5048 - با شعار «برای ایران» رأی گرفتند برای پست به جان هم افتادند ۱۴۰۳/۰۴/۲۷
گزارش کیهان از سهمخواهی مدعیان اصلاحات در کابینه پزشکیان
با شعار «برای ایران» رأی گرفتند برای پست به جان هم افتادند
۱۴۰۳/۰۴/۲۷
آش سهمخواهی طیف غربگرا و مدعی اصلاحات ـ اعتدال از پزشکیان آنقدر شور شده که صدای کل تبار اصلاحات درآمده است. کار به جایی رسیده که برخی سهمخواهان بر سر گرفتن پست و مقام به یکدیگر حمله میکنند و عرصه جدال گسترده است. شعار «برای ایران» سر دادند و رأی گرفتند اما امروز مست صندلیهای قدرت شدهاند و به جان هم افتادهاند. در چنین شرایطی است که بهزاد نبوی نوشته است: «به نظر میرسد شعار «برای ایران» قبل از انتخابات، به شعار «برای وزارت» تبدیل شده.» افراطیون مدعی اصلاحات البته در خفا سهمخواهی میکنند و در فضای عمومی انکار. پدرخواندههای جبهه اصلاحات هم از پزشکیان سهمخواهی و توقع پیروی دارند. حضور برخی پادوهای آمریکا در فتنه 88، مسببان عمدی سوءمدیریت در دولت اشرافی و پر خسارت روحانی و متهمان فساد اقتصادی در کارگروهها و کمیتههای تعیین وزرا پذیرفتنی نیست. چطور میشود که متهم پرونده کرسنت در کارگروه و کمیته انتخاب کابینه جای دارد؟ برخی حامیان تحریم انتخابات در اسفند گذشته نیز. اینها محل سؤال و تأمل جدی است. آقای پزشکیان! با افراد آلوده و متهم و مجرم نمیتوانید کابینه کارآمد و گرهگشا تشکیل دهید.
گزارش انتخاب کابینه از زبان وزیری ناموفق و خسارتآور
محمدجواد ظریف در سمت رئیس شورای راهبردی دولت چهاردهم! از روند انتخاب کابینه گزارش داده است اما باید گفت؛ این امری است مناسب رئیسجمهور منتخب نه شخص دیگری، آن هم ظریف که وزیری ناموفق و خسارتآور بوده است و به گفته خودش، برجام را درست نخوانده بوده. آنجا که متن برجام را در مجلس به او نشان دادند و گفتند در این قراردادی که امضا کردهاید، در موارد متعددی نوشته شده است Suspend این کلمه به معنای تعلیق است نه لغو، گفت: «ئه! ئه! من این را اصلا ندیده بودم!»
و اخیرا طیبنیا، وزیر اقتصاد دولت اول روحانی سر کلاس درس در دانشگاه تهران درباره او گفته بود: «ایشان فردا رئیسجمهور بشود، ظریف را میخواهد به عنوان وزیر خارجه معرفی کند؛ حتما مجلس رای نخواهد داد. بگذریم از اینکه من، ظریف رو ضعیفترین وزیر خارجه بعد از انقلاب میدانم. قویترین کارشناس، هر چیزی جای خودش را دارد. قویترین کارشناس، ضعیفترین وزیر خارجه! دوره آقای ظریف، روابط خارجی ما افتضاح بود خصوصا روابط منطقهای! ایشان اصلا آدم اجرائی نیست. قائممقامش هم یک آدم خیلی ضعیفی را گذاشته بود.»
در همین فضا، برخی سهم میخواهند اما انکار میکنند. آذر منصوری، رئیس غیرقانونی جبهه اصلاحات که پس از کنار زدن بهزاد نبوی به ریاست جبهه اصلاحات رسید، اخیرا درباره ملاقات با پزشکیان نوشت: روز گذشته دیدار و گفتوگوی کوتاهی با دکتر پزشکیان داشتم. نکات مورد تأکید: ۱. دولت شما باید نماد تغییر و امیدافزایی باشد نه تداوم وضع موجود. ۲. دولت شما باید نماد مبارزه با رانت و فساد سازمان یافته باشد.۳. جبهه اصلاحات بیش و پیش از شما باید پاسخگوی عملکرد دولت چهاردهم باشد.
او در عین حال ادعا کرده بود: «پیرو تماسهای مکرر دوستان و همراهان طی روزهای اخیر و طرح برخی از شبههها به اطلاع میرساند: جبهه اصلاحات ایران بنای دخالت در تصمیمگیریهای دکتر پزشکیان را نداشته و نخواهد داشت. موضع ما در برابر دولت ایشان حمایت، نظارت و پرسشگری و مبنای قضاوت ما، تحقق خواست مردم ایران است.»
