سفیر ایران در سوریه: بعد از سقوط حمص ارتش سوریه در هیچ کجا مقاومت نکرد ۱۴۰۳/۰۹/۱۸
سفیر ایران در سوریه:
بعد از سقوط حمص ارتش سوریه در هیچ کجا مقاومت نکرد
۱۴۰۳/۰۹/۱۸
حسین اکبری گفت: از بعد از سقوط حمص ارتش سوریه در هیچ کجا نهتنها مقاومت نکرد بلکه مردم هم مقاومت نکردند و به این نتیجه رسیدند که شرایط را به طور مسالمتآمیز به اصطلاح به خودشان واگذار کنند.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه عصر یکشنبه ۱۸ آذر در گفتوگویی تلویزیونی اظهار داشت: شنبهشب هیئت دولت سوریه تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت که هیچ مقاومتی در پایتخت صورت نگیرد بلکه به صورت رسمی کل دولت و حکومت و بخشهای مختلف را واگذار کنند و این را طی بیانیهای که نخستوزیر اعلام کرد به اطلاع مردم و درواقع نیروهای مسلح رساند. وی با بیان اینکه حرکتی که شروع شد بعد از سقوط حلب قابل پیشبینی بود، گفت: همکاران من تا ۱۱ شب در دمشق بودند و سفارت را ترک کردند و بعضی از آنها شاید بامداد از مرز سوریه خارج شدند.
سفیر ایران در سوریه تصریح کرد: تقریباً هیچ یک از همکاران ما از دستگاههای مختلف جمهوری اسلامی آنجا حضور نداشتند و اقدامات و تدابیر لازم پیشبینی شده بود. سفارت جمهوری اسلامی ایران روز شنبه مورد تعرض واقع شد و آسیب دید و این برخلاف قوانین بینالمللی است.
اکبری افزود: از بعد از سقوط حمص ارتش سوریه در هیچ کجا نهتنها مقاومت نکرد بلکه مردم هم مقاومت نکردند و به این نتیجه رسیدند که به هر حال باید شرایط رو به طور مسالمتآمیز به اصطلاح به خودشان واگذار بکنند.
وی با بیان اینکه جرم بشار اسد این بود که در جبهه و محور مقاومت بود، ادامه داد: اینها با داعش متفاوتاند و قطعاً مثل داعش نیستند چون با داعش هم در دوران گذشته میجنگیدند و با هم اختلافات فکری و فقهی دارند.
سفیر ایران در سوریه تصریح کرد: این افراد وقتی مستقر بشوند و کشور را به دست بگیرند طبیعتاً به عنوان کسانی که صاحبان این سرزمین هستند میتوانند برای همسایههای پیرامونی سوریه تهدید جدی هم باشند.
اکبری گفت: وضعیت فعلی صفبندی پیچیدهای میان نیروهای شمال و جنوب ایجاد کرده که میتواند به میدان درگیری میان برخی کشورهای اسلامی و عربی با ترکیه بدل شود. وی بیان داشت: تنوع جریانها و طیفهای مختلف، از نظر فکری، قومیتی و حضور اتباع کشورهای مختلف در منطقه، شرایط را پیچیدهتر کرده است. هر یک از این گروهها ممکن است خارج از کنترل دولت مرکزی اقداماتی انجام دهند که میتواند تهدیدی مستقیم علیه کشورهای همسایه و حتی کشورهای عربی و اسلامی خارج از منطقه محسوب شود.
سفیر ایران در سوریه اظهار داشت: از سوی دیگر، در حالی که نیروهای مسلح از سمت شمال حرکت میکنند، جریانهایی مانند کُردها و نیروهای «قسد» نیز از سمت جنوب و شرق بهسمت منطقه پیشروی دارند. این دو جریان اساساً هیچ نقطه اشتراکی با یکدیگر ندارند و احتمال میرود که در آینده به تهدیدی برای یکدیگر تبدیل شوند.
