خبرِ ، اسلام ستیزان ضد بشر و جنایتکار و .... ۱۴۰۳/۰۷/۱۴
خبرِ ، اسلام ستیزان ضد بشر و جنایتکار و ....
۱۴۰۳/۰۷/۱۴
رادیو فردا: حمله ایران سنگینترین عملیات موشکی در تاریخ جهان بود
وبسایت رادیو فردا هرچند که گرایشهای کاملا صهیونیستی دارد، اما در ارزیابی خود نوشت: تصاویر ماهوارهای از پایگاه هوائی «نِواتیم» پس از حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل، ظاهراً یک حفره بزرگ ایجادشده در سقف آشیانه هواپیماهای این پایگاه را نشان میدهد.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه ۱۰ مهر با شلیک ۱۸۱ فروند
موشک بالستیک از مدلهای مختلف به نقاط مختلفی از اسرائیل حمله کرد. این دومین حمله نظامی مستقیم ایران به اسرائیل بود و نخستوزیر اسرائیل ساعاتی پس از این حمله گفت «به لطف سامانه دفاع هوائی اسرائیل که پیشرفتهترین در جهان است، این حمله خنثی شد».
به گزارش آسوشیتدپرس و بر اساس تصاویر ماهوارهای شرکت پلنت لبز از فراز پایگاه هوائی «نواتیم» در جنوب اسرائیل، وارد شدن آسیب به سقف آشیانه، آوار ریختهشده در کنار سازه و سوراخی در باند فرودگاه دیده میشود.
دانیل هگاری سخنگوی ارتش اسرائیل گفت برخی سازهها، مراکز نگهداری و دفاتر اداری در چند پایگاه هوائی آسیب دیدند، اما به نام آنها اشاره نکرد. «نواتیم» آشیانه جنگندههای نیروی هوائی اسرائیل از مدل رادارگریز اف-۳۵ و از سری دوم این هواپیماهای پیشرفته موسوم به Lightning II است. سابقه پایگاه «نواتیم» در بخش شمالی صحرای نگب، به سال ۱۹۵۸ بازمیگردد، اما مدل مدرن پایگاه در سال ۱۹۸۳ میلادی ساخته شد که در سالهای اخیر آشیانه چند اسکادران از جنگندههای اف-۳۵ شده است.
بنیامین نتانیاهو و همچنین یائیر لاپید، نخستوزیر پیشین اسرائیل، بارها با ایستادن در کنار جنگندههای اف-۳۵ از این پایگاه به حکومت ایران هشدار داده و گفته بودند این هواپیماها قادر به رسیدن به هر نقطهای در خاورمیانه از جمله ایران هستند
ایران در عملیات موسوم به «وعده صادق ۲» اعلام کرد به «مقر موساد» و سه پایگاه هوائی اسرائیل حمله کرده است. به گزارش هاآرتص، براساس ویدئوهای منتشرشده، غیر از چندین موج حمله موشکی سپاه در شب دهم مهر برای ضربه زدن به پایگاه هوائی «نواتیم»، حملات دیگری نیز در آن شب به نزدیکی پایگاههای دیگر نیروی هوائی و همچنین یک منطقه در شمال تلآویو صورت گرفت. منطقه مورد هدف در شمال تلآویو ظاهراً مقر موساد بود که اسرائیلیها خود اصطلاح منطقه «گلیلوت» در نزدیکی شهر ساحلی هرتصلیا در شمال تلآویو را برای آن به کار میبرند.
شهرداری «هود شارون» در مرکز اسرائیل هم اعلام کرد حدود
۱۰۰ خانه در این شهر هر یک به میزانی آسیب دیدهاند. این شهر که یکی از شهرهای قوی در اقتصاد اسرائیل است و ساکنین آن طبقات متوسط رو به بالا هستند، در فاصله نزدیکی با همان «مقر موساد» قرار دارد.
روزنامه هاآرتص به نقل از منابع اطلاعاتی و نیروی هوائی اسرائیل نوشت که ایران پیشرفتهترین موشکهایی را که در اختیار دارد، در حمله دهم مهر شلیک کرد، اما برخلاف ادعای سپاه پاسداران، هیچیک از آنها از نوع هایپرسونیک نبود. نهادهای امنیتی اسرائیل اصولاً گزارشی از وجود چنین موشکهایی در دست ایران ندارند.
