وزارت خارجه چین: آمریکا به نگرانیهای مشروع ایران پاسخ دهد
۱۴۰۱/۰۱/۱۹
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه چین، «ژائو لیجیان» در پاسخ به سوالی در مورد دیدار وزیر خارجه آمریکا با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس (۱۷ فروردین) برای گفت وگو در مورد مذاکرات رفع تحریمها و موضع گیری پکن در این زمینه اظهار داشت: مذاکرات برای احیای برجام وارد مرحله نهایی شده است، همه طرفها به اتفاق نظر در مورد بیشتر بخشهای متن برای از سرگیری توافق دست یافتهاند و موارد محدودی باید حل شود.
وی ادامه داد: چین معتقد است جایگزین بهتری برای برجام نیست؛ در این مرحله نهایی از همیشه مهمتر است که همه طرفها با اعتماد بیشتر، با تلاشهای افزونتر دیپلماتیک رسیدن به مرحله جمع بندی توافق را تسهیل و از بیاثر شدن تلاشهای پیشین خودداری کنند. آمریکا بهعنوان طرف مقصر در مسئله فعلی هستهای ایران، باید تصمیم سیاسی را بهزودی اتخاذ کرده و فعالانه به نگرانیهای مشروع طرف ایرانی پاسخ دهد.
سخنگوی وزارت خارجه چین تاکید کرد: چین به مشارکت سازنده در مذاکرات و کمک به بازگشت برجام به مسیر عادی در زمانی زود همچنین اجرای معاهدههای منع گسترش سلاح و ترویج صلح در خاورمیانه، ادامه خواهد داد.
آمریکا و سه کشور اروپایی:
راهکار دیپلماتیک در قبال ایران بهترین نتیجه است
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که وزرای خارجه این کشور و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان اظهار داشتند که راهکار دیپلماتیک در قبال ایران بهترین نتیجه است.
در این بیانیه، آمده است که آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا با ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه، لیز تراس وزیر خارجه انگلیس و آنالنا بائر بوک وزیر خارجه آلمان در بروکسل دیدار کرد و درخصوص عزم مشترک ما برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند، گفت وگو کردند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: آنها توافق کردند که راه حل دیپلماتیک که بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام را تضمین کند، بهترین نتیجه است.
آنها همچنین در تداوم سیاستهای هراس افکنی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره خاطرنشان کردند که آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در صورت لزوم برای سناریوهای دیگر آماده هستند.
بلینکن: چندان به رسیدن به توافق خوشبین نیستم
بلینکن پیش از این دیدار در گفتوگو با شبکه خبری انبیسی آمریکا در تداوم جنگ روانی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره مدعی شد: با وجود تمام تلاشهایی که برای دستیابی به توافق انجام دادهایم و با وجود این امر که این توافق برای امنیت ما بهتر خواهد بود، من چندان به دستیابی به این توافق خوشبین نیستم. ما به این مرحله (دستیابی به توافق) نرسیدهایم. باید ببینیم میتوانیم به یک توافق دست یابیم یا خیر.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا زمان رو به اتمام است؟ گفت: زمان بسیار کم است. امروز و سپس در طول روز بعد در مورد آن (مذاکرات) با شرکای اروپایی خود صحبت خواهیم کرد. ما از نزدیک و هماهنگ با اروپاییها، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان و انگلیس همکاری کردهایم.
بلینکن بدون کوچکترین اشارهای به تعهدات واشنگتن که مذاکرات وین برای تصمیمگیری سیاسی آنها دچار وقفه شده است، ادامه داد: پس باید ببینیم که به کجا میرسیم. من همچنان بر این باورم بازگشت به توافق به نفع آمریکا است، اگر ایران نیز همین کار را انجام دهد. ما به این نقطه نرسیدهایم.
مخالفت ۱۸ نماینده همحزبی بایدن با بازگشت احتمالی آمریکا به برجام
گروهی متشکل از ۱۸ نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا که از همحزبیهای جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هستند، با بازگشت احتمالی به توافق هستهای با ایران مخالفت و ادعا کردند شرایط گزارش شده از این توافق بسیار نگران کننده است.
