وزیر امور خارجه ایران در مسکو با اشاره به جدیت ایران و با بیان اینکه اگر اراده مشابه در طرف مقابل باشد و درخواستهای غیرمنطقی و غیرواقعی نداشته باشند، رسیدن به توافق محتمل است، گفت: تردیدهای جدی نسبت به نیات و انگیزههای آمریکا داریم.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز جمعه ۲۹ فروردینماه پس از دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود در نشست خبری مشترک در مسکو به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداخت.
از نقش روسیه در برجام بسیار راضی هستیم
وی با بیان اینکه درباره موضوع هستهای ایران و مذاکرات بین ایران و آمریکا در جریان است، صحبت مفصلی داشتیم و گفت: لاوروف را در جریان گفتوگوها با آمریکا و مسائلی که حولوحوش گفتوگوها وجود دارد، قرار دادم. ما از نقش روسیه در توافق برجام بسیار راضی هستیم و نقش بسیار مفید و مهمی در گذشته ایفا کردند و انتظار داریم و امیدواریم در هر توافق جدیدی روسیه به نقش کمککننده خود ادامه دهد.
وزیر خارجه بیان کرد: امروز بسیار خوشحال شدم لاوروف بنده را مطمئن کرد از نقش مثبت و سازنده روسیه در ادامه این مسیر، حتما دوستان خود در روسیه و چین را در جریان این تحولات به صورت مستمر قرار خواهیم داد و اطمینان دارم که نظرات سازنده دوستان ما میتواند به ادامه مسیر کمک کند، البته تردیدهای جدی نسبت به نیات و انگیزههای طرف آمریکایی داریم.
عراقچی افزود: ما در مذاکرات فردا با جدیت و با اراده کامل حضور مییابیم. برای یک راهحل صلحآمیز برای برنامه هستهای صلحآمیز ایران کاملا آمادگی داریم و اگر اراده مشابه در طرف مقابل وجود داشته باشد و اگر درخواستهای غیرمنطقی و غیرواقعی نداشته باشند، رسیدن به یک توافق محتمل است.
منتظریم فردا مواضع طرف آمریکایی را بشنویم
وزیر خارجه در پاسخ به سؤالی درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم و اینکه شاهد مواضع متناقضی از سوی آمریکاییها بودیم و با این روند آیا فکر میکنید آمریکاییها اراده کافی برای دستیابی به توافق دارند؟ بار دیگر تکرار کرد: آن مواضعی که پشت میز مذاکره ارائه میشود، مورد حساب قرار خواهد گرفت. منتظریم فردا مواضع طرف آمریکایی را بشنویم، اگر جدیت و اراده واقعی وجود داشته باشد و اگر درخواستهای غیرواقعی و غیرمنطقی و غیرعملی نداشته باشند، به نظر من رسیدن به یک توافق محتمل است.
اگر درخواستهای غیرعملی صورت نگیرد، امکان توافق هست
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار روس درباره اینکه مواضع ایران و آمریکا تا چقدر به هم نزدیک است؟ گفت: ما در حال حاضر فقط مذاکرات غیرمستقیم خواهیم داشت و علتش روشن است، به دلیل تهدیدهای دولت آمریکا، فشارهای اقتصادی آن و سیاست فشار حداکثری که به ما تحمیل کردند، نمیتوانیم با آنها وارد مذاکرات مستقیم شویم. ولی راه دیپلماسی باز است، مذاکرات غیرمستقیم خیلی پیچیده و عجیب نیست. از طریق مذاکرات غیرمستقیم هم میشود به توافق رسید.
وزیر خارجه بیان کرد: در دور اول میزانی از جدیت را در طرف مقابل مشاهده کردیم و اگر آمادگی آنها برای ورود به یک مذاکره جدی فقط در موضوع هستهای و بدون ورود به موضوعات دیگر، وجود داشته باشد میتواند ما را وارد یک مذاکرات سازنده کند. وی تصریح کرد: اگر درخواستهایی که عملی نباشد صورت نگیرد، امکان توافق هست.
