زلال بصیرت (۲۷۲) : مسئولیت زنان در دفاع فرهنگی ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
زلال بصیرت
مسئولیت زنان در دفاع فرهنگی
۱۳۹۹/۱۰/۰۶
از نظر اسلام مرد و زن دو رکن تشکیلدهنده جامعه اسلامی برای رسیدن به مراحل کمال هستند و تقسیم کار بر اساس حکمت الهی و با توجه به تفاوتهای آن دو در خلقت است.
خداوند کریم در قرآن، حضرت مریم و همسر فرعون را الگوی همگان حتی مردان قرار میدهد و این نشان میدهد که زن و مرد در هدف خلقت و جایگاهی که انسان در پیشگاه خداوند دارد و در رسیدن به کمال، باهم تفاوتی ندارند.
وظیفه جهادی زنان
معروف است که جهاد بر زنان واجب نیست اما در اسلام فقط جهاد ابتدایی بر زنان واجب نیست و در جهاد اکبر که مبارزه با نفس است فرقی بین زن و مرد نیست، همچنین در جهاد با مال نیز زنان میتوانند با مال خود جهاد کنند، همانگونه که در دفاع مقدس چنین کردند. هرچند جهاد در خط مقدم جبهه بر عهده مردهاست، اما خدمات پشت جبهه حتی در زمان پیامبر هم توسط زنان صورت میگرفت. حتی گاهی جهاد با سلاح نیز بر زنان واجب میشود.اگر دشمن حمله کرده باشد و قدرت مردان کافی نباشد، بر زنان واجب است به کمک مردان آمده و جهاد کنند، چرا که عدم وجوب جهاد بر زنان به خاطر تکالیف سنگین خانه و تربیت فرزندان است و وقتی امر مهمتری پیش بیاید، جهاد بر آنها نیز واجب میشود.
یکی دیگر از جهادها جهاد فرهنگی است که هرقدر حضور نیروهای متعهد از بانوان در آن بیشتر باشد، این جهاد موفقتر خواهد بود.
بخشی از کمبودهای عرصههای هنری به خاطر عدم وجود زنان متعهد است. جهاد فرهنگی شامل چنین عرصههایی نیز میشود و البته باید برنامههای صحیح اسلامی برای حضور زنان در این عرصه وجود داشته باشد.
نقش زنان در انقلاب اسلامی
زمانی که نهضت اسلامی در 15 خرداد در قم شروع شد و امام خمینی(ره) را دستگیر کردند، اولین حرکت از سوی زنان آغاز شد که مردان خود را به حضور در نهضت تحریک کردند. نباید چنین القا شود که بانوان فقط کارشان بچهداری و آشپزی است،امروز بسیاری از بانوان در اموری مانند معلمی، تبلیغ و برنامههای تلویزیونی حتی بهتر از مردان عمل میکنند. همانگونه که در دفاع نظامی اگر نیروی مردان کافی نبود، حضور زنان لازم است و در صورت تنبلی در این زمینه و ایجاد خسارت و تسلط دشمن و تعرض به نوامیس، زنان هم مسئول خواهند بود، در دفاع فرهنگی نیز زنان مسئولند و باید خود را برای حضور در مدارس و دانشگاهها و تربیت دختران آماده کنند و اگر کوتاهی کنند مسئول خواهند بود و در گناه آینده دختران شریک خواهند بود.
زنان از آغاز انقلاب اسلامی نقش مهمی در حرکتهای اجتماعی داشته و همواره بخش عظیمی از جمعیت تظاهراتکنندگان را بانوان تشکیل میدهند.
آنها همچنین در فعالیتهای سیاسی بویژه در انتخابات میتوانند تأثیرگذار باشند، چرا که در انتخابات، میزان تاثیرگذاری رأی عالیترین مقام کشور با یک پیرزن ساکن در یکی از روستاهای محروم تفاوتی ندارد و بنابراین،اگر زنان نیز در انتخابات کوتاهی کنند و شرکت نکنند یا فرد اصلح رابرنگزینند، مسئول خواهند بود.
بیانات آیتالله مصباح یزدی (دام ظله) با حضور جمعی از
همسران پاسداران لشکر 17 علی بن ابیطالب؛ قم؛18 / 11 / 1389 .