4300 - در بیستویکمین نشست روند آستانه: ایران، روسیه و ترکیه حملات نظامی رژیم صهیونیستی به سوریه را محکوم کردند ۱۴۰۲/۱۱/۰۶
در بیستویکمین نشست روند آستانه:
ایران، روسیه و ترکیه حملات نظامی
رژیم صهیونیستی به سوریه را محکوم کردند
۱۴۰۲/۱۱/۰۶
نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن روند آستانه در بیستویکمین نشست کارشناسان ارشد روند آستانه که به مدت دو روز (چهارشنبه و پنجشنبه) چهارم و پنجم بهمنماه در پایتخت قزاقستان برگزار شد، بیانیهای مشترکی در ۲۰ بند صادر کردند.
نمایندگان سه کشور ضامن روند آستانه در بخشی از این بیانیه آوردند:
۱- آخرین تحولات بینالمللی و منطقهای را مورد بررسی قرار داده و بر نقش پیشتاز روند آستانه در پیشبرد حل و فصل پایدار بحران سوریه تأکید کردند.
۲- بر تاثیرات منفی تشدید مناقشه فلسطین و اسرائیل بر وضعیت جمهوری عربی سوریه اذعان کردند. بر اهمیت پیشگیری از گسترش مناطق درگیری مسلحانه و مشارکت سایر کشورهای منطقه در این مناقشه تأکید کردند. نگرانی عمیق خود را نسبت به فاجعه انسانی در غزه ابراز کرده و بر ضرورت پایان دادن به حملات بیرحمانه اسرائیل علیه مرم فلسطین و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه تأکید داشتند. اجرای قطعنامه (۲۰۲۳)10/L.27A/ES/- مبنی بر آتشبس فوری و تابعیت تمامی طرفین از تعهدات ناشی از حقوق بینالملل را خواستار شدند.
۳- یکبار دیگر بر تعهد تزلزلناپذیر خود به حاکمیت، استقلال، یکپارچگی و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و همچنین اهداف و اصول مندرج در منشور سازمان ملل متحد تأکید کرده و بر اهمیت احترام همگان به این اصول و رعایت آنها تأکید داشتند.
۴- بر اهمیت ادامه تلاشها برای احیای روابط بین ترکیه و سوریه بر اساس احترام متقابل، حسن نیت و مناسبات حسن همجواری با هدف مقابله با تروریسم، ایجاد شرایط مناسب برای بازگشت امن، داوطلبانه و عزتمندانه مردم سوریه با مشارکت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد، احیای مجدد روند سیاسی و تضمین ارسال بدون مانع کمکهای بشردوستانه به همه مردم سوریه تأکید کردند. در این خصوص، از تلاشهای کشورهای ضامن روند آستانه بر اساس چارچوب فرمت چهارجانبه استقبال کردند.
۵- اراده خود مبنی بر تداوم همکاریهای مشترک به منظور مبارزه با تروریسم در همه اشکال و مظاهر آن و مقابله با برنامههای تجزیهطلبانه با هدف تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه آن، از جمله حملات مرزی و نفوذ در مرزها، ابراز کردند. فعالیت گروههای تروریستی و گروههای وابسته به آنها که تحت پوشش اسامی مختلف در مناطق مختلف سوریه فعالیت میکنند، از جمله حملات علیه امکانات غیرنظامی که منجر به تلفات غیرنظامیان میشود را محکوم کردند. بر لزوم اجرای کامل تمامی توافقات موجود در ارتباط با شمال سوریه تأکید داشتند.
۶- وضعیت موجود در منطقه کاهش تنش ادلب را به دقت مورد بررسی قرار داده و بر ضرورت حفظ آرامش در میدان از طریق اجرای کامل تمامی توافقات در مورد ادلب تاکید داشتند. نگرانی جدی خود را نسبت به حضور و فعالیت گروههای تروریستی دارای خطر برای غیرنظامیان در داخل و پیرامون منطقه کاهش تنش ادلب اعلام کردند. توافق کردند تلاشهای بیشتری جهت تضمین عادیسازی پایدار شرایط در داخل و پیرامون منطقه کاهش تنش ادلب از جمله در امور بشردوستانه اتخاذ کنند.