اکبری عنوان داشت: این وضعیت، صفبندی پیچیدهای میان نیروهای شمال و جنوب ایجاد کرده که میتواند به میدان درگیری میان برخی کشورهای اسلامی و عربی با ترکیه بدل شود. به نظر میرسد این اختلافات در آینده نیز بهسادگی حل نخواهد شد. وی گفت: همچنین، وجود جریانها و طیفهای فکری مختلف میتواند موجب واگرایی در انسجام دولت مرکزی شود. هر یک از این بخشهای واگرا نیز ممکن است در موقعیت خود، تهدیدی فراتر از مرزهای منطقهای یا حتی بینالمللی ایجاد کنند.
سفیر ایران در سوریه اظهار داشت: به نظر من سوریه تصمیم عاقلانه گرفت. وقتی ارتش نتواند مقاومت کند به طبع مردم هم نمیتوانند مقاومت کنند. وقتی ارتش و مردم نتوانند مقاومت کنند بهتر است رها بکنند که از ریختن خون جلوگیری کنند و از تخریب اماکن و مراکز مختلف جلوگیری بکند.
اکبری گفت: هیئت دولت این تصمیم را در حالی گرفت که امکانات خوبی را در دمشق آماده کرده بودند ولی تحلیل آنها این بود که زندگی مردم آسیب میبیند. وقتی توان دفاعی نباشد دولت هم نمیتواند به تنهائی تصمیم دیگری بگیرد و میتواند هزینه مضاعفی را داشته باشد.
وی افزود: جریانی که اکنون وارد میدان شده و قصد حکومت دارد، با یک تغییر رویکرد جدی مواجه است. پیشتر با جریانی به نام داعش روبهرو بودیم که هدف اصلیاش تخریب، نابودی، انتقامگیری، قتلعام، و ایجاد وحشت بود، اما اکنون این جریان وارد مرحله جدیدی شده است. در این مرحله جدید، تصمیم گرفته است حکومت کند و طبیعتاً برای تحقق این هدف باید ابزارها و امکانات لازم را در دنیای امروز فراهم کند.
سفیر ایران در سوریه بیان داشت: برای درک بهتر این موضوع میتوان به تجربه طالبان اشاره کرد که از یک طالبان قدیمی به یک طالبان جدید تحول یافت. بنابراین، پیشبینی من این بود که در این حادثه، سه گروه وارد میدان خواهند شد. گروه اول، جریانهای اغتشاشگر هستند که هدفشان سرقت، تخریب، و غارت است. این گروهها معمولاً زودتر از سایرین وارد عمل میشوند و در دمشق نیز اولین اقدامها را انجام دادند.
اکبری افزود: گروه دوم، جریانهای امنیتی هستند که توسط رژیم صهیونیستی هدایت میشوند. این جریانها با ترور نخبگان، به آتش کشیدن کتابخانهها و سایر جنایات تاریخی، از فضای آشوب بهرهبرداری کرده و اقدامات خود را انجام میدهند.
وی گفت: گروه سوم هم، جریانی است که قصد حکومت دارد. یکشنبه بعدازظهر این جریان به دمشق رسید و اعلام کرد که یگانی نظامی بزرگ را در پایتخت مستقر کرده است تا امنیت مراکز دولتی و اماکن دیپلماتیک را تأمین کند. این اعلام حضور نشان میدهد که تا این لحظه آنها در چنین موقعیتی حضور نداشتهاند و این اقدام کاملاً در راستای پیشبینیهایمان بوده است.
آمریکا بیش از ۱۲ سال است که مهمترین مناطق اقتصادی سوریه را اشغال کرده است
اکبری عنوان کرد: بدون تردید، آمریکاییها در هیچ نقطهای از جهان بدون نقشآفرینی نیستند، با وجود اینکه مدعی هستند نقشی ندارند، بیش از ۱۲ سال است که مهمترین مناطق اقتصادی سوریه که نیازهای اولیه مردم این کشور را تأمین میکنند، مانند منابع نفت، گاز، کشاورزی و آب را اشغال کردهاند. آنها این منابع را غارت کرده و از طریق قاچاق به فروش میرسانند، آیا مداخلهای آشکارتر از این قابل تصور است؟
وی گفت: تمام مشکلات و مصائب مردم سوریه، از جمله تنها داشتن ۲۴ ساعت برق در هفته و وضعیت اقتصادی نابسامان، ناشی از اشغال همین مناطق توسط آمریکا است. اگر آمریکاییها همین امروز این مناطق را رها کنند، بخش عمدهای از مشکلات اقتصادی سوریه برطرف خواهد شد. اینکه آمریکا همچنان مدعی عدم دخالت است، با این اقدامات در تضاد کامل قرار دارد.