مشروعیتی برای تحریمها قائل نیستیم
وزیر خارجه همچنین درباره همکاریهای دو کشور گفت: در حوزه همکاریهای اقتصادی، ایران و روسیه همکاریهای خود را با توجه به وجود تحریمها تنظیم کردند.
وی با بیان اینکه ما مشروعیتی برای این تحریمها قائل نیستیم، یادآور شد: ولی همکاریهای اقتصادی ما به گونهای طراحی شده که حتی با وجود تحریمها به مسیر خود ادامه دهد و به شکوفایی برسد و این الان در حال محقق شدن است.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: برای مقابله با تحریمها در گروه دوستان منشور در سازمان ملل فعالیتهای مشترکی را آغاز کردیم و غیرقانونی بودن این تحریمها و لزوم عدم ادامه آنها را در قالب یک درخواست بینالمللی توسط آن گروه به جلو میبریم.
قاطعانه در برابر هر تجاوز و تهدیدی از خودمان دفاع میکنیم
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه که برای رایزنی با همتای روس خود و تسلیم پیام مکتوب رهبر معظم انقلاب به ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به مسکو سفر کرده، شامگاه پنجشنبه ۲۸ فروردینماه در مراسم روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در محل سفارت ایران در مسکو شرکت کرد.
عراقچی طی سخنانی در این مراسم با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم و ضمن ادای احترام به شهدای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، گفت: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران امروز در وضعیتی از قدرت و اقتدار قرار دارند که هیچ دشمن خارجی حتی نمیتواند فکر حمله و تهدید جمهوری اسلامی ایران را در ذهن خودش بیاورد.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران الان یک کشور قدرتمند در منطقه غرب آسیاست و البته سیاست ما سیاست همزیستی مسالمتآمیز در منطقه و با کشورهای همسایه است و تمامی ظرفیتهای نظامی ما فقط برای دفاع از کشور طراحی و ساخته شده و ما هیچ تهدیدی برای منطقه پیرامونی خودمان نخواهیم بود، ولی قاطعانه در برابر هر تجاوز و تهدیدی از خودمان دفاع خواهیم کرد.
وزیر امور خارجه با اشاره به دیدار خود با رئیسجمهور روسیه گفت: امروز برای ابلاغ پیام مقام معظم رهبری به آقای پوتین به مسکو آمدم و ملاقات بسیار خوبی را داشتم و بحثهای بسیاری مهمی صورت گرفت. وی افزود: روابط جمهوری اسلامی ایران و روسیه هیچگاه به اندازه امروز قوی، خوب و مبتنی بر احترام و منافع متقابل نبوده است.
عراقچی همچنین با اشاره به معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه، بیان کرد: این معاهده سطح روابط دو کشور را به سطح روابط راهبردی ارتقا داد. ما همکاری و مشورتهای نزدیکی را با دوستان روس خودمان در همه زمینههای منطقهای و بینالمللی داریم.
وی گفت: امروز رئیسجمهور روسیه را درخصوص آخرین وضعیت مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا توجیه کردم و با هم مشورت داشتیم. متقابلا مذاکرات بین روسیه و آمریکا در موضوع اوکراین و در موضوعات دیگر هم بحث شد و دوستان ما در روسیه در این باره اطلاعات لازم را به ما منتقل کردند.
وزیر خارجه تصریح کرد: همکاریها و مشورتهای نزدیک ایران با روسیه انشاءالله در آینده با شدت و قوت بیشتری ادامه خواهد یافت.
در این مراسم کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه، معاون وزیر دفاع و مقامهای ارشد لشکری و کشوری روسیه، سفرا و وابستگان نظامی کشورهای مختلف حضور داشتند.
