3156 - اسلامی: ظرفیت غنیسازی کشور به بیش از دو برابر کل تاریخ رسیده است ۱۴۰۱/۰۹/۲۶
اعضای فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی با حضور در سازمان انرژی اتمی و دیدار با رئیس و متخصصان و مدیران این سازمان از نزدیک در جریان پیشرفتهای صنعت هستهای و آخرین تحولات فنی و سیاسی درخصوص مذاکرات با طرفهای خارجی و همچنین تأثیرات اجرای قانون اقدام راهبردی مصوب مجلس قرار گرفتند.
مسئولان آژانس انرژی اتمی به تهران میآیند
در ابتدای این دیدار حجتالاسلام میرتاجالدینی، رئیس فراکسیون در سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدای هستهای گفت: با توجه به نزدیکی به ایام بررسی لوایح بودجه و برنامه و نگاه راهبردی اعضای فراکسیون به موضوعات کشور بر آن شدیم طی جلسهای از نزدیک با پیشرفتها و البته مطالبات و انتظارات سازمان انرژی اتمی آشنا شویم.
وی افزود: با وجود تلاش دشمنان برای خاموش کردن مشعل فروزان دانش و فناوری هستهای کشور، همهساله شاهد ثمرات جدیدی در این صنعت بهدست متخصصان داخلی هستیم و شهدای هستهای با خون خود حق مسلم صنعت هستهای صلحآمیز ما را اثبات کردند.
نماینده مردم تبریز تأکید کرد: ما از حق هستهای خود کوتاه نمیآییم و با وجود دشمنیها و مانعتراشیهای غرب و شرق دنیا، در راه کسب دانش و فناوری هستهای با تلاش دانشمندان ایرانی به جایی رسیدیم که هم به دانش بومی و هم بازدارندگی دست پیدا کردیم.
قانون اقدام راهبردی قانون خوبی برای توسعه صنعت هستهای بود
محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در این جلسه اظهار داشت: قانون اقدام راهبردی قانون خوبی برای توسعه صنعت هستهای بود و بهخوبی اجرا شده است.
وی اضافه کرد: اجرای این قانون غنیسازی را به سطحی رساند که در زمان حاضر ظرفیت غنیسازی کشور به بیش از دو برابر کل تاریخ این صنعت رسیده است.
معاون رئیسجمهور گفت: سند جامعی برای پیشرفت صنعت و ایجاد ظرفیت بومی در سطح صنایع کشور تدوین شده است که براساس آن برنامههای سازمان پیش میرود.
وی با اعلام اینکه انرژی هستهای و تولید برق اتمی صرفهجویی اقتصادی زیادی برای کشور داشته و در کاهش مصرف سوخت فسیلی و تجدیدناپذیر و مشکلات محیطزیستی مؤثر است، گفت: در صورت توجه به این موضوع میتوان منابع خوبی برای توسعه دانش هستهای و کمک به بخشهای دیگر نظیر پزشکی و کشاورزی تأمین کرد. البته توجه به سهم بودجه عمرانی سازمان که سالها مغفول مانده است در فصل بودجه نیز یکی از مطالبات ما از دولت و مجلس محترم است.
براساس این گزارش، در این نشست کمالوندی، سخنگو و معاون امور بینالملل، حقوقی و مجلس سازمان انرژی اتمی نیز درخصوص آخرین دستاوردهای فنی و تأثیر آن در مذاکرات و اجرای قانون اقدام راهبردی گفت: قانون اقدام راهبردی شرایط خوبی را برای کشور ایجاد کرد و امروز غنیسازی ما براساس این قانون و بهطور رسمی به 60 درصد رسیده است و کنار تحقیق و توسعه مستمر و بدون وقفه، تکامل ماشینهای سانتریفیوژ نسل جدید در بهترین شرایط قرار دارد.
وی با اشاره به اظهارات رسانهای گاه و بیگاه غرب درخصوص دیگر گزینهها گفت: این یک واقعیت روشن است که اینگونه حرفها فقط کاربرد رسانهای و تبلیغاتی دارد و بیتردید ظرفیتها و تواناییهای هستهای ایران واقعیتها را بر آنها تحمیل میکند.
تبدیل یک مجموعه تحقیقاتی به یک مجموعه صنعتی و کارآمد
در ادامه جلسه محمد قنادی، معاون برنامهریزی هستهای و نظارت راهبردی سازمان با اشاره به برنامه راهبردی طولانیمدت سازمان انرژی اتمی گفت: در دوره اخیر و با مدیریت جدید تلاش بر این شد که دانش بومی هستهای که حاصل تلاش متخصصان داخلی است در مسیر صنعتیسازی و استفاده برای مردم در آید و سازمان از یک مجموعه تحقیقاتی به یک مجموعه صنعتی و کارآمد برای کشور تبدیل شود.
ساخت رآکتور بومی از برنامههای اصلی سازمان است
وی تصریح کرد: ورود به حوزه تأمین دارو برای بیماریهای مختلف از جمله سرطانها و بیماریهای قلبی، دفع آفات کشاورزی، پرتودهی مواد غذایی برای افزایش ماندگاری و حفظ خواص محصولات کشاورزی و کاهش فسادپذیری از جمله گامهای نوین در عرصه عمومی برای استفاده مردم از دانش هستهای است، همچنین توسعه نیروگاهی و تولید انرژی با بهکارگیری صنعت هستهای و طراحی و ساخت رآکتور بومی از برنامههای اصلی سازمان است تا مردم طعم شیرین دانش هستهای را بچشند.
