گفتوگوی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان درباره منطقه / کنعانی: ۱۴۰۲/۰۶/۲۷
گفتوگوی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان درباره منطقه
۱۴۰۲/۰۶/۲۷
خبرگزاری «ترند» جمهوری آذربایجان از گفتوگوی تلفنی «جیحون بایراموف» وزیر خارجه این کشور با «حسین امیرعبداللهیان» همتای ایرانی وی خبر داد. طبق این گزارش، وزرای خارجه دو کشور درباره مسائل دوجانبه و همچنین وضعیت کنونی منطقه گفتوگو کردند.
در این تماس تلفنی، دو طرف درباره توافقات و نتایج نشستهای اخیر بین رؤسای مشترک کمیسیون دولتی همکاریهای اقتصادی، تجاری و بشردوستانه جمهوری آذربایجان و ایران و اقدامات بیشتر که قرار است انجام شود، گفتوگو کردند.
به نوشته ترند، در این گفتوگو، تاثیر مثبت نشستها در سطوح عالی و تماسهای بین بخشی بر توسعه روابط جمهوری آذربایجان و جمهوری اسلامی ایران مورد توجه و تقدیر قرار گرفت. طبق این گزارش، «همچنین وزرای خارجه اقدامات لازم برای عادیسازی کامل روابط دو کشور را مورد بحث و بررسی قرار دادند». دو طرف همچنین درباره سایر موضوعات مورد علاقه دو کشور تبادل نظر کردند.
به گزارش رسانه دولتی جمهوری آذربایجان، جیحون بایراموف در این تماس گفت «بهرغم پیشنهادات و ابتکارات صلح که باکو با هدف عادی سازی روابط در منطقه ارائه کرده، تحرکات نظامی- سیاسی رهبری ارمنستان علیه تمامیت ارضی و حاکمیت (جمهوری) آذربایجان به این تلاشها آسیب زده است».
در پی تنشهای اخیر بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت خارجه دوشنبه ۲۰ شهریور گفت: با توجه به اهمیت تحولات قفقاز و تاثیرات هرگونه بیثباتی، ناآرامی و تنش جدید در منطقه بر کل آن، موضوع را با حساسیت و جدیت دنبال میکنیم و در تماس و گفتوگو با مقامات دو کشور هستیم.
وی افزود: مقامات ارمنستان نسبت به احتمال درگیری نظامی جدید از سوی جمهوری آذربایجان اظهار نگرانی کردند. اما مقامات جمهوری آذربایجان به ما پیام دادند که هیچ قصدی برای حمله نظامی ندارند و بر اساس اظهارات مقامات آذربایجانی، نقل و انتقالات اخیر یک اقدام متعارف نظامی در آستانه فصل زمستان است که در این فصل، تردد در مناطق کوهستانی سخت و دشوار میشود.
ارمنستان در هفتههای اخیر جمهوری آذربایجان را به تجمع نیرو اطراف قرهباغ متهم کرده است. «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان در اظهارات اخیر خود وضعیت انسانی داخل قرهباغ را ناامیدکننده خواند و افزود جمهوری آذربایجان به تجمع نیرو در امتداد خطوط مقدم با قرهباغ و ارمنستان ادامه میدهد؛ اتهاماتی که باکو رد کرده است.
در پی این تحولات، امیرعبداللهیان چهارشنبه ۲۲ شهریور با «آرارات میرزوویان» وزیر امور خارجه ارمنستان تلفنی گفتوگو و درباره تحولات جاری در منطقه قفقاز جنوبی بحث و تبادل نظر کرد. وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در این گفتوگو با اشاره به ضرورت حلوفصل ریشهای اختلافات برای دستیابی به صلح پایدار در منطقه، موثرترین راه برای رسیدن به صلح جامع را گفتوگوها و سازوکارهای منطقهای از جمله سازوکار ۳+۳ دانست.
میرزوویان نیز توسعه مناسبات با ایران را سازنده و مهم خواند و با اشاره به نقل و انتقال نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان گفت: هرگونه تغییر مرزها در قفقاز جنوبی غیر قابل قبول است. قرهباغ در سطح جهانی به عنوان بخشی از جمهوری آذربایجان شناخته میشود اما از زمان جنگی که مصادف با فروپاشی اتحاد شوروی در دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی شد، به دست جمعیت ۱۲۰ هزار نفری قوم ارمنی کنترل میشود. جمهوری آذربایجان بخشهای بزرگی از منطقه قرهباغ کوهستانی را در جنگ ۲۰۲۰ پس گرفت و قرهباغ را تقریباً به طور کامل محاصره کرد. از دسامبر ۲۰۲۲- در نُه ماه گذشته - غیرنظامیان جمهوری آذربایجان شروع به مسدود کردن آخرین راه ارتباطی قرهباغ به ارمنستان کردند که باعث کمبود شدید مواد غذایی، سوخت و دارو شده است. به گزارش فارس، با موافقت مشروط مسئولان ارمنی قرهباغ کوهستانی، کمکهای روسیه سهشنبه از طریق جاده آغدام در جمهوری آذربایجان به قرهباغ کوهستانی رسید. روسیه این اقدام را «اولین گام» برای بازگرداندن کمکهای امدادی به منطقه مسدود شده توسط جمهوری آذربایجان توصیف کرد و گفت مسکو انتظار دارد کمکهای بشردوستانه بدون هیچ مانعی از هر دو جهت (ارمنستان و جمهوری آذربایجان) به طور منظم به منطقه سرازیر شود.