موضعی که بر خلاف واقعیات بود و علیاصغر شفیعیان، مدیر پایگاه خبری انصافنیوز و از نزدیکان پزشکیان به منصوری پاسخ داد: جبهه اصلاحات ایران در تمام کارگروههای تصمیمگیری درباره اعضای کابینه عضو دارد و لذا دخالت داده شده است.
ظریف هم خبر داد که «نمایندگان جبهه اصلاحات» در شورای راهبری و کمیتههای انتخاب وزرا (متشکل از 450 نفر) حضور دارند.
مدعیان اصلاحات نفوذ خود در کارگروهها را پنهان و انکار میکنند همانطور که خود را تضمین روحانی اعلام کردند و دولت وی را رحم اجارهای و دولت اجارهای نامیدند اما پس از ناکارآمدی و سوءمدیریت عمدی در دولت، گفتند این دولت ما نبود و از کارنامه آن برائت جستند.
اشاره کردیم که سهم خواهی و غنیمت طلبی بر اردوگاه اصلاحات سایه انداخته و داد همهشان را درآورده است.
لیلاز: مجاهدان روز شنبه با هدف بهرهمندی از منافع و منابع آمدند
سعید لیلاز، فعال اصلاحطلب در گفتوگو با خبرآنلاین درباره مجاهدان روز شنبه گفت: از آنجا که با هدف بهرهمندی از منافع و منابع آمدند و نهتنها سهمخواهی میخواهند بکنند، بلکه رانتجویانه به این کار مبادرت میورزند، ممکن است به اصل جنبش ضرر بزنند، ممکن است به اصل حرکت بزرگی که آقای پزشکیان مامور به اجرای آن است از طرف قاطبه ملت ایران، آسیب بزنند... آقای پزشکیان رئیسجمهوری آنها و همه کشور است؛ رئیسجمهوری اسلامی ایران است، نه رئیس بخشی از این جمهوری.
بنابراین باید با دقت تمام مراقبت کنند که جز شایستگان، جز کسانی که مراتب سلامت مالی،فکری و رفتاریشان روشن شده و ثابت شده و جز آنهایی که هزینه پرداختند برای به ثمر نشستن جنبش تحولخواهی و تغییرخواهی مردم ایران در داخل نظام جمهوری اسلامی، به دیگران مناصبی داده نشود، وگرنه ما دچار همان مشکلاتی خواهیم شد که در گذشته داشتیم.
عارف: موضع طلبکارانه برای پست مطرح نشود
محمدرضا عارف نیز در همایش ملی تقدیر از حقوقدانان و وکلای حامی ستاد مسعود پزشکیان که در دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: شاید مهمترین رمز موفقیت دولت آینده در استفاده از نیروهایی باشد که در انتخاب رئیسجمهور سهیم بودهاند. البته خیلی باید دقت کنیم که تلقی سهمخواهی نشود و موضع طلبکارانه برای پست مطرح نشود.
وی اظهار داشت: بگذارید در آرامش سیاسی، یک دولت شایسته ایجاد شود. برای اینکه رئیسجمهور موفق شود نیاز به همدلی حول مسائل مشترک داریم. اگر از امروز به جای رفاقت همان حرفها و وعدههای عجیب و غریب را شاهد باشیم، معلوم است چه میشود.
بهزاد نبوی: به خاطر پزشکیان بینوا دست از سهمخواهی از این گوشت قربانی بردارید
همچنین، بهزاد نبوی فعال اصلاحطلب در اعتراض به سهمخواهی اصلاحطلبان از دولت چهاردهم با این متن از آنها خواست دست از این کار بردارند؛
با سلام، با مطالعه مطالب دوستان، به نظر میرسد شعار «برای ایران» قبل از انتخابات، به شعار «برای وزارت» تبدیل شده.
از همه اعضای کمیتهها عاجزانه استدعا دارم، به خاطر ایران و به خاطر دکتر پزشکیان بینوا، دست از سهمخواهی از این گوشت قربانی بردارند.
پیشنهاد میکنم رئیس و همه اعضای کمیتهها، از داشتن پست و مقام منع شوند، تا بتوانند کمی هم به فکر ایران و آینده آن باشند.
ارادتمند همه، اصلاحطلب سابق و به قول تحولخواهان، استمرار طلب امروز.
