عربستان و امارات با بمبهای اهدایی آمریکا و انگلیس در 6 سال گذشته مردم یمن را قتل عام کردهاند. این مسئله بارها از سوی برخی رسانهها و چهرههای مستقل غربی نیز مورد انتقاد قرار گرفته است. یکی از این افراد که به تازگی به جنایات کشورش در یمن صراحتا اعتراف کرده، «کریس مورفی» سناتور آمریکایی است. به گزارش ایرنا به نقل از الجزیره، «کریس مورفی» پنجشنبه شب اعلام کرده، آمریکا سلاحهایی را برای کشتار یمنیها ارسال کرده و با این کار، در نقض حقوق بشر شریک است: «یمنیها حق دارند که واشنگتن را مسئول قتل و کشتار در کشورشان بدانند؛ چرا که بمبها ساخت آمریکا هستند... جنگی که آمریکا در آن علیه یمن شرکت داشته، در ایجاد محیط و زمینه برای داعش تأثیر داشته است». وی همچنین با انتقاد از تروریست خواندن جنبش انصارالله، گفته: «قراردادن گروه حوثی در لیست تروریسم مانع از رسیدن بیش از ۸۰ درصد از کمکها به یمن خواهد شد». وزارت خارجه دولت ترامپ روز ۲۲ دی ماه اعلام کرد که نام جنبش انصارالله یمن را در فهرست سازمانهای تروریستی قرارداده است. پس از اعتراضهای گسترده در نهایت، آمریکا اعلام کرد چند سازمان و گروه بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد و صلیب سرخ را از تحریمهای خود علیه جنبش انصارالله یمن معاف
کرده است.
چندی پیش اعتراضات در لبنان به ویژه در شهر شمالیِ این کشور، طرابلس، به بهانه محدودیتهای کرونایی و همچنین مشکلات معیشتی شکل گرفت. اما چنانکه در این کشور مسبوق به سابقه است به زودی تبدیل به جریان حامیِ آشفتگیِ همهگیری شد که هدف روشنی را دنبال نمیکند و تنها هرج و مرج را طلب میکند. همین آشوبهای کور بیهدف و بیرهبر مشخص است که در کنار ساختار سیاسیِ قومی-قبیلهای این کشور، تشکیل یک دولت، حتی از نوع ناکارآمدش، را ناممکن کرده است. محور این آشوبها این بار شهر طرابلس است.
تظاهرات خیابانی در طرابلس لبنان شامگاه گذشته برای چهارمین روز پیاپی ادامه یافت و بر دامنه خشونت آن افزوده شد. مقصد اصلی معترضان منطقه «سرای طرابلس» (مقر دولتی) بود. این مقر، یکی از مهمترین مراکزی است که اسناد مربوط به مردم این شهر، مجوزهای قانونی مؤسسات و دهها هزار پرونده مربوط به ساکنان طرابلس را در خود جای داده است.
مسئله خطرناکی که در این آشوبها رخ داده، این است که شماری از جوانان معترض با پرتاب کوکتل مولوتوف به سمت دادگاه طرابلس، باعث شدند که دیوارهای بیرونی آن در آتش بسوزد و زبانه آتش به برخی از اتاقهای آن نیز برسد. به گزارش فارس، هدف اصلی از
آتش زدن سرای طرابلس این است که این شهر بدون پرونده، آرشیو و تاریخ باشد و آتش زدن آن، شبیه به فردی است که تاریخ و گذشته خود را هدف قرار میدهد.
در همین حال، خبرگزاری ملی لبنان نیز گزارش داده که معترضان در طرابلس به سمت ساختمان شهرداری سنگ و کوکتل مولوتف پرتاب کردند که منجر به آتش سوزی وسیعی در داخل آن شد. به گزارش ایسنا، خودروهای آتشنشانی به سختی توانستند آتش سوزی در ساختمان شهرداری طرابلس را مهار کنند و نیروهای ارتش لبنان نیز چهار فرد را در این راستا بازداشت کردند.
«سعد حریری» نخستوزیر مکلف لبنان از اعتراضات پنجشنبه شب اهالی طرابلس به اوضاع اقتصادی کشور به عنوان یک «جنایت سازمانیافته» یاد کرد. وی در بیانیهای اعلام کرد، «مسئولیت آنچه که امشب در طرابلس رخ داده است، بر عهده کسانی است که برای ضربه زدن به ثبات و ایجاد ناامنی این شهر توطئه و تبانی کردهاند».
