3740 - جوسازی بینتیجه درباره FATF و روسیه دلار به روند نزولی بازگشت ۱۴۰۲/۰۴/۰۴
جوسازی بینتیجه درباره FATF و روسیه دلار به روند نزولی بازگشت
۱۴۰۲/۰۴/۰۴
سوداگران ارز تلاش کردند با سوءاستفاده از التهابات روسیه و انتشار یک خبر قدیمی و سوخته در مورد FATF، بازار آرام ارز کشور را به چالش کشیده و از نوسانات، سود ذخیره کنند. اما خیلی زود دست خبرسازان رو شد و دلار و طلا به روند نزولی خود بازگشتند.
به گزارش فارس، چند وقتی است که بازار ارز در کشور آرام گرفته و روند کاهشی این بازار، یک پیام مهم برای فعالان اقتصادی دارد و آن اینکه دولت در حال مدیریت بازارهای مالی برای تحقق شعار سال است.
به نظر بسیاری از کارشناسان اقتصادی، آرام گرفتن بازار ارز و کاهش نرخها در این بازار و به تبع آن در دیگر بازارها که طی یک ماه گذشته رخ داده است، به واسطه عملکرد مناسب بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز و مرکز مبادله ارز و طلا، دیپلماسی منطقهای، توافقات بینالمللی و چشمانداز مثبت اقتصادی در کشور بوده است.
قیمت دلار غیررسمی در سال جاری از میانههای خرداد کانال 50 هزار تومانی را ندیده بود، اما روز شنبه دلار هرات در همان ابتدای معاملات بدون هیچ دلیلی به یکباره با رشد قیمت، در محدوده 50 هزار تومان باز شد.
این مسئله در بازار تهران نیز تاثیرگذار بود تا دلار فردایی که معاملات آن ممنوع اعلام شده است، بالای 50 هزار تومان رد و بدل شود. البته که در این بازار فقط «لفظها» کار میکند و معاملهای انجام نمیشود. همین موضوع اما سبب شده نرخ دلار لحظهای در سبزه میدان تهران به 49 هزار و 200 تومان نیز برسد.
2 ابزار سوخته سوداگران ارز
اما در این بین دلالان و ضدانقلاب که از ثبات اقتصادی در ایران به شدت آشفته شدهاند، با نوسانسازی و بازی با قیمتها در بازار ارز به دنبال کسب سود از سوداگری اقتصادی و سود سیاسی خود هستند؛ در همین راستا بود که در ساعتهای میانی روز شنبه، یک خبر بدون منبع موثق و البته به شدت تکراری در میان اهالی بازار دست به دست شد: «ایران در فهرست سیاه FATF قرار گرفت.»
انتشار گسترده این خبر در کانالها و صفحات مجازیِ همین سوداگران که به دنبال نرخسازی کاذب در بازار ارز هستند، با پشتیبانی محتوایی از سوی شبکههای ضدانقلاب، نشان داد بازار ارز در هفتههای اخیر روندی برخلاف خواسته و میل آنها داشته و به دنبال بازگرداندن نوسان به این بازار هستند.
ذوقزدگی از حوادث روسیه
البته در این میان نباید از کنار آشفتگیهای اخیر روسیه نیز گذشت، اما شیوه پیگیری اخبار این اتفاقات روسیه در کانالها و صفحات مجازی که به دنبال نرخسازی در بازارهای مالی ایران هستند، جالب توجه بوده است.
پوشش لحظه به لحظه اخبار و آشفته نشان دادن وضعیت روسیه برای کاهش تاثیر اقدامات بازارساز در بازار ارز در ادامه بازی سوخته دیروزِ دلالان و سوداگران ارز بود.
برخی معاملهگران با تعجب از وضعیت بازارهای مالی ایران، این بازار را به بازار انس جهانی تشبیه میکنند که هر اتفاقی در هر گوشه جهان بر روی آن تاثیرگذار است.به هر حال خبرهای روسیه با عقبنشینی نیروهای شورشی خیلی زود فروکش کرد و البته افرادی که با هیجان تمام از کودتا در روسیه و گرانی دلار در ایران روایت میساختند، ناگهان ناپدید شدند.
موج جدید ریزش
در ادامه این تحولات، از ساعات پایانی نیمهشب قیمتها در بازار فردایی دلار ریزشی شد و روز گذشته بیش از هزار تومان کاهش یافت به طوری که مظنه کانالهای فردایی به زیر 50 هزار تومان سقوط کرد.