چهارچشمی مراقب مجاهدان «روز شنبه» باشید
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز در یادداشتی با عنوان «الحذر!» در کانال شخصی خود در فضای مجازی نوشت:
هیچ «مجاهد»ی را نباید به صرف مجاهد بودنش در پستی گماشت که اهلیت و شأنیت و تخصص آن را ندارد، حال این مجاهد چه مجاهد واقعی صحنۀ کارزار باشد و چه مجاهد دروغینِ «روز شنبه»!
در غیاب استغنای معنوی و اخلاقی، قدرتطلبی و جاهپرستی به تنها عنصر معنابخشِ زندگی برای بسیاری افراد تبدیل شده است. این افراد خود و محیط اطرافشان را به کلی آلوده میکنند. دکتر پزشکیان باید چهارچشمی مراقب این نوع افراد باشد و بدون هرگونه حجب و ملاحظهای آنها را از کابینهاش دور سازد.
شناسایی این افراد هم خیلی سخت نیست. فقط کمی روشنبینی و شمّ روانکاوی میخواهد، زیرا همانطور که جناب مولانا فرموده است:
بوی کبر و بوی حرص و بوی آز
در سخن گفتن بیاید چون پیاز
گرخوری سوگند من کی خوردهام
از پیاز و سیر تقوی کردهام
آن دم سوگند غمازی کند
بر دماغ همنشینان بر زند
سهمخواهی از پزشکیان
و ریزش اطرافیان او جدی است
غلامعلی رجائی، فعال اصلاحطلب هم در گفتوگو با خبرآنلاین و در پاسخ این سؤال که «این روزها بحث سهمخواهی از دولت چهاردهم مطرح میشود، با توجه به گستردگی که طیف حامیان آقای پزشکیان دارند، این مسئله میتواند به یک چالش تبدیل شود؟»، گفته است: من فکر میکنم یکی از بحثهای جدی آقای پزشکیان، مسئله اطرافیان ایشان است و از همان اول تشکیل ستاد ایشان دیده شد ولی گفتند تجربه نداشتند و از شهرستان آمدند برای همین جدی گرفته نشد. اما زمانی که آقای پزشکیان در انتخابات برنده شدند، من شنیدم که باعث رنجش افرادی که در پیروزیشان نقش داشتند شد و فاصله گرفتند. البته تلاشهایی برای بازگرداندن آنان شد اما آقای پزشکیان باید در این چالش مداخله کرده و اجازه ریزش ندهند.
رویکرد ایشان باید جذب آرایی باشد که به ایشان رأی ندادند چه برسد که حلقههای اولیه بخواهند فاصله بگیرد. من مسئله سهمخواهی را چالش جدی میدانم و ایشان باید در این قضیه دخالت کند. بحث سهمخواهی میتواند برای ایشان یک پاشنه آشیل باشد که نتیجه خوبی هم نخواهد داشت. افرادی که چند دور وزیر شدند به دلیل تجربه و سابقه اگر بخواهند در کابینه باشند، موج برگشت منفی علیه ایشان ایجاد خواهد
شد.
مجاهدین شنبه میگویند کمیته کیلویی چند از در پشتی وارد میشویم!
همچنین، محمد فاضلی در یادداشتی در کانال شخصی خود در فضای مجازی نوشت:
- مسعود پزشکیان تلاش کرده با بهکارگیری کمیتههای تخصصی انتخاب وزرا و سایر همکارانش در هیئت دولت، به وعده تخصصگرایی و برگزیدن کارآمدترینها عمل کند. چند گروه با این اقدام او مواجه شده و اقدام خود در برابر آنرا تنظیم میکنند.
گروه اول. اینها مجاهدین شنبه هستند که قبلاً درباره آنها توضیح دادهام. فرصتطلبانی که این روزها به در و دیوار میزنند که خود را در شمار نامزدهای کمیتهها قرار دهند و به مقامی برسند. مجاهدین شنبه زرنگتر میگویند کمیته کیلویی چند، از در پشتی وارد میشویم.
گروه دوم. شایستگان بلندنظر که اگرچه شایستهاند اما مناعت طبعشان مانع از آن است که خود را جلو بیندازند و نامزد شوند.
گروه سوم. منتظران شکست که معتقدند پزشکیان هم ناکام میشود و شکست میخورد. برخی فقط انتظار شکست او را میکشند و کاری نمیکنند، و برخی هر کاری از دستشان برآید انجام میدهند تا او شکست بخورد و نظریه منتظران شکست درست از آب درآید. برخی هم فراتر از درستی نظریهشان، شکست پزشکیان را انتظار میکشند تا خود به جایی برسند.