اولیانوف: آمریکا اراده سیاسی نشان دهد احیای برجام امکانپذیر است
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در توئیتی در واکنش به پیشنهاد «طرح ب» برای متوقف کردن پیشرفت برنامه هستهای ایران، گفت صحبتهای غیرمسئولانه درباره طرح ب میتواند به تحولات بسیار منفی منجر شود.
وی در توئیتی نوشت: راه بسیار بهتری برای نهایی کردن مذاکرات وین و توافق بر سر احیای برجام پیشرو قرار دارد. این امر هنوز ممکن است، مشروط بر این که ایالاتمتحده اراده سیاسی متناسب را نشان دهد. صحبتهای غیرمسئولانه درباره طرح ب میتواند به تحولات بسیار منفی منجر شود.
او این اظهارات را در واکنش به مقاله ماه دسامبر مدیر سیاست عدم اشاعه در انجمن آمریکایی کنترل تسلیحات تحت عنوان «بحران هستهای ایران: زمان طرح ب (فرا رسیده)» بیان کرد.
نماینده روسیه پیشتر هم به ادعاهای ضدایرانی رابرت مالی مذاکرهکننده ارشد آمریکا پاسخ داد. مالی در مصاحبهای مدعی شده بود در صورت بیاثر بودن فشارها، بایدن آماده استفاده از گزینه نظامی علیه ایران است.
اولیانوف در توئیتر نوشت: «مقامهای آمریکایی درخصوص پیشرفت برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی میکنند. مسیر آسانی برای رفع این نگرانیها وجود دارد و آنهم نهایی کردن مذاکرات وین است». وی اضافه کرد: «عدم آمادگی برای اتمام مذاکرات همراه با اشاره به گزینه نظامی غیرمسئولانه است.»
واکنش روسیه به سفر آتی هیئت فنی آژانس اتمی به ایران
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در گفتوگو با خبرگزاری روسی تاس، در ارتباط با سفر آتی کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران گفت: «ما از رایزنیهای آتی بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و طرف ایرانی در تهران استقبال میکنیم. در حقیقت این دیدارها برای نیمه دوم نوامبر برنامهریزی شده بود اما ایالاتمتحده، آلمان و فرانسه که قطعنامهای نابهنگام و غیرسازنده را در جریان جلسه ماه نوامبر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با هدف فشار به ایران ارائه کردند، موجب تأخیر در برگزاری این دیدارها شدند».
اولیانوف ادامه داد: «مقامهای ایران تقریباً همانطور که پیشبینی میشد، واکنش نشان دادند و رایزنیها (با آژانس) را به تعویق انداختند. جای خرسندی است که این توقف چندان طولانی نبود و هیچکس انتظار پیشرفت در جریان نشست آتی را ندارد اما امیدوارم که این نشست، پیشنیازها برای بحث عمیقتر و اساسیتر را در راستای رسیدن به نزدیکترین راهحل برای حلوفصل موضوعات باقیمانده مربوط به شناسایی ذرات اورانیوم با منشأ انسانی در شماری از نقاط در قلمرو ایران ایجاد کند.»
نماینده روسیه در وین تصریح کرد: معتقدیم که اگر اراده سیاسی در هر دو طرف وجود داشته باشد، همه این مسائل کاملاً قابلحل است.
اولیانوف با اشاره به این موارد ادامه داد: «زمان آن رسیده است که این عوامل تحریککننده از دستورکار شورای حکام و تماسهای دوجانبه بین آژانس و ایران حذف شود. اگر بتوان این کار را بهسرعت انجام داد، آن هنگام واقعاً میتواند تا حدودی همانطور که شما بیان میکنید، به سازنده بودن مذاکرات برای احیای توافق هستهای کمک کند. امروز مذاکرات عملاً در بنبست قرار دارد اما شانس دستیابی به یک نتیجه مثبت وجود دارد».
آمریکا: برجام اولویت ما نیست
«ودانت پاتل» معاون سخنگوی وزارت خارجه ایالاتمتحده با حمایت از اغتشاشات در ایران و متهم کردن مقامهای جمهوری اسلامی به نقض حقوق بشر، تأکید کرد که برجام در حال حاضر برای واشنگتن اولویت نیست.
بنابر گزارش وبگاه اطلاعرسانی وزارت خارجه آمریکا، پاتل با تأکید بر عزم ایالاتمتحده بر جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی گفت: «رئیسجمهور و وزیر امور خارجه از آغاز به کار این دولت اعلام کردهاند که هر آنچه در اختیار داریم برای اطمینان حاصل کردن از عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای انجام میدهیم.»
اظهارات پاتل در حالی مطرح شده که ایران بارها تأکید کرده که بهدنبال تسلیحات اتمی نیست. معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین همانند دیگر مقامهای آمریکایی تأکید کرد که برجام از اولویتهای ایالاتمتحده نیست. وی در این خصوص گفت: «اما بهطور خاص، ما بهوضوح گفتهایم که در حال حاضر بر روی برجام تمرکز نداریم و همواره نسبت به هر چیزی که در این رابطه از سوی تهران انجام میگیرد چه در ارتباط با مسائل آژانس بینالمللی انرژی اتمی باشد و چه موضوعات دیگر بسیار بدبین هستیم.»
معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه با تکرار ادعاهای غرب درباره استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، گفت: «دستیابی روسیه به پهپادهای ایران، خلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است... یادآوری میکنم که این قطعنامه در ژوئیه ۲۰۱۵ به تصویب درآمد... تمامی اعضای شورا ازجمله روسیه به آن رأی دادند. و ایران این پهپادها را در اختیار روسیه قرار داد که مسکو اکنون از آنها برای از بین بردن مردم اوکراین استفاده میکند».