به وب سایت مجمع هم اندیشی توسعه استان زنجان خوش آمدید
 
منوی اصلی
آب و هوا
وضعیت آب و هوای زنجان
آمار بازدیدها
بازدید امروز: 18,469
بازدید دیروز: 25,953
بازدید هفته: 79,511
بازدید ماه: 218,683
بازدید کل: 25,205,561
افراد آنلاین: 78
اوقات شرعی

اوقات شرعی به وقت زنجان

اذان صبح:
طلوع خورشید:
اذان ظهر:
غروب خورشید:
اذان مغرب:
تقویم و تاریخ
سه‌شنبه ، ۲۵ دی ۱٤۰۳
Tuesday , 14 January 2025
الثلاثاء ، ۱٤ رجب ۱٤٤۶
دی 1403
جپچسدیش
7654321
141312111098
21201918171615
28272625242322
3029
آخرین اخبار
3502 - پیروزی ایران و محکومیت آمریکا در دادگاه بین‌المللی لاهه ۱۴۰۲/۰۱/۱۳

پیروزی ایران و محکومیت آمریکا در دادگاه بین‌المللی لاهه 

۱۴۰۲/۰۱/۱۳

واکنش ایران به صدور رای دادگاه لاهه در شکایت از آمریکا - مشرق نیوز
دیوان بین‌المللی دادگستری مستقر در لاهه روز پنج‌شنبه دهم فروردین‌ماه سال ۱۴۰۲ درخصوص شکایت جمهوری اسلامی ایران از ایالات متحده آمریکا در پرونده برخی اموال مسدود شده ایران، ضمن رد کلیه دفاعیات و ادعاهای دولت آمریکا، حکم به محکومیت واشنگتن داد.
دیوان بین‌المللی دادگستری به عنوان رکن قضایی سازمان ملل متحد که به شکایات کشورهای عضو این سازمان از یکدیگر رسیدگی می‌کند، در رای خود با احراز نقض تعهدات بین‌المللی از سوی دولت ایالات متحده، تصریح کرده است که دولت آمریکا تعهدات مندرج در ماده۳ (بند۱)، ماده ۴ (بندهای ۱ و۲) و ماده ۱۰ عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا ۲۳ مرداد ماه ۱۳۳۴ (مطابق با ۱۵ اوت ۱۹55) را نقض کرده است.
رای دیوان بین‌المللی دادگستری در این پرونده شامل سه بخش است. یک بخش از این رأی درباره نقض عهدنامه مودت ۱۹۵۵ است که دیوان به نفع جمهوری اسلامی ایران رأی داده و آمریکا را در مورد اصل نقض عهدنامه مقصر دانسته و محکوم کرده است.
طبق این حکم، آمریکا باید به ایران غرامت پرداخت کند و میزان غرامت نیز باید از طریق مذاکره بین دو طرف ظرف دو سال تعیین شود.
دیوان در این بخش از حکم خود به صراحت اعلام کرده که بند ناظر به تجارت میان ایران و آمریکا در عهدنامه مودت، شامل تراکنش‌های مالی بین دو کشور می‌شود که فرمان اجرایی رئیس‌جمهور آمریکا برای انسداد دارایی‌ها، مانعی بر سر تجارت و تبادل مالی بوده و بنابراین نقض عهدنامه تلقی می‌شود.
بخش دوم مربوط به اموال بانک مرکزی بود که دیوان صلاحیت خویش را برای رسیدگی به این مسئله رد کرده و خود را برای رسیدگی به این مسئله صالح تشخیص نداده است.
البته طرف آمریکایی سعی دارد این بخش از رأی یعنی اعلام عدم صلاحیت را به نفع خود تفسیر کند و رسانه‌های معاند ضدایرانی نیز بر این بخش حکم دیوان متمرکز شده‌اند، حال آنکه دیوان تنها محمل عهدنامه مودت ۱۹۵۵ را محمل مناسبی برای صلاحیت خودش ندانسته، نه اینکه بانک مرکزی ایران را صاحب حق ندانسته باشد.