رادیو فردا در عین حال از قول بوعاز لوی، رئیس صنایع هوائی اسرائیل افزود: حمله ایران به اسرائیل، سنگینترین حمله موشکی تاریخ جهان بود.
هشدار نشنال اینترست به آمریکا اسرائیل با آتش بازی میکند
نشریه آمریکایی «نشنال اینترنست» در تحلیلی به بررسی تهدیدهای اسرائیل علیه تاسیسات نفتی ایران پرداخت و با تاکید بر مجازات متقابل ایران در صورت اشتباه اسرائیل نوشت: در پی اقدام اخیر ایران در انجام یک حمله موشکی بزرگ به اسرائیل که با هدف انتقامجویی از ترور اسماعیل هنیه صورت گرفت، ایران عملا اقدام به تقابل مستقیم با اسرائیل کرد. جنس حمله اخیر ایران تفاوتهای زیادی با حمله این کشور در ماهآوریل گذشته داشت. آن زمان، ایران حمله را انجام داد و پیش از آن اطلاع داده بود و البته که اسرائیل نیز یک واکنش خفیف با حمله به یک سایت پدافندی ایران نشان داد. با این حال، اسرائیل اکنون به دنبال یک اقدام گستردهتر است. در این رابطه گمانهزنیهای مختلفی نیز مطرح میشود. به عنوان مثال، عدهای از حمله به سایتهای نظامی ایران و حمله به سایتهای اتمی و تاسیسات نفتی این کشور سخن میگویند.
بایدن رئیسجمهور آمریکا به تازگی در موضعگیری به صراحت مخالفت خود را با حمله به تاسیسات و برنامه اتمی ایران اعلام کرده است. گزارهای که بسیاری آن را مرتبط با این مسئله میدانند که آمریکا میترسد که مبادا این کار، تهران را به سمت تسلیحات اتمی سوق دهد.
عدهای بر این باورند که حمله به تاسیسات نفتی ایران میتواند یک اهرم فشار علیه تهران باشد. این مسئله با توجه به اهمیت نفت در اقتصاد ایران، بیش از بیش مهم تلقی میشود. ایران توانسته صادرات نفت خود را در سال ۲۰۲۴ افزایش دهد که این مسئله بر رشد اقتصادی مثبت این کشور اثرگذاری داشته است. با این حال، هدف قرار دادن تاسیسات نفتی ایران از ریسک بالایی نیز برخوردار است و میتواند چالشهای جدی را هم برای عاملان یک چنین حملهای به دنبال داشته باشد.
اگر ایران در واکنش به چنین اقدامی پاسخ متقابل بدهد -که کاملا محتمل است و البته میتواند به درگیری با نیروهای آمریکایی نیز ختم شود- تهران، مشوقهای زیاد و قوی خواهد داشت تا به زیرساختهای نفتی و گازی عربستان و امارات و دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس حمله کند.
آسیبپذیری کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس در برابر حمله به تاسیسات نفتیشان در جریان حمله سال ۲۰۱۹ حوثیهای یمنی به تاسیسات نفتی عربستان به عینه ثابت شد. با این حال، برخی بر این باورند که توافق عادیسازی روابط ایران و عربستان و البته کاهش تنشها میان ایران و برخی کشورهای عربی در دو سال گذشته میتواند تا حدی، خطر حمله به تاسیسات را کاهش دهد.
با این حال، نادیده گرفتن خط قرمزهای ایران در رابطه با تاسیسات نفتیاش در خلیجفارس از سوی اسرائیل میتواند ایران را برای در پیش گرفتن گزینههای معنادارِ جدید ترغیب کند. این سناریو زمانی بیش از پیش به واقعیت نزدیک میشود که توجه داشته باشیم اسرائیل از حریم هوائی و یا امکانات سعودیها جهت ضربه زدن به ایران استفاده کند. اگر یک حمله مؤثر و قابل توجه دیگر به تاسیسات نفتی عربستان انجام شود، احتمال اینکه شاهد یک شوک قیمتی بزرگ در بازار انرژی جهان باشیم به شدت زیاد است.