عراقچی وزیر امور خارجه همچنین پس از شرکت در مراسم روز ارتش جمهوری اسلامی ایران در مسکو در جمع خبرنگاران به تشریح اهداف سفرش به روسیه و همچنین مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و ملاقاتی که با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه داشت، پرداخت.
آنچه پشت میز مذاکره بیان میشود، ملاک است
وی درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا و اظهارات متناقضی که از مقامات آمریکایی شنیده میشود، عنوان کرد: واقعیت این است که ما از سمت آمریکا، پیامهای متناقض و بعضا متضادی میشنویم. اینکه دقیقا منظور چه است و چه اهدافی را دربر میگیرد، به خودشان مربوط است. از نظر ما، آنچه پشت میز مذاکره بیان میشود، ملاک است.
عراقچی با یادآوری این نکته که میز مذاکره ما در حال حاضر غیرمستقیم است و با واسطه صورت میگیرد، اظهار داشت: ولی مواضعی که در مذاکره بیان میشود آنهاست که تعیینکننده است و روشن میکند که مواضع واقعی چگونه است.
وزیر خارجه عنوان کرد: ما درخصوص ادعاهایی که صورت گرفته و مواضعی که طرف آمریکایی بعضا اتخاذ کرده و برای ما قابل قبول نیست، متقابلا موضع خود را روشن کردیم.
در مذاکرات کاملا جدی هستیم
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: ما در این مذاکرات کاملا جدی هستیم و مواضع ما کاملا روشن است و برای طرف مقابل هم آن را روشن کردیم، حرفهای ما عوض نمیشود و عوض نشده است و این طور نیست که هر بار یک جور، صحبت کنیم و انتظار داریم که طرفهای مقابل ما هم با جدیت و هم با ثبات رأی و ثبات قدم حاضر شوند و در این صورت است که مذاکرات میتواند رو به جلو برود و حرکت مفیدی را
داشته باشد.
شنبه با جدیت در مذاکرات حضور مییابیم
عراقچی افزود: ما روز شنبه با همین جدیت پشت میز این گفتوگوهای غیرمستقیم حاضر خواهیم شد و با توجه به نحوه حضور طرف مقابل، جمعبندی و قضاوت خواهیم کرد که چگونه باید این مسیر را ادامه دهیم.
رم میزبان نیست عمان میزبان است
وزیر امور خارجه درباره مذاکرات روز شنبه یادآور شد: رم میزبان مذاکرات نیست، محل مذاکرات است. میزبان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، همچنان عمان است و ما در محلی که میزبان مشخص کند، حاضر خواهیم شد و کماکان وظیفه میانجیگری، واسطهگری و برقراری ارتباط غیرمستقیم برعهده وزیر امور خارجه عمان و دولت عمان است.
وی گفت: شنبه به رم خواهم رفت و انشاءالله دور دوم مذاکرات غیرمستقیم را آغاز خواهیم کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تداوم جنایات اسرائیل و با بیان اینکه هر روز کودکان بیشتری یا در بمبارانهای غزه، یا بر اثر سیاست عمدی گرسنگی دادن غیرنظامیان توسط این رژیم جان میبازند، تصریح کرد: رژیم صهیونیستی، همدستان و توجیهگران آن باید پاسخگو باشند.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه (جمعه) ۲۹ فروردینماه با اشاره به تدوام جنایات رژیم صهیونیستی در غزه که با وجود برقراری آتشبس دوباره از سر گرفته شده و همچنان ادامه دارد و نسلکشی و کودککشی این رژیم در غزه و کرانه باختری، بر پاسخگو کردن این رژیم و همدستانش تأکید کرد.
وی با اشاره به اظهارات سخنگوی صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) در فلسطین مبنی بر اینکه «تعداد کودکانی که از ابتدای جنگ غزه تاکنون کشته شدهاند به صورت میانگین به ۲۷ نفر در روز رسیده است»، افزود: این گزارش مربوط به قرون وسطی نیست، مربوط به عصر تاریکی هم نیست، این فاجعه، نزدیک به دو سال است که هر روز تکرار میشود.
