لزوم اقدام قاطعانه وزارت خارجه برای آزادی «مهدیه اسفندیاری» ۱۴۰۴/۰۲/۰۲
بیش از 40 روز از بازداشت غیرقانونی شهروند ایرانی توسط فرانسه گذشت
لزوم اقدام قاطعانه وزارت خارجه برای آزادی «مهدیه اسفندیاری»
۱۴۰۴/۰۲/۰۲
با وجود پیگیریهای وزارت امور خارجه و سفارت ایران در پاریس، فرانسه هنوز نه تنها به «مهدیه اسفندیاری» شهروند ایرانی بازداشت شده در این کشور دسترسی کنسولی نداده، بلکه اجازه تماس تلفنی به وی هم ندادهاند.
نامش «مهدیه اسفندیاری» است ۳۵ ساله که از هشت سال قبل ساکن فرانسه بوده، شهروند ایرانی که بیش از ۴۰ روز است در بازداشت به سر میبرد، آن هم به جرم حمایت از فلسطین.
۲۰ اسفند ۱۴۰۳ بود که سخنگوی دستگاه دیپلماسی اسماعیل بقایی در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت: متاسفانه مطلع شدیم یکی از شهروندان ایرانی ساکن فرانسه، خانمی میانسال و استاد دانشگاه، چند روز قبل در فرانسه ناپدید شده و تاکنون اطلاعات دقیقی از مراجع ذیربط فرانسوی درباره وضعیت ایشان دریافت نشده است. روز گذشته، با سفارت فرانسه صحبت شد و بخش کنسولی وزارت امور خارجه پیگیری کرد. امیدواریم که هرچه سریعتر اطلاعات مشخصی در رابطه با وضعیت ایشان کسب کنیم و خانواده ایشان از نگرانی خارج شوند.
بقایی همچنین اعلام کرد که وزارت امور خاجه وظیفه خود میداند که در جهت حمایت از حقوق اتباع ایرانی در هر کجای دنیا اقدام کند.
قولهایی که دولت فرانسه داده
از آن زمان تاکنون بیش از از ۴۰ روز میگذرد که این شهروند ایرانی در بازداشت فرانسه به سر میبرد و خبرنگار فارس با پیگیریهایی که صورت داد مطلع شد که با وجود اینکه وزارت امور خارجه ایران و سفارت ایران در پاریس پیگیر موضوع هستند، ولی امکان دیدار کنسولی برای وی تا الان فراهم نشده و حتی به وی اجازه برقراری تماس تلفنی با خانوادهاش را هم ندادهاند.
خبرنگار فارس همچنین مطلع شد که دولت فرانسه قولهایی را برای فراهم کردن دیدار کنسولی در هفته آینده داده، ولی تا این لحظه هیچ تحولی در این خصوص رخ نداده است.
این اقدام دولت فرانسه نقض روشن تعهدات این دولت درباره کنوانسیون ۱۹۶۳ وین درخصوص روابط کنسولی است.
در آخرین نشست هفتگی سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۳ هم بقایی در این باره گفت: در مورد مفقود شدن یک خانم ایرانی که حدوداً فکر میکنم ۱۲ -۱۳ روز بستگانش از وی اطلاعی نداشتند و پیگیریهای ما هم متاسفانه به نتیجه نرسید، خوشبختانه حداقل مطلع شدیم ایشان در بازداشت پلیس فرانسه است. در مورد دلیل آن اطلاعی نداریم، ولی در این حد میدانیم که این خانم از فعالان حامی مردم فلسطین بوده و گویا مطالبی در حمایت از مردم مظلوم غزه منتشر کرده بود.
پس از طرح موضوع بازداشت این شهروند فرانسوی و واکنش سخنگوی دستگاه دیپلماسی، نشریه لوپوئن فرانسه به این موضوع اشاره کرد. بقایی ۲۵ فروردینماه ۱۴۰۳ در این باره در نشست هفتگی با خبرنگاران عنوان کرد: ایشان یک هموطن فرهیخته ایرانی است که متاسفانه چند هفته قبل، بدون هیچ دلیل یا اتهامی بازداشت شد و بدتر اینکه نه خانواده و نه بخش کنسولی ما در جریان بازداشت و وضعیت ایشان قرار نگرفتند.
بعد از چندین بار پیگیری از سوی سفارت ایران و بعد از اینکه موضوع در نشریه فرانسوی لوپوئن مطرح شد، صرفا به ما گفته شد که جرم ایشان حمایت از گروههایی است که به زعم آنها گروههای افراطی هستند، ولی واقعیت امر این است که ظاهرا ایشان مطالبی را در حمایت از مردم غزه بیان کرده و این خودش بسیار معنادار است. تعاریف جدیدی که در ادبیات کشورهای اروپایی میبینیم، حمایت از مردمی که در معرض نسلکشی قرار دارند و مخالفت با نسلکشی، به مثابه حمایت از تروریسم تلقی میشود و این به منزله واژگون کردن کلمات و مفاهیم است که به نظرم بسیار برای هنجارها و قواعد حقوق بشری مخرب است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی برای چندمین بار مطالبه ایران از دولت فرانسه را تکرار کرد «اینکه به وی اجازه دیدار کنسولی را بدهند.»