باید توجه داشته باشیم که ایران توانمندیهای خود را به نحو قابل توجهی افزایش داده است. ایران میتواند از موشکهای فاتح ۱۱۰ به جای پهپادهای انتحاری جهت هدف قرار دادن تاسیسات نفتی در منطقه استفاده کند. تسلیحاتی که از دقت بالایی در هدف قراردادن اهداف ثابت برخوردار هستند. اگر ایران واقعا بخواهد یک چنین تاسیساتی را فلج کند، با انجام سلسلهای از حملات میتواند این مسئله را محقق کند.
حمله به تاسیسات نفتی، تاثیرات قابل توجهی را از نظر قیمتی بر بازار انرژی برجا خواهد گذاشت. احتمال ایجاد پیامدهای ناخواسته ناشی از حمله به تاسیسات نفتی ایران بسیار زیاد است. این همان مسئلهای است که دولت بایدن باید به آن توجه داشته باشد و این مسئله را باید قبل از اینکه بخواهد هر اقدامی را علیه ایران انجام دهد، در میان بگذارد.
استفان والت: اقدامات اسرائیل ایران را به سمت ساخت بمب اتم سوق میدهد
استفن والت نظریهپرداز آمریکایی شهیر علم روابط بینالملل در مقالهای که در روز 2 اکتبر در مجله فارین پالیسی منتشر کرد در اشارهای به اقدامات اخیر اسرائیل علیه محور مقاومت و جمهوری اسلامی ایران در قسمت مهمی از این گزارش عنوان میدارد: متأسفانه، این رویدادها و اقدامات این احتمال را بیشتر میکند که سران ایران تصمیم بگیرند که یک زرادخانه هستهای بسازند... اسرائیل به آنها انگیزههای بیشتری میدهد تا بازدارندگی نهائی را بخواهند. اگر این اتفاق بیفتد، (اقدامات) اخیر اسرائیل بسیار کوتهبینانه به نظر میرسد.
والت با انتقاد از کوبیدن نتانیاهو بر طبل پیروزی پس از ترور شهید نصرالله، وی را با جورج بوش پسر در زمان پایان عملیات نظامی آمریکا در عراق مقایسه کرد.
وی عنوان داشت: ممکن است نتانیاهو همان اشتباه بزرگ جورج دبلیو بوش را مرتکب شود.
این تحلیلگر ارشد آمریکایی افزود: در 1 می2003، جورج دبلیو بوش، رئیسجمهور ایالات متحده، بر روی ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن فرود آمد. او که زیر بنری که روی آن نوشته شده بود «ماموریت انجام شد» ایستاده بود، پایان عملیات رزمی بزرگ در عراق را اعلام کرد. او با افتخار اعلام کرد: «ایالات متحده و متحدان ما پیروز شدند». با این حال، شرایط در عراق به زودی بدتر شد و تصمیم او برای حمله اکنون به عنوان یک اشتباه بزرگ استراتژیک تلقی میشود.
اسرائیل از تسلیحات آمریکایی برای وارد کردن خسارت به لبنان استفاده کرد
این نظریهپرداز با اشاره به کمکهای آمریکا به اسرائیل و نقش آن در عملیاتهای اخیر این رژیم میافزاید: نیروهای اسرائیل از تسلیحات پیشرفته ارائه شده توسط عمو سام برای (شهادت) نصرالله، وارد کردن خسارات گسترده در سراسر لبنان و کاهش نسبی قابلیتهای موشکی حزبالله استفاده کردند.
والت میافزاید: نتانیاهو و وزرای راست افراطی او همچنین از جنگ (و واکنش آمریکا به آن) برای تشدید خشونت و تصرف زمین در کرانه باختری اشغالی، به عنوان بخشی از کارزار بلندمدت خود برای ایجاد «اسرائیل بزرگ» استفاده کردهاند.
این تحلیلگر آمریکایی اظهار میدارد: به نظر نمیرسد که ریختن مواد منفجره روی مردم، گروههای نیابتی ایران را متوقف کند. این باعث میشود آنها مشتاق انتقام یا حداقل متوقف کردن حملات به خود باشند. حزبالله همچنان به سمت اسرائیل راکت و موشک شلیک میکند، تقریباً 60000 اسرائیلی که از خانههای خود در شمال فرار کردهاند، که حزبالله بازگشت آنها را غیرممکن میکند و حزبالله به مرور زمان خود را بازسازی میکند. رهبران ترور شده در حال حاضر جایگزین شدهاند، کادرها بازسازی و مسلح خواهند شد و تاکتیکهای جدیدی بر اساس آموختههای آنها ایجاد خواهد شد. اسرائیل اکنون نیروهای خود را به جنوب لبنان میفرستد تا از این امر جلوگیری کند، اما تهاجمات قبلی آن به جنوب پایان خوبی نداشت.