سخنگوی یونیسف همچنین با اعلام اینکه ۳۹ هزار کودک یتیم در غزه وجود دارند، اعلام کرد: شمار کسانی که به شدت نیاز است از نوار غزه خارج شوند،
۱۶ هزار نفر است که چهار هزار نفر از آنها کودک هستند.
از سوی دیگر آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) اخیراً با اشاره به اوضاع وخیم انسانی در غزه به ویژه برای کودکان
در پی محاصره نوار غزه و ممانعت اسرائیل از ارسال مواد غذایی و کمکهای بشردوستانه اعلام کرد: همه مواد غذایی اساسی در غزه در حال تمام شدن است و نوزادان شیرخوار و کودکان گرسنه میخوابند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه با اشاره به محکومیت جنایات این رژیم توسط مجمع عمومی سازمان ملل و صدور حکم بازداشت سران جنایتکار اسرائیل از سوی دیوان بینالمللی دادگستری بیان کرد: در حالی که مجمع عمومی سازمان ملل بارها جنایات اسرائیل را محکوم کرده است، دیوان بینالمللی کیفری (ICC) برای سران این رژیم به خاطر ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت حکم بازداشت صادر کرده است و دیوان بینالمللی دادگستری (ICJ) جنایات رژیم اسرائیل را نسلکشی تلقی کرده و خواهان توقف آن شده است،
اما کشتار ادامه دارد...
این دیپلمات ارشد ایرانی خاطرنشان کرد: هر روز کودکان بیشتری یا در بمبارانهای غزه، یا بر اثر سیاست عمدی گرسنگی دادن غیرنظامیان توسط رژیم اسرائیل جان میبازند. بقایی با بیان اینکه این اقدامات، طبق قوانین بینالمللی، جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، و نسلکشی محسوب میشود، تصریح کرد: رژیم اسرائیل، همدستان و توجیهگران آن باید پاسخگو باشند.
هشدار ایران نسبت به تشدید ناامنی در منطقه
حملات هوائی پنجشنبه شب آمریکا به یمن از سوی ایران به شدت محکوم شد.
در همین خصوص اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه (جمعه)
۲۹ فروردینماه حمله وحشیانه هوائی آمریکا به بندر رأس عیسی در یمن که منجر به شهید و مجروح شدن دهها نفر از مردم بیگناه یمنی و تخریب این بندر شد را به شدت محکوم کرد. براساس اعلام وزارت بهداشت یمن در پی ۱۴ حمله هوائی آمریکا به تأسیسات بندر رأس عیسی در استان الحدیده ۳۸ شهید و ۱۰۲ نفر مجروح شدهاند. عبدالله عطیفی، استاندار الحدیده هم در این باره تصریح کرد که این حملات هرگز مردم یمن را از حمایت از آرمان فلسطین و ایستادگی در برابر تجاوزگران بازنخواهد داشت.
آمریکا همدست و شریک جنایات اسرائیل
سخنگوی وزارت امور خارجه در همین ارتباط حملات هوائی آمریکا علیه یمن را مصداق آشکار جنایت تجاوز، نقض فاحش اصول و قواعد بنیادین منشور سازمان ملل و حقوق بینالملل خواند. وی تأکید کرد که تجاوزات آمریکا علیه یمن که در راستای حمایت همهجانبه این کشور از اشغالگری و نسلکشی رژیم صهیونیستی در فلسطین اشغالی ارتکاب مییابد، آمریکا را تبدیل به همدست و شریک جنایات اسرائیل در فلسطین و منطقه کرده است.
بقایی هشدار داد که ادامه تجاوز نظامی آمریکا به یمن و تخریب زیرساختهای حیاتی این کشور و کشتار مردم مسلمان یمن نه تنها موجب ترغیب رژیم صهیونیستی به تداوم جنایات در غزه و کرانه باختری شده، بلکه خود عاملی در تشدید ناامنی در منطقه و تهدید صلح و امنیت بینالمللی است.