گروه چهارم. منتقدان امیدوار واقعبین کسانی هستند که به نظاره عملکرد کمیتهها نشستهاند، امیدوارند حاصل عملکرد کمیتهها به انتخاب متخصصترینها، باتجربهترینها و هیئت دولتی هماهنگ و منسجم ختم شود که با پاکدستی و سلامت، و عقل سیاستگذاری مناسب کار کند.
گروه چهارم، منتقد برخی رویههای عملکرد کمیتهها هم هست، به حضور برخی چهرهها در کمیتهها معترض است، و از کم بودن شفافیت در مواردی از فرآیند انتخاب هم انتقاد میکند. حاصل کارش تا اینجا، سطحی از پاسخگو کردن چهرههای اصلی کمیتهها و کمیته راهبری در برابر افکار عمومی بوده است.
آنچه در حال وقوع است، تلاش اجتماعی و سیاسی برای رسیدن به سطح بالاتری از بلوغ است. حرکت تدریجی به سمت افزایش نظارت مدنی بر کردار سیاسیون است. طی شدن این روند بدون خطا نخواهد بود، اما منتقدان امیدوار واقعبین تلاش میکنند تا بهترین مسیر در کوتاهترین زمان طی شود، هر چند به همه دشواریها آگاهند. آنها امیدوارانه، واقعبینانه و منتقدانه این راه را ادامه میدهند.
منتقدان امیدوار واقعبین این حرکت مسعود پزشکیان را به فال نیک میگیرند، در کنارش میمانند تا مسیر را کمخطا طی کند، خطاها را هشدار میدهند، کژرفتاریها را دقیق نظاره کرده و جار میزنند، اما همزمان خویشتن و جامعه را به امیدواری منتقدانه فرامیخوانند. سرسخت و امیدوار.
مجاهدین شنبه را پزشکیان باید از خود دور کند
به همین قرار، محسن رنانی، اقتصاددان اصلاحطلب نیز در یادداشتی با عنوان «مجاهدان جمعه» در کانال شخصی خود در فضای مجازی نوشت:
- من با خودم پیمان بستهام که وارد دولت نشوم. اما نیز پیمان بستهام که، دستکم تا زمانی که در پزشکیان صداقت هست و به توسعهخواهی او امیدی هست، دولت را رها نکنم؛ یعنی مثل رگ گردن به دولت نزدیک باشم. بنابراین تصمیم گرفتم فعلا موقتاً پُست شریف «موی دماغ دولت» را برای خودم انتخاب کنم و منتظر حکم رئیسجمهور نمانم و از همین روز اول، کارم را شروع کنم. امیدوارم رئیسجمهور منتخب هم بهدل نگیرد و باور داشته باشد که تلاشهای کنشگران از روی خیرخواهی و برای کمک به او در مسیر شفافیت و کارآمدی و سلامت قوه مجریه است.
- دکتر محمد فاضلی از نگرانیاش درباره «مجاهدین شنبه» گفت (در لینک پایین) که نگرانی کاملا بجایی است. اما بیش از آن، من نگران «مجاهدان جمعه» هستم. یعنی آنان که واقعاً در جریانات دو هفتهای انتخابات برای پزشکیان از وقت و پول و انرژی و اعتبار و خواب و خوراک خود گذشتند.
- این «مجاهدان جمعه» البته در پیمانشان صادق بودهاند چرا که حتی با وجود احتمال عدم موفقیت دکتر پزشکیان، باز به خاطر اعتقادشان به باورها و برنامههای ایشان، همه توان و اعتبارشان را وارد میدان کردهاند. بنابراین همین صداقت در میهندوستی آنان حکم میکند که مراقبت کنند که هیچ فشاری و تحمیلی به رئیسجمهور منتخب وارد نشود تا او بر اساس مصالح کشور و قولهایی که به مردم داده است، نیروهای دولت خود را گزینش و چینش کند. یعنی پرسش این است: این «مجاهدان جمعه» که برای موفقیت پزشکیان، پول و آبرو و هنر و دانش و خلاقیت و عشق خود را گذاشتند، آیا گذشتند؟
- بهگمان من «مجاهدین شنبه» را پزشکیان باید از خود دور کند و «مجاهدان جمعه» خود باید فضای اطراف پزشکیان را خالی کنند تا در صدقشان تشکیک نشود.
ـ شنیدهام دکتر پزشکیان برای پرهیز از تبارگماری و جلوگیری از چانهزنی و سهمخواهی، کمیتهای را مأمور کرده است تا معیارهای انتخاب اعضای دولت (وزرا و معاونان) را استخراج کند و سپس کمیتههای تخصصی انتخاب وزیر به صورت جداگانه برای هر وزارتخانه تشکل شود. کار بسیار درستی است به شرط آن که تا آخر شفاف پیش برود.
