میکنیم که بازتاب خوبی داشته باشد و فرصت خوبی است که دولت جدید مواضع خود را در آن نشست در حضور مهمانان عالی رتبه خارجی مطرح کند. ما جلساتی را با آقای عراقچی خارج از محل وزارت خارجه داریم و نقطه نظرات مختلف آنجا مطرح میشود. امیدواریم که مراسم تحلیف آبرومندانه و خیلی خوب انجام شود.