آمریکا در آستانه دور سوم مذاکرات بار دیگر ایران را تحریم کرد ۱۴۰۴/۰۲/۰۲
آمریکا در آستانه دور سوم مذاکرات بار دیگر ایران را تحریم کرد
۱۴۰۴/۰۲/۰۲
وزارت خزانهداری آمریکا از وضع تحریمهای جدیدی علیه ایران خبر داد.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه 2 اردیبهشت و در آستانه شروع دور سوم مذاکرات میان ایران و آمریکا، خبر تحریمهای جدیدی را در رابطه با کشورمان منتشر کرد.
در بیانیه صادره از سوی وزارت خزانهداری آمریکا در این خصوص آمده است: دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری (OFAC) سید اسدالله امام جمعه، از متنفذین ایرانی گاز مایع و گاز مایع (LPG) و شبکه شرکتی او را که مجموعاً مسئول ارسال صدها میلیون دلار LPG و نفت خام ایران به بازارهای خارجی هستند، در لیست تحریمهای خود قرار داد.
به گزارش مهر به نقل از العربیه، بیانیه مذکور ادعا کرد: شبکه گسترده امام جمعه شامل یک کشتی به نام TINOS I بوده که قصد بارگیری محمولهای را در سال ۲۰۲۴ در سواحل هیوستون واقع در تگزاس داشت، اما ناکام ماند. علاوهبر نفت خام، LPG همچنان منبع اصلی درآمد ایران است که از آن برای برنامههای هستهای و برنامههای تسلیحات متعارف پیشرفته استفاده میکند!
به گزارش وبگاه وزارت خزانهداری آمریکا، اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا ادعا کرد: سید اسدالله امام جمعه، و شبکه او به دنبال صادرات هزاران محموله LPG- از جمله از ایالات متحده- برای فرار از تحریمهای واشنگتن و ایجاد درآمد برای ایران بودند!
روایت «العربی الجدید» از علت تردیدهای ایران درباره نیت آمریکاییها
جدا از بدبینی به سیاستهای آمریکا که نتیجه رفتارهای این کشور در دهههای اخیر علیه ایران است، یک رسانه عربی به نقل از منابع آگاه علت دیگری که موجب برخی تردیدها در مذاکرهکنندگان ایرانی شده را برشمرده است.
تفاوت بین سخنهای رسانهای و مواضع در اتاق مذاکرات غیرمستقیم، این علتی است که روزنامه قطری «العربی الجدید» درباره تردید ایران نسبت به نیات آمریکاییها در مذاکرات مطرح کرده است.
العربی الجدید روز (سهشنبه) به نقل از چند منبع آگاه ایرانی نوشت که مذاکرات ایران و آمریکا «فراتر از انتظارات» پیش میرود.
براساس این گزارش، «حتی طرف ایرانی نیز از رفتار مذاکرهکننده آمریکایی و جدیت و عجلهای که نشان میدهد و عدم طرح خواستههای غیرهستهای دشوار تا کنون، شگفتزده شده است.»
این منابع که نخواستند نامشان فاش نشود، توضیح دادند که «حتی در مورد پرونده هستهای نیز سقف خواستههای آمریکا بالا نیست، که این موضوع انگیزهای قوی برای پیشرفت سریع مذاکرات بوده است.»
طبق این گزارش، آنچه مذاکرهکنندگان ایرانی در ابتدای دور اول درباره محدود شدن مذاکرات به برنامه هستهای و رفع تحریمها در قالب یک پیشنویس کلی و جامع ارائه کردهاند، در واقع به اساس روند مذاکرات تبدیل شده است.
پشت پرده مذاکرات ایران و آمریکا
العربی الجدید به نقل از منابع یادشده افزود که مذاکرات ایران و آمریکا تاکنون پیرامون همین خطوط کلی در جریان بوده است و «هنگام پرداختن به پرونده هستهای، آنچه مطرح میشود از چارچوب توافق هستهای منعقد شده در سال 2015 فراتر نمیرود.»
طبق این گزارش، «موافقت آمریکا با اصل حق ایران در غنیسازی اورانیوم وجود دارد و طرف ایرانی پیشنهادهایی برای اطمینان دادن به طرف مقابل در مورد صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود ارائه کرده است.»
العربی الجدید افزود هنگام بحث در مورد سازوکارهای نظارت و راستیآزمایی، مشخص شد که مذاکرهکننده آمریکایی آنطور که باید با توافق هستهای آشنایی ندارد؛ سازوکارهایی که شامل نظارتهای سختگیرانه بود و تهران ضمن پذیرش اجرای پروتکل الحاقی پیوست شده به توافقنامه پادمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی با آن موافقت کرده است.