والت خاطرنشان میکند: در مورد فلسطینیها، آنها گزینههای کمی جز اینکه به تلاش برای مقاومت در برابر آنچه اسرائیل با آنها میکند ادامه دهند، دارند. تنها گزینهای که اسرائیل امروز به فلسطینیها ارائه میکند، اخراج، نابودی یا آپارتاید دائمی است و هیچ مردمی این سرنوشت را بدون جنگ نمیپذیرند. بنابراین جای تعجب نیست که تشکیلات خودگردان فلسطین – که به امید به دست آوردن یک کشور، با اسرائیل همکاری کرد و در ازای آن چیزی دریافت نکرد- در میان مردم فلسطین محبوبیت کمتری پیدا کرده است، در حالی که حمایت از حماس افزایش یافته است.
اقدامات نتانیاهو میتواند روابط ویژه اسرائیل و آمریکا را نیز به خطر بیندازد
این نظریهپرداز رئالیست عنوان داشت: اقدامات اخیر اسرائیل همچنین انزوای ژئوپلیتیکی آن را افزایش داده و در نهایت ممکن است روابط ویژه آن با ایالات متحده را به خطر بیندازد. دیوان بینالمللی دادگستری، اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل را نقض قوانین بینالمللی اعلام کرده است و نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع ممکن است با حکم بازداشت دادگاه کیفری بینالمللی به دلیل جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت مواجه شوند. به رسمیت شناختن توسط عربستان سعودی و سایر کشورهای عربی اکنون متوقف شده است، بسیاری از جنوب جهانی علیه آن مخالفت کردهاند و دولتهای اروپایی به طور فزایندهای عصبانی هستند.
وی میافزاید: نتانیاهو و حامیانش ممکن است از چک سفیدی که از دولت بایدن دریافت کردهاند و تشویقهای ایستاده در کنگره، حمایت فعالی که از ارتش ایالات متحده دریافت میکنند و موفقیت لابی اسرائیل در سرکوب انتقادات در محوطه دانشگاهها و جاهای دیگر خشنود باشند ولی اینها همچنین موفقیتهای تاکتیکی کوتاه مدت هستند و به راحتی میتوانند واکنش خطرناکی را ایجاد کنند. اکثر مردم آزار و اذیت شدن را دوست ندارند، و تحمیل محدودیت درگفتار (عدم آزادی بیان) و سایر محدودیتها با هدف ساکت کردن انتقادات از اقدامات اسرائیل، به خصوص در زمانی که این کار آشکارا برای محافظت از رژیمی انجام شود که مشغول یک نسلکشی، کارزار خشونت و پاکسازی قومی است، خشم زیادی ایجاد
میکند.
والت در ادامه خاطر نشان میکند: علاوهبر این، اگر اقدامات اسرائیل منجر به یک جنگ منطقهای گستردهتر شود و پای ایالات متحده به آن کشیده شود، آمریکاییها ممکن است ارزش «روابط ویژه» را بهطور جدی زیر سؤال ببرند. کمپین نومحافظهکاران برای سرنگونی صدام در عراق تا حدی الهام گرفته از میل به ایجاد امنیت بیشتر اسرائیل بود.
این نظریهپرداز موازنه تهدید خاطرنشان کرد: با این حال، اگر ایالات متحده شروع به از دست دادن سربازان یا ملوانان خود در یک جنگ دیگر در خاورمیانه کند، به طور گسترده و به درستی به عنوان آسیب رساندن به آمریکاییها از طرف یک دولت مشتری همیشه ناسپاس که از ایالات متحده پول و اسلحه میگیرد، تلقی میشود.
وی افزود: علاوهبر این، اگر سوءمدیریت جو بایدن و آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه، به قیمت شکست کامالا هریس در انتخابات در ماه نوامبر تمام شود، هم دموکراتها و هم جمهوریخواهان شروع به این سؤال خواهند کرد که آیا حمایت از اسرائیل همچنان موضع سیاسی هوشمندانهای است یا خیر. و اگر هر یک از اینها اتفاق بیفتد، خطر واکنش شدید علیه حامیان اسرائیل در ایالات متحده افزایش خواهد یافت. اگر نگران افزایش یهودستیزی در ایالات متحده هستید، این احتمال باید شما را بسیار بیشتر از تظاهرات در محوطههای دانشگاهی بترساند.
