3439 - ابراز نگرانی دولت بایدن از پیشرفت برنامه هستهای ایران / آمریکا ۶ شرکت و ۲۰ کشتی مرتبط با ایران را تحریم کرد۱۴۰۱/۱۲/۱۲
رسانههای آمریکایی همزمان با سفر گروسی به تهران مطرح کردند
ابراز نگرانی دولت بایدن از پیشرفت برنامه هستهای ایران
۱۴۰۱/۱۲/۱۲
مدیرکل آژانس در سفر دو روزه به تهران با جمعی از مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتوگو خواهد داشت.
آمریکا: منتظر نتایج سفر گروسی میمانیم
راب مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران گفت که واشنگتن قبل از اتخاذ تصمیمهای جدید درخصوص ایران منتظر نتایج سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران خواهد ماند.
مالی در نشستی با حضور کارشناسان اندیشکدههای آمریکایی که توسط لابی صهیونیستی جی-استریت ترتیب داده شده بود گفت: «مدیرکل [آژانس اتمی] قرار است به ایران برود.»
وی اضافه کرد:«او هنوز گزارش خودش را درخصوص پایبندی یا عدم پایبندی ایران به ان.پی.تی منتشر نکرده است. باید منتظر آن بمانیم تا بعد ببینیم چه اقداماتی مناسب هستند.»
رابرت مالی در ادامه گفت: «ضمن اینکه ما با سه کشور اروپایی و کشورهای دیگر در جهان که نگران برنامه هستهای ایران هستند در تماس نزدیک هستیم و در این خصوص تصمیم خواهیم گرفت.»
رابرت مالی در ادامه مدعی شد: «صرفنظر از هر اقدامی که ما انجام دهیم نگرانیهایمان درخصوص ایران وجود دارند و مرتفع نخواهند شد.»
او در توضیح درباره اینکه این نگرانیها چه هستند مدعی شد ایران با آژانس همکاری نمیکند و هنوز سؤالاتی وجود دارند که ایران پاسخ نداده است.
رابرت مالی ادعای کشف ذرات اورانیوم غنیشده تا ۸۴ درصد را از جمله دیگر نگرانیهای آمریکا درخصوص ایران دانست و گفت: «ما نیاز به توضیحاتی درخصوص آن داریم و منتظر ارزیابی آژانس اتمی هستیم.»
او گفت: «بنابراین نباید درباره اقداماتی که ما انجام خواهیم داد یا انجام نخواهیم داد عجله کرد. اجازه بدهید ببینیم گزارشهای آژانس
از چه چیزهایی حمایت میکنند و بعد ما برای تصمیمگیری درخصوص گامهای بعدی زمان کافی خواهیم داشت.»
وبگاه شبکه خبری بلومبرگ چند روز پیش مدعی شده بود که بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی ذرات اورانیوم ۸۴ درصد در ایران پیدا کردهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران ادعاهای بلومبرگ علیه ایران را بخشی از استفادههای سیاسی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اعمال فشار بر تهران ارزیابی کردهاند.
بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ساعاتی بعد از ادعای بلومبرگ در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس، درباره این ادعای بلومبرگ اعلام کرد: «مایه تأسف است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان به عنوان ابزار سیاسی برای فشار بر جمهوری اسلامی ایران مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.»
اختلاف غرب بر سر ایران
در نشست آتی آژانس
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در اشاره به ادعاهای اخیر درباره برنامه هستهای ایران، به نقل از دیپلماتهای غربی گزارش داده آمریکا و متحدان اروپاییاش بر سر واکنش به «تولید اورانیوم نزدیک به درجه تسلیحات» از سوی ایران اختلافنظر دارند و در حالی که فرانسه، انگلیس و آلمان طرفدار یک انتقاد عمومی از تهران هستند، دولت بایدن تمایلی به انجام این کار ندارد.
طبق این گزارش، آژانس اتمی این هفته اعلام کرد که «ایران در هفتههای اخیر ذرات اورانیوم غنیشده تا حدود ۸۴ درصد تولید کرده که کمی با ۹۰ درصد خلوص مورد نیاز برای سوخت هستهای با درجه تسلیحاتی فاصله دارد».