همبستگی ایران با ملت مقاوم یمن
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین ضمن تسلیت شهادت شهروندان یمنی به ملت و دولت یمن، بر همبستگی جمهوری اسلامی ایران با ملت مقاوم یمن تأکید کرد.
این دیپلمات ارشد ایرانی همچنین خواستار پایانیافتن بیعملی و سکوت جامعه جهانی در برابر نقضهای فاحش حقوق بینالملل و حقوق بشر توسط آمریکا علیه مردم یمن شد و مسئولیت کشورهای اسلامی و سازمان همکاری اسلامی را در این زمینه یادآور شد.
جمهوری اسلامی ایران پیش از این و به کرات پس از دور جدید حملات آمریکا به یمن که از اواسط مارس آغاز شد این حملات را محکوم کرد.
گروههای مقاومت فلسطینی هم حمله به بندر رأس عیسی را به شدت محکوم کردند.
وزارت خارجه معطل مذاکره با آمریکا نیست
در روزگاری که آمریکا و غرب دیگر نمیتوانند نقش بلامنازع و هژمون خود را در هندسه قدرت جهانی ایفا کنند، ایران با بهرهگیری از ظرفیتهای منطقهای و جهانی، مسیر «دیپلماسی چندجانبه» را با قدرت و قاطعیت در پیش گرفته است. این نشان میدهد نه واشنگتن قبله آمال دستگاه دیپلماسی و نه لبخندهای دیپلماتیک غرب، تعیینکننده آینده سیاست خارجی کشور است.
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در دولتهای یازدهم و دوازدهم عملاً در سایه سیاست معطلسازی و چشمانتظاری برای امضای یک توافق یا تماس تلفنی با مقامات کاخ سفید فلج شده بود، امروز با عبور از آن رویکرد شکستخورده و با در پیش گرفتن رویکردی فعال و مستقل، وارد مرحلهای تازه از حضور در مناسبات بینالمللی شده است. این تحول راهبردی، نه تنها در اظهارات و اسناد رسمی، بلکه در سفرها، توافقنامهها و دیدارهای سطح بالای مقامات دیپلماتیک و سیاسی قابل مشاهده است.
مذاکره، یکی از دهها کار وزارت خارجه است
رهبر معظم انقلاب در هفته گذشته و در اولین دیدار سال نو با مسئولان ارشد سه قوه، تماسهای رئیسجمهور با رؤسای جمهور دیگر کشورها و فعالیتهای وزارت امور خارجه را خیلی خوب و مؤثر ارزیابی کردند.
ایشان گفتوگوهای عمان را یکی از دهها کار وزارت امور خارجه خواندند و تأکید کردند: مسائل کشور نباید به این گفتوگوها گره زده شود و اشتباهی که در برجام انجام شد و همه چیز کشور را به پیشرفت مذاکرات منوط کرد، نباید تکرار شود چرا که کشور شرطی میشود و همه چیز از جمله سرمایهگذاری تا مشخص شدن نتیجه مذاکرات معطل میماند.
این سخن، نقشه راهی بود برای عبور از نگاه محدود و منفعلانهای که طی هشت سال دولتهای یازدهم و دوازدهم تمام همت و انرژی کشور را صرف گفتوگو با غرب کرده بود؛ آنهم گفتوگوهایی که نه تنها منجر به رفع تحریم نشد، بلکه تحریمها را گستردهتر، پیچیدهتر و دردناکتر نیز کرد.
اکنون وزارت خارجه در دولت چهاردهم، به ریاست سید عباس عراقچی، مسیر جدیدی را برگزیده است که در آن، مذاکرات برای رفع تحریمها همچنان از طریق دیپلماسی غیرمستقیم ادامه دارد، اما نه به عنوان «همه چیز» بلکه در کنار سایر ابزارهای قدرت و مسیرهای تعامل جهانی. در واقع، دیپلماسی کشور همزمان هم پیگیر رفع تحریمهاست و هم مسیر خنثیسازی آنها را فعالانه دنبال میکند.
