3358 - رئیس کل سازمان نظام پزشکی تشریح کرد: دستاوردهای حوزه بهداشت و درمان پس از انقلاب اسلامی ۱۴۰۱/۱۱/۱۷
رئیس کل سازمان نظام پزشکی گفت: در بحث مراقبت اولیه سلامت و گسترش نظام شبکه، ما جزو الگوهایی موفق در دنیا هستیم و الگوی کشور ما حتی در کشورهای دیگر دنیا تدریس میشود.
به گزارش کیهان، محمد رئیسزاده در نشست خبری خود با اصحاب رسانه اظهار داشت: براساس آخرین آمار به لحاظ نقدی بیش از ۳.۵ میلیارد تومان کمک اعضای سازمان نظام پزشکی به زلزلهزدگان خوی اهدا شد و بیش از ۵۰۰ بخاری، ۷۰۰ تخته پتو در اختیار مردم قرار گرفت.
رئیسزاده ادامه داد: ممکن است گاهی اوقات جامعه پزشکی به موضوعاتی مانند کمکاری متهم شود؛ اما باید در سیر زمان این موضوعات بررسی شده تا مشخص شود ما در طول ۴۳ سال گذشته چه کردهایم. شاخص طول عمر ما پس از پیروزی انقلاب از ۵۵ سال به ۷۷ سال رسید که اکنون حتی از میانگین جهانی هم بالاتر است. قبل از انقلاب شاخص ما از میانگین جهانی پایینتر بود، در سال ۶۷ به آمار جهانی رسیدیم و از دهه ۷۰ به بعد حتی طول عمر در ایران از میانگین جهانی فراتر رفت.
وی افزود: در بحث مراقبت اولیه سلامت و گسترش نظام شبکه، ما جزو الگوهایی موفق در دنیا هستیم. ۳۵ هزار بهورز را در بیش از ۱۹ هزار روستا مستقر داریم که مراقبت اولیه انجام میدهند که این عدد قبل از انقلاب دو هزار و 500 نفر بوده است. این الگوی کشور ما بهعنوان الگوی موفق حتی در کشورهای دیگر دنیا تدریس میشود.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی تاکید کرد: در کنترل بیماری سل، وبا و مالاریا موفق به ریشهکنی شدیم؛ در حالی که هنوز کشوری مانند نیجریه مرگ و میر بسیار بالایی از نظر مالاریا دارد که حتی درخواست داشتند ما الگوی موفق خود را آنجا پیاده کنیم.
رئیسزاده در مورد پوشش واکسیناسیون افراد جامعه اظهار داشت: از ۲۵ درصد پوشش واکسیناسیون پیش از انقلاب به ۹۹ درصد پوشش واکسیناسیون رسیدیم و حتما جزو کشورهای اول هستیم. در بحث هپاتیت B میانگین دسترسی کودکان تازه متولدشده به این واکسن در دنیا حدود ۴۴ درصد است اما در کشور ما میزان دسترسی ۱۰۰ درصدی بوده و همه کودکان تازه متولدشده علیه هپاتیت B واکسینه میشوند و به همین دلیل شاخص ابتلا به این بیماری در ایران از میانگین جهانی پایینتر است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش مرگ و میرها پس از انقلاب، گفت: مرگ و میر نوزادان، مادران باردار و... پس از انقلاب تا ۱۰ برابر کاهش یافته است. مرگ و میر نوزاد زیر یک ماه از ۱۰۰ نفر در هر ۱۰۰۰ تولد زنده به ۸ نفر در هر ۱۰۰۰ تولد زنده رسیده است و یا مرگ مادران هنگام زایمان از ۲۰۰ در هر ۱۰۰ هزار به ۲۰ در هر ۱۰۰ هزار رسیده است. البته همین آمار هم باید سعی شود که به صفر نزدیک شود.