در بازار طلا هم وضعیت به همین صورت پیش رفت و قیمتها پس از نوسانات هیجانی فروکش کرد به طوری که سکه طرح جدید در بازار دیروز و در زمان تنظیم این گزارش با قیمت ۲۸ میلیون و 500 هزار تومان معامله میشد که نسبت به روز شنبه بیش از نیم درصد کاهش داشت. هر گرم طلای 8 عیار هم به دو میلیون و 353 هزار تومان رسید.
همدستی سوداگران و ضدانقلاب
یک کارشناس اقتصادی درباره تاثیر خبر منتشر شده درخصوص قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه FATF، گفت: ما دو دوره متفاوت را در FATF داشتهایم. یک دوره تعلیق و یک دوره قرار گرفتن در فهرست سیاه بود. از فوریه 2020 (اسفند ۱۳۹۸) دوران تعلیق ایران در اف.ای.تی.اف پایان یافت و کشورمان به فهرست سیاه این نهاد رفت؛ این نهاد غربی در اجلاس اخیر خود نیز اعلام کرد که تغییری در وضعیت ایران ایجاد نشده است.
کامران رحیمی، تاکید کرد: اینکه چرا در زمانی که بازار هرات بدون هیچ دلیل منطقیِ اقتصادی به یکباره در ابتدای معاملات قیمت خود را بالای 50هزار تومان قرار میدهد و بعد از چند ساعت یک خبر تکراری در بازار پخش میشود و شبکههای ضدانقلاب نیز به سرعت این خبر را در راس اخبار خود منتشر میکند، نشان میدهد هم سوداگران ارزی و هم ضدانقلاب در تلاش برای بیثباتسازی در اقتصاد ایران هستند.
بازی با جان و روان مردم
همانطور که ذکر شد، FATF که از سال ۹۸ (دولت روحانی) ایران را در لیست پرریسک خود قرار داده، در جلسه اخیر خود دوباره همان تصمیم قبلی را تمدید کرده است، با این حال برخی اصلاحطلبان این خبر را به گونهای تحریف کردند که گویا اتفاق جدیدی رخ داده است.
اما در این بین عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی روحانی هم فرصت را مناسب دید تا از آب گلآلود ماهی بگیرد؛ او در توئیتر با اظهاراتی طعنآلود درباره تمدید تصمیم FATF نوشت: «مسئولان برای تداوم این وضع چه استدلالی دارند؟»
اما بلافاصله فیلمی از اظهارات همتی در فضای مجازی پربازدید شد که اظهارات دوگانه او درباره FATF را برملا کرد. همتی در این ویدئو تصریح میکند: «FATF هیچ تاثیری بر تجارت ما ندارد. بعضیها از این حرفم ناراحت شدند و گفتند چرا گفتی FATF تاثیر ندارد. من اعتقادم را گفتم.»
برخی کاربران از این اظهارات همتی برآشفته و از دورویی او سخن گفتهاند و برخی هم به گروگانگیری جان مردم در دولت روحانی اشاره کردهاند که با لجبازی، دلیل وارد نکردن واکسن را به عدم پذیرش شرایط استعماری FATF ربط میداد.
اما برخلاف آن سیاهنماییها، دولت سیزدهم بدون برجام و FATF، هم واکسن تأمین کرد و هم روابط اقتصادی گستردهای با شرق و غرب جهان رقم زد و حالا روسیاهی به مسئولانی مانده که هرچند میدانستند «FATF هیچ تاثیری بر تجارت ما ندارد» اما برای نجات جان روزانه صدها تن از هموطنانمان حاضر نشدند دست از لجبازی بردارند.
بررسی تکنیکال بازار ارز
تحلیلگران تکنیکال معتقدند مقاومت مهم دلار در 49 هزار و 800 تومان است که در روند کاهشی بارها به این عدد واکنش داشته و حمایت شده بود. الان این مرز به مقاومت مهمی تبدیل شده و قیمت میتواند به آن واکنش بدهد.
در صورت عبور از این سطح تصور میشود که فشار خرید در بازار بیشتر شود. در این بین البته قیمت دلار هرات در پشت خط همچنان بر مدار افزایش بود و حتی یک سرک به کانال 51هزار هم کشید.
به نظر میرسد با کاهش اخبار منفی و مشخص شدن سوخته بودن خبرِ «در فهرست سیاه FATF قرارگرفتنِ ایران» و توان بازارساز در بازگرداندن ثبات به بازار دلار، قیمت ارز روند صعودی را دنبال نکند.
البته نباید از این نکته نیز غافل شد که دادههای اقتصاد ایران نشان میدهد تورم در کشور با کاهش مواجه شده و همین مسئله میتواند پیامی برای بازگشت نرخ ارز به 48 هزار تومان و کمتر در روزهای آینده باشد.