عراقچی در مسکو
غریبآبادی در پکن، تخت روانچی در اروپا
پیوندهای دیپلماسی چندجانبه
سفر رسمی عراقچی، وزیر امور خارجه، به مسکو و دیدار با ولادیمیر پوتین و سرگئی لاوروف،رئیسجمهور و وزیر خارجه فدراسیون روسیه، یکی از مهمترین نمودهای دیپلماسی فعال جمهوری اسلامی ایران در شرق بود. عراقچی در دیدار اعلام کرد که «معاهده جامع همکاریهای بلندمدت با روسیه» تصمیم دو کشور برای همکاری یک تصمیم راهبردی است.
در کنار دیپلماسی فعال عراقچی، کاظم غریبآبادی، معاون امور بینالملل وزارت امورخارجه، نیز در سفرهایی پیدرپی با مقامات چینی و روسی دیدار و رایزنی کرده است. حضور فعال غریبآبادی در نشستهای مشترک با همتایان خود در شرق، نشاندهنده عزم ملی برای تعمیق روابط با قدرتهای نوظهور آسیایی و تمرکز بر ساختارهایی چون شانگهای، بریکس و اتحادیه اوراسیاست.
در ضلع سوم دیپلماسی چندجانبه نیز مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزارت امورخارجه نیز در سفر به کشورهای اروپایی و همچنین گفتوگو و رایزنی با مقامات اروپایی، وجه دیگری از دیپلماسی فعال وزارت امور خارجه را نمایان ساخت.
معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز (جمعه) ۲۹ فروردینماه پس از دیدار با سرگئی لاوروف همتای روس خود در نشست خبری مشترک در مسکو به تشریح رایزنیهای انجام شده پرداخت.
وزیر خارجه گفت: روابط دو کشور با امضای معاهده مشارکت جامع راهبردی ارتقای جدیدی را پیدا کرده و الان روابط ما در سطح راهبردی قرار دارد و این معاهده یک چشمانداز درازمدت حداقل ۲۰ ساله را برای روابط دو کشور ترسیم کرده و به همه دنیا نشان میدهد که ما در مسیر خوبی به سمت همکاریهای درازمدت حرکت میکنیم و مسائل و رویدادهایی که در این مسیر رخ خواهد داد، تاثیری بر روابط ایران و روسیه نخواهد داشت.
عراقچی ادامه داد: تصمیم دو کشور برای همکاری یک تصمیم راهبردی است و ما به این تصمیم پایبندیم و در این مسیر حرکت میکنیم.
وی با ابراز خرسندی از تصویب این معاهده در دومای روسیه، اظهار داشت: در دستورکار مجلس شورای اسلامی قرار دارد و به زودی تصویب و اجرائی خواهد شد.
لاوروف هم در این دیدار ضمن خیرمقدم به عراقچی گفت: دیروز گفتوگوی طولانی و مفصل با آقای پوتین انجام شد و ایشان از نتیجه خیلی خوشحال بود.
لاوروف گفت: سرعت گفتوگوهای سیاسی بین دو کشور بینظیر است.
وزیر خارجه روسیه افزود: در اوایل سال جاری میلادی سفر مسعود پزشکیان به مسکو انجام شد و در ماه فوریه هم خودم به تهران سفر کردم. در چارچوب سفر آقای پزشکیان معاهده تاریخی بین دو کشور به امضا رسید که سطح روابط دو کشور را به مشارکت راهبردی رسانده است. سه روز پیش روند تصویب این معاهده در مجلس فدرال روسیه انجام شد.
وی گفت: این معاهده پایههای محکمی را برای افزایش کیفی توافقات بین دو کشور ایجاد میکند.