سفیر ایران در سوریه بیان داشت: آمریکا علاوهبر اشغال این مناطق، دولت سوریه را تحریم کرده، آن را تحت فشارهای بینالمللی قرار داده و به مخالفان این دولت نیز کمکهای تسلیحاتی و تجهیزاتی ارائه داده است. اقدامات دیگری که بتواند مداخله بیشتری را نشان دهد، به سختی قابل تصور است.
وی گفت: به نظر من، هر کشوری که بخواهد استقلال خود را حفظ کند، بهطور اجتنابناپذیر با مخالفت آمریکا و رژیم صهیونیستی مواجه خواهد شد. چنین کشورهایی اگر بر استقلال و عزت خود اصرار داشته باشند، ناگزیر به سمت محور مقاومت حرکت میکنند. زیرا در نهایت باید بین دو گزینه یکی را انتخاب کنند؛ یا استقلال و عزت خود را نادیده بگیرند و تابع باشند، یا با پیوستن به محور مقاومت، از ارزشها و استقلال خود دفاع کنند.
سفیر ایران در سوریه تصریح کرد: رژیم صهیونیستی نگران این است که چون این جریانات ممکن است غیر قابل کنترل باشند از فرصت جغرافیایی سوریه علیه آنها استفاده کند. از طرف دیگر رژیم به نوعی برای اینکه یک امتیاز موقت کسب کند میخواهد توافق ۱۹۷۴ را لغو اعلام کند.
اکبری بیان داشت: ما معتقدیم که هر کسی که واقعاً در مقابل ظلم ایستادگی کند مخصوصاً جنایاتی که رژیم صهیونیستی انجام میدهد همپیمان بدیهی و طبیعی ما است.
به گزارش ایرنا، وی گفت: هر ملتی که در دنیا واقعاً بخواهد در مقابل رژیم صهیونیستی بایستد و از ملت فلسطین دفاع کند و در مقابل زورگوییهای آمریکا ایستادگی کند حتماً او همپیمان ما است. آمریکاییها نمیتوانند اهدافی را که در سوریه فکر میکنند که مقدمه مثلاً خاورمیانه جدید باشد محقق کنند. تصور میکنم تحولات منطقه خارج از کنترل آنها خواهد بود و میتواند یک اختلال جدی را در اهداف راهبردی آنها ایجاد کند.
تعرض عناصر مسلح به سفارت ایران در دمشق
منابع خبری عرب زبان از تعرض عناصر مسلح در سوریه به سفارت جمهوری اسلامی ایران در شهر دمشق خبر دادند.
شبکه تلویزیونی العربیه یکشنبه با پخش تصاویری از تعرض عناصر مسلح به ساختمان سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق در پی سقوط حکومت «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه و سیطره مخالفان مسلح سوریه بر دمشق خبر داد.
فیلمها و تصاویر منتشر شده نشان میدهد که عناصری وارد سفارت ایران شده و اقدام به غارت و خرابکاری کردهاند.
فرماندهی ارتش سوریه روز گذشته در بیانیهای، سقوط حکومت «بشار اسد» رئیسجمهور مخلوع سوریه را اعلام کرد.
بیانیه فرماندهی ارتش سوریه بامداد یکشنبه و پس از تصرف دمشق توسط گروههای مسلح و نیز خبر خروج بشار اسد از سوریه انتشار یافت.
تاریخ خبر: ۱٤۰۳/۰۹/۱۹، ۰۶:۳۷:۱۷ بازدیدها: 48