این گروه متشکل از ۱۸ دموکرات به رهبری جاش گاتهایمر از نیوجرسی و الین لوریا از ویرجینیا در راستای سیاست هراس از نفوذ منطقهای و نیز پیشرفتهای برنامه صلحآمیز هستهای ایران مدعی شدند آمریکا نباید وارد یک توافق بد با ایران شود که به فعالیتهای تروریستی رسیدگی نمیکند و مانع دستیابی به سلاح اتمی نمیشود. الین لوریا روز چهارشنبه به وقت محلی در یک نشست خبری گفت: اگرچه مذاکرات اخیر (با ایران) به نتیجه نرسیده است، اما نمیتوانیم در مقابل چرخش غیرقابل قبول و عمیقاً نگرانکننده این مذاکرات سکوت کنیم.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، یکی از نگرانیهای اصلی تندروها در داخل آمریکا، موافقت احتمالی واشنگتن با درخواست ایران برای خروج سپاه از فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی است. نگرانی دیگر در مورد نقش روسیه در میانجیگری و اجرای یک توافق احتمالی است.
گاتهایمر گفت: آیا واقعاً قصد داریم به ولادیمیر پوتین که جنایتکار جنگی است اجازه دهیم این توافق را تضمین کند؟
وی ادامه داد: پیامی که دموکراتها میخواهند به دولت بایدن بفرستند این است که ما به یک توافق طولانیتر و قویتر نیاز داریم، نه توافقی کوتاهتر و ضعیفتر. زمان آن رسیده است که با قدرت در برابر تروریستها بایستیم، از ارزشهای آمریکا و متحدانمان محافظت کنیم.
خوان وارگاس نماینده کالیفرنیا، گفت که دولت بایدن کنگره را در «تاریکی» نگه داشته است و روند محرمانه مذاکرات او را به یاد توافق اولیه سال ۲۰۱۵ میاندازد.
او گفت: این مذاکرات کمی شبیه مذاکرات پیشین است. آنها ما را در تاریکی نگه میدارند. سپس مشخص میشود که نقصهای بزرگی در توافق وجود دارد.
وارگاس افزود: آن زمان برجام توافق بدی بود و اکنون نیز یک توافق بد است.
لوریا به خبرنگاران گفت، ۱۸ نماینده دموکرات که روز چهارشنبه گرد هم آمدند، درجات مختلفی از نگرانی تا مخالفت آشکار با این توافق دارند.
بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی، آنها خواستار تعهدات قاطع و فرصتی برای رأی دادن به توافق جدید با ایران هستند. آنها میگویند هر توافق جدید مشمول قانون بازنگری توافق هستهای ایران مصوب سال ۲۰۱۵ است که دولت را ملزم میکند پس از توافق ظرف ۵ روز آن را برای بررسی به کنگره ارائه کند.
دین فیلیپس از مینسوتا مدعی شد که او طرفدار دیپلماسی و دستیابی به یک توافق بهتر است، با این حال ادعای ابراز نگرانی شدید از رفتارهای گذشته ایران کرد.
فیلیپس درخصوص ایجاد آرا در کنگره که وتوی رئیسجمهوری آمریکا بر آنها تأثیر نگذارد، مدعی شد: این یک عملیات حزبی نیست. ما گروهی نیستیم که به دنبال مخالفت با توافق باشیم. ما از آنچه میشنویم نگران هستیم.
در حالی که مذاکرات وین به منظور تصمیمگیری سیاسی آمریکا دچار وقفه شده است، برخی قانونگذاران جمهوریخواه و تندروی آمریکا در هراس از بازگشت احتمالی کشورشان به برجام و لغو تحریمها علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تقلا برای ارائه طرحهای ضدایرانی هستند.
اظهارات و طرحهای ضد ایرانی در حالی است که اکثر سیاستمداران و مقامات جهان از جمله سیاستمداران آمریکایی معتقدند تئوری دونالد ترامپ رئیسجمهوری سابق آمریکا در مورد خروج از برجام و انجام توافق قویتر با ایران از طریق تحریمهای سخت و سیاست فشار حداکثری اشتباه بود و شکست خورده است.
موضعگیری ژنرال ارشد آمریکا
درباره خروج
نام نیروی قدس سپاه
از فهرست گروههای تروریستی
ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ایالات متحده پنجشنبهشب مخالفت خود را با خروج نام نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست آمریکا درباره گروههای تروریستی اعلام کرد.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری فرانسه، مارک میلی در جلسه کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا گفت: از حذف نام نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست سازمانهای تروریستی خارجی حمایت نمیکنم.