بخش بعدی رای دیوان نیز مربوط به اموال سایر شرکت‌های ایرانی است که در این بخش به طور کامل به نفع جمهوری اسلامی ایران رای داده و آمریکا را محکوم کرده است.
کدخدایی: رای دادگاه لاهه صریح و روشن است 
عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان و رئیس‌پژوهشکده شورای نگهبان روز پنجشنبه 10 فروردین در گفت‌وگو با خبر ۲۱ سیما درباره رأی دادگاه لاهه درخصوص محکومیت آمریکا در پرونده شکایت ایران بیان کرد: « این رأی از جمله آرای روشنی است که اقدامات آمریکا را محکوم کرده و آمریکا به نقض تعهدات بین‌المللی محکوم شده، و این عبارت در ادبیات حقوقی بین‌المللی بسیار صریح است و آمریکا در پی نقض تعهدات بین‌المللی و هم‌چنین نقض بندهای متعدد عهدنامه مودت ۱۹۵۵، برای پرداخت غرامت و جبران خسارت مسئولیت دارد؛ تعیین خسارت و غرامت هم بر عهده دو دولت و طرفین است و اگر به توافق نرسند خود دیوان می‌تواند بنا به درخواست یکی از طرفین این خسارت و غرامت را تعیین کند.» 
کدخدایی درباره سازوکارهای اجرای حکم دادگاه لاهه نیز عنوان کرد: « آرای دیوان بین‌المللی دادگستری برای دولت‌ها الزام‌آور است و دولت‌ها مکلف به اجرای آن هستند؛ دولت آمریکا در ابتدای طرح دعوا توسط جمهوری اسلامی ایران ادعای عدم صلاحیت دیوان را داشت که رد شد و در طول رسیدگی ماهیتی هم ادعاهای مختلفی داشت از جمله اینکه اقداماتش را به ماده ۲۰ عهدنامه مودت استناد می‌کرد که « اقدامات مغایر امنیت ملی آمریکا بوده و آمریکا به این خاطر ضبط و توقیف اموال شرکت‌های ایرانی را انجام داده است » که این استدلال هم رد شد و الان جایی باقی‌نمانده تا آمریکا اعتراضی در عدم اجرای رأی داشته باشد و امیدواریم در اجرای رأی نیز زودتر به نتیجه برسیم و رأی اجرایی شود.»
دلسردی آمریکا از رای دادگاه بین‌المللی لاهه
ودانت پاتل معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با مطرح کردن ادعاهایی، به صدور رأی دادگاه لاهه درباره صلاحیت این دادگاه در حکم‌دهی درباره پول‌های بلوکه شده بانک مرکزی ایران در آمریکا واکنش نشان داد.
به گزارش فارس، این مقام آمریکایی در یک نشست خبری گفت: « مسلماً ما از اینکه این دادگاه به این نتیجه رسیده که قانون آمریکا در زمینه انتقال دارایی‌های دیگر نهادهای ایرانی به قربانیان آمریکاییِ تروریسم تحت حمایت ایران با این معاهده مغایرت دارد، دل‌سرد شده‌ایم.»
گفتنی است گرچه رای دادگاه بین‌المللی لاهه به نفع جمهوری اسلامی ایران صادر شده است ولی تجربه نشان داده دادگاه لاهه از ابزارهای لازم برای اجرای احکام خود برخوردار نیست و به همین دلیل قدرت‌های زورگو و استکباری معمولا از تن دادن به احکام صادره این دادگاه در صورتی که علیه منافع‌شان باشد طفره می‌روند. اما به هرحال نفس اثبات حقانیت ایران در مجامع بین‌المللی خود موفقیت بسیار بزرگ حقوقی، سیاسی و تبلیغاتی است.

