3791 - جواد لاریجانی: برجام پروژه مهار ایران بود ۱۴۰۲/۰۴/۲۴
جواد لاریجانی: برجام پروژه مهار ایران بود
۱۴۰۲/۰۴/۲۴
کارشناس مسائل سیاسی گفت: برجام برای طرفهای غربی معنایش این بود که دری باز شود و همانطور که در ایران هم گفته شد، برجامهای بعدی بیاید. یعنی ضمن اینکه دندانهای هستهای ما را بکشند و رشد ما را در فناوری هستهای کند کنند و بعداً نابود کنند، بتوانند سایر توفیقات ما را هم مهار کنند
جواد لاریجانی در هشتمین سالگرد امضای برجام در گفتوگویی با بیان اینکه در دولت روحانی به طور کلی منطق مراودات با غرب عمدتاً منطق استیصال بود؛ به این معنا که ترکمنچای و برجام، هر دو خوب هستند و اگر نبودند، اوضاع بدتر از این میشد، افزود: در دولت قبل در توجیه برجام نیز به گفتههای مکرون استناد میکردند و میگفتند که اگر ما برجام را امضا نمیکردیم، آمریکا قصد داشت حمله نظامی کند. برادر دیگری گفته بود اگر آمریکا به ما حمله میکرد، با یک بمب کل سیستم دفاعی ما را از کار میانداخت! یا ظرف دو دقیقه کل امکانات ما نابود میشد؛ استیصال یعنی این. وقتی کسی منطق استیصال دارد، طبیعتاً متنی را هم که جلوی او میگذارند، نمیتواند بگوید من آن را قبول دارم و آن را قبول ندارم. دولت آقای رئیسی این منطق را کنار گذاشت؛ تلقی دشمن از ما اصلاح شد و فهمیدند که استیصال را کنار گذاشتیم و میگوییم ما مستأصل نیستیم.
وی در ادامه گفت: نکته دوم این است که ما روابط خود را هم با دنیا بازتعریف کردیم و هم از غل و زنجیری که تفکر برجامی بر دست و پای ما گذاشته بود، خلاص کردیم. دولت گذشته به بحث برجام و مخلفاتش (بحث موشکی و منطقهای و... که بدتر از برجام بود) معتقد بود اما با دولت جدید در مراودات ما با دنیا دو اتفاق افتاد: اولاً، اینکه فهممان از «دنیا» را بازتعریف کرده و تصریح کردیم که دنیا فقط آمریکا، فرانسه و انگلیس نیست و اتفاقاً دنیا خیلی بزرگتر است. ثانیاً، به برکت این بازنگری در صحنه بینالمللی نیز توانستیم روابط بسیار معناداری با دیگر کشورهای بسیار مهم دنیا ایجاد کنیم، ضمن اینکه مذاکرات در برجام را نیز ادامه میدهیم اما هیچ وقت معطل آن نماندیم.
لاریجانی با بیان اینکه برجام امامزادهای نیست که شفا بدهد تصریح کرد: الان داریم مطالبه حق میکنیم، یعنی در برجام یک معاملهای کردیم و بهای آن را به صورت نقد پرداخت کردیم، اما مابهازای آن را دریافت نکردیم، حالا داریم مذاکرات را ادامه میدهیم تا کالای خود را دریافت کنیم. من که از نقادان سرسخت آن بودم، اما در هر صورت این معامله انجام شد و ما باید مذاکرات را پیگیری کنیم. بعضیها مدام میگویند اگر میگویید برجام بد است، چرا مذاکرات آن را ادامه میدهید. پاسخ روشن است؛ ما مذاکره را به خاطر خوبی و بدی برجام انجام نمیدهیم. این معامله انجام شده است، بهای آن هم نقد به طرف مقابل پرداخت شد، پس حالا باید مذاکره کنیم تا ما هم جنس خود را دریافت کنیم. بنابراین، این فلسفه ادامه مذاکره از سوی ماست، اما نکته اینجاست که در عین حال، امور خود را همانند سابق به هیچ وجه معطل برجام نکردیم. این دو کار و این دو تغییر مسیر سبب شد که دستاوردهای خوبی در حوزه سیاست خارجی دولت سیزدهم به دست بیاوریم.
وی درباره این موضوع که امروز سه کشور اروپایی عضو برجام موضوع اوکراین و ادعای کذب حمایت تسلیحاتی ایران از روسیه در این جنگ را بهانه قرار دادند تا به تعهدات خود، بهویژه در زمینه بندهای غروب و پایان تحریم تسلیحاتی ایران عمل نکنند، گفت: برجام برای طرفهای غربی معنایش این بود که دری باز شود و همانطور که در ایران هم گفته شد، برجامهای بعدی بیاید. یعنی ضمن اینکه دندانهای هستهای ما را بکشند و رشد ما را در فناوری هستهای کند کنند و بعداً نابود کنند، بتوانند سایر توفیقات ما را هم مهار کنند. زیرا آنها احساس کردند دولت ما بوی استیصال میدهد و هرچه جلوی آن بگذارند، مجبور است بخواند و امضا کند.
وی تاکید کرد: غربیها حالا که فهمیدهاند برجام جز در همان محدوده که تعیین شده، پیش نخواهد رفت زیر تعهدات خود زدند. به عبارت دیگر، این برجام در حدی که رهبر انقلاب تعیین کردند، راجع به مسائل هستهای و رفع شبهه خواهد بود.