عراقچی همچنین افزود: موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا تا چند ماه دیگر اجرائی خواهد شد که نقطه عطفی در روابط اقتصادی ما با کشورهای این اتحادیه خواهد بود به ویژه روابط تجاری ما با فدراسیون روسیه.
وزیر خارجه بیان کرد: روابط تجاری دو کشور با سرعت بسیار زیادی رو به بالا حرکت میکند و با اجرائی شدن موافقتنامه تجارت آزاد حتما شتاب بیشتری را خواهد گرفت. عراقچی افزود: در چارچوب سازمانهای بینالمللی، سازمان ملل، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، گروه بریکس و سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا همکاریهای بسیار نزدیکی در راستای منافع مشترک داشتیم. رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: سال گذشته روسیه ریاست بسیار موفقی بر بریکس داشت و اجلاسهای زیادی برگزار و هیئتهایی از ایران شرکت کردند. ریاست روسیه بر بریکس را دوران موفق در بریکس میدانیم و مطمئن هستیم در سال جاری با ریاست برزیل ادامه خواهد یافت.
عراقچی پیش از نشست خبری مشترک، در دیدار با لاوروف ضمن قدردانی از میزبانی گرم وزیر خارجه روسی گفت: دیروز ملاقات خوب و طولانی با آقای پوتین داشتم و پیام کتبی مقام معظم رهبری را خدمت ایشان تسلیم کردم.
وی در توضیح این پیام بیان کرد: این هم یک پیام بود به جواب آقای پوتین و هم یک پیام به همه دنیا بود که ایران، روسیه را شریک اصلی و راهبردی خودش میداند و در مسائل مهم مشورت میکند.
وزیر خارجه بیان کرد: روابط ایران و روسیه شاید هیچگاه در طول تاریخ به این اندازه نزدیک و مستحکم نبوده است.
عراقچی گفت: ما اخیراً یک معاهده جامع راهبردی در مسکو امضا کردیم که ابعاد روابط ما را به سطوح بسیار بالاتر گسترش داده است. این معاهده پایههای روابط جدید ما را تشکیل میدهد، اما از همه مهمتر اینکه چشمانداز درازمدت و طولانی به این روابط میدهد.
معاهده تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا ضربه به نظام تحریم
یکی از دستاوردهای مهم دستگاه دیپلماسی در ماههای اخیر، نهائی شدن مراحل اجرائی معاهده تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیاست. این اتحادیه که متشکل از کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، ارمنستان و قرقیزستان است، بازاری بزرگ با پتانسیل بالای اقتصادی در همسایگی شمالی ایران فراهم آورده که میتواند راهبرد خنثیسازی تحریمها را به شکل عملیاتی تسهیل کند.
بنابر گفته وزیر امورخارجه کشورمان،، معاهده تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اوراسیا تا چند ماه دیگر اجرائی خواهد شد. با اجرای این توافقنامه، بخش مهمی از صادرات ایران از تعرفههای محدودکننده خارج شده و در عین حال فرصت واردات اقلام ضروری با ارزهای غیردلاری و روابط تهاتری مهیا خواهد شد. این، پیام روشنی به غرب است: ایران معطل شما نمانده است.
سیاست همسایگی و دیپلماسی منطقهای سفر معنادار شاهزاده سعودی به تهران
در همین راستا، سفر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران، تنها یک تحول دوجانبه نیست بلکه نشانهای از دیپلماسی چندوجهی و چندجانبه ایران است که همزمان هم با قدرتهای آسیایی (چین و روسیه) و هم با کشورهای منطقه (عربستان، قطر، عراق، پاکستان و...) در حال شکلگیری است. این سفر، نماد روشنی از موفقیت سیاستهای دولت شهید آیتالله دکتر سید ابراهیم رئیسی در بسط روابط منطقهای و کاهش تنش با همسایگان است؛ سیاستی که اکنون توسط وزیر خارجه دولت چهاردهم، سید عباس عراقچی، با قوت ادامه یافته است. سفر شاهزاده خالد بن سلمان به تهران، پس از سالها تنش میان دو کشور، حاصل دیپلماسی منطقهای فعال ایران است که در دوره جدید با میانجیگری موفق چین و اراده سیاسی دو کشور به نتیجه رسیده است. برخلاف دورهای که روابط با همسایگان در سایه «دیپلماسی وینمحور» به حاشیه رفته بود، اکنون این روابط در متن سیاست خارجی قرار گرفتهاند.