 بهادری جهرمی:

رأی دادگاه لاهه، یک شکست تاریخی برای آمریکایی‌ها بود 

رای دادگاه لاهه، یک شکست تاریخی برای آمریکایی بود/ برگزاری پنجمین نشست  مشترک دولت و مجلس در اجلاس سران/ حجاب یک الزام قانونی است

 

علی بهادری جهرمی روز سه‌شنبه در نخستین نشست خبری هفتگی خود در سال جدید با تبریک سال نو و آرزوی بهره‌مندی از توفیقات ماه مبارک رمضان، شهادت دو تن از مستشاران نظامی ایران در سوریه را تسلیت گفت و تاکید کرد: رژیم صهیونیستی بار دیگر نشان داد در مواقع بحران‌های داخلی، دست به اقدامات تروریستی بیرون از مرز می‌زند که قابلیت پیگیری حقوقی و دیپلماتیک دارد و بدون پاسخ هم نخواهد ماند.
مهم‌ترین اقدامات دولت در دو هفته ابتدایی سال
بهادری جهرمی به برخی از مهم‌‌ترین اقداماتی که در دو هفته ابتدایی سال ۱۴۰۲ هم ‌گریزی زد و گفت: تکمیل فهرست انتشار صورت‌های مالی یکهزار و ۱۲۰ شرکت دولتی در سامانه کدال از جمله این اقدامات است که با هدف جلوگیری از فساد در شرکت‌های دولتی صورت گرفت.
وی به افتتاح سی‌امین نمایشگاه بین‌المللی قرآن کریم و اعلام نتایج بررسی علل بروز مشکلات پرداخت حقوق اسفندماه معلمان و امتیازات قانون رتبه‌بندی را از دیگر اقدامات دولت در نوروز برشمرد و درباره مشکلات مربوط به پرداخت حقوق اسفند ماه فرهنگیان توضیح داد: در روزهای پایانی سال شاهد بروز مشکلات در واریز حقوق فرهنگیان بودیم که همه ما را ناراحت کرد. در این زمینه تحقیقات لازم هم از سازمان اداری و استخدامی، هم سازمان برنامه و بودجه و خود وزارتخانه و هم بازرسی رئیس‌جمهور صورت گرفت و به تصمیم‌گیری مدیریتی انجامید.
سخنگوی دولت ادامه داد: بررسی و تصویب آخرین اصلاحات آیین‌نامه اجرایی مولد‌سازی دارایی‌های دولت در جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، تفویض اختیار به بانک مرکزی برای بررسی وضعیت و تعیین تکلیف تعدادی از مؤسسات اعتباری در جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا، ادامه تشکیل جلسات کمیسیون تدوین برنامه هفتم توسعه و شکست آمریکا مقابل ایران در دیوان بین‌المللی دادگستری لاهه، بخش دیگری از مهم‌‌ترین اقدامات دولت از ابتدای سال جاری بوده است.
کاهش بی‌سابقه نرخ رشد نقدینگی افزایش ۴۰ درصدی درآمدهای مالیاتی در سال گذشته
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به شعار سال درخصوص مهار تورم، کمیته رصد و کنترل رشد تورم از کی قرار است کار خود را آغاز کند، گفت: این کمیته که شامل وزارت امور اقتصادی و دارایی، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه است، کار خودش را با محوریت معاون اول رئیس‌جمهور از روزهای ابتدایی سال آغاز کرده است.
بهادری جهرمی افزود: همان‌طور که رئیس‌جمهور به اعضای دولت تاکید کرد، همه تصمیماتی که واجد آثار تورمی چه در قانون بودجه چه در مصوبات دولت و لوایح پیشنهادی باشد در این کمیته بررسی و تصمیم‌گیری خواهد شد؛ البته مخاطب شعار امسال همه دستگاه‌ها هستند و از تمامی دستگاه‌ها نیز در این زمینه انتظار می‌رود در کنار دولت در این جهت همراهی نماید تا امسال شاهد کاهش جدی تورم باشیم.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد راهکارهای دولت برای مهار تورم در سال جاری گفت: طبق گزارش بانک مرکزی در نیمه اسفندماه ۱۴۰۱ شاهد کاهش بی‌سابقه رشد نقدینگی بوده‌ایم. بررسی وضعیت نقدینگی ریالی بخش غیر‌دولتی در نیمه اسفندماه سال ۱۴۰۱ در مقایسه با مقاطع مشابه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که این شاخص از ۳۲.۵ درصد در یازدهم اسفند سال ۱۴۰۰ به ۲۷.۸ درصد در یازدهم اسفند ۱۴۰۱ کاهش یافته است.