مهاجرت فزاینده از اسرائیل شدت گرفته است
والت در ادامه تصریح کرد: در نهایت، تأثیر آن بر خود اسرائیل نیز وجود دارد. پس از 7 اکتبر، اسرائیلیها این فرصت را داشتند که نتانیاهو را کنار بگذارند و (رژیم) را به حالت عادی برگردانند. بیش از 500000 اسرائیلی در حال حاضر در خارج از (سرزمینهای اشغالی) زندگی میکنند. بررسیها نشان میدهد که 80 درصد آنها قصد بازگشت ندارند. و تعداد کسانی که در حال مهاجرت هستند در سال گذشته به شدت افزایش یافته است. واشنگتن پست گزارش میدهد که اقتصاد اسرائیل «در خطر جدی» قرار دارد، که تنها این تمایلات را تقویت میکند. دانشگاههای اسرائیل از کاهش چشمگیر دانشجویان خارجی خبر میدهند که هم نشانهای از فرسایش وجهه آن و هم ضربهای به پیشرفت علمی آینده است.
این نظریهپرداز آمریکایی روابط بینالملل در پایان عنوان میدارد: به طور خلاصه، دستاوردهای کوتاهمدت نتانیاهو روندهایی را تقویت کرده است که آینده بلندمدت این (رژیم) را به خطر میاندازد. همانطور که چند هفته پیش نوشتم، گاهی اوقات چیزی که در نگاه اول یک پیروزی نظامی یا سیاسی خیرهکننده به نظر میرسد میتواند حاوی بذر مشکلات عمیقتری باشد که با گذشت زمان جوانه میزند.
والاستریتژورنال:ایران حالا راحتتر میتواند به زیرساختهای اسرائیل حمله کند
موشکهای ایران که در هفته گذشته پایگاههای نظامی رژیم صهیونیستی را هدف قرار دادند، توانستند در یک سری نقاط، پدافند هوائی آن را درهم بشکنند؛ این بدان معناست که «هرگونه حمله جدید ایران علیه اسرائیل، در صورتی که زیرساختهای غیرنظامی یا مناطق مسکونی پرجمعیت را هدف قرار دهد، میتواند عواقب بسیار جدیتری داشته باشد».
به گزارش ایسنا، روزنامه وال استریت ژورنال با این مقدمه نوشت: این یک ملاحظه بسیار مهم است، زیرا اسرائیل در حال بررسی واکنش نظامی خود است و تهران تهدید کرده که اگر اسرائیل در روزهای آینده به خاک ایران حمله کند، به نیروگاهها و پالایشگاههای نفت اسرائیل حمله خواهد کرد. «اولریش کاون» رئیس تحقیقات کنترل تسلیحات در «مؤسسه تحقیقات صلح و سیاست امنیتی» در هامبورگ آلمان با اشاره به نوع موشکهایی که جمهوری اسلامی ایران در حمله روز سهشنبه خود علیه اهدافی در سرزمینهای اشغالی استفاده کرد، گفت: هرچه موشک سریعتر باشد، رهگیری آن سختتر است. این، یک قانون فیزیک ساده است. او ادامه داد: بهطور حتم دفاع در برابر موشکهای بالستیک سختتر است و بهویژه اگر تعداد زیادی از آنها روی یک هدف خاص وارد شوند، دفاع بسیار سختتر خواهد بود، زیرا در این صورت شما توانایی غلبه بر دفاع ضدموشکی را خواهید داشت. این، دقیقاً همان چیزی است که در اسرائیل اتفاق افتاد.
32 اصابت به نواتیم
بر اساس تجزیه و تحلیل «جفری لوئیس» از «مؤسسه مطالعات بینالمللی میدلبری» در مونتری کالیفرنیا، تصاویر ماهوارهای از یک هدف در حمله روز سهشنبه که همان پایگاه هوائی «نواتیم» در جنوب سرزمینهای اشغالی به عنوان محل استقرار جنگندههای اف-۳۵ بود، نشان میدهد که ۳۲ موشک ایرانی موفق شدهاند در محدوده پایگاه فرود بیایند.