به نوشته وال استریت ژورنال، «آژانس گفته که مذاکرات با تهران درباره آنچه رخ داده، ادامه دارد و مقامات نزدیک به این نهاد گفتهاند که نمیتوانند با قطعیت بگویند که آیا تولید ایران تصادفی و یا عمدی بوده است».
به ادعای این روزنامه آمریکایی، این دیپلماتها گفتند که «انگلیس، فرانسه و آلمان میخواهند در نشست هفته آینده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامه رسماً ایران را محکوم کنند؛ با این حال، مقامهای آمریکایی علیه این اقدام استدلال میکنند، گرچه تصمیم نهایی هنوز گرفته نشده است».
به ادعای این گزارش، واشنگتن میخواهد ببیند آژانس چه نتیجهای درباره تولید ادعایی این مواد میگیرد. این منابع در ادامه گفتند که بعید است کشورهای اروپایی بدون حمایت واشنگتن قطعنامهای را مطرح
کنند.
به نوشته وال استریت ژورنال، انتظار میرود رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پنجشنبه عازم تهران شود.
طبق این گزارش، اگر آژانس به نتیجه روشن درباره این که آیا ایران قصد تولید این مواد را داشته یا خیر برسد، آمریکا و شرکایش میتوانند خواستار نشست فوقالعاده شورای حکام آژانس در آینده
شوند.
همچنین بر اساس گزارش وال استریت، دیپلماتهای اروپایی و آمریکایی در اشاره به ادعاهای بیاساس درباره حمایت ایران از روسیه در جنگ و آنچه «سرکوب اعتراضات ضد دولتی در ایران» خواندند، گفتند با توجه به این مسائل، گفتوگوهای تازه برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ در حال حاضر در دستورکار نیست.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش فصلی خود که سهشنبه رویترز بخشهایی از مفاد آن را منتشر کرد، در اشاره به گزارش ادعایی بلومبرگ گفته بود در حال انجام رایزنیهایی با ایران درباره منشأ ذرات اورانیوم ۸۴ درصدی کشفشده در تأسیسات هستهای فردو است. مقامهای جمهوری اسلامی ایران ادعاها علیه ایران را بخشی از استفادههای سیاسی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اعمال فشار بر تهران ارزیابی
کردهاند.
بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ساعاتی بعد از ادعای خبرگزاری آمریکایی بلومبرگ در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری فارس، درباره این ادعا اعلام کرد: «مایه تأسف است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان به عنوان ابزار سیاسی برای فشار بر جمهوری اسلامی ایران مورد سوءاستفاده قرار میگیرد.»
ابراز نگرانی دولت بایدن
از پیشرفت برنامه هستهای ایران
لیندا توماس-گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل و «کالین کال» معاون وزیر دفاع آمریکا با حضور در جلسه استماع یک کمیته مجلس نمایندگان آمریکا، از پیشرفت برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کردند.
توماس-گرینفیلد در این جلسه با تکرار ادعای آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر غنیسازی ۸۴ درصدی اورانیوم در ایران، گفت: «این مسئله بسیار بسیار نگرانکننده است و میدانم که در حال بررسی نحوه واکنش به آن هستیم».
به نوشته رسانههای آمریکایی، وی در تلاش برای اجتناب از پاسخ مستقیم به سؤال نماینده کنگره درباره واکنش دولت آمریکا به این ادعای آژانس، توضیح داد: «من تخمین نمیزنم که چه زمانی و چگونه دولت [بایدن] واکنش نشان خواهد داد اما میدانم که دولت آماده است».
این دیپلمات آمریکایی با تکرار وعده بایدن برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات اتمی، افزود: «ما نگاه خود را از آنچه که آنها (ایران) در حال انجام در برنامه هستهای خود هستند، برنداشتهایم. تاکید میکنم که رئیسجمهور شفاف گفته که ما بیکار نمینشینیم تا آنها به توانمندی اتمی دست پیدا کنند».
در ادامه این نشست کالین کال، معاون وزیر دفاع آمریکا نیز مدعی شد: «در سال ۲۰۱۸، دوازده ماه زمان برای تولید مواد شکافتپذیر کافی برای ساخت بمب اتمی توسط ایران مورد نیاز بود. اکنون این زمان به ۱۲ روز رسیده است».