از بریکس تا شانگهای ایران در مسیر نظم جهانی جدید
پیوستن رسمی ایران به سازمان همکاری شانگهای و عضویت در بریکس، دو دستاورد دیگر دیپلماسی چندجانبه ایران در دولتهای سیزدهم و چهاردهم است. این عضویتها، صرفاً نمادین نیستند بلکه دریچهای به سوی حضور مؤثر ایران در فرآیند شکلگیری نظم جهانی غیرغربیاند. مشارکت فعال در پروژههای بانکی بریکس، توسعه تجارت با ارزهای ملی، همکاریهای امنیتی ـ انرژی با اعضای شانگهای و... از مزایای راهبردی این پیوستگیهاست.
برخلاف رویکرد دولتهای یازدهم و دوازدهم که عملاً تصور میکردند همه راهها از وین، لوزان، نیویورک و واشنگتن میگذرد، دولتهای سیزدهم و چهاردهم نشان دادهاند که «جهان، فقط غرب نیست». امروز، بازیگران اصلی نظم نوین جهانی در شرق و جنوب کره زمین مستقر شدهاند و جمهوری اسلامی ایران نیز با عزمی راسخ، بخشی مؤثر از این جبهه جدید قدرت جهانی است.
نتیجه غرب دوستی دولت یازدهم و دوازدهم چه بود؟
در این میان، نمیتوان از اشتباه راهبردی دولتهای یازدهم و دوازدهم در نگاه صرف به غرب چشمپوشی کرد. تمام تخممرغهای سیاست خارجی آن دولتها در سبد توافقی ریخته شد که نه تنها در عمل به نتیجه نرسید، بلکه غرب با نقض آشکار آن، عملاً اراده ملت ایران را تحقیر کرد. در حالی که کشورهای منطقه و شرق در حال توسعه تعاملات خود با تهران بودند، دستگاه دیپلماسی وقت، همه آن فرصتها را معطل وعدههای پوشالی جان کری کرده بود.
حتی تلاش برای «رفع» تحریمها نیز صرفاً از مسیر گفتوگو با غرب پیگیری شد، در حالی که امروز همان مسیر، با «خنثیسازی» تحریمها و تنوع روابط خارجی، به شکل اصولی و عزتمندانه دنبال میشود. این تفاوت، تفاوت میان دیپلماسی عزتمندانه و دیپلماسی التماسی است.
پیام معنادار تهران به واشنگتن
در نهایت، باید گفت که مجموعه اقدامات ماههای اخیر وزارت امور خارجه در دولت چهاردهم، اعم از توسعه روابط با روسیه، چین، اتحادیه اوراسیا، کشورهای عضو بریکس، همسایگان آسیای غربی و آسیای مرکزی، حامل پیامی روشن به کاخ سفید و متحدانش است: ایران، کشور مستقلی است که معطل میز مذاکره با آمریکا نمیماند.
مذاکرات، اگر به نتیجه مطلوب برای کشورمان برسد، یک مزیت است؛ اما اگر نرسد نیز کشور راههای جایگزین خود را فعال کرده است. این همان دیپلماسی واقعگرا، عزتمند و چندجانبهای است که از دولت شهید رئیسی آغاز شد و اکنون با هدایت سید عباس عراقچی با قدرت ادامه دارد. و این پیام، شاید از صد بیانیه، برای غرب معنادارتر باشد.