146 - «یحیی سنوار» به عنوان جانشین شهید «هنیه» انتخاب شد/ ۱۴۰۳/۰۵/۱۶
«یحیی سنوار» به عنوان جانشین شهید «هنیه» انتخاب شد
۱۴۰۳/۰۵/۱۶
جنبش حماس اعلام کرد که «یحیی سنوار» جایگزین شهید «اسماعیل هنیه» شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المیادین، یحیی سنوار به عنوان رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس انتخاب شد.
جنبش مقاومت اسلامی حماس در بیانیهای اعلام کرد که یحیی سنوار به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی این جنبش به جانشینی شهید اسماعیل هنیه انتخاب شده است.
این در حالیست که وبگاه اسکاینیوز ساعاتی پیش به نقل از «عزت الرشق» یکی از مقامات ارشد حماس تاکید کرده بود: آنچه در رسانهها مبنی بر انتخاب برخی افراد به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید حماس منتشر شده صحت ندارد.
عزت الرشق گفته بود جنبش متبوعش به محض پایان رایزنیها برای انتخاب رهبر جدید، نتایج آن را اعلام خواهد کرد.
گفتنی است که وبگاه سعودی العربیه امروز مدعی شده بود که «محمد اسماعیل درویش» ملقب به «ابوعمر حسن» به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید جنبش حماس و جانشین هنیه انتخاب شده است. در این گزارش ادعا شده بود که یحیی السنوار رئیس جنبش حماس در نوار غزه با انتخاب خالد مشعل به عنوان جانشین هنیه مخالفت کرده است.
«یحیی السنوار» رئیس جدید دفتر سیاسی جنبش حماس کیست؟
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در نهایت پس از چند روز رایزنی یحیی السنوار را به عنوان رئیس دفتر سیاسی جدید خود انتخاب کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، جنبش مقاومت اسلامی حماس امروز سه شنبه در بیانیهای اعلام کرد که یحیی سنوار به عنوان رئیس جدید دفتر سیاسی این جنبش به جانشینی شهید اسماعیل هنیه انتخاب شده است.
یحیی السنوار یک فرمانده نظامی فلسطینی است که از آغاز به کار جنبش مقاومت اسلامی فلسطین حماس در غزه، به گردانهای شهید عزالدین قسام، بازوی نظامی حماس پیوست و اکنون یکی از رهبران آن است.
السنوار به دلیل نقشی که در عملیات کماندویی دارد، یکی از تحت تعقیب ترین افراد در لیست ترور رژیم صهیونیستی محسوب میشود.
تولد و اصالت
یحیی ابراهیم حسن السنوار در ۱۶ سپتامبر ۱۹۷۵ در اردوگاه آوارگان در شهر خان یونس در جنوب نوار غزه به دنیا آمد. خانواده وی پس از مهاجرت از شهر اصلی خود «مجدل عسقلان» در سال ۱۹۴۸ به خان یونس پناه بردند.
تحصیلات
او تحصیلات ابتدایی خود را در مدارس وابسته به سازمان امدادرسانی به پناهجویان فلسطینی (اونروا) گذراند. یحیی در سنین پایین تحت تأثیر برادر بزرگترش محمد از رهبران برجسته حماس و رئیس دفتر سیاسی آن در غزه قرار گرفت. وی یکی از پیشگامان مساجد و از اولین کسانی بود که در زمان تأسیس جنبش حماس در ۱۴ دسامبر ۱۹۸۷ به صفوف آن پیوست.
وظایف و مسئولیتها
وی از ابتدای فعالیتهای مبارزاتی اش، شخصیت برجسته خود را نشان داد و یکی از فعالان حماس در مقاومت در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی در جریان انتفاضه بزرگ ۱۹۸۷-۱۹۹۳ بود.
یحیی السنوار در پستهای سازمانی قرار گرفت و از اولین کسانی بود که به بازوی نظامی حماس، «گردان های عزالدین قسام» پیوست و در سال ۲۰۰۵ سمت فرماندهی «تیپ خان یونس» را بر عهده گرفت.
وی یکی از اعضای برجسته «ستاد» گردانهای القسام شد و به فرمانده کل آن، «محمد الضیف»، و معاونش، «مروان عیسی»، بسیار نزدیک است و هر سه نفر از برجستهترین اعضای لیست ترور رژیم اشغالگر قدس هستند.