بنا به این گزارش، ایران خواستار حذف نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توسط وزارت خارجه آمریکا بهعنوان یک «سازمان تروریستی خارجی» به منزله یکی از شروط بازگشت خود به توافق سال 2015 است.
توصیه سناتور دموکرات
به دولت آمریکا
برای لغو تحریم سپاه
و توافق با ایران
در همین حال، سناتور دموکرات «کریس مورفی» با توصیه به دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا برای دستیابی به توافق با ایران در مورد لغو تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفت: اگر این مساله (تحریم سپاه پاسداران) مانعی برای رسیدن به توافق است، باید آن را رفع کرد.
به گزارش شبکه خبری اماناسبیسی، سناتور دموکرات کریس مورفی در مصاحبهای با این شبکه در مورد مذاکرات رفع تحریمهای ایران اظهار داشت: اگر ما با ایران به توافقی دست نیابیم، با تهدید بزرگی روبهرو هستیم.
وی افزود: ایران در آستانه دست یافتن به سلاح هستهای است و تنها چند هفته تا دست یافتن به مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای فاصله دارد. این وضعیت همچنین موجب مسابقه تسلیحاتی در منطقه خاورمیانه با تلاش دیگر کشورها مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و ترکیه برای دست یافتن به سلاح هستهای میشود که فاجعهای برای دولت آمریکا خواهد بود.
مورفی ضمن ابراز امیدواری برای دولت آمریکا به منظور دست یافتن به توافق با ایران افزود: امیدوارم آنها اجازه ندهند که ملاحظات سیاست داخلی آمریکا مانعی برای دست یافتن به توافق با ایران شود. اگر توافق خوبی با ایران وجود دارد که مانع از دست یافتن ایران به سلاح هستهای میشود، دولت (جو) بایدن، رئیسجمهوری آمریکا باید این توافق را امضا کند و به ما اجازه دهد توافق را به اعضای کنگره بقبولانیم ما رأی لازم را جمع خواهیم کرد. وی افزود: اما من از این بابت نگران هستم که دولت بیشتر درگیر واقعیتهای سیاسی آمریکاست.
این سناتور دموکرات از ایالت کنتیکت در پاسخ به این سؤال که آیا شما (کنگره) با خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست تحریمها برای رسیدن به توافق، موافق هستید؟ گفت: بله، تأثیر واقعی قراردادن آنها در فهرست تحریمهای گروههای ترویستی خارجی بی اهمیت و ناچیز است. ما در واقع دهها عنوان تحریمی دیگر علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی داریم که همچنان باقی خواهد ماند، بنابراین از نظر من اگر این مسئله (تحریم سپاه پاسداران) مانعی برای رسیدن به توافق است باید آن را رفع کرد؛ زیرا هیچ نشانهای وجود ندارد که تأیید کند از زمان اعمال این تحریم بر حمایت آنها از گروههای تروریستی در منطقه تأثیر داشته باشد، به خصوص در شرایطی که تحریمهای زیاد دیگری هم علیه ایران و هم علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وجود دارد.
گفتنی است دور هشتم مذاکرات رفع تحریمها که از ششم دیماه سال گذشته آغاز شد، ۲۰ اسفند ۱۴۰۰ به پیشنهاد مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وارد یک دوره تنفس شد و مذاکرهکنندگان برای مشورتهای سیاسی به پایتختهای خود بازگشتند. قریب به اتفاق کشورهای مشارکتکننده در گفتوگوها، خواهان جمعبندی سریعتر مذاکرات هستند اما دستیابی به توافق نهایی در انتظار تصمیمات سیاسی ایالات متحده آمریکا درخصوص چند موضوع باقیمانده مهم و کلیدی است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید که اگر طرف آمریکایی واقعبینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق در وین وجود دارد. توافق مدنظر ایران سندی است که تحریمها به صورت حداکثری رفع شود و منطقه هم از اجرای آن بهرهمند شود.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه به تازگی در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: اگر مکثی در روند مذاکرات وین دیده میشود، بهدلیل زیادهخواهی طرف آمریکایی است وزارت خارجه در جهت کسب عالی منافع ملت و رعایت خطوط قرمزها با قدرت و منطق عمل میکند. هرگز زیر بار زیادهخواهی آمریکا نخواهیم رفت. اگر کاخ سفید واقعبینانه رفتار کند، توافق دستیافتنی است.