به گفته رئیس کل سازمان نظام پزشکی در زمینه دسترسی درمانی قبلا ۳۰ تا ۳۷ درصد شهرهای کشور بیمارستان و مرکز درمانی داشتند که این آمار اکنون به ۹۷ درصد رسیده است و در حوزه نیروی انسانی نیز الان آمار پزشکان ما بالاتر از ۱۵۰ هزار نفر است؛ درحالی که این آمار اوایل انقلاب ۱۳ هزارنفر بود. دیگر پزشک خارجی هم در کشور نداریم. سرانه پزشک به هر ۱۰ هزار نفر ۴ یا ۴.۵ پزشک بود که اکنون به بالای ۱۵ رسیده است و این در حالی است که جمعیت کشور تا ۲.۵ برابر رشد یافته و این سرانه تا ۳.۵ برابر بیشتر شده است.
رئیسزاده با بیان این که تعداد دانشکدههای پزشکی، دندانپزشکی و پیراپزشکی تقریبا ۱۰ برابر شده است و از ۷ دانشکده پزشکی به ۶۷ دانشکده پزشکی ارتقاء یافتیم؛ افزود: از سه دانشکده دندانپزشکی به ۴۴ دانشکده دندانپزشکی و از سه دانشکده داروسازی به ۲۲ دانشکده داروسازی ارتقاء یافتیم و میانگین نزدیک ۱۰ برابر شده است. برای رشتههای PHD مرتبط با حوزه سلامت تا سال ۱۳۵۸ تعداد دو نفر فارغالتحصیل داشتیم اما اکنون بیش از ۱۱۰۰ نفر از این دانشجویان داریم. ۶۰ درصد فارغالتحصیلان در کارشناسی ارشد مربوط به سلامت بانوان هستند؛ در حالی که آمار قبلا زیر ۲۰ درصد بوده است. در مقطع دکتری نیز از ۱۲ درصد به ۵۲ درصد رشد داشتیم. همچنین پژوهشگران خانم در حوزه سلامت از ۱۸ درصد به ۴۱ درصد افزایش یافته است. استاد تمامهای ما تا قبل از سال ۷۰ تعداد ۱۸ نفر بودند اما اکنون دو هزار و ۵۵۲ استاد تمام در هیئت علمی داریم و اعضای هیئت علمی هم ۱۰ برابر شده است.
وی خاطرنشان کرد: تا قبل از دهه ۷۰ سالانه ۱۱ هزار نفر اعزام بیمار به خارج از کشور داشتیم و برای هرکدام میانگین ۱۰ هزار دلار هزینه میشد. تا سال ۱۳۶۷ نزدیک پنج هزار پزشک خارجی داشتیم و هرکدام میانگین دو هزار و 500 تا سه هزار دلار حقوق میگرفتند؛ اکنون پزشک خارجی نداریم و هیچ بیماری به خارج اعزام نمیشود. این رشد نیروی انسانی حداقل ۱۲ هزار میلیاردتومان در سال صرفهجویی ارزی ناشی از توسعه کمی و کیفی نیروی انسانی را دربر دارد.
رئیس کل سازمان نظام پزشکی با اشاره به رشد حوزه دارو و تجهیزات پزشکی افزود: مجموع صرفهجویی ارزی خودکفایی دارو نزدیک ۶۰ تا ۷۰ هزار میلیارد تومان است.که عدد قابل قبولی است و در مجموع سالانه ۷۰ هزار میلیارد تومان صرفهجویی ارزی حاصل از حوزه سلامت برای کشور رقم خورده است که ثمره تلاش تمامی افرادی است که در این حوزه درگیر هستند.
سالانه ۹۰۰ میلیون نفر خدمت درمانی در کشور ارائه میشود
وی اذعان کرد: هر تخت بیمارستانی ۱۰ میلیارد تومان هزینه میبرد و راهاندازی این تعداد تخت بیمارستانی در کشور، کار آسانی نبوده است. سالانه ۹۰۰ میلیون نفر خدمت درمانی در کشور ارائه میشود که ۷۰۰ میلیون نفر خدمت آن سهم بخش خصوصی است و از ۸.۵ میلیون بستری سالانه در کشور، ۱.۵ میلیون آن سهم بخش خصوصی است.