تجارب نظامی
یحیی السنوار زندگی غیرمعمولی و محرمانهای داشته است، به طوری که اکثر ساکنان نوار غزه وی را از نزدیک ندیده و نمیشناسند. السنوار برای مصون ماندن از ترورهای کور رژیم صهیونیستی به صورت مخفیانه زندگی میکند و طی دو دهه گذشته از ۶ ترور نافرجام، جان سالم به در برده است. پس از آخرین حضور علنی در یک فیلم ضبط شده در سال ۲۰۰۵، یحیی السنوار مجدداً ناپدید شد تا اینکه در برنامه «ما خفی اعظم» که شامگاه جمعه ۲۷ می ۲۰۲۲ از شبکه الجزیره پخش شد، ظاهر شد.
صهیونیستها یحیی السنوار را مغز متفکر بسیاری از عملیاتهای کماندویی، به ویژه عملیات موسوم به «بمب تونلی» که سایتهای نظامی رژیم صهیونیستی را در مدت ۵ سال هدف قرار داد، میدانند.
نام یحیی السنوار در عملیات «توهم زدایی» که طی آن، یک سایت نظامی صهیونیستی در شرق رفح مورد هدف قرار گرفت، به صورت گسترده مطرح شد. وی که به عنوان طراح و معمار توافق تبادل اسرای فلسطینی با «گلعاد شالیط» نظامی صهیونیست شناخته میشود، معتقد است که راه حل آزادی حدود ۵ هزار اسیر فلسطینی از زندانهای صهیونیستی در معاملات تبادل اسرا نهفته است و در حضور اخیر خود در شبکه الجزیره از تلاشهای گردانهای قسام در جریان «نبرد شمشیر قدس» برای ربودن و اسارت نظامیان صهیونیست پرده برداشت.
گفتنی است، رژیم صهیونیستی در توافق تبادل اسرا موسوم به «شالیط» مجبور شد، در ازای آزادی یک نظامی صهیونیست به نام «گلعاد شالیط»، ۱۰۰۰ اسیر فلسطینی را آزاد کند.
شخصیتشناسی یحیی السنوار از نگاه پزشکی که مخالف آزادی وی بود
با توجه به اهمیت شخصیتشناسی یحیی السنوار برای محافل صهیونیستی، اسرائیلیهایی که در طول حضور سنوار در زندانهای اسرائیل با او ملاقات کرده اند، دیدگاه آنها را در مورد وی بیان میکنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، دندانپزشک و افسر سابق اطلاعات رژیم صهیونیستی که مدتها پیش در زندانهای این رژیم با زندانی شماره ۷۳۳۳۳۳۵ به نام یحیی السنوار آشنا بود، دیدگاههای خود را درباره شخصیت وی که از سال ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۱ در زندان محبوس بود را مطرح کرد.
بیتون که افسر ارشد سرویس اطلاعات رژیم صهیونیستی بود، ساعتهای طولانی را به صحبت با السنوار و تحلیل شخصیت وی پرداخته است. او مدعی است که به خوبی از دیدگاهها و تفکرات سنوار آگاه است و بهتر از فرد اسرائیلی دیگر او را میشناسد و میداند که هزینهای که اسرائیلیها باید برای آزادی اسرای خود بپردازند، قطعاً مطلوب اسرائیل نخواهد بود.
بر اساس این گزارش، سنوار در یکی از گفتوگوهای خود به یک روزنامه نگار ایتالیایی گفته بود: زندان انسان را میسازد و وقت کافی برای تفکر در خصوص اعتقاداتش به او میدهد.
سنوار در سال ۱۹۸۹ و هنگامی که تنها ۲۷ سال داشت، بازداشت شد. او بارها اقدام به فرار از زندانهای رژیم صهیونیستی کرده و بارها با رهبران حماس در خارج از زندان ارتباط گرفت ونحوه وارد کردن تلفن همراه به داخل زندان را بلد بود. او میدانست چگونه از وکلا و ملاقات کنندگان برای انتقال پیامهای خود به بیرون از زندان استفاده کند. بسیاری از این پیامها در خصوص نحوه ربایش نظامیان صهیونیست برای مبادله آنها با زندانیان بود.
عزم و اراده پولادین در زندان
بر اساس این گزارش، او زبان عبری را به خوبی بلد بود و از طریق آموزشهای اینترنتی تحصیلات خود را دنبال کرد. او همواره اخبار اسرائیل را دنبال میکرد تا به بهترین شکل از اوضاع داخلی سرزمینهای اشغالی مطلع شود.
بیتون میگوید که سنوار صفحاتی از ترجمههای خود از کتابهای اسرائیلی را در اختیار دیگر زندانیان قرار میداد تا آنها تاکتیکهای سازمانهای اطلاعاتی در خصوص جنگ با دشمنان خود را بشناسند. او به زندانیان همراه خود میگفت: آنها میخواهند زندان را به قبر ما تبدیل کنند و عزم و اراده ما را همراه با جسم مان در هم بشکنند، اما بحمدالله ما به آرمان فلسطین اعتقاد داریم و به همین علت زندان را به مکانی برای عبادت و تحصیل علوم مختلف تبدیل میکنیم.