7- وضعیت در شمال شرق جمهوری عربی سوریه را مورد بحث و بررسی قرار داده و توافق کردند که صلح و ثبات پایدار در این منطقه تنها بر اساس حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور ممکن است. تمامی تلاشهای مربوط به ایجاد واقعیتهای جدید در میدان، از جمله ابتکارات نامشروع خودمختاری به بهانه مبارزه با تروریسم، را رد کردند. یکبار دیگر بر اراده خود نسبت به مقابله با برنامههای جداییطلبانه مبتنی بر تضعیف یکپارچگی سوریه و تهدید امنیت ملی کشورهای همسایه آن، از طریق حملات مرزی، نفوذ و حملات از غرب فرات تأکید داشتند.
نمایندگان سه کشور بر مخالفت خود با تصرف و انتقال غیرقانونی منابع نفتی متعلق به سوریه تأکید کردند. تمامی تحریمهای یکجانبه ناقض حقوق بینالملل، حقوق بشردوستانه بینالملل و منشور سازمان ملل متحد، از جمله تمامی اقدامات گزینشی و معافیتهای مربوط به برخی مناطق در سوریه تأکید کردند که این اقدامات و معافیتها میتواند کشور را از طریق تسهیل برنامههای جداییطلبانه به آستانه سقوط برساند.
اقدامات کشورهای حامی تروریسم را که منجر به تضعیف انسجام دولت سوریه میشود، از جمله ابتکارات نامشروع خودمختاری در شمال شرق سوریه را محکوم کردند.
نگرانی شدید خود را نسبت به تمامی اشکال سرکوب توسط گروههای جداییطلب علیه غیرنظامیان در شرق رود فرات، از جمله سربازی اجباری، سرکوب اعتراضات مسالمتآمیز و اتخاذ اقدامات تبعیضآمیز در زمینه آموزش و همچنین محدودیتهای اعمال شده علیه فعالیتهای سیاسی، روزنامهنگاران، حق تجمع و آزادی تردد اعلام نمودند که اخیرا منجر به بروز درگیریهایی با قبایل عرب در این منطقه شده است.
۸- هرگونه تلاش از سوی هر کشوری با هدف تشویق اغراض فردی یا گروههای قومی مذهبی تروریستی و جداییطلبانه و تسلیح آنها را محکوم کردند.
۹- تمامی حملات نظامی اسرائیل در سوریه را محکوم کردند. این اقدامات را به عنوان نقض حقوق بینالملل، حقوق بشردوستانه بینالملل، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه دانسته و آنها را عوامل عامل بیثباتی و تشدیدکننده تنش در منطقه شناختند و خواستار پایان دادن به این حملات شدند. بر لزوم پایبندی به تصمیمات حقوقی بینالمللی، از جمله مفاد قطعنامههای مربوطه سازمان ملل متحد در رد اشغال منطقه جولان سوریه و مهمتر از همه قطعنامههای ۲۴۲ و ۴۹۷ شورای امنیت سازمان ملل متحد تأکید داشتند که بر اساس این قطعنامهها، تصمیمات و اقدامات اسرائیل در خصوص بلندیهای جولان باطل و بدون تاثیر حقوقی در نظر گرفته میشوند.
۱۰- اعتقاد خود نسبت به عدم وجود هرگونه راهحل نظامی برای درگیریهای سوریه را اعلام کرده و بر تعهد خود برای پیشبرد روند سیاسی پایدار و قابل اجرا به رهبری و تحت مالکیت سوری و با تسهیل سازمان ملل در راستای قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل تأکید داشتند.
۱1- بر نقش مهم کمیته قانون اساسی سوریه که با مشارکت قاطع کشورهای ضامن روند آستانه جهت اجرای تصمیمات کنگره گفتوگوی ملی سوریه در سوچی ایجاد شد، در پیشبرد حل و فصل سیاسی امور در جمهوری عربی سوریه تأکید کردند. خواستار ادامه فوری فعالیتهای این کمیته و برگزاری نهمین دور کمیسیون تدوین پیشنویس، ضمن تضمین رویکرد سازنده طرفهای سوری شدند. در این خصوص، یکبار دیگر بر تعهد خود نسبت به حمایت از فعالیت این کمیته از طریق مشارکت مستمر با طرفهای سوری در این کمیته و گیر پدرسون نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد در امور سوریه به عنوان تسهیلکننده تضمین پایداری و فعالیت کارآمد این کمیته تأکید کردند.
بر ضرورت ادامه فعالیتهای کمیته قانون اساسی بدون هرگونه مانع اداری و لجستیک تأکید داشتند. خواستار برقراری فوری همه شرایط لازم جهت فعالیت بدون مانع این کمیته شدند.