«حسان دیاب»، نخستوزیر پیشبرد امور لبنان نیز به دنبال ناآرامیهای شهر طرابلس که شماری زخمی هم به جا گذاشته، در بیانیهای اعلام کرد، محکومیت به تنهایی برای جبران تاوانی که طرابلس به خاطر بهرهبرداری سیاسی و سوءاستفاده از آن برای رساندن پیامهای سیاسی آتشین پرداخت کرده، کفایت نمیکند. به گزارش تسنیم، او این را هم گفته که، «طرح آشوبگران را به شکست خواهیم کشاند».
گفتنی است، آنچه مایه و پایه ناآرمیها در لبنان است فضای سیاسی خاص حاکم بر این کشور است که در آن هر گروهی به دنبال منافع خود است و در فقدان یک روحیه ملی و تعریف روشن از منافع ملی تشکیل یک دولت مقتدر ناممکن شده است. باید توجه کرد که رژیمِ آپارتایدِ صهیونیستی بیشترین بهره را از این وضع مشوش لبنان میگیرد؛ چرا که یک دولت مقتدر و جامعهای آرام در لبنان تهدیدی برای ثبات این رژیم است. یک نکته مشکوک در مورد این اعتراضات این است که مرکز آن طرابلس است که ترکیه به واسطه جریان اخوان در آن نفوذ دارد.
شمال و شرق سوریه در سالهای گذشته به عرصهای برای اشغالگری نظامیان آمریکایی تبدیل شده و به نظر میرسد افزایش حملات راکتی به مواضع آمریکا در عراق برای خروج از این کشور نیز، به چنین تحرکاتی در همسایگی عراق یعنی سوریه دامن زده است. آمریکا در واقع با ساخت پایگاههای مختلف به دنبال تثبیت اشغالگری خود است. در همین رابطه، خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) اعلام کرد نظامیان آمریکا تاسیس یک پایگاه جدید برای خود در منطقه «الیعربیه» در شرق استان «الحسکه» را آغاز کردهاند. این خبرگزاری به نقل از منابع محلی گفته که طی روزهای اخیر مواد لجستیک و تجهیزات نظامی به پایگاه آورده شده است: «آمریکا ۱۰ نفربر حامل نظامیان خود را وارد شهر المالکیه در دورترین نقطه شمال شرق الحسکه کرده تا از آنجا آنها را به الیعربیه در مجاورت مرز با عراق منتقل کند، زیرا کار ایجاد یک پایگاه نظامی جدید را در نزدیکی تل علو در شمال غرب الیعربیه آغاز کرده است...نظامیان آمریکا ادوات و تجهیزات لازم برای ساختن راه شوسه به نزدیکی محل سیلوهای تل علو و مجاورت پایگاه خراب الجیر آوردند، پایگاهی که آمریکا از آنجا برای نشست و برخاست بالگردهای خود استفاده میکند».
به نوشته «سانا» این اقدامات آمریکا با تقویت حضور غیرقانونی آن در منطقه «الجزیره» سوریه و در راستای نقشههای آن برای سرقت بیشتر نفت سوریه و ثروتهای طبیعی این کشور و محصولات کشاورزی آن صورت میگیرند. خبرگزاری رسمی سوریه این را هم اضافه کرده که، «نظامیان آمریکا تنها طی چند ماه گذشته هزاران کامیون حامل سلاح و تجهیزات نظامی و لجستیک را به الحسکه آوردهاند تا نفت و دیگر ثروتها و منابع طبیعی سوریه را غارت کنند».
تظاهرات علیه اشغالگری
اما در مقابل، ساکنان شهرهای «الحسکه» و «قامشلی» واقع در شمال شرق سوریه طی روزهای گذشته چندین بار در حمایت از دولت این کشور و مخالفت با شبه نظامیان وابسته به آمریکا تظاهرات کردند. معترضان با تأکید بر لزوم پایان اشغالگری این منطقه از سوی آمریکا، تداوم «محاصره مجرمانه محلههای مسکونی، جلوگیری از ورود مواد غذایی، تعطیل کردن بخش حملونقل و محروم کردن دانشآموزان از رفتن به مدرسه» را محکوم کردند. بخش اعظمی از شهرهای «الحسکه» و «قامشلی» در اشغال شبهنظامیان کُرد موسوم به «نیروهای دموکراتیک سوریه» قرار دارد. این عناصر وابسته به نظامیان تروریست آمریکا هستند. همانطورکه بالا اشاره شد، مناطق شرق سوریه سرشار از منابع نفتی است و آمریکا با کمک عناصر وابسته خود، در حال غارت نفت سوریه و قاچاق آن است.