سخنگوی دولت افزود: این میزان کاهش قابل ملاحظه رشد نقدینگی در نیمه اسفند سال ۱۴۰۱ در مقایسه با مقاطع مشابه سه سال گذشته بی‌سابقه بوده است. البته این میزان کافی نیست و حجم نقدینگی تولید شده در کشور خصوصا در دهه نود همچنان بسیار بالاست که باید تلاش بیشتر شود. یکی از عوامل افزایش تورم خلق نقدینگی و کسری بودجه دولت است که منجر به رشد پایه پولی و تورم می‌شود. اصلاح حجم عظیم نقدینگی کشور که از گذشته ایجاد شده، نیازمند تلاش بسیار است.
دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان در روزهای آینده
سخنگوی دولت در این نشست به دعوت رسمی پادشاه عربستان از آیت‌الله رئیسی برای سفر به این کشور هم اشاره کرد و گفت: رئیس‌جمهور کشورمان در پاسخ به پیام پادشاه عربستان ضمن تبریک حلول ماه مبارک رمضان و توافق صورت‌گرفته برای احیای روابط سیاسی دو کشور و اثرات مثبت این توافق برای منطقه، از دعوت ملک‌سلمان برای سفر رئیس‌جمهور به عربستان استقبال نموده و دعوت متقابلی نیز از پادشاه عربستان صورت گرفته است.
وی ادامه داد: ما همواره بر توسعه روابط خود با همسایگان تاکید کرده‌ایم؛ تاکنون سه نوبت گفت‌وگوی تلفنی میان وزرای خارجه ایران و عربستان صورت گرفته است و در روزهای آینده نیز دیداری بین وزرای خارجه دو کشور صورت خواهد گرفت.
بهادری جهرمی درباره رای نهایی دیوان بین‌المللی لاهه گفت: این رای یک شکست تاریخی برای آمریکاست که عادت کرده بود با قلدری حقوق بین‌الملل را نقض کند ضمن آنکه نشان‌دهنده اثبات حقانیت جمهوری اسلامی ایران درخصوص جبران خسارات ناشی از توقیف غیرقانونی اموال ‎ایران در آمریکا است.
سخنگوی دولت ادامه داد: اصل موضوع الزام آمریکا به جبران خسارت در رأی دیوان تصریح شده و تعیین میزان آن یک موضوع فنی است؛ درباره جزئیات فنی نیز به موقع تصمیم‌گیری و اعلام می‌شود.
وی در ادامه درباره مذاکرات بین دو کشور گفت: بحث میزان خسارت‌ها فنی بوده و سیاسی نیست. در زمان خود درباره سطح و نوع مذاکرات تصمیم‌گیری می‌شود و طبیعتا همان‌طور که در حکم دیوان قید شده است، اگر پس از دو سال به نتیجه‌ای نرسند، دیوان درباره میزان خسارت تصمیم‌گیری خواهد کرد.
حجاب یک الزام قانونی است
سخنگوی دولت در بخش دیگری از این نشست در پاسخ به پرسشی که آیا دولت تصمیمی برای ارائه لایحه‌ای برای مقابله با رعایت‌نشدن حجاب در میان بخشی از جامعه دارد، گفت: وضعیت قانونی درخصوص پوشش کاملاً روشن است. هم عرف، هم قانون و هم شرع در این زمینه بر نکات روشنی تأکید دارند.
وی افزود: اغلب مردم هم انتظار به حقی از دولت برای اجرا و توجه به رعایت قانون دارند و دولتمردان مکلف هستند در رعایت احکام قانونی و اجرای آن پیشگام باشند. دولتمردان و دستگاه‌های دولتی باید در چارچوب قانون عمل کنند و کوتاهی در این زمینه از خود نشان ندهند.