کنعانی:
26 مهر محدودیتهای مصرح در برجام
به صورت اتوماتیک و خودکار برداشته خواهد شد
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوشنبه ۲۷ شهریور در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
سخنگوی وزارت خارجه درباره برگزاری نشستهایی در حاشیه مجمع عمومی برای مذاکره رفع تحریمها گفت: آقای رئیسی و رئیسجمهور به همراه هیئتی عازم نیویورک شد و فرصت بسیار خوبی برای انجام دیدارها و گفتوگوهاست. علاوهبر سخنرانی رئیسجمهور در مجمع عمومی دیدارهای دوجانبه با همتایان صورت خواهد گرفت و در برخی نشستهای جانبی نیز حضور خواهد یافت.
امکان انجام گفتوگوهای با واسطه در حاشیه مجمع عمومی
کنعانی اضافه کرد: مسیر رفع تحریمها را در چارچوب گفتوگوهای دیپلماتیک تا الان دنبال کردیم و به مسیر مذاکره و دیپلماتیک پایبند بودیم. چنانچه در مسیر دیپلماتیک روزنهای برای رفع تحریمهای ظالمانه و بازگشت متعهدانه همه طرفها از جمله آمریکا به برجام باشد، از این روزنهها استفاده خواهیم کرد. امکان انجام گفتوگوها و مذاکرات با واسطه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل وجود دارد.
بسیاری از مفاد توافق امنیتی ایران و عراق تا الان انجام شده است
این دیپلمات ارشد ایرانی ادامه داد: براساس اطلاعات ما بسیاری از مفاد توافق تا الان انجام شده و دولت عراق آن را با جدیت اعلام کرده و برخی از مقرهای گروههای تروریستی و مسلح تخلیه و تروریستها به اماکن دیگری دور از مرزهای ایران و به عمق خاک عراق منتقل شدند. گامهای دیگری در حال انجام است. دولت عراق با جدیت اعلام کرده که به اجرای توافق پایبند هستم و تعهدات خود را در این رابطه انجام خواهم داد.
عملکرد سیاست خارجی دولت سیزدهم
کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره عملکرد سیاست خارجی دولت سیزدهم گفت: اثرگذاری سیاست خارجی را در تقویت مناسبات باید براساس آمار و ارقام و ارقامی که در حوزه مناسبات اقتصادی و تجاری بین ایران و سایر کشورها وجود دارد و منتشر میشود قضاوت کنیم. براساس آمار رسمی موجود در مبادلات تجاری و اقتصادی بین ایران با شرکای ایران در مناطق مختلف در روند تدریجی دو سال گذشته در مراحل مختلف شاهد رشد ملموس تجارت خارجی بودیم.
وی بیان کرد: در کنار تقویت ارتباطات، نشستها و سفرهای دوجانبه و اسنادی که امضا کردیم، ارتقای میزان فروش نفت ایران و انتقال داراییهای ایران و آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران و گسترش مناسبات ایران و حضور در مجامع بینالمللی و رشد ملموس در میزان تبادل هیئتهای عالیرتبه بین ایران و کشورها شاهدیم.
کنعانی ادامه داد: طبیعی است تحریمهای آمریکا برداشته نشده و فشارهای غیرقانونی از سوی آمریکا بر روی کشورهای دوست و شریک تجاری و اقتصادی ایران وجود دارد و بخشی از این شرایط از ناحیه شرکای ایران قابل درک است، ولی اغلب کشورها نشان دادند حاضر نیستند به تحریمها و فشارهای دولت آمریکا توجه کامل کنند.