آرمان ملی: حواستان به مجاهدین شنبه باشد
روزنامه آرمان ملی هم در گزارشی نوشت: «یکی از آفات سیاسی کشور به آنانی بازمیگردد که در زمان نیاز به کمک و قبل از آن، نشانی از آنها نیست اما تا بوی پست و مقام به مشامشان میرسد، به ناگاه ظاهر شده و ادعای دارا بودن نقش اصلی در پیروزی کاندیداهای مورد نظر را میکنند. لقبی که به این افراد داده شده «مجاهدین شنبه» است... در نهایت مجاهدین شنبه باید بدانند پزشکیان اهل امتیاز و باج دادن نیست بلکه نیروهای خود را بر اساس تخصصی که دارند و برای پیشرفت کشور مفید است، انتخاب میکند.».
پزشکیان در انتخاب کابینه منافع مردم و مصالح کشور را در نظر بگیرد
رسول منتجبنیا، فعال سیاسی اصلاحطلب نیز در گفتوگویی اظهار داشت: توصیه ما همهاش بر این است که فارغ از آن فشارهایی که میآورند، افراد سهمخواه و افرادی که میخواهند نیروهای خودشان را بر دکتر پزشکیان تحمیل کنند، ایشان فقط باید منافع مردم و مصالح کشور را در نظر بگیرد و بداند که آینده سختی را دارد، باید افرادی باشند که کاملاً وفادار، هماهنگ و همراه باشند تا بتوانند بر مشکلات پیروز شوند.
وی در پاسخ به این مطلب که شما به سهمخواهی اشاره کردید؛ مسئلهای که این روزها به کرات مطرح میشود. این مسئله را چقدر جدی میبینید و فکر میکنید که سهمخواهیها میتواند یک چالشی برای دولت چهاردهم تبدیل شود؟ گفت: این طبیعی است. هرکسی که مسئولیتی را به عهده میگیرد، آن هم در حد ریاست جمهوری، یک تعدادی خودشان را به او نزدیک میکنند، میخواهند سهمی بطلبند و جایگاهی را به دست آورند، این موضوع در موارد دیگر هم بوده است.
منتجبنیا گفته است: در ستاد دکتر پزشکیان، بعضی از افراد و گروهها حضور پیدا کردند که چه بسا با تفکر دکتر پزشکیان همخوانی نداشتند. آنها به دلیل اینکه احتمال پیروزی ایشان را زیاد میدانستند حضور پیدا کردند تا بتوانند سهمی در دولت داشته باشند و به اصطلاح غنیمتی به دست آنها برسد. از این دست نیروها بودند، همانطور که خیلیها هم نیروهای مخلص و فداکار بودند که بدون چشمداشت کار کردند.
وی اظهار داشت: بستگی به خود دکتر پزشکیان دارد که چگونه با آنها رفتار کند. تحت تاثیر فشارهای سهمخواهان قرار نگیرد، آن معیارها و شاخصهها را در نظر بگیرد و اعلام کند. اگر آنها فردی را معرفی کردند، ببیند آیا آن شاخصههای لازم را دارد، بپذیرد اما اگر ندارد، تسلیم فشارها نشود والا دولتی میشود که مثل تعاونی میشود و هر کسی یک سهمی در آنجا دارد و کشمکش و ناهماهنگی در آن رخ
میدهد.
اجازه دهیم که آقای پزشکیان واقعاً براساس اصول علمی و فنی برای همه مسئولیتها، بهترینها انتخابها را انجام بدهد
حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران هم در گفتوگو با روزنامه سازندگی با خطاب قراردادن اصلاحطلبان و با بیان اینکه هیچکس نباید از زاویه منافع شخصی، گروهی و جناحی خود، چیزی را به رئیسجمهور منتخب تحمیل کند، گفته است: ما اصلاحطلبان باید حامیان بدون قیدوشرط ایشان باشیم و اجازه دهیم که آقای پزشکیان واقعاً براساس اصول علمی و فنی برای همه مسئولیتها، بهترینها انتخابها را انجام بدهد، به طوری که کابینه ایشان باید جامعترین و قابل قبولترین کابینه ممکن باشد.
با اوصاف فوق، روشن است که غنیمت خواهی و کشمکش بر سر قدرت میان مدعیان اصلاحات بالاست اما امید است رئیسجمهور منتخب بدون رودربایستی، معرکه سهم خواهی پدرخواندههای جبهه اصلاحات و دیگر عناصر مدعی اصلاحات را به هم بزند و کابینهای متعهد و کارآمد تشکیل دهد.