آرامش و قدرشناسی سنوار
بیتون که برای بخیه زدن جراحتهای زندانیان و مداوای عمومی آنها به زندانهای رژیم صهیونیستی میرفت، بارها تلاش کرده بود سنوار و دیگر نظامیان فلسطینی را به همکاری با بازجوهای اسرائیلی قانع کند. وی میگوید که سنوار در آن زمان از درد در پشت گردن خود رنج میبرد و احتمالاً دچار یک ضایعه مغزی بود و نیاز بود بلافاصله به بیمارستان منتقل شود.
بیتون چند روز بعد از عمل جراحی سنوار با او دیدار کرد و سنوار از وی تشکر و قدردانی کرد. او میخواست به بیتون بفهماند که در اسلام چگونه از کسی که جانش را نجات داده است، تشکر میکنند. برای بیتون هم جالب بود که اهمیت این نکته را در میان مسلمانان بداند.
بیتون شخصیتی پرحرف بود و با بسیاری از زندانیان فلسطینی مشغول صحبت میشد و با آنها درباره خانواده آنها یا ورزشهایی که علاقه دارند، صحبت میکرد. او نشستهای منظمی با سنوار داشت، اما همیشه با او در خصوص کارها و دیدگاههای اعتقادیاش صحبت میکرد.
بیتون میگوید: صحبتهایم با سنوار شخصی یا عاطفی نبود. او قرآن را به خوبی حفظ بود و با آرامش از مبانی حاکم بر سازمان خود سخن میگفت.
در هنگام بازرسی زندان در سال ۲۰۰۴ نوشتههایی به دست خط سنوار به دست آمد که از روابط بین زن و مرد و خانواده در اسلام صحبت شده بود و حداقل یک نسخه از آن به خارج از زندان انتقال داده شده بود.
تواضع مثال زدنی در زندان
بیتون میگوید در زندان بئر السبع سنوار بدون شک رئیس زندانیان بود اما هرگز این موضوع را بیان نمیکرد و به آن افتخار نمیکرد. او بسیار متواضع بود و غذای خود را با دیگران تقسیم میکرد و در کارهای زندان به زندانیان کم سن و سال کمک میکرد.
این پزشک صهیونیستی سنوار را فردی بسیار باهوش و زیرک و در عین حال فریبکار میکند که قدرت جذب بسیاری از انسانها را دارد. او حتی در داخل زندان اسرار دیگران را حفظ میکرد و در عین حال در تعامل با دیگران صداقت داشت.
بعد از اسارت گلعاد شالیت، نظامی صهیونیست و در حالی که کابینه اسرائیل از مناسبات خود برای پیشبرد مذاکرات تبادل اسرا استفاده میکرد، بیتون مأمور بود که از روابط خود با فرماندهان زندانی حماس برای جمع آوری اطلاعات جاسوسی از آنها استفاده کند. وی میگوید که سنوار به همراه تعدادی از دوستان خود که در کنار او بودند، مذاکرات را از داخل زندان مدیریت میکرد.
پزشکی که مخالف آزادی سنوار بود
گرهارد کونراد افسر سرویس اطلاعات آلمان که یکی از میانجیهای این تبادل بود، میگوید که با وجود اینکه نام سنوار در لیست تبادل بود، اما او اعتقاد داشت که تبادل به اندازه کافی به نفع حماس نیست و باید تمامی اسرا آزاد شوند.
بیتون میگوید که زمانی که قرار بود سنوار در عملیات تبادل اسرا آزاد شود، او پیشنهاد داده با توجه به شخصیتی که سنوار دارد، نباید آزاد شود؛ اما صهیونیستها به او گفتهاند که دستان وی به خون اسرائیلیها آغشته نیست و مشکلی برای آزادی او وجود ندارد. بیتون اما معتقد بود که آزادی اسرای فلسطینی باید با توجه به توانمندیهای آنها برای جلب پتانسیلهای مختلف ضد اسرائیل صورت گیرد، نه بر اساس اقداماتی که پیش از این انجام دادهاند.
بیتون میگوید که سنوار حتی در زمان خروج از زندان و در حالی که سوار بر اتوبوس اسرا بود، گفت که از هیچ تلاشی برای آزادی دیگر اسرای فلسطینی دریغ نخواهد کرد. او گفت که از گردانهای قسام خواهد خواست که تعداد بیشتری از نظامیان صهیونیست را بازداشت کنند تا مقدمه آزادی دیگر اسرای فلسطینی مهیا شود.