محدودیتهای برجام بهصورت اتوماتیک و خودکار برداشته خواهد شد
وی درباره بیانیه سه کشور اروپایی و اظهارات جوزپ بورل درباره تحریمهای تسلیحاتی ایران تصریح کرد: ایران براساس هر اقدام طرف مقابل اقدام متناسب و متقابل خود را انجام خواهد داد. در بحث موضوعاتی که سه کشور اروپایی اعلام کردند، در بحث فروش تسلیحاتی و یا روابط نظامی، ما با تحریمهای سازمان مللی مواجه نیستیم، یکسری محدودیتهایی را در چارچوب برجام و مبتنی بر آن توافق پذیرفته بودیم که این محدودیتها مبتنی بر مفاد برجام در تاریخ ۱۸ اکتبر باید برداشته شود و اینها به صورت خودکار باید حذف شوند.
کنعانی با اشاره به محدودیتهایی که اتحادیه اروپا در چارچوب تصمیمات داخلی اتحادیه گرفته بود، تصریح کرد: بعد از تاریخ ۱۸ اکتبر محدودیتهای مصرح در برجام به صورت اتوماتیک و خودکار برداشته خواهد شد. برای محدودیتهایی که اتحادیه اروپا اعلام کرده ارزشی قائل نیستیم. از تاریخ یاد شده این محدودیتها به صورت خودکار برطرف خواهد شد و ایران براساس حقوق بینالملل میتواند با هر کشوری که علاقهمند به تعامل و همکاری است، همکاری و تعامل کند.
برای همکاری و تعامل سازنده با آژانس مبتنی بر موافقتنامه جامع پادمان هیچ محدودیتی قائل نیستیم
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: همکاری با آژانس ادامه خواهد یافت. برای همکاری با آژانس مبتنی بر عضویت ایران در آژانس و موافقتنامه جامع پادمان، این روابط و همکاریها و تعامل مثبت و رو به جلو ادامه خواهد یافت. بارها گفتهایم مخالف سوءاستفادههای سیاسی از آژانس برای پیگیری اهداف سیاسی توسط برخی کشورها هستیم.
کنعانی با بیان اینکه کشورها باید اجازه دهند آژانس به صورت فنی و تخصصی و به دور از سوءاستفاده سیاسی حرفه خود را دنبال کند، ادامه داد: برای همکاری و تعامل سازنده با آژانس مبتنی بر موافقتنامه جامع پادمان هیچ محدودیتی قائل نیستیم و این همکاریها را با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس ادامه خواهیم داد.
داراییهای بلوکه شده ایران
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره میزان داراییها بلوکه شده ایران در سایر کشورها نیز گفت: اکنون مبالغ بلوکه شده و یا محدود شده مالی زیادی در کشورهای دیگر نداریم. در ژاپن مبالغی داشتیم که بسیاری از این مبالغ در اختیار طرف ایرانی قرار گرفته و از آن مبالغ در چارچوب نیازهای کشور استفاده کردیم و مبلغ باقیمانده هم قابل توجه نیست و در ادامه دسترسی به آن با مشکل خاصی مواجه نیستیم.
وی ادامه داد: مبالغی را در ترکیه داریم که در این زمینه دسترسیهای ما به صورت نسبی وجود دارد و با توجه به روابط خوب با دولت ترکیه در این زمینه با محدودیت جدی مواجه نیستیم. ارتباطات و همکاری و گفتوگو بین مقامات ذیربط دو کشور وجود دارد.
نشست هشت کشور حاشیه خلیجفارس
به گزارش فارس، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره برگزاری نشست هشت کشور حاشیه خلیجفارس در نیویورک گفت: دبیرکل سازمان ملل پیشنهاد داده بود که نشست هشت کشور حاشیه خلیجفارس در حاشیه نشست مجمع عمومی برگزار شود در چارچوب کمک به روند همگرایی و همافزایی در حوزه خلیجفارس. ایران به عنوان یکی از هشت کشور ساحلی از این ایده حمایت کرده است و این نشست مبتنی بر ابتکار دبیرکل در حاشیه نشست مجمع عمومی برگزار خواهد شد.
طرح ایران برای خروج ترکیه از سوریه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره طرح ایران برای خروج ترکیه از سوریه که از سوی امیرعبداللهیان بیان شد، اظهار داشت: حل وفصل اختلافات و مشکلات بین سوریه و ترکیه همواره مدنظر ایران بوده است. ایران معتقد است که اختلافات بین دو کشور باید در چارچوب گفتوگوها و روند سیاسی حل و فصل شود. ایران علاقهمند است با رفع این اختلافات زمینه ایجاد روابط دو کشور فراهم شود. رفع نگرانیهای دو کشور باید رفع شود. در نشستهای دوجانبه با مقامات دو کشور ایدههایی مطرح شده و این روند را تا حصول نتایج مطلوب ادامه خواهیم داد.
تاریخ خبر: ۱٤۰۲/۰۶/۲۷، ۰۶:٤۱:۵۱ بازدیدها: 101