اجازه دسترسی کنسولی از حقوق مسلم اتباع خارجی است
یک هفته قبل از آن هم در ۱۸ فروردینماه سالجاری باز این موضوع در نشست هفتگی سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران مطرح شد و بقایی با اشاره به پرونده قتل دو شهروند ایرانی در فرانسه که ایران منتظر آن است که نتیجه بررسیهای قضائی و کیفری را درباره قتل این دو نفر در اختیار ایران قرار دهد، هم گفت: همه این موضوعات کنسولی را در تماس با مقامات فرانسوی مطرح کردیم.
وی با اشاره به بازداشت خانم اسفندیاری بدون اینکه هیچ اطلاعرسانی درباره دلیل بازداشت انجام شود یا اجازه دسترسی کنسولی داده شود، یادآور شد: اجازه دسترسی کنسولی از حقوق مسلم اتباع خارجی است که در یک کشور دیگر به هر دلیلی دچار مشکل شده یا بازداشت میشوند و ماده ۳۶ کنوانسیون روابط کنسولی در این خصوص تصریح دارد. ما در راستای حمایت از اتباعمان، موضوع را با جدیت از طریق سفارت ایران در پاریس و نیز از طریق سفارت فرانسه در تهران پیگیر هستیم. همکاران بنده در بخش دوجانبه و کنسولی در تماس با سفارت فرانسه در تهران در همین چند روز اخیر پیگیر موضوع بودهاند. امیدواریم که هرچه سریعتر دولت فرانسه در جهت تبعیت از تعهدات بینالمللی، حقوقی و حقوق بشری خود، امکان دسترسی به این شهروند ایرانی را فراهم کند و مشخص شود که به چه دلیلی این شهروند ایرانی بازداشت شده است.
نماینده مجلس: وزارت خارجه برای آزادی «مهدیه اسفندیاری» اقدام کند
سلمان زارع در جلسه علنی دیروز مجلس در تذکری خطاب به وزیر امور خارجه، گفت: آقای عراقچی از شما قاطعانه درخواست دارم تا نسبت به آزادی بیقید و شرط بانوی ایرانی به نام مهدیه اسفندیاری اقدام کنید. وی افزود: او بیدلیل از سوی مدعیان حقوق بیبشر دولت و پلیس فرانسه به جرم حمایت از مردم مظلوم فلسطین و غزه و محکوم نمودن خوی تجاوزگرایانه رژیم غاصب اسرائیل دستگیر و زندانی شده است. درخواست داریم تا خانم اسفندیاری بر اساس معاهده ژنو آزاد شود تا به ایران اسلامی و کانون گرم خانواده خود بازگردد.
اقدام خصمانه ترکیه در بازداشت دکتر احمدرضا بیضایی
برادر شهید محمودرضا بیضایی
در این میان«علی اکبر ولایتی» رئیس هیئت مؤسس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در گفتوگو با تسنیم گفت که دکتر احمدرضا بیضایی، چهره فرهنگی، نویسنده و از اساتید دانشگاه ایرانی که در ترکیه حضور داشت، توسط این کشور در اقدامی عجیب و بدون هیچ توجیه منطقی، دستگیر شده است. وی افزود: ۲۵ بهمن ماه سال ۱۴۰۳ و در حالی که آقای بیضایی به همراه خانواده خود در فرودگاه استانبول منتظر پرواز تهران بود، پلیس ترکیه خانواده دکتر بیضایی را دیپورت کرده و خود او را بازداشت کردهاند و علیرغم برخی پیگیریها، تاکنون توضیح منطقی هم در اینباره ندادهاند. بیضایی از اساتید دانشگاههای تبریز است و رایزنیها برای آزادی این استاد ایرانی هنوز به نتیجه نرسیده است.
آقای ولایتی تاکید کرد که ایران همواره بر روابط دوستانه و مبتنی بر منطق و قوانین مورد قبول دوطرف با ترکیه تاکید داشته است، اما اقداماتی مانند بازداشت این استاد دانشگاه، برخلاف قانون و مناسبات منطقی است.
وی در پایان گفت که از مسئولان وزارت خارجه خواسته است پیگیریها برای آزادی دکتر بیضایی را افزایش دهند.
تاریخ خبر: ۱٤۰٤/۰۲/۰۳، ۰۶:۰۶:۰٤ بازدیدها: 47