لوئیس گفت: ۳۲ موشک بسیار زیاد است. ما در مورد اثربخشی پدافند هوائی ایدههای اغراقآمیزی داریم. ما این باور عمومی را داریم که دفاع موشکی بسیار مؤثرتر یا در دسترستر از آنچه واقعاً باید باشد، هست.
او افزود: در حالی که اسرائیل از سامانههای دفاع موشکی پیچیده مانند «پیکان ۲» و «پیکان ۳» استفاده میکند که بهصورت مشترک با ایالات متحده تولید میشوند، موشکهای رهگیر از نظر کمیت محدود و گرانتر از موشکهای ایرانی هستند و اغلب برای متوقف کردن یک موشک بالستیک به چندین رهگیر نیاز است.
رسانه آمریکایی مینویسد که هنوز تصاویری با وضوح بالا از پایگاه هوائی «تل نوف» یکی دیگر از اهداف اصلی روز سهشنبه ایران در دسترس عموم قرار نگرفته است. فیلمهای ویدئویی از منطقه، انفجارهای ثانویه را نشان میدهد که نشان میدهد مهمات یا پدافند هوائی در آنجا مورد اصابت قرار گرفته است. حداقل یک پرتابه نیز در شمال تلآویو و در نزدیکی مقر موساد، سازمان جاسوسی اسرائیل فرود آمده است.
موفقیت در یک اقدام پیچیده
روزنامه وال استریت ژورنال با اشاره به اینکه مقامات ایران تهدید کردهاند که در صورت پاسخ رژیم صهیونیستی، به زیرساختهای آن حمله خواهد کرد، نوشت: آسیب رساندن به یک پایگاه هوائی محصور شده و مستحکم در وسط بیابان پیچیدهتر از ضربه زدن به سایتهای زیرساختی در مناطق پرجمعیت است.
جفری لوئیس میگوید «اسرائیلیها بیشتر به دفاع از تلآویو اهمیت میدهند تا دفاع از نواتیم. از سوی دیگر، آنها در نهایت همان مشکل را در آنجا خواهند داشت و ایرانیها در نهایت میتوانند بر این سیستم غلبه کنند».
ترکشهای عملیات موشکی ایران به اقتصاد اسرائیل خورد
«اصابت موشک به اقتصاد تلآویو» نوشت: اقتصاد اسرائیل در پی تنشهای فزاینده ناشی از جنگ بهشدت تحت تاثیر قرار گرفته است. به تازگی و پس از عملیات موشکی ایران، مؤسسه اعتبارسنجی اساندپی رتبه اعتباری اسرائیل را از A+ به A تغییر داد. این دومین بار از زمان آغاز جنگ است که مؤسسه اساندپی، رتبه اعتباری اسرائیل را کاهش داده است. این موضوع در شرایطی اتفاق افتاده که وزیر اقتصاد اسرائیل، از تابآوری بالای اقتصاد اسرائیل در برابر چالشها سخن به میان آورده و مدعی شده بود که اسرائیل بار بزرگترین و پرهزینهترین جنگ تاریخ خود را به دوش میکشد. با این حال، پیشبینیها از افزایش کسری بودجه به ۱۵درصد از تولید ناخالص داخلی حکایت دارد و خطر رکود اقتصادی در بلندمدت نیز در حال افزایش است. از طرف دیگر، آژانس اعتبارسنجی مودیز نیز بهدلیل نبود استراتژی خروج از درگیری، رتبه اعتبار اسرائیل را دو پله کاهش داد و به Baa۱ رساند. با توجه به این تحولات، آینده اقتصادی اسرائیل با چالشهای جدی مواجه شده است.
در هفتههای اخیر، اوضاع اقتصادی اسرائیل بهشدت تحتتاثیر جنگی قرار گرفته است که از سال گذشته آغاز شده و به تنشهای منطقهای دامن زده است. پس از حملات هوائی اسرائیل در ۲۷سپتامبر، نگرانیها از گسترش تنشها به سمت شروع یک جنگ تمامعیار افزایش یافته است. همچنین لحظاتی پس از پاسخ ایران به اسرائیل، مؤسسه اعتبارسنجی اساندپی، رتبه اعتبار اسرائیل را یک پله کاهش داد و از +A به A تغییر داد. این اتفاق اندکی پس از کاهش رتبه اعتباری دوپلهای اسرائیل در رتبهبندی اعتباری مؤسسه مودیز از A۱ به Baa۱ رخ داد.