این منابع پیشبینی کردند که توافق بین تهران و واشنگتن طی دو ماه آینده و «شاید زودتر از این مدت، با توجه به پیشرفت حاصلشده در توافق بر سر چارچوبهای کلی و ادامه مذاکرات به صورت پیوسته و سریع» حاصل شود.
آنها در عین حال تأکید کردند که «رفتار غیرمانعتراشانه آمریکا در دو دور مذاکرات، صرف نظر از آنچه در رسانهها اعلام میکنند، و عدم طرح خواستههای دشوار تا کنون، با وجود جنبه مثبت آن، موجب تردید و احتیاط ایرانیها شده است، به طوری که آنها با احتیاط شدید با این وضعیت برخورد میکنند تا زمانی که نتیجهای حاصل شود.»
معاون پیشین وزیر خارجه انگلیس: ایران و آمریکا میتوانند به توافقی بهتر از برجام برسند الیستر برت، که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ معاون وزیر امور خارجه انگلیس در امور خاورمیانه و شمال آفریقا بود، روز سهشنبه در گفتوگو با ایرنا در لندن اظهار داشت: «مذاکرات جاری میان عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، نماینده آمریکا، که با میانجیگری عمان برگزار میشود، باید از سوی همه کسانی که خواهان حلوفصل مسائل منطقه بدون وقوع درگیریهای بیشتر هستند، مورد استقبال قرار گیرد.»
وی با بیان اینکه «چشماندازها بهتر از آن چیزی است که برخی تصور میکنند» افزود: «در سالهای اخیر، کشورهای منطقه توانستهاند نقش فعالتری در پیشبرد تماسهای دیپلماتیک خود ایفا کنند؛ موضوعی که در بهبود روابط میان کشورهای حاشیه خلیجفارس با ایران و همچنین در سفر اخیر وزیر دفاع عربستان سعودی به تهران که روابط گستردهای با طرفهای مختلف دارد، بهخوبی مشهود است.»
دیپلمات اسبق انگلیس بیان داشت: «این کشورها بدون تردید پیام خود را به آمریکا منتقل کردهاند مبنی بر اینکه دیپلماسی، بهترین راه برای حلوفصل مسائل منطقهای است، نه تقابل و درگیری. شنیدن این دیدگاهها برای ایالات متحده اهمیت ویژهای دارد و میتواند در برابر جریانهایی که چه در داخل آمریکا و چه در اطراف ایران بهدنبال مسیرهای متفاوت هستند، مانع ایجاد کند.»
وی در ادامه تصریح کرد که موفقیت مذاکرات مستلزم دستیابی به «پایههای مشترک در انتظارات دو طرف» است. او توضیح داد: «ایران نیازمند تضمینهایی است تا مطمئن شود توافق جدید به سرنوشت خروج مجدد آمریکا دچار نخواهد شد و حقوق آن برای بهرهگیری صلحآمیز از انرژی هستهای محفوظ میماند. در مقابل، آمریکا و کشورهای منطقه نیز خواهان اطمینان از ادامه بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و جلوگیری از هرگونه انحراف برنامه هستهای ایران به سمت اهداف نظامی هستند.»
برت در ادامه افزود: «همانگونه که در سال ۲۰۱۵ با توافق برجام این مواضع قابل جمع شدن بود، اکنون نیز میتوان به توافقی مشابه دست یافت؛ البته با افزودن عناصر تازهای که موجب بهبود و ارتقای توافق به سود همه طرفها شود.»
ایران و آمریکا تاکنون دو دور مذاکرات غیرمستقیم با میانجیگری عمان برگزار کردهاند. دور نخست این گفتوگوها روز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ در مسقط انجام شد و هر دو طرف فضای مذاکرات را «محترمانه، جدی و سازنده» توصیف کردند. دور دوم مذاکرات نیز روز شنبه ۳۰ فروردین در شهر رم برگزار شد که طرفین ضمن مثبت ارزیابی کردن پیشرفتها، بر آغاز جلسات کارشناسی از چهارشنبه هفته جاری تأکید کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران در جریان این مذاکرات بر «حفظ حقوق هستهای خود»، «لغو مؤثر و پایدار تحریمها» و «ارائه تضمینهای معتبر از سوی آمریکا» تأکید داشته است. آمریکا نیز بازگشت به مسیر دیپلماسی و دستیابی به توافق را در دستور کار خود قرار داده است. در همین حال، اروپا با استقبال محتاطانه و امیدوارانهای، تحولات مذاکرات را گامی رو به جلو ارزیابی کرده و حمایت خود را از روند دیپلماسی اعلام کرده است.
تاریخ خبر: ۱٤۰٤/۰۲/۰۳، ۰۶:۰۵:۳۵ بازدیدها: 48