طبق این گزارش، کال در ادامه ادعاهای خود اضافه کرد: «به نظرم هنوز این ایده وجود دارد که اگر بتوانید این مشکل را دیپلماتیک حل کنید و محدودیتها را دوباره بر برنامه هستهای آنها (ایران) برگردانید، این بهتر از گزینههای دیگر است».
شامگاه چهارشنبه همچنین «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با ادعای اینکه دیپلماسی بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است، مدعی شد که همه گزینهها هم روی میز است.
در ادامه اقدامات خصمانه علیه ملت ایران
آمریکا ۶ شرکت و ۲۰ کشتی مرتبط با ایران را تحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا از اعمال تحریمهای جدید در ارتباط با ایران خبر داد. در فهرستی که روی وبسایت خزانهداری آمریکا قرار گرفته اسامی ۶ شرکت مستقر در کشورهای ایران، امارات، چین و ویتنام دیده میشود.
خزانهداری آمریکا علاوه بر این اعلام کرده ۲۰ کشتی در همین ارتباط تحریم شدهاند. شرکتهایی که در این فهرست قرار گرفتهاند عبارتند از:
* شرکت پتروشیمی بوشهر
* شرکت GLOBAL MARINE SHIP MANAGEMENT CO., LTD (مستقر در چین)
* شرکت GOLDEN LOTUS OIL GAS AND REAL ESTATE JOINT STOCK (مستقر در ویتنام)
* شرکت SHANGHAI XUANRUN SHIPPING (مستقر در چین)
* شرکت پتروشیمی شیراز
* شرکت SWEDISH MANAGEMENT CO SA (مستقر در امارات متحده عربی)
کشتیهایی که تحریم شدهاند متعلق به شرکتهای فوق هستند.
خزانهداری آمریکا اعلام کرده این تحریمها ذیل فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶ وضع شدهاند. این فرمان اجرایی در سال ۲۰۱۸ توسط «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای بخش نفت، بانکی و حملونقل بعد از خروج آمریکا از برجام صادر شد.
تحریمها علیه ایران
دولت آمریکا در راستای اهداف خصمانه خود علیه جمهوری اسلامی ایران و پیشبرد جنگ اقتصادی علیه این کشور تحریمهایی را به بهانههای مختلف وضع کرده است. واشنگتن شرکتهای آمریکایی و شرکتهای مستقر در کشورهای ثالث را به تبعیت از این تحریمها ملزم میکند.
«دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» وزارت خزانهداری یا «FTI» که در سال ۲۰۰۴ بهعنوان یکی از نهادهای وزارت خزانهداری آمریکا ایجادشده مرکز طراحی جنگ اقتصادی این کشور علیه کشورهای مخالف با سیاستهای کلان واشنگتن بهشمار میرود.
«دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» مأموریت ادعایی خود را «اجرای راهبردهای دولت آمریکا برای مبارزه با تأمین مالی تروریسم در سطح داخلی و بینالمللی، تدوین و اجرای راهبردهای ملی در خصوص مبارزه با شبکههای پولشویی و تأمین مالی تروریسم» اعلام میکند. این دفتر شامل چهار زیرمجموعه است: ۱- دفتر کنترل داراییهای خارجی (اوفاک) ۲- دستیار وزیر در امور اطلاعات و تحلیل ۳- دستیار وزیر در امور تأمین مالی تروریسم و ۴- شبکه اجرای قوانین مربوط به جرائم مالی.
اتاق ساکت جنگ اقتصادی»
به گزارش فارس، یکی از مهمترین اهداف و محورهای فعالیت «دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» را هدایت جنگ اقتصادی علیه ایران، ضربه زدن به گروههای محور مقاومت و تبدیل کردن نظام مالی آمریکا به یک اهرم فشار علیه اقتصاد کشورهای ناهمسو با این کشور تشکیل میدهند.
«سیانان» در گزارشی در سال ۲۰۱۰ «دفتر تروریسم و اطلاعات مالی» را «اتاق جنگ ساکت» علیه ایران توصیف کرده و درباره آن نوشته است: «آنها در واقع، مسئول فلج کردن اقتصاد ایران هستند.» «سیانان» نوشته فعالیتهای این دفتر معمولا بدون جار و جنجال انجام میشوند اما اثرگذار هستند.