با توجه به تجربه یک سال گذشته، اسرائیل در چندین جبهه به فعالیتهای نظامی ادامه میدهد. این جبههها شامل حملات زمینی به حزبالله در لبنان و عملیات هوائی در غزه و بیروت، و تهدید به تلافی حملات موشکی از سوی ایران است. کارنیت فلوگ، رئیس سابق بانک مرکزی اسرائیل، در مصاحبهای با CNN گفت: «اگر تشدید درگیریهای اخیر به جنگی طولانیتر و شدیدتر منجر شود، این امر تاثیر منفی بر فعالیت اقتصادی و رشد اقتصادی اسرائیل خواهد داشت.» برآوردهای مختلف نشان میدهند که هزینههای ناشی از جنگ تا پایان سال آینده به ۲۵۰میلیارد شکل (۶۶میلیارد دلار) خواهد رسید که این رقم معادل تقریبا ۱۲درصد از تولید ناخالص داخلی اسرائیل است.
آژانس اعتبار سنجی موودیز یک هفته قبل و پس از حملات اسرائیل به لبنان، رتبه اعتباری این کشور را دو پله کاهش داد و از A۲ به Baa۱ تغییر داد. این آژانس به عدم وجود «استراتژی خروج» از درگیری نظامی اشاره کرد و عملکرد دولت در دوران جنگ را به عنوان عامل تشدید مشکلات مالی عمومی کشور مورد اشاره قرار داد. همچنین، مؤسسه مطالعات امنیت ملی تخمین زد که تنها یک ماه «جنگ با شدت بالا» در لبنان علیه حزبالله، همراه با «حملات شدید» به زیرساختهای اسرائیل، میتواند کسری بودجه اسرائیل را به ۱۵درصد تولید ناخالص داخلی افزایش دهد.
این وضعیت نشاندهنده وخامت بیشتر اوضاع اقتصادی اسرائیل است. با توجه به پیشبینیهای اخیر، اقتصاد اسرائیل به دلیل افزایش هزینههای نظامی و تحولات جدید در میدان جنگ، با چالشهای جدی مواجه است. وزارت اقتصاد اسرائیل در ماه مه برآورد کرده بود که هزینههای جنگ تا پایان سال به ۲۵۰میلیارد شکِل برسد. با اینحال، این برآوردها اکنون به دلیل افزایش هزینههای جنگ و تحولات جدید در میدان جنگ، احتمالا به واقعیت نزدیکتر خواهد بود.
آثار جنگ در بخشهای مختلف اقتصاد اسرائیل به صورت گسترده دیده میشود. از زمان آغاز جنگ میزان خروجی از بانکهای اسرائیل به مؤسسات خارجی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته دوبرابر شد و به ۲میلیارد دلار رسید. سیاستگذاران اقتصادی اسرائیل بیش از زمان آغاز درگیری نگران وضعیت اقتصادی شدهاند.
کابوس برای اسرائیل، درگیریای است که به مراکز تجاری آن، یعنی بیتالمقدس و تلآویو، گسترش یابد. اما حتی یک جنگ با شدت کمتر که در آن نبرد به شمال اسرائیل محدود شود نیز میتواند برای ضربه زدن به اقتصاد آن کافی باشد. هماکنون انتظار میرود کسری بودجه امسال اسرائیل به تقریبا سه برابر بیش از پیشبینیهای قبل از جنگ برسد.
به گفته برخی کارشناسان، تعداد زیادی از شرکتهای اسرائیلی به دلیل عدم اطمینان از آینده، بهویژه در بخش فناوری، تصمیم به کاهش سرمایهگذاری یا انتقال فعالیتهای خود به کشورهای دیگر گرفتهاند. این مسئله به نوبه خود میتواند تاثیر منفی بر روند رشد اقتصادی و کاهش درآمدهای مالیاتی داشته باشد. علاوهبر این، اوضاع ناامن میتواند باعث خروج نیروی کار متخصص و با مهارت، بهویژه در حوزه فناوری شود. این خروج میتواند تاثیرات طولانیمدتی بر رشد اقتصادی اسرائیل بگذارد.
تاریخ خبر: ۱٤۰۳/۰۷/۱۵، ۰۶:۰۷:۳۸ بازدیدها: 57